Nogomet

Tko da gol, pobjednik; domaćinski poticaj ili pritisak?

Pišu:Borna Rupnik, Ante Zovko, Josip Tolić • petak, 08.06.2012.
Tko da gol, pobjednik; domaćinski poticaj ili pritisak?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Poljska i Grčka, a potom Rusija i Češka, otvorit će ovogodišnje Europsko prvenstva. Hoće li prvi susret uistinu biti s malo pogodaka, koliko će Poljaci iskoristiti domaćinstvo i mogu li Česi zaustaviti zahuktale Ruse?

Poljska - Grčka: Tko da gol, pobjednik. Točno ili netočno?

Borna Rupnik: Vrlo vjerojatno, točno. Osim što ni jedni ni drugi neće htjeti bezglavo riskirati poraz na otvaranju prvenstva, poznato je Grci vole baš takve utakmice u kojima se igra s puno opreza i "šahovskih" poteza te baš u njima vide svoju šansu. Mogao bi odlučiti neki prekid ili individualna pogreška. Drugačiji rasplet smatram mogućim tek ukoliko Poljaci na krilima domaćinskog entuzijazma u uvodnim minutama postignu pogodak ili dva, tada bi moglo biti i više vatrometa na terenu.

Ante Zovko: Moglo bi biti baš tako. Radi se o prvoj utakmici skupine za obje reprezentacije. Grčka tradicionalno igra na takav način, a Poljska će imati pritisak domaćeg terena. Grčka je nebrojeno puta dokazala da je sposobna "ubosti" protivnika i umrtviti njegovu igru. S druge strane, Poljska ima jači napadački arsenal, samo je pitanje koliko će opušteni poljski reprezentativci istrčati na domaći teren jer kod domaćina je uvijek prisutan strah od debakla, a Poljska je na ovom Euru slabija domaća karika.

Josip Tolić: Ako je vjerovati onoj izreci "povijest je učiteljica života", onda bi se ova tvrdnja mogla pokazati točnom. U posljednjih su nekoliko velikih natjecanja reprezentacije u otvarajuću utakmicu nerijetko ulazile s grčom i gledale samo kako sačuvati svoja vrata. Ako se doda da u prvoj utakmici prvenstva snage odmjeravaju ne previše ofenzivne ekipe, argumenti su još više na strani negledljive i dosadne utakmice. No, možda je ovo prekretnica. Poljska nije odigrala službenu utakmicu dvije i pol godine, još od kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici i pred rasprodanim stadionom u Varšavi trebala bi i morala tražiti pobjedu. Grčkoj je ovo, s druge strane, možda i najvažnija utakmica prvog dijela turnira jer za protivnika imaju momčad koja, uz njih same, ima najmanje napadačke kvalitete od svih u skupini.

Hoće li Rusi poletjeti nakon visoke pobjede nad Italijom i može li ih Češka nečime "zaskočiti"?

Borna Rupnik: Rusija je nakon prijateljske pobjede nad Talijanima sigurno još samouvjerenija u svoje mogućnosti, ali prema viđenom u toj utakmici - s razlogom. Napadački djeluju razigrano, rastrčano, s puno ideje i dobrih poteza u rukavu. Međutim, Česi bi mogli imati svoj adut upravo u sličnoj igri. Ruska obrana nije neprobojna i krene li Češka uz veliki posjed lopte otvoreno i hrabro po pogodak više, mogla bi do njega i doći. Budu li Česi previše povučeni, a Rusi "nanjuše krv", mislim da im nema spasa.

Ante Zovko: Polufinalisti iz Austrije i Švicarske prije četiri godine objektivno su bolja momčad, čvršća prije svega. Mislim da Rusi svakako računaju na pobjedu protiv Češke kojoj će teško pasti ako Rusi uzmu loptu u svoj posjed jer Rosickyju i društvu nije jača strana čekanje i igranje na kontre. Očekujem rusku pobjedu jer ne vjerujem da Češka može zadržati i eventualno svoje vodstvo.

Josip Tolić: Nevjerojatno izjednačena skupina A analizirala se još od prosinca i ždrijeba za ovaj Euro, no malo je onih koji sa sigurnošću mogu utvrditi favorita skupine. Ipak, on bi se mogao naći upravo u ogledu Rusije i Češke. Zbornaja u Poljsku dolazi na krilima polufinala s proteklog Eura i željet će nastaviti u pobjedničkom ritmu. Češka je, pak, uvijek bila dobra i efikasna na velikim natjecanjima, stoga vjerujem da će ovo biti utakmica bogata prilikama i pogocima. Rusija je, s obzirom na rezultate u prijateljskim utakmicama uoči EP-a u blagoj prednosti, no daleko od toga da su Česi autsajderi.

Koliko će Poljacima domaća atmosfera biti poticaj, a koliko pritisak? Mogu li računati na "domaćinsko suđenje"?

Borna Rupnik: Nema sumnje da će im istovremeno biti i poticaj i pritisak, a u kojem će se smjeru te dvije strane iste medalje razvijati uvelike ovisi i o zbivanjima na terenu. Bude li grčki zid uobičajeno nepopustljiv, Poljake bi mogla početi hvatati nervoza da će razočarati svoju publiku i riskirati pad euforije. Naznaka dobrog rezultata u prvih 90 minuta osigurat će im dodatni vjetar u leđa. Ne vjerujem da će suđenje Poljacima biti takvo da bi im nepravedno išlo u prilog, premda zbog stila grčke igre nije isključeno da će suci te utakmice imati dosta "škakljivog" posla.

Ante Zovko: Mislim da će više biti pritisak jer je Poljska dobila nominalno najlakšu skupinu i dio navijača sigurno će očekivati da se na krilima domaće atmosfere osigura četvrtfinale. Poljaci se u nizu velikih natjecanja nisu iskazali. Obično su bili hit kvalifikacija, ali kada bi došlo do onog pravog, zastali bi. Ne očekujem da će se to promijeniti i na ovom turniru iako na njega Poljska ulazi s nekoliko jakih imena. "Domaćinsko suđenje" prije očekujem u slučaju Ukrajine.

Josip Tolić: Pet godina Poljska, jednako kao i Ukrajina, živi za današnji dan i početak smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Dio atmosfere i iščekivanja morao se prenijeti i na nacionalnu vrstu koja želi pokazati da tu nije slučajno. Zanos koji je pogodio zemlju svakako bi trebao biti poticaj izabranicima Franciszeka Smude, osobito kada se u obzir uzme da su teško mogli dobiti lakšu skupinu. Stoga bi i momčad, koju čine i neki prekaljeni profesionalci poput Lewandowskog, Błaszczykowskog te Szczęsnyja na vratima, trebala dobiti impuls više da pokuša izboriti drugi krug. Koliko će se u tome snaći, odlučivat će i protivnik, ali i sreća, kako to obično u nogometu biva. U sudačku pristranost ne vjerujem.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 20:01
    scesni nema uopce osjecaj za prostor,i on brani za arsenal,banana split
    Obrisan korisnik
  • emilio2108.06.2012. u 17:13
    Iznenadit će nas ova utakmica, barem 3-4 gola.
    emilio21
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 16:14
    naprijed poljaci,zgazite ove bunkerase
    Obrisan korisnik
  • Largo LaGrande08.06.2012. u 15:36
    Dobronamjerna kritika Sportnetu - ne znam koliko smisla ima intervjuirati poprilično anonimne novinare. Ako već nije moguće skupiti izjave osoba koje nešto znače u svijetu sporta ili sporta u Hrvata, onda bi bilo logičnije da se intervjuiraju novinari koji su ipak izgradili neko ime svojim... [više na forumu]
    Largo LaGrande
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 13:59
    sad kad Poljska - Grčka završi 4-3 :D BIAŁO CZERWONI WULKAN WYBUCHA!!!! :)
    Obrisan korisnik