Automoto

Odlična taktika lansirala Hamiltona u sve brojniju grupu ovogodišnjih pobjednika

Piše:Igor Šestak • utorak, 12.06.2012.
Odlična taktika lansirala Hamiltona u sve brojniju grupu ovogodišnjih pobjednika
Foto: EPA

Niti nakon sedme utrke sezone u Formuli 1 ne postoji vozač s dvije pobjede. Buttonu, Alonsu, Rosbergu, Vettelu, Maldonadu i Webberu priključio se i Lewis Hamilton, kojem se na Velikoj nagradi Kanade sve poklopilo za njegovu 18. pobjedu u karijeri.

Ispisivanje povijesti Formule 1 nastavljeno je i u Kanadi. Sedma utrka sezone iznjedrila je sedmog različitog pobjednika. Ovog puta se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja uspeo Lewis Hamilton, kojem kanadski asfalt očito odlično odgovara. McLarenov vozač je upravo u Kanadi stigao do svoje prve pobjede u Formuli 1, a u dosadašnjih pet nastupa u Montrealu ima čak tri pobjede.

Zanimljivo je da Hamilton u Kanadi ili pobjeđuje ili odustaje. Slavio je 2007., 2010. i 2012., 2008. je utrku završio poznatim udarom u Kimija Räikkönena na izlasku iz boksa, a 2011. nakon dodira s momčadskim kolegom.

Lewis je u Kanadi stigao do svoje 18. pobjede u karijeri, čime se na listi najuspješnijih vozača izjednačio upravo s Räikkönenom na 14. mjestu. Ispred njih je s 20 pobjeda Mika Häkkinen. McLarenu je osigurao treću uzastopnu pobjedu u Kanadi, petu u posljednjih sedam sezona i 13. u povijesti, što je više od bilo koje druge momčadi na ovoj stazi. Britanci su ovim slavljem postali druga momčad s dvije pobjede u ovoj sezoni nakon Red Bulla.

Osim po pobjedi, Hamilton će ovogodišnju utrku pamtiti i po još jednom jubileju. Svojim 97. nastupom za McLaren nadmašio je legendarnog Ayrtona Sennu, koji je za britansku momčad vozio šest sezona i upisao 96 nastupa.

Hamilton je s novih 25 bodova preuzeo vrh u ukupnom poretku vozača. Hamilton ima 88 bodova, a iza njegovih leđa su ostali Alonso s 86 i Vettel s 85 bodova. Poredak je i dalje vrlo izjednačen pa sedmi Grosjean za Hamiltonom zaostaje 35 bodova.

Pomalo je neobično da je Velika nagrada Kanade odlučena odabirom strategije ulaska u boks. I u sezonama kada je na stazama Formule 1 bilo znatno manje događaja nego sada, Kanada je najčešće nudila spektakl. Iako je i ova utrka bila vrlo uzbudljiva, teško je bilo za očekivati da će pobjednika odlučiti strategija, a ne dvoboji na stazi.

Taktika je dobila na važnosti zbog činjenice da su se vozači iz vrha odlučili na različite strategije ulaska u boks, za razliku od prethodnih utrka u kojima je većina vozača koristila istu taktiku. U Kanadi su se Vettel i Alonso odlučili kockati sa samo jednim odlaskom u boks – i promašili. Ispravnom odlukom se pokazao potez Hamiltona i McLarena, da se unatoč drukčijoj taktici protivnika drže svog plana i dva puta promijene gume.

Ideja Red Bulla i Ferrarija nije bila loša, ali su Vettel i Alonso bili preagresivni prema svojim gumama, koje jednostavno nisu izdržale. Alonso je u taktici ustrajao do kraja i završio peti, dok je Vettel pred kraj utrke ipak otišao po nove gume čime je smanjio štetu i osvojio četvrto mjesto.

Koliko dobra je bila njihova ideja pokazali su mladići iz drugog plana, Romain Grosjean i Sergio Perez. Njih su dvojica također sa samo jednim ulaskom u boks, ali puno nježnijim odnosom prema gumama, stigli do pobjedničkog postolja. Grosjean je u utrku krenuo kao sedmi, a završio drugi, dok je pravi podvig izveo Meksikanac. U utrku je krenuo s 15. pozicije i dokopao se trećeg mjesta.

Solidnim nastupom je do šestog mjesta stigao Rosberg, sedmi je bio Webber, što je kompletiralo prilično slabi nastup Red Bulla. Četvrto i sedmo mjesto na prvu ne zvuči tako loše, ali zvuči dosta lošije za momčad koja je u utrku krenula s prve i četvrte pozicije. Bodove su još osvojili Räikkönen i Kobayashi, a deseti je završio Felipe Massa, koji je još jednom pokvario plasman svojom pogreškom, piruetom u početnoj fazi utrke.

Kanadu će po lošem pamtiti Force India, Williams i Toro Rosso jer su im oba vozača završila izvan osvajača bodova. Posebna priča su Michael Schumacher, koji je još jednom odustao i Jenson Button, koji je završio na 16. poziciji s krugom zaostatka za Hamiltonom. Utrku nisu završili vozači HRT-a, kao ni Timo Glock u Marussiji.

Za dva tjedna je Velika nagrada Europe na stazi u Valenciji. Iako polako ponestaje kandidata, ne bi bilo neobično da do pobjede stigne i osmi različiti vozač.

Vozač vikenda

Lewis Hamilton: Britanac je napokon stigao do svoje prve pobjede ove sezone. S obzirom na brzinu koju je McLaren pokazivao u prvom dijelu sezone, malotko je mislio da će Lewisu čekati sve do Kanade. Nakon tri treća, dva osma i jednog petog mjesta, Hamiltonu su se napokon osmjehnule zvijezde, a ni McLarenovi mehaničari nisu zakazali, makar je malo nedostajalo. McLaren je dobro predvidio rasplet utrke i odabrao pravu strategiju za svog vozača, koji je posao na stazi odradio bez pogreške.

Momčad vikenda

Budući da ni jedna momčad nije uspjela visoko plasirati oba vozača, titula najbolje momčadi pripada McLarenu. Britanci su ovog puta dobro odradili svoj posao i u garaži i u planiranju taktike i tako stvorili sve preduvjete za Hamiltonovu pobjedu. Mrlja u njihovom vikendu je nastup Jensona Buttona, ali to je već za drugu rubriku.

Potez vikenda

Sergio Perez: Startati s 15. pozicije, probijati se kroz sredinu poretka, u isto vrijeme čuvati gume i na kraju stati na pobjedničko postolje je gotovo savršen rasplet za Sauberovog Meksikanca. Perez to nije napravio prvi put, ali je svaki put vrijedno divljenja.

Tragičar vikenda

Jenson Button: Dok je Hamilton odjurio do svoje prve ovosezonske pobjede, njegov momčadski kolega je utrku priveo kraju na slabom 16. mjestu s krugom zaostatka za pobjednikom. Button je ovaj put imao velikih poteškoća s gumama i cijelog vikenda nije uspio uhvatiti pravi ritam. Pridoda li se tome podjednako slab nastup u Monaku, Jenson Button prolazi kroz ozbiljnu krizu rezultata i forme.

Pogreška vikenda

Felipe Massa: Massa je dobro odradio subotnje kvalifikacije i startao je u utrku sa šest pozicije, no svoj je plasman pokvario nesmotrenošću u šestom krugu. Stražnji dio Ferrarija je izmaknuo Massinoj kontroli, a ta ga je pirueta stajala priključka s vodećima. Utrku je završio na desetom mjestu i osvojio tek jedan bod.

Izjava vikenda

Fernando Alonso je nakon utrke branio strategiju Ferrarija: "Željeli smo pobijediti u utrci, ali kocka s jednom promjenom guma nije upalila. Lako je sada reći da smo trebali pratiti Hamiltona kada je drugi put ušao u boks, ali to bi značilo da nismo ništa pokušali kako bismo došli do pobjede. Naš problem nije bio u pogrešnoj taktici već u degradaciji guma."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 22:56
    strasno kako je onaj vettel ruzan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 17:25
    7 utrka 7 različitih pobjednika. Jedna od najinsteresantnijih sezona ikada
    Obrisan korisnik