Nogomet

Na Italiju bez promjene, Balotelli adut ili ključ neuspjeha, kako će Furia bez napadača slomiti Irce?

Pišu:Borna Rupnik, Ante Zovko, Josip Tolić • četvrtak, 14.06.2012.
Na Italiju bez promjene, Balotelli adut ili ključ neuspjeha, kako će Furia bez napadača slomiti Irce?
Foto: Kristijan Komarica

U panel-raspravi uoči drugog kola skupine C Europskog nogometnog prvenstva trojica Sportnetovih novinara odgovaraju na pitanja treba li Hrvatska promjene u sastavu za ogled protiv Azzurra, što Kockastima znači (ne)igranje Marija Balotellija, može li ih bod zadovoljiti te kako Španjolska može slomiti Irce.

Treba li izbornik Bilić bilo što mijenjati u udarnoj postavi za Italiju?

Borna Rupnik: S obzirom na partiju Marija Mandžukića protiv Irske, Wolfsburgov će napadač ponovno dobiti prednost nad Eduardom da Silvom, makar smatram da Eduardo u udarnoj postavi ne može biti pogreška. Mandžukićeva bi silina u igri s Talijanima mogla biti itekako važna kao "prva crta obrane". Vezni red, pogotovo s Ognjenom Vukojevićem kao igračem koji će prvi biti zadužen za pokušaj destrukcije talijanske igre, položio je test u prvoj utakmici, dok u obrani može postojati opcija sa Šimunićem i/ili Pranjićem umjesto Schildenfelda i/ili Strinića. No, ona bi mogla biti provedena u djelo tek ako izbornik odluči da Šimunić i Pranjić više odgovaraju Hrvatskoj zbog talijanskih specifičnosti, a ne zbog onoga što su Schildenfeld i Strinić pokazali protiv Iraca. Iako je Bilić svjestan da ima "mnogo opcija, dobrih opcija", promjena vjerojatno neće biti.

Ante Zovko: Iako je bilo nesigurnosti na stoperskim pozicijama protiv Irske, a Tomislava Dujmovića vidim kao bolje rješenje na poziciji defenzivnog veznjaka, mislim da ne treba dirati momčad koja je u prvom kolu odigrala jednu od najboljih utakmica pod Bilićevim vodstvom. Jednostavno, momčad je u pozitivnom momentu, osjetila je kako stoji na terenu, očito dobro, a kontinuitet je najviše od svega što joj sada treba. Vedran Ćorluka i Gordon Schildenfeld vidjeli su što nije funkcioniralo i znaju kako se postaviti prema tome, a Ognjen Vukojević odradio je dobar posao protiv Irske čuvajući leđa Luki Modriću, razbijajući irske napade i općenito trkom pokrivajući veliki prostor.

Josip Tolić: Pobjedničku momčad gotovo nikad ne bi trebalo mijenjati, stoga ne vidim razlog da se to učini za susret s Italijom, iako će u njemu Hrvatska zasigurno drugačije izgledati na terenu nego protiv Irske. Ono na čemu bi Bilić trebao poraditi jest bolja obrambena igra zadnje linije pri prekidima, u kojima su naši današnji protivnici osobito neugodni, a gdje je nekoliko puta "curilo" protiv Iraca. Napadački dio ionako odlično funkcionira. Ključ će ponovno biti u tranziciji lopte u veznom redu, gdje će možda i najvažniju ulogu imati Luka Modrić.

Je li za Hrvatsku bolje da Mario Balotelli bude na terenu ili na klupi?

Borna Rupnik: Isključivo gledajući Marija Balotellija, bolje je da bude na klupi. Usprkos svim svojim "mušicama", usprkos propuštenoj velikoj prilici protiv Španjolske, Balotelli je igrač koji u svakom trenutku može eksplodirati i pokazati svoje nogometno znanje, koje nipošto nije zanemarivo. Stoga bi njegov izostanak bio briga manje za Hrvate. Međutim, neigranje Balotellija vjerojatno će značiti igranje Di Natalea, izrazito efikasnog, ubojitog igrača koji odlično traži i koristi prostor te bi mogao stvarati dosta problema ne bude li ga hrvatska obrana besprijekorno pazila.

Ante Zovko: Na terenu. Kad mu je glava na mjestu, Balotelli je jedan od najopasnijih napadača svijeta, ali sudeći po prvoj utakmici, to nije slučaj, a rijetko kad jest. Iako je jako snažan i snalažljiv, jakog udarca, više bih volio vidjeti na terenu njega nego Antonija Di Natalea kojeg smatram u ovom trenutku većom opasnosti po hrvatska vrata. Veteran iz Udinesea ima bolji nos za gol, bolje se otvara, križa se s drugim napadačem, a to je ono što prije svega traži Andrea Pirlo, mozak talijanske momčadi.

Josip Tolić: Mislim da je bolje da bude na terenu. Hrvatska je obrana nerijetko pokazala kako velike svjetske napadače zna spremiti u "mali džep", a Balotelli nije u najboljoj pucačkoj formi i ponovno djeluje izgubljeno, slično kao i Cristiano Ronaldo u portugalskoj reprezentaciji. Vjerujem da Schildenfeld i Ćorluka znaju kako s takvim igračima, a Di Natale, koji se kao zamjena tamnoputom napadaču proslavio postigavši pogodak europskim i svjetskim prvacima, mogao bi predstavljati mnogo veću prijetnju po Kockaste. Pitanje je samo - za koga će se Prandelli odlučiti.

U svjetlu mogućih raspleta skupine, hoće li Hrvatska biti zadovoljna osvoji li bod?

Borna Rupnik: Italija, pogotovo nakon obećavajuće predstave u Gdansku protiv Španjolske, nije reprezentacija protiv koje bilo tko ima pravo unaprijed računati na sva tri boda. Stoga eventualni remi - ovisno o zbivanjima na terenu - teško može biti okarakteriziran kao neuspjeh. No, ostaje otvorena mogućnost da Hrvatskoj, uz bod protiv Italije, možda ni bod protiv Španjolske, što bi svakako bio uspjeh, ne bi bio dovoljan za četvrtfinale (kada bi se zatvorio krug sve tri momčadi s pet osvojenih bodova). To bi bila velika šteta za Bilićeve nogometaše, koji i zato moraju vjerovati u puni plijen protiv Azzurra, čime bi se oslobodili svih briga oko raznih kalkulacija i računica.

Ante Zovko: Po meni neće. Kako očekujem španjolsku pobjedu protiv Republike Irske, Hrvatska bi se oslanjala na nominalno najtežu utakmicu u skupini. Ne vjerujem da će Talijani kiksati u trećem kolu, pa bod protiv Italije Hrvatskoj vjerojatno ne bi donio mnogo. Da, puno znače tri gola postignuta protiv Iraca, ali isto je tako pitanje kako će ostale dvije reprezentacije proći u međusobnim ogledima s Irskom. Hrvatskoj je najviše odgovarao poraz Talijana u prvoj utakmici, ali to je sada stvar prošlosti i ne valja se žaliti. U svakom slučaju, najvažnije je da Hrvatska ima sve u svojim rukama.

Josip Tolić: U teoriji da, ali u praksi - nikako ne. Remi Španjolske i Italije u prvoj utakmici ne odgovara Bilićevim izabranicima jer sada moraju jurišati na sva tri boda protiv Azzurra, a koliko im god zapadni susjedi povijesno odgovarali, za tri će se boda mnoge stvari trebati poklopiti. S druge strane, šansu za prolazak dalje treba tražiti već danas jer u ogledu protiv Španjolske bit ćemo sve samo ne favoriti. Pitanje je što na to sve misli Irska koja nije pružila zadovoljavajuću predstavu protiv Hrvatske, a pravo bi se čudo moralo dogoditi da otkine bod Španjolcima ili Talijanima.

Zaigra li Španjolska ponovno bez klasičnog napadača, koliko će problema imati sa slamanjem irskog bedema? Hoće li Del Bosque ipak dati priliku Torresu ili Llorenteu?

Borna Rupnik: Neupitno je da je Španjolskoj s početnom formacijom protiv Italije nedostajalo okomitosti, koju su ipak djelomično dobili ulaskom (nepreciznog) Torresa. Ipak, utakmica protiv Italije možda nije najbolji pokazatelj za rasplet protiv Irske jer će Trapattonijevi igrači imati znatno manje ambicija u igri prema naprijed od onih Prandellijevih. Tako bi Furija mogla imati još više posjeda lopte pri čemu bi svi vezni igrači mogli dobiti priliku postati i realizatori. No, za gusti irski zid Del Bosqueu bi možda dobro došao upravo kršni, 195 cm visoki Llorente, kako bi se upustio u bitku sa stoperima u zelenom.

Ante Zovko: Očekujem španjolsku pobjedu u svakom slučaju, ali isto tako da Španjolska zaigra s pravim napadačem. Svaka čast veznjacima koji imaju nogomet u malom prstu, ali vidjelo se da je ulaskom Torresa protiv Italije momčad Vicentea del Bosquea bila mnogo opasnija. Možda čak taktika korištena protiv Italije više odgovara protiv Iraca, ali ne vidim smisla u oslanjanju na malonogmetne akcije koje će upaliti jednom na utakmici kao protiv Talijana. Iako Španjolska ima prave majstore koji mogu sami kreirati šanse za pogodak, prije svega Andres Iniesta, protiv Irske koja će se braniti Fernando Llorente došao bi braniteljima naslova kao budali šamar.

Josip Tolić: Iako su ga mnogi kritizirali nakon postavljanja formacije bez klasičnog napadača, mislim da Vicente Del Bosque nije blesav i da zna kako najlakše doći do pogotka s kadrom koji ima. Irska bi mogla biti pravi ispit za Xavija, Iniestu i društvo jer je protiv Hrvatske pokazala nedorečenost u situacijama između svog kaznenog prostora i sredine terena, gdje je protivnik uglavnom držao loptu. Otvorit će se Furiji prostor za kombinatoriku, a uvođenjem Torresa ili Llorentea i "artiljerija" unutar šesnaesterca. Kad god se španjolski strateg odluči za postavljanje nekog od napadačkog dvojca, ne bi trebao pogriješiti. Torres se (nije) pokazao protiv Italije, vrijeme je priliku dati Athleticovoj uzdanici.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric14.06.2012. u 17:20
    Španjolci će žešće slomiti Irce, prognoziram 4,5 ili vise komada u mrezi djetlica
    matbaric
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 16:35
    mi čemo ga onda slaviti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 16:34
    dabogda im Beloteli bio ključ neuspjeha-
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 16:33
    Neka nam je sa srečom
    Obrisan korisnik
  • cameosis14.06.2012. u 16:22
    e adesso, vogliamo l'italia! forza croazia!
    cameosis