Nogomet

Kritizirani prvaci na ponovno motivirani irski bedem

Borna Rupnik • četvrtak, 14.06.2012.
Kritizirani prvaci na ponovno motivirani irski bedem
Foto: EPA

Nakon što Hrvatska i Italija odrade svoj okršaj u Poznanu, u Gdansku će snage odmjeriti Španjolci, koji su zbog svoje početne formacije i izostanka pobjede u prvom kolu naišli i na veći broj kritičara, te Irci, koji tvrde da su se oporavili od uvodnog poraza te da znaju kako se suprotstaviti...

"Hrvatska je gotova priča. Treba nastaviti dalje", stav je u irskom taboru nakon poraza 3:1 u Poznanu. Nažalost po Irce, sljedeći im je protivnik aktualni prvak Europe i svijeta, Španjolska, koja će na teren istrčati u potrazi za nužnom pobjedom.

Premda Španjolska protiv Italije nije sasvim opravdala ulogu favorita, makar je u završnih dvadesetak minuta bila bliže pobjedi, te je ostavila nekoliko upitnika nad svojom igrom, protiv Irske će sve osim pobjede momčadi Vicentea del Bosquea ipak biti veliko iznenađenje.

Španjolska i Irska na teren će istrčati znajući rezultat susreta Hrvatske i Italije iz Poznana, koji se igra ranije, s početkom u 18 sati, te će dati konačni obris skupini C Europskog prvenstva uoči zadnjih 90 minuta u Poljskoj.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Utakmica Španjolske i Irske igra se u 20:45 na Areni Gdansk, stadionu na kojemu je Španjolska u prvom kolu odigrala neriješenih 1:1 protiv Italije. Irska je od Hrvatske poražena na stadionu Miejski u Poznanu.

Posljednji dvoboj ove dvije momčadi bio je 2002. godine na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, u osmini finala. Robbie Keane uspio je izjednačiti na 1:1 i odvesti utakmicu u produžetke pa jedanaesterce, no Španjolska je ipak osigurala prolaz u sljedeći krug natjecanja.

U okršaj u Gdansku Irska ulazi s vrlo jednostavnom računicom. Nula na njihovom kontu znači da bi im sve osim tri boda praktično značilo i oproštaj od četvrtfinala Europskog prvenstva, ovisno i o ishodu ranijeg ogleda Hrvatske i Italije u Poznanu.

Španjolska s bodom ima više prostora za kalkulacije, no pobjeda protiv Irske u njihovom je taboru vjerojatno već bila i unaprijed uračunata, a branitelju naslova donijela bi potreban mir uoči završnih 90 minuta protiv Hrvatske.

S trenerske ploče

Španjolski izbornik Vicente del Bosque, po svemu sudeći, neće previše mijenjati u svojoj igri, što znači da bi na teren Arene Gdansk ponovno mogla istrčati postava bez klasičnog napadača. "Neću ulaziti u polemike s kritičarima", rekao je, a njegov pulen Sergi Busquets dodaje:

Kažu brojke...

I jedni i drugi u prvom su kolu Europskog prvenstva prekinuli svoje nizove u trajanju od 14 utakmica. Španjolci su do Italije bili nanizali 14 pobjeda u natjecateljskim susretima, uključujući i sve u kvalifikacijama, dok su Irci morali stisnuti ruku Bilićevoj momčadi nakon 14 susreta bez poraza.

Furija je pritom na talijanska vrata pucala 18 puta (devet puta u okvir gola), dok su "dečki u zelenom" Pletikosi zaprijetili 13 puta (pet puta u okvir). Oba su sastava napravila po 12 prekršaja, a Španjolci su pretrpjeli tek jedan više (19-18). Španjolska je statistička prednost u broju izvedenih udaraca iz kuta (7-1).

U Gdansk će prema najavama iz Irske stići više od 30.000 njihovih navijača te će nesumnjivo ponovno imati bučnu podršku, a utakmicu Hrvatske i Irske u nedjelju na Smaragdnom je otoku pratilo 1,32 milijuna ljudi, što je tamošnji televizijski rekord nakon Svjetskog prvenstva 1994. godine u SAD-u.

"Zašto ne pokazati malo više strpljenja? Naš vezni red nije prenatrpan igračima jer imamo igrače koji znaju s loptom i tako pokušavaju steći prednost na terenu. Osim toga, Španjolska tako igra već četiri godine".

S obzirom na igrački kadar, Del Bosque može probati zadržati isprobanih 4-6-0 i s nekolicinom novih imena u sredini, poput Juana Mate, Jesusa Navasa, Santija Cazorle ili još ofenzivnijeg Pedra. Obrana Alba - Pique - Ramos - Arbeloa trebala bi prema najavama ostati ista, a eventualna napadačka dvojba svodila bi se na izbor između Fernanda Torresa i Fernanda Llorentea.

Giovanni Trapattoni ima samo jednu dilemu: zadržati uobičajenih 4-4-2, sustav koji Irska jako rijetko mijenja, ili pokušati spriječiti španjolski posjed lopte žrtvovanjem jednog napadača te slanjem postave 4-5-1 na teren. Protiv Hrvatske iskusni je Talijan to pokušao ujediniti, tražeći od svojih napadača Keanea i Doylea i izraziti defenzivni angažman, no nije mu to donijelo rezultat.

"Moramo oduzeti Španjolskoj prostor. Moramo pronaći način za kontrolu sredine terena. Nadamo se uspjehu", najavio je Trapattoni.

Iz svlačionice

"Dat ćemo sve od sebe", poručio je irski napadač Jon Walters objašnjavajući kako motiv u svlačionici Giovannija Trapattonija nije splasnuo zbog poraza na otvaranju.

"Nema razloga da ne izvučemo nešto iz utakmice protiv Španjolske, makar je to najbolja momčad svijeta", dodao je u sličnom tonu kapetan i prvi napadač Robbie Keane, "i teško je ulaziti u utakmicu tražeći samo bod, no svjesni smo da ne bi bio kraj svijeta završi li susret remijem".

Branič John O'Shea smatra da Irska nema razloga za strah: "Uspijevali smo se u prošlosti nositi s jačim momčadima i bili smo dovoljno dobri da izvučemo pozitivne rezultate. Vjerojatno ćemo većinu utakmice provesti u obrani, ali tada smo najbolji".

Irska obrana, naglasio je Sergi Busquets, ne predstavlja nepremostivu zapreku: "Ne zanima nas hoće li se Irska postaviti defenzivno. No, pomoglo bi nam postići rani pogodak, tada nam se suparnik mora više otvoriti. Moramo biti strpljivi i brzo distribuirati loptu".

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Hrvatska
Španjolska4:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 13:09
    ako irci izdrze da ne prime gol u prvom poluvremenu moglo bi biti svasta. samo da sudac dopusti musku igru, da oni "padavicari" vide kako se igra na otoku... :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 10:54
    vamos espana!!!
    Obrisan korisnik
  • vanDjukooy14.06.2012. u 09:26
    sretno Ircima, neka otkinu koj bod :)
    vanDjukooy