EP 2012., Skupina C, 2. kolo, 14.06.2012, 18:00 h, Poznan, stadion Miejski, gledatelja: 30.000
Suci: Howard Webb, Michael Mullarkey, Peter Kirkup (svi Engleska)
Italija
Italija
Andrea Pirlo 39'
1:1(1:0) Hrvatska
Mario Mandžukić 72'
Hrvatska

Video: Italiji prvo, Hrvatskoj drugo poluvrijeme, odluka pada u posljednjem kolu

Iz Poznana:Bernard Jurišić • četvrtak, 14.06.2012.
Video: Italiji prvo, Hrvatskoj drugo poluvrijeme, odluka pada u posljednjem kolu
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska i Italija remizirale su u drugom kolu Europskog prvenstva u Poljskoj i tako rješenje pitanja prolaska u četvrtfinale prebacile za posljednje kolo. Italija je u Poznanu bila bolja u prvom, Hrvatska u drugom poluvremenu, a pogoci Pirla i Mandžukića svakoj su momčadi sonijeli po bod...

Italija
Italija
Hrvatska
1
Gianluigi Buffon
16
Daniele De Rossi
19
Leonardo Bonucci
3
Giorgio Chiellini
5
Thiago Motta
(do 62')
8
Claudio Marchisio
21
Andrea Pirlo
2
Christian Maggio
13
Emanuele Giaccherini
10
Antonio Cassano
(do 83')
9
Mario Balotelli
(do 69')
Pričuvni igrači
18
Riccardo Montolivo
62'
11
Antonio Di Natale
69'
20
Sebastian Giovinco
83'
Trener
Cesare Prandelli
20
(do 68')
17
(do 90'+4')
9
(do 83')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić

Hrvatska i Italija u borbu za bodove krenuli su u potpuno istim sastavima kao i u prvom kolu. Izbornici su očito bili zadovoljni izvedbom igrača koje su poslali na travnjak protiv Irske i Španjolske, pa su iste snage poslali u bitku i u drugom izazovu ovog Europskog prvensva. Jedino što se promijenio u odnosu na našu prvu utakmicu na istom stadionu bio je ambijent. Ovog puta Hrvati su bili daleko brojniji, 12-13.000 naših navijača naspram tek tri-četiri tisuće Talijana.

Talijani su dobro otvorili utakmicu, već u trećoj minuti Balotelli je opasno zaprijetio iz okreta s desetak metara. Napadač Manchester Cityja na otvaranju utakmice dobio je nekoliko dobrih lopti i dobro ih gradio, vežući na sebe po dvojicu hrvatskih čuvara. To je otvaralo puno prostora za talijanske veznjake, koji su na 30 metara stvarali puno pomutnje našoj sredini.

Marchisio je tako jednom "teledirigiranom" loptom umalo savladao Pletikosu u 11. minuti, a hrvatski je vratar bio na mjestu i kad je Balotelli opasno zaprijetio u 16. minuti.

Igrač(i) utakmice

Strijelci Andrea Pirlo i Mario Mandžukić zaslužili su podijeliti naslov najboljeg igrača utakmice. Pirlo je bio dominantan u prvom poluvremenu, držao sve konce talijanske igre u svojim nogama i postigao prekrasan pogodak iz slobodnog udarca u 39. minuti. Mandžukić mu je uzvratio u 72. minuti finim primanjem Strinićevog ubačaja i spremanjem lopte u talijansku mrežu za podjelu bodova.

Hrvatska je oko 20. minute preuzela kontrolu sredine, desetak minuta Bilićeva momčad bila je bolji protivnik na terenu. Nakon nekoliko okomitih prodora i dobrih ubačaja Strinića, Srna je ubacio na prvu vratnicu, a Buffon uspio zatvoriti kut ispred Jelavića. U 27. minuti Perišić je pucao glavom nakon kornera, ali samo u Buffonovo naručje.

U završnoj fazi prvog dijela opet su Talijani zagospodarili terenom. U 33. minuti bilo je "čupavo" u našem kaznenom prostoru, nakon gužve lopta je došla do usamljenog Marchisija na 18 metara, ali njegov snažan udarac uspjeli su u posljednji trenutak blokirati hrvatski igrači. Minutu kanije Balotelli puca pored gola, a matnu poziciju Talijanu su imali u 37. minuti. Sjajnom loptom Pirlo je izbacio Marchisija oči u oči s Pletikosom, no hrvatski je vratar čak dvaput sjajno reagirao.

Ipak, bila je to samo odgoda talijanskog vodstva. Dvije minute kasnije, nakon dvojbenog prekršaja na Balotelliju na rubu kaznenog prostora, Andrea Pirlo krasnim udarcem prebacuje "živi zid" i šalje loptu u donji desni kut hrvatskih vrata za 1:0. Italija je ipak uspjela pogotkom okruniti svoju bolju igru u prvih 45 minuta.

Luka Modrić bio je nevidljiv u prvom dijelu, a prvi je pljesak zaradio na otvaranju drugog poluvremena, kad je s dva udaraca izvan kaznenog prostora priprijetio Buffonu. Hrvatska je bolje otvorila drugo poluvrijeme, pritisnuli smo Talijane u njihovu polovicu, ali do prave prigode nismo stigli. Talijani su u 61. minuti pokazali koliko su opasni iz kontre, udarac Balotellija fijuknuo je iznad grede.

Ključni događaj

Ulazak Hrvatske u drugo poluvrijeme bio je potpuno različit od ulaska u prvo. Vidjelo se da je Hrvatska bolja, agresivnija, okomitija, konkretnija, pa iako nismo stvorili puno prigoda, jedna Mandžukićeva lopta bila je dovoljna za bod. Italija je u prvom dijelu bila dominantna u sredini terena, u drugom dijelu Hrvatska je potpuno uspostavila ravnotežu, čak i premoć u sredini.

A onda - eksplozija. Sjajan, milimetarski točan ubačaj Strinića s lijevog boka u 72. minuti pronašao je Marija Mandžukića na drugoj vratnici. "Mandžo" je fino primio loptu i od vratnice je poslao u mrežu za 1:1!

Hrvatska bila bolja, iako je Montolivo zaprijetio vijugavim udarcem u 76. minuti bilo je vidljivo da se Bilićeva momčad u drugom dijelu uspjela nametnuti Italiji. U 82. minuti krenuli smo u kontru tri na tri, no Jelavić je loše vratio loptu prema sredini i propala je dobra prigoda za potpuni preokret.

Talijani su pokušali uzvratiti, ali nisu se više uspijevali opasnije približiti hrvatskim vratima. Kranjčar je u posljednjim trenucima potegnuo s 18 metara, a Buffon je uz male probleme ipak ukrotio loptu i sačuvao bod Italiji.

Hrvatska je tako i u šestoj međusobnoj utakmici protiv Italije ostala neporažena i s četiri boda čeka posljednje kolo i ogled sa Španjolcima u Gdansku.

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Hrvatska
Španjolska4:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • DC16.06.2012. u 05:09
    Gleda se rezultat. Da su Talijani mogli pobjedit bili bi. Mi smo jos na kraju mogli zabiti i drugi gol. Koliko su samo utakmica prepotentni Azzurri dobili a da nisu bili bolji? Puno. Paradoksalno je da se na sportsku (ne)srecu tuzi bas Italija koja je najziheraskija  reprezentacija svih... [više na forumu]
    DC
  • DC16.06.2012. u 04:59
    Prvo, komentatori su bili europski jer je to ESPN international program. Drugo, ESPN prenosi sve utakmice na visoko profesionalnoj razini. Trece, Zamolia bi te da u buducnosti ne komentiras stvari o kojima nemas pojma. :)
    DC
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:52
    Na žalost promašena taktika u startu. Treba bit realan i to priznati. Modrić je odličan igrač ali nije uvijek nepogršiv. Bilić je odličan izbornik ali nije najbolji taktičar ili barem nije uvijek najbolji taktičar. Jučer je pogriješio, tu zaista nema nikakve dvojbe. ''Ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir15.06.2012. u 11:34
    Naši se pošteno bore i dobro igraju. Niti jedan od igrača u ove dvije utakmice nije podbacio. Daju što mogu, mi bolje igrače od ovih jednostavno nemamo. Pitanje je možemo li bolje od ovoga i koliko još? Možda mrvicu, 5% ili 10%.....vidjet ćemo u ponedjeljak.
    Mithrandir
  • Mihalj15.06.2012. u 10:48
    mali perica, još si mali pa moraš još više pratiti nogomet zapravo mnogi od vas. 
    Mihalj