Nogomet

Koscielny dostojna zamjena za Mexesa, Španjolci neće ništa mijenjati

Branimir Korać, Vedran Babić, Maj Gašparac • subota, 23.06.2012.
Koscielny dostojna zamjena za Mexesa, Španjolci neće ništa mijenjati
Foto: EPA

Veliki dvoboj Španjolske i Francuske dat će nam trećeg polufinalistu Europskog prvenstva. Koliko će Francuzima nedostajati Mexes, može li Ribery iskoristiti slabije predstave Arbeloe te tko će u polufinale, nove su teme oko kojih vodimo raspravu...

Francuska u susret protiv Španjolske ulazi bez na ovom Prvenstvu odličnog Mexesa. Može li Koscielny dovoljno kvalitetno odmijeniti Milanovog stopera?

Branimir Korać: Mexes igra jako dobro na ovom Prvenstvu i jedan je od boljih igrača u Blancovoj momčadi. Rami je pokazao ponešto nesigurnosti, no Milanov branič ga je pokrio kada bi postalo kritično, protiv Španjolaca ga neće biti već ga mijenja Koscielny. Koscielny iza sebe nema velikog iskustva igranja na najvišoj reprezentativnoj razini, no Fernando Torres i igrači španjolske reprezentacije nisu mu nepoznanica. Malo je manje imun na kikseve od Mexesa, ali može ga dobro zamijeniti. Svakako će trebati pomoć suigrača u ovom susretu, a ukoliko je dobije i prvih par intervencija odradi uspješno, ne bi trebao biti najslabija karika. No s pravim sudom treba pričekati, kroz blisku karijeru imao je baš svakakvih izdanja.

Maj Gašparac: Definitivno. Laurent Koscielny je jako dobar branič koji je svojim igrama u Arsenalu već dokazao da se može nositi s velikim iskušenjima. U klupskom dresu je gotovo svaki tjedan igrao protiv vrhunskih napadača i s razlogom se nalazi u reprezentaciji. Iako je Mexes odigrao vrlo dobro dosadašnje utakmice na Europskom prvenstvu, njegov izostanak se ne bi trebao pretjerano osjetiti jer Laurent Blanc u kadru ima spremnu vrlo dobru zamjenu.

Vedran Babić: Vjerujem da može. Mexes ima više iskustva od Koscielnyja u reprezentativnom dresu, no Koscielny je u posljednje dvije sezone igrajući za Arsenal navikao na velike utakmice, velika očekivanja i velike suparnike. Možda mu upravo dobra partija u ovoj utakmici otvori vrata prvog sastava u budućnosti francuske reprezentacije.

Zanimljiv dvoboj odvijat će se na lijevoj strani francuskog napada, Franck Ribery dolazi na Alvara Arbelou. Arbeloa je okarakteriziran kao najslabija karika u španjolskoj momčadi, može li Ribery to iskoristiti?

Branimir Korać: Arbeloa definitivno nije najbolji igrač svijeta na ovoj poziciji. Ribery je vrhunski igrač, jedan od najboljih u svijetu na krilnoj poziciji i s njim baš svaki igrač ima problema. On bi svakako mogao iskoristiti taj manji prostor koji ostavlja Arbeloa, međutim važnije je pitanje koliko će Ribery imati upotrebljivih lopti. Ukoliko ih bude dovoljno, i Arbeloa i Španjolska će biti u velikim problemima jer kada se Ribery razigra, ne može ga baš nitko zaustaviti.

Maj Gašparac: Ribery je ponajbolji francuski nogometaš i njegovo čuvanje velik je izazov za svakog braniča. O Alvaru Arbeloi se govori kao najslabijem igraču u španjolskoj momčadi, no pokazao je kako se može solidno nositi s Riberyjem, što se vidjelo i u dvoboju Real Madrida i Bayerna u Ligi prvaka. Iako nije nogometaš najviše klase, španjolski branič će uz pomoć suigrača moći zaustaviti Riberyja.

Vedran Babić: Ribery posjeduje takvu klasu da i protiv kvalitetnijih braniča može napraviti "nered". No, Ribery zasigurno neće biti ostavljen sam s Arbeloom - za očekivati je pripomoć ponekog španjolskog veznjaka jer siguran sam da su svi u Furiji svjesni da je upravo Ribery ključan igrač francuske reprezentacije. Ako uspiju ukrotiti njega, napravit će golemi dio posla.

Iz španjolskog tabora se najavljuje isti sastav kao protiv Hrvatske, očekujete li bolju Španjolsku, s riskantnijom igrom?

Branimir Korać: Ne očekujem. Očekujem ponovno dosadnu španjolsku igru čuvanja lopte i traženja prave prilike za "ubadanje". Ne sviđa mi se takva igra i nisam pobornik "tika taka" nogometa, no i Barcelona i Španjolska s takvom igrom imaju rezultate i nemaju razloga to mijenjati, koliko god se to meni ne sviđalo. U ovom susretu će biti posebno opasna riskantna igra jer svaki gubitak lopte će biti potencijalno opasna kontra. Pogledajte te igrače - Ribery, Menez, Nasri, Benzema, baš svi su vrsni tehničari koji mogu pobjeći i izuzetno ih je teško držati, posebno kada se otvori kontra. Zato će Španjolci biti strpljivi i neće bezglavo juriti i riskirati gubitak lopte i otvaranje kontre.

Maj Gašparac: Ne. Kao i protiv Hrvatske, Španjolci će igrati svoju prepoznatljivu igru s velikim posjedom lopte i strpljivo tražiti "pukotine" u protivničkoj obrani. Iako je protiv Hrvatske imala problema, Furija neće odustati od svojeg stila igre koji joj je u prošlosti donio velike uspjehe. Dosta toga će ovisiti i o raspoloženosti Fernanda Torresa koji protiv Hrvatske nije ubilježio sjajan nastup i ako napadač Chelseaja bolje uđe u utakmicu i Španjolcima će biti mnogo lakše.

Vedran Babić: Ne. Sumnjam da će Španjolci išta mijenjati u odnosu na prethodne susrete na Euru. Ponovno će svojim "sitnim vezom" pokušati dominirati u sredini terena i tražiti "pukotine" u francuskoj obrani. Dovoljno je da samo jedna lopta Xavija ili Inieste probije zadnju liniju i Francuzi će biti u problemima. Hrvatska je to osjetila na svojoj koži. Smatram da bi Del Bosque svakako trebao krenuti s Torresom u vrhu napada jer utakmice u skupini pokazale su koliko je Španjolska opasnija s njim u momčadi.

Nakon susreta sa Švedskom, bilo je dosta "galame" u svlačionici Francuza. Hoće li se te prepirke negativno ili pozitivno odraziti na momčad?

Branimir Korać: Očekujem pozitivan pomak. Nije bilo nikakvih fizičkih obračuna već su treneri i igrači jedni drugim odmah nakon utakmice rekli što ih ide. Kasnije je održan i sastanak u hotelu na kojem se također vodila rasprava da bi sljedeći dan na treningu atmosfera bila ponovno na vrhuncu. Mislim da je to samo dokaz kako je reprezentacija motivirana i željna uspjeha. Činjenica je kako nisu željeli ići na Španjolce i taj poraz ih je potresao, ali vjerujem kako će se sve ovo samo pozitivno odraziti. Ipak je riječ o četvrtfinalu i u dobroj su poziciji za prolaz, nema razloga da neke tenzije unište ono dobro što su napravili.

Maj Gašparac: U francuskoj reprezentaciji nitko nije očekivao taj poraz i on je definitivno narušio atmosferu u momčadi Laurenta Blanca. S obzirom na igru koju su pokazali protiv Švedske, nije čudno da je zaiskrilo u svlačionici, no od tada je prošlo nekoliko dana i Francuzi su imali dovoljno vremena za hlađenje. Sada su u potpunosti koncentrirani na četvrtfinale, a poraz od Švedske mogao bi ih samo još dodatno motivirati za utakmicu protiv favoriziranih Španjolaca.

Vedran Babić: Opuštanje i olako shvaćanje pojedinih susreta nije novost u francuskoj reprezentaciji, baš kao ni redoviti sukobi između igrača i(li) izbornika. Može se reći da je to nešto na što su već i navikli. Čak i da Francuzi dočekuju ovaj dvoboj u boljem stanju, sumnjam da bi to imalo nekog utjecaja. I dalje sam uvjerenja kako će Španjolci biti ti koji će "krojiti" konačan rezultat i da će samo o njima ovisiti ime trećeg polufinalista.

Je li sraz Španjolske i Francuske najjači par četvrtfinala i koga očekujete u dvoboju s Portugalom za finale?

Branimir Korać: Da, po meni je ovo jači dvoboj od onog Engleza i Talijana. Susreću se dvije odlične reprezentacije koje mogu otići pa i do samog kraja na ovom Europskom prvenstvu. Očekujem dobru utakmicu i iznenađenje - prolaz Francuza. Španjolska me ničim nije impresionirala dosad, posebno u susretima s Hrvatskom i Italijom. Smatram kako Francuska ima odgovor na tu igru, vrlo su jaki i motorični i to će za Španjolce biti priličan problem. Osim toga imaju na vratima sjajnog Llorisa koji može pokriti eventualne rupe koje nastanu u obrani.

Maj Gašparac: Definitivno se radi o najatraktivnijem četvrtfinalnom paru na Europskom prvenstvu. Iako su Francuzi vrlo dobra ekipa, prednost je na strani Španjolske koja je ipak najkvalitetnija svjetska momčad, što kontinuirano dokazuje posljednjih nekoliko godina. Momčad Laurenta Blanca sastavljena je od izvrsnih igrača koji mogu djelomično parirati Furiji, no teško će u potpunosti iznenaditi.

Vedran Babić: Papirnato gledano, ovo jest najjači četvrtfinalni par, no što se tiče neizvjesnosti, mislim da će zanimljiviji biti dvoboj Italije i Engleske. Očekujem prolaz Španjolske, koja je očito svoje slabije partije "ispucala" protiv Italije i Hrvatske. Nokaut faza od onih najjačih reprezentacija izvlači ono najbolje pa vjerujem da će takav biti slučaj i sa Španjolskom. Francuska je ipak znatno ograničenija momčad i Furija će to znati iskoristiti.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 15:39
    Dobro to što većina lopti ide na Iniestu, ali nije to Španija koja je osvojila Euro i Mundijal. Njima trebaju napadači, a ne samo hrpa veznjaka koji guše jedan drugog. Barcelona je Barcelona pa igra sa tri napadača. Nadam se da ćemo večeras vidjeti Španiju u punom sjaju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 13:20
    andres iniesta ce ponovno biti covjek odluke...kad je komforan rezultat mogu i xavi i silva i fabregas i ne znam tko igrati ole i rugati se s protivnicima...kad se utakmica lomi sve lopte idu iniesti...obratite paznju na taj detalj
    Obrisan korisnik