Nogomet

Talentirani junior Rijeke karijeru nastavlja u talijanskom prvoligašu

Damir Žbulj • subota, 23.06.2012.
Talentirani junior Rijeke karijeru nastavlja u talijanskom prvoligašu
Foto: Vedran Tolić

Marin Romić, donedavno junior Rijeke, svoju karijeru nastavit će u Veroni, u redovima Chieva. Pravu priliku u Hrvatskoj nije dobio pa će svoj nogometni put potražiti u talijanskom prvoligašu, čije kriterije je zadovoljio i gdje će pokušati izgraditi svoju nogometnu karijeru...

Nogometni klub Rijeka posljednjih dana u središtu je pozornosti zbog brojnih dolazaka igrača. Nova uprava koncentrirala se na angažman i kupovinu starijih, iskusnijih igrača, poput Kneževića, Benka, Neretljaka, Brezovca, Gabrića, koji bi im u idućoj sezoni trebali donijeti borbu s Dinamom i Hajdukom te visoku poziciju na ljestvici.

Igrači iz juniorskog ekipe teško će dobiti priliku, a jedan od njih, 19-godišnji branič Marin Romić, svoju nogometnu sreću potražit će u Italiji, u redovima Chieva iz Verone, prvoligaša za kojeg bi trebao potpisati četverogodišnji ugovor.

Romić je rođen 1. veljače 1993. godine u Vrsaru, a preko lokalnog kluba i Jadrana iz Poreča stigao je do Splita, gdje je godinu i pol dana proveo u mlađim kategorijama Hajduka. Posljednje dvije i pol godine proveo je u kadetskim i juniorskim selekcijama kluba s Kantride, a igra na poziciji stopera, odnosno lijevog beka.

Posljednjih šest mjeseci perspektivni branič bio je pod budnim okom skauta talijanskog prvoligaša Chieva iz Verone, koji su odlučili pozvati ga u svoje redove. "Pratili su me posljednjih šest mjeseci, a potvrdu su dobili na nedavno završenoj Kvarnerskoj rivijeri, gdje je Rijeka osvojila turnir, u finalu svladavši Vicenzu. Moj menadžer Alen Petrović dobio je ponudu i sve smo brzo dogovorili," kazao je Romić u razgovoru za Sportnet.

Slika 1 od 1.
Foto: Vedran Tolić

U Rijeci ga je jedne sezone vodio Alen Horvat, koji je i prepoznao i usmjerio njegov potencijal, a protekle sezone ustalio se u ekipi pod trenerskom palicom Borisa Pučića. Juniori su zaključili prvenstvo na četvrtoj poziciji, iza Hajduka, Osijeka i Dinama, a Romić je odigrao 28 utakmica, zaradio tri žuta kartona, a u nekim utakmica nosio je i kapetansku vrpcu. Golovima protiv Hrvatskog dragovoljca i Hajduka pokazao je kako se dobro snalazi i u protivničkom kaznenom prostoru, dok je na nedavno održanoj Večeri juniorskog nogometa, gdje su u organizaciji Meteora produkcije podijeljena priznanja najistaknutijim juniorima, Romić dobio nagradu za fair-play, potvrdivši se kroz netom završeno juniorsko prvenstvo svojim ponašanjem na terenu.

Nakon završetka juniorske sezone Romić je neko vrijeme proveo na treninzima Igora Pamića u Istri 1961, kako bi spreman dočekao početak priprema. Trenutno je na odmoru, a u srpnju odlazi put Verone, gdje će se priključiti prvotimcima Chieva na službenoj prozivci.

"Prozivka i okupljanje nogometaša Chieva bit će 15. srpnja, gdje ću se priključiti treninzima prve ekipe. Trebao bih s njima i na turnir u Francusku. Iduću sezonu odigrat ću u Primaveri, kako bih se priviknuo na talijanski stil nogometa. No, za njih sam i još uvijek stranac pa kad Hrvatska uđe u Europsku uniju iduće godine bit će lakše izboriti mjesto u prvoj ekipi. Veliko hvala mom menadžeru, ali i roditeljima koji su mi uvijek bili prava podrška. Jedva čekam da počnem s treninzima, a uvjeren sam kako ću se uspjeti nametnuti, jer ne bih niti krenuo u inozemstvo kada ne bih tako razmišljao," potvrdio je mladi Romić kako će prvu sezonu za Chievo odigrati u Primaveri, talijanskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina.

Romiću na kraju nije žao što karijeru neće pokušati izgraditi na Kantridi: "Na kraju mi nije žao što ne ostajem u Rijeci. Nisu baš ispali korektni, svatko je gurao svog igrača. Nova politika Uprave vezana je za kupovinu i dovođenje starijih i iskusnih igrača, u potrazi za brzinskim uspjehom, osvajanjem barem treće pozicije na ljestvici. Na juniore ne računaju."

"Većina mojih prijatelja, suigrača iz juniorskog pogona završit će vjerojatno u Pomorcu, teško da će dobiti pravu šansu i priliku. Pomalo je to i žalosno," zaključio je za kraj razgovora 19-godišnji Marin Romić.

Talentirani lijevi branič krenut će tako put Verone, gdje će se kroz rad i treninge pokušati dokazati i nametnuti na putu prema željenom uspjehu. Šansu na hrvatskim nogometnim travnjacima nije dobio, no, talijanski stručnjaci prepoznali su njegov potencijal te će Romić priliku dobiti s druge strane Jadrana.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2012. u 02:38
    Malo prebahato od mulca koji je osjetio zov "čizme" i eura.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 09:38
    Bitno da su dovukli hrpu "iskusnih" igrača koji će po isteku 1-godišnjeg ili 2-godišnjeg ugovora dići pedalu i na njima zaraditi 0 kn, a mladog dečka kojeg bi jednog dana mogli prodati puštaju za džabe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 08:32
    vidjet ćemo kako će snaći u italiji
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir23.06.2012. u 21:52
    Palac dolje za "samoprozvanog genijalca" scoriu, koji upravo prodaje pamet na TV-u. Traži lijevog beka, zamjenu za čavala, a mladi igrač mu odlazi u italiju.
    Mithrandir
  • oggy23.06.2012. u 19:30
    Pa mali nije nista posepno do sad pokazao bio prosjecan igrac i naravno da s njim nisu potpisali ugovor ima boljih bio je i na probi u istri nije prosao 
    oggy