Nogomet

Pirlo je ključ, Engleska bez (pre)velikog pritiska

Pišu:Borna Rupnik, Ante Zovko, Josip Tolić • nedjelja, 24.06.2012.
Pirlo je ključ, Engleska bez (pre)velikog pritiska
Foto: EPA

Engleska i Italija dat će odgovor na pitanje o posljednjem polufinalistu Europskog prvenstva. Jesu li Englezi opterećeni, tko ima bolji napad, kakve će uloge odigrati Pirlo i Gerrard te tko bi prošao na jedanaesterce?

Engleska je na EP ispraćena s neuobičajeno niskim očekivanjima i čini se da sastavu Roya Hodgsona to odgovara. Jesu li nakon osvajanja prvog mjesta u skupini ta očekivanja narasla i hoće li postati opterećenje Gordom Albionu?

Borna Rupnik: Engleski je mentalitet vrlo nezgodan po tom pitanju pa bez obzira na manjak velikih očekivanja prije prvenstva, prvo mjesto u skupini D na Otoku sigurno je podgrijalo nade i stvorilo malo više pritiska. S obzirom da je Italija respektabilan protivnik, čak i u engleskim očima, eventualno ispadanje Gordom Albionu neće biti tretirano kao "smak svijeta", no ostat će im zraku pitanje jesu li trebali napraviti više kada su već neokrznuti prošli prve tri utakmice.

Ante Zovko: Neće. Engleska je autsajder i protiv Italije, a bila bi i protiv svih potencijalnih suparnika. Engleskoj to svakako odgovara jer se u brojnim slučajevima pokazalo da se arogancija odbija o glavu. Na Otoku je bilo iznenađenje i prvo mjesto u skupini, ali bez obzira na Rooneyjev povratak i s obzirom u kakvom je stanju otišla na turnir, što god Engleska napravi na Euru, može se proglasiti samo uspjehom.

Josip Tolić: To je pitanje s kojim bi se suočila svaka reprezentacija koja na Euro nije ispraćena s velikim ambicijama, ne samo Engleska koja je dobrom, ali ne i odličnom igrom, prošla grupnu fazu natjecanja. Bilo kojem izborniku lakše je kad zna da mu "ne visi" cijela država iznad glave i da može povući neke poteze koji se samo njemu čine ispravnim. Englezi kao Englezi - uvijek imaju velike apetite, no mišljenja sam da su tolika razočaranja posljednjih desetak godina na velikim natjecanjima otupjela oštricu pritiska i da Hodgson zna da - štogod da napravi, bit će dobro.

Nakon uspješnog povratka Rooneyja u momčad, koja reprezentacija ima bolje napadačke opcije?

Borna Rupnik: Italija. O kvalitetama Waynea Rooneyja ne treba trošiti riječi, Danny Welbeck i Andy Carroll su se pokazali vrlo korisnima, Theo Walcott može biti pravi "detonator", no Cesare Prandelli može složiti ubojitiji dvojac. Pod uvjetom da Mario Balotelli i Antonio Cassano odigraju na visokoj razini, mogu kad-tad slomiti gotovo svaku obranu, a odluči li talijanski izbornik poslati na teren Antonija di Natalea umjesto nekoga od njih, neće pogriješiti. Talijanski napadači, osim toga, spremniji su sami sebi stvoriti neku priliku ne bude li posebno kvalitetne igre.

Ante Zovko: Dao bih prednost Engleskoj jer je njezin napad pokazao više stabilnosti od talijanskog. Roy Hogdson sigurno će uvrstiti Rooneyja u početnu postavu, a prema očekivanjima uparit će ga s Andyjem Carrollom zbog velikog potencijala koji imaju engleski krilni igrači, dok se Danny Welbeck već pokazao kao dobro rješenje s klupe. Talijanski napad dosta "luta". Cesare Prandelli dvoji hoće li ili neće ostaviti Antonija Di Natalea na klupi te tko će uopće biti drugi napadač. Iako oba napada posjeduju nedvojbenu kvalitetu, zbog te psihološke igre dajem prednost Englezima.

Josip Tolić: Engleska. Gordi Albion pokazao je to čak i prije povratka napadača Manchester Uniteda u momčad pogocima Carrolla, Walcotta i remek-djelom Welbecka. Reprezentaciji Italije najveći je problem pitanje Marija Balotellija: hoće li igrati ili neće, kako će se to odraziti na igru momčadi i njegove suigrače? Di Natale je sjajno matirao Španjolsku, ali protiv Irske nije ništa pokazao; Cassano je zabio Ircima, ali protiv Hrvatske je bio nevidljiv. Spomenuti Balotelli je u nepoznatoj poziciji unatoč dobroj formi koju pokazuje. Sve to daje prednost hijerarhijski ipak bolje posloženim (i učinkovitijim) Englezima.

Koliki će utjecaj na konačni rasplet dvoboja imati predstave Gerrarda s jedne i Pirla s druge strane?

Borna Rupnik: Andrea Pirlo pravi je dirigent talijanske igre i bude li on raspoložen, a Englezi ne pronađu pravi način kako ga zaustaviti, mogao bi biti i ključni čovjek dvoboja. Zakaže li Pirlo, lako je moguće da će zakazati cijela Italija, pogotovo u segmentu stvaranja prilika, a prijeko im je potreban i u izvođenju prekida, koji bi također mogli igrati itekako važnu ulogu. Steven Gerrard iskazao se na Europskom prvenstvu asistencijama, trčkački moment nikada mu ne nedostaje, može presuditi i nekim od svojih dobrih udaraca, no bude li netko od njih dvojice odlučujući uteg na vagi, prije će to biti Pirlo.

Ante Zovko: Velik. Gerrard i Pirlo središnje su figure svojih momčadi. Gerrard je dvaput asistirao na Euru, jednom za bod, drugi put za tri, a njegova prije svega defanzivna izvedba bila je sjajna. Pirlo još više znači Italiji nego kapetan Liverpoola Engleskoj. Bio je ključna karika Azzurra u sve tri dosadašnje utakmice. On određuje ritam momčadi, on dijeli ključne lopte napadačima, a on i zabija ključne golove, poput onog Hrvatskoj. Dosta će ovisiti o njihovim čuvarima. Ako se De Rossi na svoju prirodnu poziciju, Gerrard će imati dosta problema. Pirlo bi se trebao lakše obračunati s prilično nesigurnim Parkerom.

Josip Tolić: Smatram da će izdanje Andree Pirla više utjecati na igru Italije nego Stevena Gerrarda na igru Engleske. Veznjak Juventusa bio je prvo ime Azzurra u utakmicama prvoga kruga i proživljava "novu nogometnu mladost". Bitna razlika između spomenutog dvojca jest da je Pirlo više usredotočen na držanje lopte u posjedu nego Gerrard koji voli otvarati prostor u pravom otočkom stilu i prenositi loptu napadačima. I jednog i drugog može se prozvati središnjim figurama svojih momčadi, no Pirlo je ipak taj koji "drži konce igre" u svojim rukama, dok u Engleskoj to pada na leđa nekolicine igrača (i Rooneyja, Parkera, Younga).

Obje su momčadi u najavama komentirale mogući rasplet kroz izvođenje jedanaesteraca. Dođe li do toga, tko će proći u polufinale?

Borna Rupnik: Kako smatram da Italija ima više aduta od Engleske u 90 ili 120 minuta, Englezi bi mogli biti sretniji pa samim time i opušteniji dođe li do lutrije s bijele točke. Međutim, točno toliko je i talijanska prednost s odličnim Buffonom na vratima, ispred manje iskusnog Harta, stoga bi šanse bile približno na 50-50. No, kako su se Talijani već više puta kroz povijest pokazali kako im "kritične" situacije leže, više nego Englezima, postotak-dva više ipak ide na stranu Azzurra.

Ante Zovko: Čarobna kugla kaže mi da će to biti Italija. Obje momčadi imaju vratare svjetske klase. Gianluigi Buffon Talijanima je u proteklom desetljeću bio ono što bi Joe Hart trebao Englezima biti u predstojećem desetljeću. Međutim, opjevana je engleska psihoza zvana jedanesterci. Engleski mediji već danima najavljuju što će se dogoditi ako do njih dođe, a Englezi su kroz povijest uglavnom padali pod psihološkim pritiskom koji jedanaesterci nose. Iako Engleska na ovom natjecanju prkosi očekivanjima, stavio bih novac na Talijane.

Josip Tolić: Pomalo je besmisleno najavljivati rasplet preko udaraca s bijele točke jer time u startu obeshrabrujete svoju momčad da će u 120 minuta igre postići pogodak više od protivnika, bez obzira na to što ove dvije reprezentacije djeluju izjednačeno. Iako mislim da do jedanaesteraca neće doći jer je to prevelika lutrija za jedne i druge, zbog psihološke prednosti, iskustva i "hladnije glave" takav bi slučaj možda više pogodovao Talijanima. Kažem "možda" jer na lutriji s dva broja ne možete biti uvjereni koji će biti izvučen. A Englezi će kad-tad dočekati priliku da operu gorak okus ispadanja s velikih natjecanja na takav način.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 23:05
    X=X..prije dva dana sam stavio,sigurno na klaionicama.Dobra zarada..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 21:56
    prvo poluvrijeme odlično.Mogle su povesti obje ekipe a pogotovo talijani. Talijanima se mogu osvetiti promašene prilike
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 18:45
    Forza Italia,uvijek protiv tih imperijalista,pljačkaša svijeta i najvećeg zla na zemaljskoj kugli!!Što se tiče Hrt-e,pa vidite koliko su jadni kad su morali posuditi Sušeca juniora i Čampu sa Arene sport da mogu prenositi utakmice sa EP!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 18:12
    Zeko je legenda. Uvijek nas upozna s nekim novim igračom tipa Arbiola, Žerar a skupa sa Sašom Okslade Sušecom meni je br. 1 tandem na euru. Uvijek me nasmiju do suza, a Zeko bome i uspava svojim glasom tako da nakon utakmice zaspem kao bebica, je li.
    Obrisan korisnik
  • Morales24.06.2012. u 16:23
    Kaze Josip Tolic:"Cassano je zabio Ircima, ali protiv Hrvatske je bio nevidljiv."...gospodine Tolicu za dobrobit Sportneta,ostavite se komentiranja nogometa,mozda vam neki drugi sport ide bolje...pogledat snimku,pa da se shvati da su sve sanse Italije protiv Hrvatske dosle od Cassanovih... [više na forumu]
    Morales