Nogomet

Zašto će proći Portugal/Španjolska?

Josip Piršljin, Igor Šestak • srijeda, 27.06.2012.
Zašto će proći Portugal/Španjolska?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Večeras će biti poznat prvi sudionik finala Europskog prvenstva. Od 20:45 u Donecku se sastaju Portugal i Španjolska, a tabore jednih i drugih zastupaju dvojica Sportnetovih novinara, Igor Šestak i Josip Piršljin.

Zašto će proći Portugal?

Nakon prve četiri utakmice na ovom Europskom prvenstvu Portugal ima jedan minimalni poraz i tri minimalne pobjede. Izbornika Benta i igrače u polufinalu očekuju susjedi, aktualni svjetski i europski prvaci Španjolci, a za prolaz u svoje drugo finale Europskog prvenstva u povijesti Portugalcima će trebati utakmica generacije.

Nakon uvodnog poraza od Njemačke, u kojem je portugalska igra bila bolja od rezultata, reprezentacija Paula Benta je upisala tri pobjede u tri utakmice i vidno se dizala u formi iz nastupa u nastup, zajedno sa svojim najboljim igračem i kapetanom Cristianom Ronaldom. Protiv Danske je upisala neuvjerljivu pobjedu i pokazala određene slabosti, ali iduće dvije predstave protiv Nizozemske i Češke bile su daleko kvalitetnije i njima je Portugal dogurao do polufinala sa Španjolskom.

Portugalci su odlučni u svojim nastojanjima da se prvi put u povijesti okite naslovom europskih prvaka, nakon što im je taj san odnijela Grčka u finalu Eura 2004. Osam godina kasnije žele ostvariti najveći uspjeh reprezentacije, ali na svom putu imaju najvišu moguću prepreku u obliku aktualnih svjetskih i europskih prvaka. Uoči dvoboja Portugalci optimizam mogu naći u činjenici da su prije osam godina Španjolcima nanijeli posljednji poraz na Europskim prvenstvima, kao i u visokoj 4:0 pobjedi u prijateljskoj utakmici 2010. godine.

Budući da čak 15 igrača iz obje momčadi igra za Real Madrid i Barcelonu, susjedi jedni od drugih teško mogu išta sakriti. Tko s kakvim adutima raspolaže dobro je poznato, kao što je i poznat način na koji se treba suprotstaviti Španjolcima. Dobar putokaz Portugalcima mogu biti igre Italije i Hrvatske, samo ih trebaju na pravi način prilagoditi svojim igračima. Portugal u svojim redovima ima dovoljno aduta kojima može parirati Španjolskoj. Ima kvalitetne i iskusne stopere, mladog i kvalitetnog lijevog braniča, trojicu ratnika u sredini terena koji su kvalitetni u oba pravca, ima Nanija, a ima i Cristiana Ronalda.

Reprezentacija je do sada u velikoj mjeri ovisila o svom kapetanu, a napredak u njegovoj igri u posljednje dvije utakmice odrazio se na igru momčadi. Sada se od Ronalda očekuje da odvede Portugal u finale. Upravo u njemu Portugal ima konkretnost i okomitost koja nedostaje Španjolcima, posebno dok igraju sa šest veznih igrača. Svojim bogatim repertoarom driblinga i arsenalom udaraca Ronaldo je spreman napraviti veliku štetu svojim klupskim suigračima u španjolskom dresu, ali mora podesiti nišanske sprave. Za sada ima više pogođenih vratnica, nego golova, ali pogodak Casillasu bacio bi u zaborav sve dosadašnje promašaje, kao i loše nastupe u reprezentativnoj prošlosti.

Španjolci su svakom dosadašnjem suparniku na Euru omogućili nekoliko prilika, posebno iz kontranapada, a kako ubojita može biti Portugalska kontra najbolje su osjetili Nizozemci. Uz koncentriranu igru u obrani i pravovremene izlaske u kontranapade, Portugal može dovesti Španjolce u probleme, a realizacija tog plana u velikoj će mjeri ovisiti o igri trojice portugalskih veznjaka. Iako je kvaliteta na strani Španjolske, Portugalci su do sada prikazali discipliniranu igru i da znaju kako ostvariti svoje ciljeve. Želje i motiva neće nedostajati, a bude li uz sve navedeno i malo sreće, Španjolska bi u Donecku mogla predati svoju krunu. Zašto će proći Španjolska?

Španjolska u polufinalni susret protiv Portugala ulazi sa statusom favorita, a pokazala je da se s tim zna nositi i to joj ne predstavlja poseban pritisak. Furija je odigrala velik broj važnih, odlučujućih utakmica i to iskustvo, kao i kvaliteta, će biti presudno u proboju u finale.

U svih četiri dosadašnjih utakmica na Europskom prvenstvu Španjolci su ostali vjerni svom stilu igre. On se ne mijenja već šest godina, a nema ni potrebe za tim pošto Furija i dalje pobjeđuje i kad joj netko otkine bod to postaje velikim iznenađenjem. Premda su mnoge reprezentacije bile blizu da uspješno odgovore na taktiku Španjolaca i izvuku "kraći kraj", to se vrlo rijetko događa, a tako će biti i protiv Portugala. Da su se ove dvije ekipe srele u grupnoj fazi krajnji ishod bi bio nešto neizvjesniji, ali polufinale Europskog prvenstva pripast će iskusnijem i kvalitetnijem protivniku.

Igrači Vicentea del Bosquea jednostavno izgledaju kao da ih nitko ne može ozbiljnije ugroziti. Imaju Casillasa, jednog od najboljih vratara današnjice, u obrani su čvrsti i probojni po bokovima, a o veznom redu ne treba previše raspravljati. Španjolski izbornik mu toliko vjeruje da čak ne koristi klasične napadače u početnoj postavi. Iako, i tu ima i više nego solidna rješenja. Torres je unatoč lošijoj klupskoj sezoni pokazao da se može na njega računati, a ništa manje kvalitetni nisu niti Llorente ili Negredo.

Portugal je veoma kvalitetna ekipa koja ima dosta odličnih pojedinaca, ali previše ovisi o jednom. Ronaldo je "pokretačka snaga" momčadi Paola Benta i ako se njega zaustavi, obavljeno je pola posla. Španjolci će to znati napraviti, svojom će ga igrom "odsjeći" i neće biti previše u kontaktu s loptom i time stvarati probleme. Za Ronalda i društvo će nedostatak predstavljati i to što u Španjolskoj igra dosta njegovih suigrača iz Reala koji ga poznaju i moći će uspješnije predvidjeti njegove poteze.

Jedan od razloga zbog kojeg Španjolci imaju prednost nad svojim suparnicima u polufinalu je i taj što La Roja u sastavu ima pet-šest igrača koji mogu odlučiti utakmicu jednim potezom. Španjolska nisu samo Xavi i Iniesta, protiv Francuske se pokazalo da opasnost prijeti i od igrača iz drugog plana, kao što je defenzivni veznjak Xabi Alonso. Portugal će stoga imati tešku zadaću obratiti pozornost na više strana, dok će Španjolci malo više pripaziti jedino na Ronalda.

Unatoč tome što su aktualni europski i svjetski prvaci, a momčad čine uglavnom igrači Barcelone i Real Madrida kojima ne nedostaje trofeja u vitrinama, Španjolci i dalje imaju motiva za osvajanjem titula. Glad za uspjehom kod njih nikad ne slabi i učinit će sve da se ponovno popnu na krov Europe. Posebno jer na ovom prvenstvu slušaju dosta kritika na svoj račun zbog neučinkovitosti kao na prošlom Euru. Najbolji način da te kritičare "ušutkaju" jest plasman u finale, a upravo to će i učiniti.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 19:40
    ajmo portugal! ne da mi se gledat finale s 54675474 dodavanja,ja bi malo žestoke kontre,duge dijagonalne lopte,žestoki nogomet,a ne postavu sa 6 veznih(špa)!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 18:59
    Obje polufinalne utakmice mogle bi biti izuzetne. Gotovo da i nema favorita, da tko god da prođe pa čak i bude konačni pobjednik biti če zasluženo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 17:31
    spanjolci prolaze mada oduvijek volim portugal radi figa,rui coste,nuna gomesa itd
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 17:13
    Španjolska je favorit na papiru, ali večeras će gusto biti. Sretno ekipama!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 16:59
    Zato što su Španjolci bolji.Makar se vidjelo da se snjima može igrati ipak su još barem 30% ispred ostalih
    Obrisan korisnik