Nogomet

Pet transfera koji su obilježili ljeto u HNL-u

Piše:Ante Dubravac • ponedjeljak, 16.07.2012.
Pet transfera koji su obilježili ljeto u HNL-u
Foto: Hrvoje Knežević

Svaki prijelazni rok sa sobom nosi posebne priče i neočekivana zaplete, a tako je bilo i u dosadašnjem dijelu ljetnog prijelaznog roka. Iako još uvijek nije bilo onih najvećih transfera koji "izuvaju iz cipela" zanimljivih stvari nije nedostajalo.

Ljetna stanka se bliži kraju i svi klubovi MAXtv Prve lige s nestrpljenjem iščekuju svoje uvodne susrete u kojima će najbolje vidjeti što su i kako radili na pripremama. Bit će to i prva prilika navijačima da vide nove igrače koji su došli u njihove klubove.

I dok su oči nogometne javnosti već neko vrijeme okrenute prema Luki Modriću koji samo što nije potpisao, iako se još ne zna za koga, puno manji novčani iznosi vrte se oko domaćih klubova i njihovih pojačanja.

Unatoč tome što do kraja prijelaznog roka ima još puno vremena većina klubova je sve svoje transfere pokušala napraviti što ranije. Za ovaj prijelazni rok može se reći da je bio jedan od mirnijih i da nije bilo previše zvučnih transfera, ali ipak neki igrači su podigli nešto više prašine.

Kamen temeljac nove Rijeke

Iako je sve odrađeno pomalo u tišini definitivno najzvučniji transfer dosadašnjeg dijela prijelaznog roka je povratak Darija Kneževića na Kantridu. Iskusni reprezentativni stoper odlučio je među prvim prihvatiti poziv Rijeke i postati jedan od oslonaca novoga projekta.

Dario Knežević

Aktualni klub: Rijeka
Datum rođenja: 20.04.1982.
Pozicija: Stoper
Dosadašnji klubovi: Rijeka, Livorno, Juventus

Nije česta pojava da u MAXtv Prvu ligu dolaze igrači iz Italije, a ako je riječ o igraču koji je još uvijek u najboljim godinama onda postaje jasno kakav je posao Rijeka napravila dovođenjem bivšeg člana Livorna i velikog Juventusa. Osim bogate klupske karijere iza Kneževića je i deset nastupa u dresu hrvatske reprezentacije pri čemu je postigao jedan pogodak. Vrhunac reprezentativne karijere bio mu je odlazak na Europsko prvenstvo u Austriju i Švicarsku.

Odmah nakon dolaska Knežević se svojim radom i kvalitetom nametnuo ostatku svlačionice te je vrlo brzo dobio kapetansku vrpcu, a u paru s još jednim pojačanjem Matom Neretljakom stvorio je čvrst obrambeni zid ispred vratara.

Njegovim dolaskom, ali i s ostalim pojačanjima narasle su i ambicije kluba međutim iskusni stoper pokušava smiriti val optimizma: "Mislim da priče o prvom mjestu nisu realne u prvoj sezoni, realno je očekivati plasman negdje između prva četiri mjesta."

Samo Hajduk je dolazio u obzir

Mladi napadač Osijeka Anton Maglica neočekivano je postao velika zvijezda prijelaznog roka nakon što je odbio nekoliko ponuda, a sve u želji da svoju karijeru nastavi u Hajduku.

Cijela priča je krenula tako što je u tišini gotovo do kraja doveden prelazak u berlinsku Herthu, ali je u posljednji trenutak sam igrač stopirao transfer što je poprilično razljutilo predsjednika Osijeka Zdravka Josića koji je za sve okrivio menadžersku agenciju koja vodi brigu o mladom napadaču.

Anton Maglica

Aktualni klub: Hajduk
Datum rođenja: 11.11.1991.
Pozicija: Napadač
Dosadašnji klubovi: Osijek

Nakon nekog vremena u cijeloj priči se pojavio interes Hajduka i tada je Maglica zaprijetio svom klubu arbitražom te odlaskom bez odštete. U želji da ipak zaradi određeni iznos Osijek je krenuo u potragu za klubom koji želi platiti odštetu i sve dogovorio s Dinamom: "Na obostrano zadovoljstvo uspješno smo okončali pregovore s Dinamom," izjavio je Josić.

Tu je tek nastao pravi zaplet. Maglica odbija Dinamo i jasno izražava želju za odlaskom u Split pod svaku cijenu. Osijek se u tom trenutku našao pred zidom i jednostavno je bio prisiljen prihvatiti ponudu Hajduka ili ostati i bez igrača i bez odštete. "Maglica nije htio ići u Maksimir. I on i njegovi menadžeri imali su samo jednu misao, odlazak u Hajduk."

"Dinamo je dobar klub, ali Hajduk je bio moj san, uvijek sam želio igrati na Poljudu," rekao je na kraju cijele priče Maglica dok je u u Plavom salonu poljudskog stadiona ponosno pozirao s dresom novoga kluba.

Sezona istine za Kamerunca

Kamerunski napadač Henri Belle skrenuo je pozornost na sebe svojim dobrim nastupima u dresu Istre 1961, ali i svojim ponašanjem koje je na kraju i dovelo do napuštanja kluba. Kada je došao u Hrvatsku bio je potpuno anonimni igrač kojem je Istra pružila priliku da pokaže svoje znanje.

Kako je sezona odmicala sve češće su se razni klubovi počeli spominjati kao nova destinacija tamnoputog napadača koji je očito podlegao pod tim pritiskom i u samoj završnici sezone počeo raditi čudne stvari koje se nikako nisu svidjele treneru Igoru Pamiću pa je postalo jasno da je rastanak sve bliže.

Henri Belle

Aktualni klub: Split
Datum rođenja: 25.01.1989.
Pozicija: Napadač
Dosadašnji klubovi: Örebro, Union Douala, Istra 1961

U želji da se oslobodi važećeg ugovora Belle je Istru 1961 tužio arbitraži uz obrazloženje da ga klub nije zaštitio od rasističkih vrijeđanja gostujućih navijača. Istovremeno svoj interes je pokazao Hajduk te se činilo da je stvar dovedena do samoga kraja.

Tada u cijelu priču ulazi predsjednik Splita Slaven Žužuč koji se sastaje s predsjednikom Istre 1961 Mihailom Ščeglovom i brzo dogovara transfer te slavodobitno objavljuje: "Dobili smo najboljeg igrača iz hrvatske lige kojega smo mogli dovesti."

Sam igrač će kao glavnu prepreku odlasku na Poljud navesti financijsku neizvjesnost koja vlada u Hajduku dok se u Splitu nada da takve probleme neće imati. U svakom slučaju pred Belleom je sezona u kojoj mora pokazati svoju pravu kvalitetu te opravdati ulaganja koja je Split napravio.

Tomasov potpisao za Dinamo... Ili ipak nije

"Definitivno je završeno, Marin Tomasov je novi igrač Dinama," objavio je aktualni prvak na svojim službenim stranicama prvoga dana prijelaznog roka. Tada se činilo da je još jedna trakavica završena. Međutim vrlo brzo dogodio se novi zaplet. Tomasov se ne pojavljuje na treningu na dan odlaska u Sloveniju, a samo nekoliko sati kasnije dolazi službena potvrda iz Njemačke da je potpisao ugovor s drugoligašem Münchenom 1860.

Marin Tomasov

Aktualni klub: München 1860
Datum rođenja: 31.08.1987.
Pozicija: Vezni igrač
Dosadašnji klubovi: Zadar, Hajduk, Zadar

Sve je počelo još dok je Tomasov bio član Hajduka s kojim se nikako nije mogao dogovoriti oko produljenja ugovora koji mu je isticao u lipnju 2012. godine pa ga je klub odlučio izbaciti iz momčadi te je Marin svakodnevno trenirao odvojeno od momčadi. Iz tog razloga odlučio je putem arbitraže dobiti raskid ugovora na štetu kluba.

Iako se već tada nagađalo da će Tomasov karijeru nastaviti u Dinamu njegov menadžer Reno Sinovčić odlučio je da ipak potpiše ugovor s Zadrom za koji je bilo jasno da je samo privremene naravi. Na kraju sezone pregovori između Sinovčića i Zdravka Mamića se intenziviraju te Tomasov dobiva pismenu dozvolu od Zadra da može trenirati i igrati prijateljske utakmice za Dinamo.

Sve je išlo prema planu dok nije osvanula slika Zorana Mamića i Tomasova nakon potpisivanja ugovora. To je razljutilo Sinovčića koji je s Zdravkom Mamićem dogovorio da nikakvog potpisivanja neće biti bez njegovog prisustva: "Samo je bio problem u nepoštivanju našeg dogovora," rekao je Sinovčić i zajedno s Tomasovom otišao u Njemačku te potpisao trogodišnji ugovor.

Hajdučko srce na Kantridi

Kada je u svibnju prošle godine doživio tešku prometnu nesreću nakon koje se nalazio u komi veliko je bilo pitanje hoće li se ikada potpuno oporaviti, a u tim trenucima malo tko je razmišljao o nogometu. Ipak brzo oporavak, ali i nekorektnost turskog Trabzonspora koji mu je raskinuo ugovor u najtežim trenucima doveli su do toga da Drago Gabrić kao slobodan igrač potpiše s Hajdukom.

I klub i igrač su bili svjesni da proces potpunog povratka u formu može biti dugotrajan, ali posao je sklopljen na obostrano zadovoljstvo: "Hajduku treba Drago i Drago treba Hajduk. Ovo je poseban dan, vratilo nam se Hajdučko srce," izjavio je tom prilikom Milo Nižetić.

Drago Gabrić

Aktualni klub: Rijeka
Datum rođenja: 27.09.1986.
Pozicija: Vezni igrač
Dosadašnji klubovi: Hajduk, Trabzonspor, Ankaragücü, Hajduk

Iako je normalno trenirao Gabrić nije dobivao preveliku minutažu u Hajduku, a kada je shvatio da nije u planovima trenera Miše Krstičevića nije mu preostalo ništa nego da potraži novu sredinu. Kao glavni kandidat isplivala je Rijeka koja je bila vrlo odlučna do bivšeg reprezentativca dovede u svoje redove.

Nakon kraćih pregovora Drago Gabrić je na Kantridi predstavljen kao veliko pojačanja, dok je veznjak sve shvatio kao novu priliku za dokazivanje: "Ovo je moj novi početak i radujem se svim nadolazećim danima i utakmicama."

Rekonstrukcija na Kantridi, Duje u Dinamu

Od ostalih transfera svakako treba istaknuti veliku aktivnost Rijeke koja je dolaskom Gabrielea Volpija riješila sve svoje financijske probleme te odmah postala poželjna za sve igrače. Osim već spomenutih Kneževića i Gabrića među brojnim dolascima odskaču Mato Neretljak, Jurica Vranješ, Josip Brezovec i Leon Benko.

Iako dugo nije igrao ako se dobro pripremi i kada uhvati pravu formu 32-godišnji Vranješ mogao bi predstavljati veliko pojačanje na Kantridi. Osječanin je svoj ugled sagradio u Bundesligi gdje je nastupao za Bayer iz Leverkusena, Stuttgart i Werder nakon čega je otišao na posudbu u Genclerbirligi. Posljednji klub prije rijeke bio mu je Aris za koji je upisao tek dva nastupa.

Ako je Vranješ još uvijek veliki upitnik za bivšeg napadača Slaven Belupa Leona Benka se već može ustvrditi da je riječ o pojačanju. Nakon pola godine provedene u Saudijskoj Arabiji Benko se vratio u Hrvatsku te već u prijateljskim utakmicama se nametnuo kao prva opcija za trenera Elvisa Scoriju kada su napadači u pitanju.

Osim propalog dogovora oko Marina Tomasova aktualni prvak Dinamo gotovo da i nije bio aktivan na tržištu. Modra svlačionica je obogaćena s igračima koji su se vratili s posudbe iz Lokomotive dok je jedino pravo novo ime bivši igrač Hajduka i Splita Duje Čop. Nakon što je izgubio mjesto u Hajduku Čop je otišao u gradskog rivala te je na kraju sezone, pomalo neočekivano osvanuo u Maksimiru. 22-godišnji napadač iza sebe ima već dosta iskustva, ali pravi test njegove kvalitete ga tek očekuje jer se za minutažu mora boriti s Beqirajem, Rukavinom i Krstanovićem.

U sjeni oko odlaska Bellea Istra 1961 je dovela nekoliko zanimljivih i iskusnih igrača koji će svakako predstavljati pojačanja, a prije svih to su bivši kapetan Rijeke Igor Čagalj te povratnik Siniša Linić. Osim njih iz Vinkovaca je stigao i 26-godišnji napadač Krešimir Prgomet.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • javasluk18.07.2012. u 19:32
    A jesi ga pojednostavio do neba, e pa toliko jednostavno ovo baš i nije! O kojoj "široj slici" ti pričaš? Ovih 20 godina HNL-a nije baš pokazalo da smo toilko jedinstveni kao što smo mislili da će biti u ljeto 1991.g. kad smo se odvojili od one države i lige, vrlo... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 00:01
    Kaj sr****te ljudi? Pa naravno da nam treba jaka Rijeka, jak Split, jak Slaven i naravno da bih bil sretan da se stanje u Hajduku popravi. Da se cijela liga digne malo, a ne da se nasim klubovima gace tresu kad idu igrat u Andoru pretkola europe. Tu se svadite oko ciste gluposti, umjesto da gledate... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • javasluk17.07.2012. u 14:11
    Ljudi, ali kako možete osuđivati bilo koga za gnjev, ili što to pokazuje a ne skriva, ako mu je netko prouzročio ogromne gubitke, čak i onda kad nije sebi pribavio korist, nije sebe stavio u plus, pa šta tražiti od ljudi? To da ih netko stalno gazi i sakati i da takvi glume kako su... [više na forumu]
    javasluk
  • javasluk16.07.2012. u 23:48
    Penetrator, ali kako možeš riješiti problem ako je tvoja šteta koju ti je netko servirao zbog njegove sebičnosti tolika, da se gotovo ne može nadoknaditi? Što u takvom omjeru možeš "riješavati", film se vratiti ne može, nesrazmjeri su teški... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 23:36
    Ma jebeš sve! Idem popiti jednu hladnu pivu!!!
    Obrisan korisnik