Nogomet

Hajduk pred sezonom (s)trpljenja

Piše:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 16.07.2012.
Hajduk pred sezonom (s)trpljenja
Foto: Duje Bonačić

Hajduk u novu sezonu ulazi u potpuno promijenjenom ruhu. U odnosu na prošlu sezonu otišla je većina iskusnih, a dvojica najzvučnijih "ostataka", Ante Vukušić i Anas Sharbini, većinu priprema proveli su izvan momčadi i pokušavaju realizirati inozemni transfer.

Hajduk 2012/13

Trener: Mišo Krstičević
Dolasci: Mikanović (Osijek), Stojanović (Nacional, Por), Sušić (Standard, Bel), Vršajević (Čelik, BiH), Maglica (Osijek), Kalinić, Jonjić, Luštica, Oremuš, Trebotić (vratili se s posudbe).
Odlasci: Neretljak (Rijeka), Gabrić (Rijeka), Tičinović (Nordsjaelland, Dan), Lendrić (Waregem, Bel), Buljat, Lima, Vejić, Andrić, James, Režić, Sačer.
Plasman u prošloj sezoni: 2.
Pripremne utakmice: Nisu igrane zbog Hajdukove suspenzije.
Raspored u prva tri kola: Istra 1961, SPLIT (bez publike), Zadar

Prošla sezona završila je još jednim razočaranjem, bez trofeja, bez igrača na kojima bi se zaradio ozbiljan novac, bez mogućnosti da se u narednoj sezoni ozbiljno krene u lov na naslov.

Financijski problemi "kumovali" su "rezanju", otišla je većina "senatora", među kojima se najviše ističu odlasci dvojca Neretljak - Gabrić u Rijeku, kapetana Srđana Andrića i Portugalca Rubena Lime. Najzvučniji dolazak je bio prijelaz napadača Antona Maglice iz Osijeka, ali više zbog toga što je odbio Dinamo, nego što su navijači Hajduka uistinu upoznati s njegovim igračkim kvalitetama.

Plus/minus

Sudeći po odlascima i dolascima, Hajduk izgleda slabije nego u prošloj sezoni. No, osim Andrića, eventualno i Lime, za ostalima koji su ovog ljeta napustili Poljud malo će splitskih navijača "pustiti suzu" zbog igara u prošloj sezoni. U novu sezonu Bili ulaze s potpuno pomlađenom momčadi u kojoj je, primjerice, 23-godišnji Mario Maloča jedan od najiskusnijih. Trebat će i navijačima i vodstvu kluba puno strpljenja, jer dugoročni planovi ne ostvaruju se u nekoliko kola ili mjeseci.

Snaga/slabost

Omladinske momčadi koje je vodio Mišo Krstičević uvijek su odisale snagom, brzinom, ritmom. Hoće li te karakteristike uspjeti prenijeti i na seniorski Hajduk, vidjet ćemo uskoro. Jedina prava Hajdukova snaga može biti motiviranost i "glad" splitske mladosti, no kako će talentirana, ali u seniorskom svijetu izrazito neiskusna momčad izgledati naspram iskusnijih i uigranijih protivnika - nitko u ovom trenutku ne može znati. Hajduk ulazi u sezonu punu upitnika i neizvjesnosti, ni sam ne znajući koliko vrijedi i koliko može.

Snaga Hajduka je i u navijačkoj podršci koja sigurno neće izostati, barem u početnoj fazi sezone. Bude li ovakav mladi Hajduk ugodno iznenadio igrom i rezultatima, brzo će se opet "zapaliti" navijačka masa i napuniti tribine. "Naša dica" su se puno puta spominjala, no nikad do kraja realizirala. Ovog puta je silom prilika Hajduk morao krenuti tim putem, a navijačka podrška, umjesto kritike i zvižduka zbog ponekog loše odigranog poteza splitske mladosti, mogla bi biti jedna od glavnih snaga golobrade splitske momčadi u ovoj sezoni.

Uspjeh/neuspjeh

Hajduk je klub u kojem se drugo mjesto smatra neuspjehom, no u novoj sezoni, s ovakvom momčadi, drugo bi mjesto vjerojatno potpisala većina navijača Bilih. Ipak, ovakav radikalan igrački rez od navijača će tražiti "sezonu opraštanja", jer su mnogi mišljenja kako je bolje sezonu ili dvije biti peti na pravim temeljima, pa potom krenuti po titulu, nego biti vječno zakopan na drugom mjestu uz trošenje ogromnog novca na svakava i nikakva "pojačanja".

U sezoni koja je ispred nas, Hajduk svoj uspjeh neće mjeriti isključivo mjestom na tablici. Uspjeh bi za splitski klub bila činjenica da je dobio nekoliko ozbiljnih igrača iz svog "inkubatora" na koje može računati u bliskoj budućnosti i da momčad Miše Krstičevića u sezoni 2012/13 ima "i glavu i rep", bez obzira što će sigurno prosipati bodove zbog neiskustva i "kratke klupe". Ali, zar ih nisu prosipale i deseterostruko skuplje "zvjezdane" momčadi Bilih minulih sezona?

U fokusu

U Hajduku je sve u fokusu, od novog predsjednika, trenera, igrača, navijača, pa do Nadzornog odbora koji se minulih mjeseci prometnuo u glavno "misaono tijelo" kluba. Novi predsjednik Brbić pokušat će provesti financijsku stabilizaciju uz još uvijek značajna dugovanja iz prošlosti, trener Krstičević igračku stabilizaciju s kadrom od kojeg se nikome u Hrvatskoj neće "tresti gaće", a i navijači će imati svoju ulogu na tribinama, jer mlada momčad sigurno neće dobro reagirati na zvižduke i uvrede kad krenu problemi.

Hajduk je nakon puno priče napokon okrenuo "drugu stranicu" u odnosu na prošle sezone. Život u realnosti, kakva god ona bila, sigurno je dugoročno bolja opcija od lebdenja na krilima nerealnih plaća i trošenja daleko više od onoga koliko se uprihodi. Hajdukove navijače očekuje teška sezona, ali ona se jednostavno nekad - morala dogoditi.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava17.07.2012. u 11:45
    ......koliko god bio loš Hajduk....uvijek najviše komentara ispod....ko magnet se privlače navijači..Bili...a i ovi drugi da se naslađuju.....dok karte po kunu slabo idu
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik17.07.2012. u 10:04
    Ma bogati? Sjeti se Sanderove sezone, nakon pobjede od 2:0 u karate derbiju (koji je Bebekovim blagoslovom pretvoren u Ultimate fight turnir, trebali ste ostat s desetoricom za 10 minuta, toliko o sucima), imali ste sve u svojimo nogama i jos derbi u Splitu za kraj sezone. I kaj se dogodilo? Suci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 22:24
    iskreno hajdukovac sam..ali bojim se da će ove sezone biti drž-ne daj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 22:12
    Pa nije ovo prvi put da Hajduk ulazi s lošim kadrom u početak sezone, samo što je sada loš kadar u isto vrijeme i mlad, pa se povlači priča o dječjem vrtiću kao nikad prije. Al sve je to ne bitno, i tako i tako će za godinu dana pričat da je i ovo prvenstvo ukradeno, tu nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 20:37
    strider on the storm................... : ))))
    Obrisan korisnik