Nogomet

Mršić nema izbora, nego od talentiranih osječkih mladića napraviti muškarce

Piše:Damir Žbulj • srijeda, 18.07.2012.
Mršić nema izbora, nego od talentiranih osječkih mladića napraviti muškarce
Foto: Davor Sajko

Nogometaši Osijeka već su započeli svoju sezonu, prvi od svih hrvatskih prvoligaša. Uspješan nastup u dvije utakmice prvog pretkola Europske lige bili su dobra uvertira za početak natjecanja i na domaćim nogometnim travnjacima, no, prije prvoligaških uzbuđenja očekuje ih još i izuzetno bitan europski dvoboj protiv švedskog Kalmara. Sezona će vjerojatno biti puna uspona i padova, ali neće to biti neka novost u Gradu na Dravi...

NK Osijek 2012/13

Trener:Stanko Mršić
Dolasci: Matija Mišić (Inter), Marin Zulim (Lučko)
Odlasci:Anton Maglica
Plasman u prošloj sezoni:Osma pozicija, finale Kupa
Europska liga, prvo pretkolo: Osijek - FC Santa Coloma 3:1 (1:0)
Raspored u prva tri kola: Zadar - Osijek (22.07.); Osijek - Zagreb (29.07.); Lokomotiva - Osijek (03.08.)

Prošla sezona za Bijelo-plave gotovo da nije završila i nakon kratkih priprema morali su krenuti u novu nogometnu avanturu. Slab europski koeficijent uvjetovao je nastup već u prvom pretkolu Europske lige, no, srećom da je andorski predstavnik ipak daleko od ozbiljne družine te je bio sasvim primjereni protivnik za početak srpnja. Prije nego se lopta zakotrlja hrvatskim nogometnim travnjacima Osijek će već imati tri odigrane službene, europske utakmice, a ovisno o ishodu dvoboja drugog pretkola protiv švedskog Kalmara, takvo će biti i raspoloženje pred nedjeljni put za Zadar i otvaranje MAXtv Prve lige.

Plasman u finale Hrvatskog nogometnog kupa u potpunosti je podignuo prošlosezonski prvenstveni rezultat i osvajanje osmog mjesta prvoligaške ljestvice. Dolazak Stanka Mršića vratio je optimizam u Gradski vrt, a njegov ostanak i u novoj sezoni ipak daje nekakvu nadu da će se kroz turbulentno nadolazeće prvenstvo ipak ploviti relativno mirno i sigurno, bez obzira na (pre)mladi igrački kadar.

Osijek već nekoliko mjeseci ima i novo vodstvo, Upravu koja se trudi ovaj klub uzdignuti na mjesto gdje bi se slavonski prvoligaš trebao nalaziti - pri vrhu hrvatskog nogometa. Predsjednik Zdravko Josić i sportski direktor Miroslav Žitnjak pokušavaju financijski stabilizirati klub, a iako se čini kako je transferom Antona Maglice u Hajduk njihova strategija doživjela poraz, treba biti svjestan aktualne situacije te ju na najbolji mogući način iskoristiti za korist kluba. Maglica (njegovi menadžeri) izabrali su Hajduk i protiv toga se, u trenutku kada postoje dugovanja prema igraču, nije moglo. Financijska injekcija ipak je stigla, dobrodošla je, prikupljeni novac mora se pametno iskoristiti na podmirenje dugovanja, ali se mora investirati i u potpisivanje dugoročnih ugovara s ostalim osječkim juniorskim, mladim snagama, od kojih Bijelo-plavi mogu narednih godina imati i odlične rezultatske, ali na kraju i financijske koristi.

Jer, osječka nogometna škola iz godine u godinu dokazuje se kao nepresušan izvor nogometnih talenata, a na kraju ispada kako jedino prvoligaš s Drave ima najmanje koristi od njenih produkata. U ovom trenutku u Osijeku stasa jedna od najtalentiranijih juniorskih generacija i na njihovom razvoju, pametnom priključenju u seniorski nogomet ključe je uspješnosti aktualne uprave, ali i stratega prve ekipe.

Pod vodstvom Ivice Kuleševića, koji je zasluženo ponio i titulu trenera godine, juniori su zauzeli drugo prvenstveno mjesto, nakon što je u posljednjim sekundama posljednjeg kola Hajduk svladao Hrvatski dragovoljac, a nesretno su i poraženi u finalu juniorskog Kupa na Maksimiru od Dinama. I tamo sigurno potencijala za prvi sastav. Malenica je uvjerljivo jedan od najvećih vratarskih talenata u Hrvatskoj, Aleksić, Pongračić i Dugandžić već su se dokazali u U19 nogometnoj reprezentaciji, što kroz kvalifikacije, što kroz sami nastup na nedavno završenom Euru u Estoniji. U ekipi su već igrači poput dobrog mladog vratara Mikulića, polivalentnog Leškovića, pouzdanog braniča Vrgoča, veznjaka Novakovića, Pušića ili Petrovića, dok se u napadu odlično snalazi Antonio Perošević, koji je definitivno novi slavonski dragulj i ako se nastavi ovako razvijati bit će uskoro na meti vodećih europskih klubova, a ne nekakvih Dinama ili Hajduka.

Što je najvažnije, nisu oni jedini, nego mladih nogometnih nada u Osijeku ne nedostaje i samo se malo više pažnje (i financija) treba posvetiti njima, umjesto da se novac troši na pojačanja sa strane, koja ionako neće Osijek smjestiti u hrvatski vrh.

U novu sezonu Osijek će vjerojatno bez legende Marka Babića, kojem je istekao ugovor, baš kao i Vidakoviću, Lukačeviću, Prijiću, Bubalu... i pitanje je hoćemo li ikog od njih ponovno vidjeti u osječkom dresu.

Niti se u proteklu sezonu ulazilo s velikim najavama, nije bilo nekih ekstra pojačanja, a malo je nedostajalo da u vitrinu sleti trofej Kupa. Izborena je Europa i sigurno da navijači, igrači, struka pa niti uprava neće imati ništa protiv kada bi se u narednoj sezoni ostvario sličan rezultat, koji bi tek bio pravi temelj za nadolazeće godine.

Pripreme za Europsku ligu, novu hrvatsku prvoligašku sezonu bile su kratke, nije bilo nekih pamtljivih dolazaka te će se Stanko Mršić morati osloniti na osječke juniore i kadar koji je uigravao u završnici prošle sezone, Želim da Osijek vrati ugled momčadi koja igra atraktivan i efikasan nogomet, jer to je jedini način da vratimo publiku na tribine, a time i popunimo klupsku blagajnu. Veliki su izazovi pred nama i ne mislimo pripreme u ovoj ranoj fazi prilagođavati tim europskim nastupima. Sljedeća sezona u HNL-u bit će gadna jer od 12 ispadaju tri kluba i mi se moramo pripremati za našu MAXtv Prvu ligu. Europa je bonus, ali ne smije nas iscrpiti do te mjere da trpi prvenstvo," pametno je najavio sezonu Mršić još i prije nego su krenuli s nastupima.

Plus/minus

Kada se pogleda ekipa u cjelini, ona je vjerojatno na istoj razini kao i prošle sezone. Sigurno da je malo slabija za Maglicu, koji je redovito tresao mreže proteklog proljeća, ali dolaskom Peroševića na scenu, kao i Dugandžića, koji će sada imati dovoljno prilike za dokazivanje, napadačka moć Osijeka ne bi trebala toliko patiti. Uz Miličevića, koji je ipak pokazao kako može igrati i napadača, trebao bi Osijek ponovno biti opasan za suparničke obrane.

U posljednjoj liniji ustalili su se Ibriks, kapetan Smoje, Vrgoč i Lešković, kojeg Mršić može koristiti na više pozicija u ekipi, ovisno o potrebama i protivniku. Mršić će najviše morati kombinirati u vezi, gdje će mu sigurno jedan od glavnih oslonaca i dalje biti Jugović, dok će mu prodornost i opasnost Tomislava Šorše, kao najboljeg prošlosezonskog pojedinca Osijeka, biti od presudne važnosti za kvalitetan rezultat. Naravno, kada se oporavi od ozljede, odnosno ako u ovom periodu ipak ne pronađe novu sredinu.

Snaga/slabost

Najveća prednost u novoj sezoni bit će zajedništvo Osijekove mladosti i nekolicine iskusnih prvotimaca, koji će morati pokazati kako su jedna klapa, koja dijeli istu nogometnu filozofiju. Velika zadaća bit će na treneru da od skupine golobradih mladića napravi kvalitetnu cjelinu ozbiljnih nogometaša, ali Stanko Mršić vjerojatno je pravi čovjek za taj posao.

Slabost će biti upravo to neiskustvo, koje će sigurno uzrokovati oscilacijama u nastupima i rezultatima. Navijači jednostavno moraju biti strpljivi i podržati rad i Stanka Mršića, za kojeg su toliko željeli da ostane još jedne sezone. Međutim, moraju pokazati strpljenja i za mladiće koji su tek krenuli putem nogometnog profesionalizma pa, iako je prisutna velika količina talenta, trebat će im i puno truda i rada kako bi postali pravi igrači.

Veliki teret je i na Upravi, koja mora srediti stanje u klubu, stabilizirati ga, kako ne bi svoje najbolje mladiće morala prodavati još i prije nego oni ozbiljno počnu brijati svoju bradu i brkove. Ukoliko u tome uspiju, pred osječkim prvoligašem ipak je svijetla budućnost, a mogao bi se nepresušni slavonski nogometni bazen mladih, perspektivnih, talentiranih nogometaša crpiti još godinama.

Uspjeh/neuspjeh

Očekivanja od nove sezone nisu velika, što je i najbolji način da se u aktualnoj situaciji krene s natjecanjem. Jedno pretkolo Europske lige već je apsolvirano, u drugom će se sa švedskim Kalmarom morati dobro potući kako bi se izborila peta i šesta europska utakmica, odnosno mogući dolazak Intera, i to onog milanskog, ili možda Liverpoola u Gradski vrt. To bi stvarno bila prava poslastica za sve ljubitelje nogometa u Gradu na Dravi.

I prošlosezonska ekipa pokazala je kako se u Kupu može do dobrog rezultata i sigurno da će Stanko Mršić ponovno na najbolji mogući način motivirati svoje igrače da kroz to natjecanje možda ponovno dohvate Europu. No, što se tiče samog prvenstva, bit će to jedna žestoka i bespoštedna borba za ligu 10, u kojoj će veliki uspjeh biti i sami prvoligaški opstanak.

Odlično je to opisao strateg Bijelo-plavih, u svom prepoznatljivom, pomalo pesimističkom tonu: "Teško je to prognozirati, mislim da će biti uspjeh ostati u Ligi. Nema više Varaždina, Šibenika, Karlovca, klubova s imidžom koji su ipak bili iza nas… Bit će vrlo teško ostati u ligi, a situacija u klubovima je daleko od sjajne. Osim Dinama, Istre i Rijeke svi su u džumbusu. Hajduk će se sigurno izvući, no ostali će se grčevito boriti za ostanak. Međutim, ako se nastavi takva financijska situacija u svim klubovima, pitanje je koliko će mjeseci trajati prvenstvo."

U fokusu

U nedostatku igračkih zvijezda, najveće pojačanje u Gradskom vrtu bit će ostanak Stanka Mršića, pred kojim je složena zadaća od osječkog dječjeg vrtića napraviti ozbiljnu momčad, koja bi trebala u miru osigurati prvoligaški status. A sve iznad toga bit će solidan bonus, za sve u klubu, od igrača pa do navijača.

Utakmice protiv andorske Santa Colome poslužile su kao odlična priprema za pravi početak sezone. Prave mogućnosti ekipe možda će se vidjeti već protiv švedskog Kalmara, što će se sigurno odraziti i na nastupe na otvaranju domaćeg prvenstva.

Pred Bijelo-plavima je sezona prepuna upitnika, ali to ne znači da neće biti adekvatnih odgovora. U svakom slučaju, u Gradu na Dravi bit će uzbudljivo i zanimljivo, što u prvoligaškim nastupima, a što u europskoj avanturi, za koju se svi nadaju kako bi ipak mogla potrajati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 12:10
    Žao mi je da je Osijek u financijskim problemima, ljudi stvarno štancaju dobre igrače iz godine u godinu. Šteta i malog Špehara, mislim da će završiti kao Kramarić...
    Obrisan korisnik
  • kvarner8718.07.2012. u 11:51
    Samo se nadam da nećete završit ko mi lani!E sad da je love i zadržat ekipu 2-3 godine,pa po neki trofej!
    kvarner87
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 10:46
    Svaka vam čast na ovom detaljnom članku i samo pohvale na tome što vi dajete prostora i za ostale hrvatske klubove a ne samo dinamo i hajduk. Samo tako nastavite :-)
    Obrisan korisnik