Nogomet

Hajdukova poletna mladost pokazala potencijal, ali i boljke

Piše:Vedran Babić • petak, 20.07.2012.
Hajdukova poletna mladost pokazala potencijal, ali i boljke
Foto: Duje Bonačić

Hajdukova ovosezonska premijera protekla je uspješno. Trener Mišo Krstičević dobio je ono što je htio - pobjedu bez primljenog pogotka (2:0) koja njemu i njegovim igračima otvara mogućnost znatno mirnijeg uzvrata sljedećeg tjedna u Rigi. S obzirom na očajno ozračje u kojem klub jedva preživljava, Hajdukov "dječji vrtić" je u četvrtak navečer odigrao vrlo dobru utakmicu i odužio se brojnim navijačima na tribinama...

Iako je Skonto objektivno neatraktivan protivnik, više od 20.000 gledatelja došlo je na Poljud pružiti podršku mahom golobradim Hajdukovim igračima u borbi za treće pretkolo Europske lige. Ovi su im se odužili na najbolji mogući način - pobjedom, koja ih dovodi u idealnu situaciju uoči uzvrata, te 90-minutnom trkom i borbenošću, za što su po završetku utakmice nagrađeni ovacijama poljudskih tribina.

Ovacije punih tribina

Ovaj ekstra pomlađeni Hajduk pripremao se za početak nove sezone u gotovo nemogućim uvjetima. Zbog suspenzije Bili nisu smjeli odigravati službene prijateljske utakmice već samo trening utakmice s navlakama, a u Splitu se za to vrijeme odvijala (i još se odvija) možda i najveća kriza u povijesti Majstora s mora. Stoga je bilo nemoguće procijeniti u kakvom je stanju Hajdukova momčad uoči Skonta, priznao je to poslije utakmice i trener Krstičević.

S obzirom na te okolnosti, Hajduk je u četvrtak ostavio vrlo dobar dojam.

Latvijci su u Split očito došli samo s jednim ciljem - ne primiti pogodak. Već u prvih deset minuta gotovo svi njihovi igrači bili su iza lopte. Prekidi su bili njihova jedina nada, a upravo su iz jednog takvog došli do svoje najbolje šanse u prvom poluvremenu. Hajduk je dominirao u posjedu (ukupno 71% - 29% na kraju!) i diktirao tempo igre. Postigao je dva pogotka iz dvije izrađene akcije i to je nešto što posebno može radovati "bili puk".

Navijači

Plus: Veliki odaziv i podrška igračima u ovoj kriznoj situaciji, reakcija na incident u kojem je navijač na istočnoj tribini zapalio baklju, odavanje počasti Tomislavu Iviću

Minus: Paljenje baklji i petardi na sjevernoj tribini, krajnje neumjereni povici Željku Kerumu i Igoru Štimcu

Krstičević je na teren poslao formaciju s dva defenzivna vezna (Radošević, Andrijašević) i jednim napadačem (Vukušić). To je naizgled nešto zatvorenija formacija, no Krstičević je dobro rekao na "presici" poslije utakmice: "Nije važno koliko imamo napadača, nego koliko igrača ulazi u završnicu." I zaista, u završnicu su ulazili Caktaš, Sušić i Trebotić, pa čak u nekim situacijama i Andrijašević i Radošević.

Caktaš je bio možda i prvo ime Hajduka. U nekoliko navrata dobro je "ispremiješao" obranu Skonta i malo mu je nedostajalo da svoju sjajnu igru okruni pogotkom. Brz i spretan te kvalitetnog driblinga, Caktaš je bio živa napast za goste iz Rige.

Vukušić opravdao traku

Vukušić je opravdao ulogu kapetana i glavnog golgetera. Postigao je vodeći pogodak i asistirao za drugi. Nerijetko se vraćao po loptu sve do centra i vidjelo se da je svjestan da on kao kapetan mora povući ostatak svoje momčadi. Trebotić je u prvom dijelu bio prilično samozatajan. Brzo se rješavao lopte i nije kreirao napade Hajduka, što mu je bila glavna uloga. Neosporno je da ima odličan dribling i da je lagan na nogama, a boljom partijom u drugom dijelu, kada je bio vidno razigraniji, značajno je popravio dojam.

Radošević je i u ovoj utakmici pokazao da Hajduk u njemu ima odličnog igrača, pravog "destruktivca", a Andrijaševića je bilo u svakom kutku terena. Njih dvojica odradili su golemi dio posla u sredini i zaslužuju visoku ocjenu.

Novopridošli Sušić i Vršajević nisu ostvarili konkretan učinak. Sušić je s Caktašem često mijenjao pozicije i također se istaknuo s nekoliko zapaženih prodora. Vršajević je bio nešto manje primjetan. U obrani je ono malo posla što je imao odradio solidno, a u napadačke akcije se rijetko uključivao. Jozinović je, baš poput Vršajevića, bio nekako neprimjetan. Često je išao prema naprijed, no niti jedan njegov centaršut nije bio pretjerano precizan. U obrani sasvim korektan.

Obrana općenito nije imala previše posla sve do posljednjih 20 minuta kada su splitski igrači prilično "pali". Očito je to posljedica činjenice što Hajduk na pripremama nije odigrao niti jednu pravu utakmicu i što igračima nedostaje natjecateljskih "minuta".

Inter

"Ples kuglica" u Nyonu odlučio je da će Hajduk, ako potvrdi sada već izgledan prolaz protiv Skonta, u trećem pretkolu Europske lige odmjeriti snage s milanskim Interom. Iako posao protiv Skonta još nije zaključen, nitko na Poljudu ne može ne razmišljati o tom mogućem susretu s Nerazzurrima. Bio bi to još jedan veliki spektakl na poljudskoj ljepotici, a za očekivati je da bi se za kupnju ulaznice čekalo u "kilometarskim" redovima kao za neke utakmice prethodnih sezona, bez obzira na to što se prva utakmica igra u Milanu. Inter je velika momčad i svaki ljubitelj nogometa će ju htjeti pogledati uživo. Eto Hajdukovim igračima dodatnog motiva da u Rigi budu maksimalno ozbiljni i koncentrirani. Okršaj s Interom barem malo bi napunio klupsku blagajnu prihodom od ulaznica, a mladim igračima bi taj susret značio mnogo u smislu iskustva. Neki od njih upravo se protiv jednog takvog renomiranog suparnika mogu dokazati i "zapeti" za oko stranim menadžerima.

Stoperi Maloča i Jonjić bili su vrlo sigurni i pouzdani gotovo cijelu utakmicu. Osvojili su gotovo sve duge lopte koje su igrači Skonta slali prema svojim napadačima, dobili su gotovo svaki duel. No, u završnici je Maloča malo pokvario dojam nakon što ga je lopta preskočila i gurnula Šabalu u stopostotnu priliku za smanjenje rezultata. Kao junak tada se izvinuo Blažević, koji do posljednjih deset minuta praktički nije imao posla. Ono što je morao obraniti, obranio je i sačuvao vrijednu prednost.

Hajdukovci su bili željni igre, rastrčani. Baš se vidjelo da im je nedostajalo pravih utakmica u pripremnom razdoblju. Bilo je pogrešaka u predaji lopte, no pozitivno je to što igrači nisu srljali, nisu preskakali igru. Nastojali su pas-igrom držati posjed i strpljivo čekati priliku za pogodak. Bilo je i puno pokušaja proigravanja i "podvaljivanja" lopte iza leđa obrane gostiju, a upravo je jedno takvo proigravanje Andrijaševića rezultiralo prvim pogotkom Hajduka.

Pozitivno je i to što je Krstičević prizeman, svjestan da je ovo tek početak i da igra može i mora biti bolja. U momčadi je puno novih igrača, mahom neiskusnih, koji se još trebaju uigrati. Mnogi od njih po prvi put se nalaze u situaciji da su jedni od glavnih igrača svoje momčadi i treba još vidjeti kako će dugoročno reagirati na taj pritisak.

"Mačak u vreći"

Split je takva, specifična sredina u kojoj će se ovi igrači danas opisivati kao supertalentirani momci s blistavom budućnošću, a ako u nedjelju izgube u Puli ili izvuku remi uz neuvjerljivu igru, ti isti igrači "transformirat" će se u "preplaćene zvjezdice" koje ne bi mogle zaigrati ni za mjesnu zajednicu. Bio bi to već nebrojeno puta viđen scenarij.

Ovo je tek prva Hajdukova utakmica sezone i nema smisla detaljnije analizirati učinke pojedinih igrača. Na Poljudu je sigurno jedino to da ništa nije sigurno. Hajduk je trenutno kao "mačak u vreći". Tko zna što nas dalje čeka. Sjetimo se samo prošle godine i prijateljske utakmice s Barcelonom. "Bili", tada također "preporođeni" i u potpuno novom ruhu pod vodstvom "spasitelja" Krasimira Balakova, remizirali su s tada aktualnim europskim prvacima. "Rodila" se euforija, a svi znamo kako je protekla i završila ta Hajdukova sezona.

Ova pobjeda protiv Skonta i dobra predstava koju su Hajdukovci prikazali značit će manje od zrna soli u moru ako se ne osvoje tri boda u Puli, pa tri boda tjedan iza toga, pa tri boda tjedan iza toga...Jesu li ovi igrači na to spremni i posjeduju li kvalitetu koja im može donositi pobjede i dobru igru u kontinuitetu, samo vrijeme će pokazati.

Ali šansu i podršku svakako zaslužuju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2012. u 12:05
    u tom slučaju uživaj u tim dokumentarcima i ne zagađuj forum svojim nepotrebnim i primitivnim komentarima
    Obrisan korisnik
  • maniacx20.07.2012. u 22:08
    bravo Strider... Gooordan ako ti se gadi liga ne gledaj i ne komentiraj...nikoga ne zanimaju tvoje frustracije-...živija!!!
    maniacx
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 21:53
    Dinamo, Hajduk, ... Uživam u TV prijenosima te nogometne sramote, klubova domaće Ljige ŽLJ kvalitete! Radije bi gledo dokumentarac o razmnožavanju gusjenica.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 20:39
    strideru moram priznat da sam svršija na tvoj komentar........... sory................
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2012. u 20:18
    odličan post strideru..svaka čast
    Obrisan korisnik