Nogomet

Porto je stari Dinamov znanac iz prve avanture u Ligi prvaka

Piše:Damir Žbulj • četvrtak, 30.08.2012.
Porto je stari Dinamov znanac iz prve avanture u Ligi prvaka
Foto: EPA

Nakon što je prošle sezone neslavno završio nastup u skupini Lige prvaka, s madridskim Realom, Ajaxom i Lyonom, u novom, četvrtom pokušaju da prođe grupu na putu će mu stajati PSG, kijevski imenjak Dynamo te Porto, prošlosezonski prvak Portugala i klub koji je se u skupinu A smjestio kao nositelj iz prve jakosne skupine.

Nakon održanog ždrijeba za novu avanturu u Ligi prvaka, a kada su se u skupini s hrvatskim prvakom iz prve jakosne skupine mogli naći aktualni europski prvak Chelsea pa španjolski velikani Real i Barcelona, Milan, Bayern ili Arsenal ili Manchester United, svaki Dinamov navijač razmišljanja je kako je portugalski predstavnik možda i najbolji mogući izbor.

Međutim, Porto možda imenom nije atraktivan kao ostali navedeni suparnici, no, prema kvaliteti momčadi kojom raspolaže, Fabio Cannavaro namijenio je Dinamo izuzetno neugodnog suparnika, koji iz godine u godine dokazuje kako je u samom vrhu ili pri samome vrhu europskog klupskog nogometa.

Iako se mnogi, realno ili nerealno, nadaju suprotnome, neće Dinamu biti nimalo lagano protiv ekipe koja je nacionalni naslov osvajala 30 puta, od čega je to 26 puta bilo nakon 1933. godine kada je osnovana Primeira Liga. Porto je u dva navrata bio europski prvak, dva puta je osvajao Interkontinentalni kup, dva puta bio je najbolji u Kupu Uefa/Europskoj ligi, a jednom je osvojio i europski Superkup.

Porto je bio i ostao jedan od najvažnijih i najatraktivnijih europskih nogometnih kolektiva, u kojem je uvijek bilo mjesta za južnoameričke majstore lopte, s posebnim naglaskom na Brazilce.

U Portu je dubok trag ostavio i pokojni Tomislav Ivić, koji je u tamo boravio u dva navrata, a iako se vremenski nije dugo zadržao, u sezoni 1987./88. osvojio je titulu nacionalnog prvaka, portugalski Kup te Interkontinentalni kup i europski Superkup.

Na europski tron prvi puta odveo ih je Artur Jorge, na bečkom Prateru protiv minhenskog Bayerna 1987. godine, s legendarnim Madjerom, Joaom Pintom, Paulom Futreom, no, posebno će ostati i upamćena vladavina Josea Mourinha, koji je s Portom uzeo naslov u Kupu Uefa, svladavši u finalu 2003. godine Celtic, dok je godinu dana kasnije u Gelsenkirchenu nadvisio Monaco za drugu klupsku titulu najbolje europske nogometne ekipe. Baia, Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho, Costinha, Maniche, Derlei, Bosingwa predvođena fantastičnim čarobnjakom igre, Decom, bili su apsolutni nogometni hit i osvježenje tih godina na europskim nogometnim travnjacima.

Stopama Mourinha krenuo je i André Villas-Boas, koji je prošle 2011. godine u Dublinu, u portugalskom finalu Europske lige, preko Brage stigao do svog prvog velikog europskog naslova, a iste sezone ponovio je uspjeh svog učitelja iz 2003. godine, uz naslove u Kupu i Prvenstvu.

Porto je klub dugačke i bogate nogometne povijesti i tradicije, osnovan još davne 1893. godine, kroz koji su prodefilirali brojni svjetski nogometni stratezi, ali i gdje su igrale brojne igračke legende portugalskog, brazilskog te općenito svjetskog nogometa.

Nositelji igre: Superjunak Hulk, Joao Moutinho i Lucho Gonzalez glavni aduti

Današnji Porto možda nije imenima atraktivan kao proteklih godina, ali tu još uvijek ima mjesta za igračine poput brazilskog reprezentativnog napadača Hulka ili portugalskog veznjaka Joao Moutinha, Argentinca i povratnika u sastav Lucha Gonzaleza.

Porto ima izuzetno izbalansiranu i ujednačenu ekipu, koja je s lakoćom osvojila prošlosezonski naslov portugalskog prvaka. Igraju u ofenzivnoj 4-3-3 formaciji, s iskusnim Heltonom na vratima, 23-godišnji Brazilac Maicon i 24-godišnji Argentinac Otamendi, uz Rolanda, stupovi su obrane, Moutinhu i Lucho Gonzalezu u vezi leđa čuva brazilski defenzivac Fernando, dok su glavne napadačke igle, uz Hulka, Kolumbijci James Rodríguez te novopridošli Jackson Martínez.

Pred početak nove sezone Porto je unovčio Guarina i Alvaro Pereiru, koji su završili u milanskom Interu, a Austrijanac Janko, koji se nije snašao u Portugalu i Argentinac Fernando Belluschi otišli su put Turske, u Trabzonspor, odnosno Bursaspor.

Treba izdvojiti i mlade Brazilce Danila i Alexa Sandra, koji su zaduženi za desnu, odnosno lijevu bekovsku poziciju, dok će zanimljivo vidjeti koliko će prilike u ekipi Porta dobiti i veznjak Steven Defour, belgijski reprezentativac, kojeg osim protiv hrvatskog prvaka, uskoro očekuju okršaji i protiv hrvatske nogometne reprezentacije.

Trener: Vitor Pereira iskoristio je dobivenu priliku odlaskom Villas-Boasa

Odlaskom Villas-Boasa u londonski Chelsea, Porto nije posegnuo za nekim skupim i razvikanim trenerskim pojačanjem. Na početku prošle sezone priliku na klupi dobio je Vítor Manuel de Oliveira Lopes Pereira, 44-godišnji stručnjak, koji je nakon juniora Porta, seniorske klupe Santa Clare te mjesta pomoćnika 'malom Mourinhu' dobio šansu da se iskaže na mjestu glavnog trenera portugalskog velikana.

Iako je ostao bez europskog trofeja na početku svoje vladavine, kada ih je u Superkupu prošle godine nadigrala Barcelona, Vitor Pereira u svoju trenersku avanturu krenuo naslovom u portugalskom Superkupu, titulu koju je obranio i ove godine, a na kraju protekle sezone osvojio je s Portom prvo mjesto u portugalskom prvenstvu, s šest bodova više od najvećeg rivala Benfice, upisavši u čitavoj sezoni samo jedan prvenstveni poraz, u siječnju na gostovanju kod Gil Vicentea.

Vitor Pereira nastavio je s tradicionalnom ofenzivnom portugalskom formacijom s tri napadača, nije previše eksperimentirao protekle sezone te u Ligu prvaka ulazi s uigranim sastavom spremnim za prolazak skupine, ali i za poneko iznenađenje u knock-out fazi ovosezonskog najcjenjenijeg nogometnog klupskog natjecanja.

Estadio do Dragao - Zmajevo gnijezdo

Slika 1 od 1.

Novi stadion Porta izgrađen je za Euro 2004. godine koji se te godine održao u Portugalu. Zamijenio je legendarni stadion Antas, no s 51 tisuće mjesta postao je nova neosvojiva tvrđava portugalskog velikana. Naziv je izvedenica nadimka kluba i navijača, a zmaj se kao simbol nalazi i na klupskom grbu.

Dragao je svečano otvoren 2003. godine, ceremoniju je prijateljskim okršajem uveličala Barcelona, a zanimljivo kako je na toj utakmici u dresu Katalonca debitirao Leo Messi. No, gosti su bili darežljivi pa je Porto stigao do 2:0 pobjede, a pogotke su postigli Derlei i Hugo Almeida.

Povijest međusobnih susreta s Dinamom

Dinamo (tada pod Tuđmanovim izmišljenim imenom Croatia), u svom prvom nastupu u skupini europske Lige prvaka našao se s Ajaxom, Olympiacosom i Portom, a te je sezone natjecanje u skupini zaključio na drugoj poziciji, iza Grka, s osam osvojenih bodova. Međutim, tada su u nastavak natjecanja išle samo prvoplasirane te dvije najbolje drugoplasirane ekipe. Dinamo nažalost nije zaslužio biti među odabranima.

Na gostovanju kod Porta upisali su težak poraz, a od tri pogotka dva je postigao današnji sportski direktor Maribora Zlatko Zahović, dok je jednom uspješan bio Doriva, koji je majstorski, s preko 30 metara, svladao Dražena Ladića. Bila je to tada posljednja utakmica Cice Kranjčara na klupi Dinama, a za uzvrat protiv Portugalaca na Maksimiru naslijedio ga je Velimir Zajec.

Zeko je razbudio ekipu, uveo svježu zagrebačku krv, dao priliku mladićima, koji su na domaćem terenu nadigrali i svladali isti taj Porto s 3:1.

Na vratima je i u uzvratu bio Dražen Ladić, u posljednjoj liniji bili su Tokić, libero Goran Jurić, kapetan Dario Šimić, u vezi su bili Tomislav Rukavina. Damir Krznar, Danijel Šarić, Joško Jeličić i Edin Mujčin dok su u napadu bili Silvio Marić i Mihael Mikić. Priliku su dobili još i Bišćan, Mario Cvitanović i Josip Šimić.

Mikić u sedmoj i Rukavina u 37. minuti osigurali su ugodno vodstvo no prije odlaska na odmor legenda Porta Mario Jardel, koji je drugi strijelac u povijesti kluba, iza nedostižnog Fernanda Gomesa, vratio je neizvjesnost na travnjak. Sve dvojbe oko pobjednika otklonio je Deda Mujčin u 67. minuti dvoboja, prekrasnim pogotkom s ruba kaznenog prostora.

Bili su to prvi povijesni postignuti golovi, ali i prva povijesna ostvarena pobjeda zagrebačkog kluba u Ligi prvaka.

Dinamo se s Portom susretao još u sezoni 1962./63. kada su dvije utakmice 1/16 finala Kupa velesajamskih gradova bolji bili Zagrepčani, dok je portugalski predstavnik uzvratio u sezoni 1983./84., kada su u istoj fazi natjecanja, samo u Kupu pobjednika kupova, na temelju gola u gostima osigurali prolaz u iduću rundu. Te sezone igrali su i finale tog natjecanja, no u samoj završnici bolji je bio torinski Juventus.

Porto je prošle sezone nastupao u skupini Lige prvaka, zajedno sa Šahtarom, Zenitom i ciparskim APOEL-om, no završili su pomalo iznenađujuće na trećoj poziciji, bez plasmana u osminu finala, dok su u knock-out fazi Europske lige naletjeli na raspoloženi City, koji ih je s ukupnih 6:1 izbacio iz utrke za obranu naslova u Europskoj ligi.

Dinamovi izgledi - minimalni

Uspoređujući Porto s ostalim protivnicima koje je Dinamo mogao dobiti u ždrijebu, portugalski predstavnik možda je i najmanje atraktivan protivnik, ali to ne umanjuje njihovu prednost pred hrvatskim predstavnikom, kao niti razliku u kvaliteti između ovih suparnika.

Dinamo je, realno gledajući, protiv Porta na njihovom Dragau, gdje su padali i brojni europski velikani, apsolutni autsajder, i ne može se nadati nekom pozitivnim rezultatu, niti nekom bodu.

Prošlogodišnji neuspjeh u elitnom europskom nogometnom natjecanju sigurno će dodatno motivirati Porto da već u otvaranju natjecanja pokaže svoju snagu pa Dinamo ne može niti u prvom kolu, 18. rujna na Maksimiru, očekivati neki popust od cijenjenog suparnika.

Ukoliko stigne do boda bit će to veliki uspjeh za Dinamo, a pobjeda bi bila ravna čudu, no, Čačićevi izabranici tu su da nas na travnjaku demantiraju u negativnim prognozama i pokažu da apsolutno zaslužuju mjesto u elitnom europskom klupskom nogometnom natjecanju.

Zašto to baš ne bi bilo protiv Porta, za nešto više od dva tjedna, na svom maksimirskom travnjaku?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.09.2012. u 16:45
    S Portugalcima smo se dosta puta susretali, ne samo s Portom i nismo imali baš puno sreće.Možda sada bude drugčije. Sretno
    Obrisan korisnik
  • nido31.08.2012. u 12:34
    Porto ce se sa velikim iskustvom i super ekipom prosetati ovom skupinom a ostali ce se fajtati za preostale bodove...
    nido
  • Obrisan korisnik31.08.2012. u 09:55
       
    Obrisan korisnik
  • basketas31.08.2012. u 01:14
    Doriva, me too.
    basketas
  • Obrisan korisnik31.08.2012. u 00:43
    plan ove godine je 0 bodova uz mozda bolju gol razlika ...ali sve za 10 miliona :)
    Obrisan korisnik