Nogomet

Ni jedan od četiri hrvatska izbornika nema "belgijske noćne more". Hoće li ih imati Štimac?

Pripremio:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 10.09.2012.
Ni jedan od četiri hrvatska izbornika nema "belgijske noćne more". Hoće li ih imati Štimac?
Foto: Dražen Patarčić

Mnogi su već hrvatsku nogometnu reprezentaciju "prežalili" uoči utakmice protiv "moćne i potentne" Belgije, no povijest međusobnih ogleda između tih dviju reprezentacija ničim ne sugerira da su Belgijci favoriti. Točno je da Belgija odavno nije imala imenima snažniju momčad, no usprkos svemu - Hrvatska u Bruxelles putuje kao nominalno prvi favorit skupine...

Hrvatska je protiv Belgije dosad igrala pet utakmica i zanimljivo - šestu našu međusobnu utakmicu vodit će već peti različiti izbornik hrvatske momčadi. Miroslav Blažević, Mirko Jozić, Otto Barić i Slaven Bilić nemaju "noćne more" na spomen belgijske momčadi, vidjet ćemo hoće li ih nakon kvalifikacija za SP 2014. imati Igor Štimac.

Ždrijeb je Hrvatsku i Belgiju dvaput zaredom svrstavao u istu kvalifikacijsku skupinu. Prvi put u kvalifikacijama za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, potom odmah i u sljedećem ciklucu - za EP u Portugalu 2004. Oba puta Hrvatska je prošla dalje, prvi put zajedno s Belgijcima, kojima su Japan i Koreja ujedno i posljednji nastup na velikom natjecanju dosad.

Belgija je 2000. godine bila pretposljednja, 72. utakmica Ćire Blaževića na klupi Hrvatske. "Nula" u Bruxellesu mu nije presudila, no jest naredna u Zagrebu protiv Škotske, a još više politička hajka nakon podrške hrvatskim generalima u kojoj je sudjelovao i Ćiro.

Hrvatska - Belgija (3-1-1) 7:2

2.9.2000., kv.za SP 2002., Bruxelles:
Belgija - Hrvatska 0:0

6.10.2001., kv.za SP 2002., Zagreb:
Hrvatska - Belgija 1:0

29.3.2003., kv.za EP 2004., Zagreb:
Hrvatska - Belgija 4:0

10.9.2003., kv.za EP 2004., Bruxelles:
Belgija - Hrvatska 2:1

3.3.201., prijateljska, Bruxelles:
Belgija - Hrvatska 0:1

U prvoj utakmici između Belgije i Hrvatske nastupio je i današnji naš prvi vratar Stipe Pletikosa, a igrali su i aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker, izbornik Igor Štimac i članovi stručnog stožera Igor Tudor i Krunoslav Jurčić.

U Hrvatskoj smo Belgiju dočekali u listopadu 2001. i tražili pobjedu kojom bismo preskočili Belgiju i njih poslali u dodatne kvalifikacije za Japan i Južnu Koreju. Mučili smo se i napadali sve do 15 minuta prije kraja, kad je Alen Bokšić zabio jedan od svojih rijetkih, ali vrijednih pogodaka za Hrvatsku, koja je s Mirkom Jozićem na klupi izborila svoje drugo Svjetsko prvenstvo u nizu.

Novi okršaj s Belgijom ponudio je novi imperativ. U kvalifikacije za EP 2004. Otto Barić krenuo je domaćim remijem protiv Estonije i porazom u Bugarskom, pa je samo pobjeda nad Belgijom ostavljala mogućnost da se ipak dočepamo Portugala. "Herr Otto" je po svom običaju "tražio dva nova igrača" i pronašao jednog, ali vrijednog - Dadu Pršu.

U svojoj prvoj utakmici za reprezentaciju dotad "nepoznati nogometaš/automehaničar" iz Monaca bio je najbolji na terenu i bio inicijator uvjerljive pobjede od 4:0, koja je Hrvatsku vratila u igru. I označila početak jedne od najljepših hrvatskih sportskih priča s hrvatskim "Hrabrim srcem" u glavnoj ulozi.

Uzvrat u Bruxellesu Hrvatskoj je donio prvi i zasad jedini poraz od Belgije, no već smo tada bili svjesni da se još uvijek možemo "izvući". Domaćom pobjedom protiv Bugarske osigurali smo dodatne kvalifikacije i tamo preko Slovenije skočili sve do Portugala.

Slaven Bilić potencijal belgijske reprezentacije "snimio" je u proljeće 2010., dogovorivši prijateljsku utakmicu u Bruxellesu. Tada je u A selekciju "Crvenih vragova" već počeo stizati novi val, koji dvije godine kasnije "prijeti" hrvatskom putu prema Brazilu. Zaigrali su tada i Kompany i Vermaelen i Witsel i Hazard i Lukaku.

No, Hrvatska je i tada pokazala da je bolja momčad, iako je to bilo vrijeme "tranzicije" između neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2010. i uspješnih kvalifikacija za EP 2012. Niko Kranjčar postigao je pobjednički pogodak, a većina "udarnih snaga" koje će pokušati ukrotiti Belgiju ovog tjedna bila je i tada u hrvatskom dresu na stadionu Roi Badouinea.

U međuvremenu su Belgijci "odrasli", njihovi igrači u prosjeku igraju u boljim klubovima nego Hrvati, imaju uistinu puno potencijala za velike stvari na reprezentativnom planu u desetljeću koje dolazi. No, Hrvatska u Bruxelles nikako ne ide u svojstvu "glinenog goluba". Nadajmo se da će momčad koju Igor Štimac probere utišati belgijsku euforiju i da će se u Bruxellesu još jednom pjevati - hrvatske pobjedničke pjesme.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • gerrard11.09.2012. u 15:09
    nemoj misliti da imam nešto protiv tebe, ali kako možeš ramseya i bale uspredit s ronaldom?!stvarn si pregršt gluposti napisao
    gerrard
  • Obrisan korisnik11.09.2012. u 11:15
    1. Belgija nije 3. reprezentacija svijeta po vrijednosti. Kakve su to j..... gluposti?!? Njemačka, Španjolska, Argentina i Brazil su puno skuplje (to je već 4).2. Belgija ima puno igrača koji idu kroz sredinu terena. Je li to dovoljno? Imaju li kakve kvalitetne bekove?3. Naša slabost je sporost, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2012. u 11:07
    Idemo po pobjedu, stisnuti ih od prve minute, ali pametno.Ja bi Olića i Mandžu ubacio od prve, da pritišću obranu Belgijanaca.Pokretna krila Srna i Perišić(improvizirano krilo) koja bi isto tako mogla stvoriti pritisak.Modrić između njih da ordinira napadom, a u obrani će njegova požrtvovnost sama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • raazak11.09.2012. u 11:01
    prvu tekmu smo dobili....psihološki jako dobro..dobili nama uvijek neugodnu makedoniju....sad da se treba bojati belgije,netreba....da ih treba respektirati treba.....dobro je to kaj već sad igramo sa njima,tamo...nisu oni još skroz posloženi,makar imaju imena....mi imamo igrače koji su duže... [više na forumu]
    raazak
  • Obrisan korisnik11.09.2012. u 09:23
    Ja sam rekao prije utakmice sa Makedonijom da bi bio zadovoljan sa četiri boda iz prva dva kola. Makedoncima smo uzeli tri boda, na stranu dojam i to sve, zanimaju me samo ta tri boda i da danas uzmemo Belgiji bod u gostima ja bi bio zadovoljan. Mislim da možemo računati na bod iz ove utakmice, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik