Nogomet

Dinamo i Zagreb prekinuli nizove, Hajduk nastavio sa slabim rezultatima i ljutnjom na suce

Piše:Igor Šestak • ponedjeljak, 17.09.2012.
Dinamo i Zagreb prekinuli nizove, Hajduk nastavio sa slabim rezultatima i ljutnjom na suce
Foto: Aldo Šuran

U osmom kolu MAXtv Prve lige viđene su četiri vrlo uzbudljive utakmice na kojima je palo 15 pogodaka i dvije utakmice na kojima su napadači u potpunosti zakazali. Efikasne utakmice viđene su u Vinkovcima, Koprivnici i Splitu, dok je Hajduk gostovao u Zaprešiću i propustio prekinuti crnu seriju koja traje već četiri kola. Dinamo i Istra su dominirali protiv Osijeka, odnosno Zagreba, ali nisu uspjeli pronaći put do protivničke mreže pa su te dvije utakmice okončane najmanje popularnim rezultatima.

Nogometaši Dinama svoju su utakmicu osmog kola odigrali još u petak, kako bi imali više vremena za pripremu uoči prvog kola Lige prvaka. U utorak na Maksimir stiže Porto, a kao uvertira za taj dvoboj trebala je poslužiti utakmica protiv Osijeka. No, momčad Ante Čačića u prvoj utakmici nakon reprezentativne stanke nije uspjela pronaći put do Vargićeve mreže, koja je ostala netaknuta peti put ove sezone. Slavonci su u Zagreb stigli značajno oslabljeni neigranjem šestorice igrača i jedini cilj im je bio obraniti svoja vrata i osvojiti bod.

Utakmica je završila bez golova i Osječani su ostvarili svoj cilj. U tome su im pomogli i nogometaši Dinama prilično rezerviranim nastupom. Očito su igrači u mislima već bili na utakmici Lige prvaka pa se protiv čvrstih Osječana nisu pokazali u svom najboljem izdanju. Do ove utakmice Dinamo je imao šest uzastopnih prvenstvenih pobjeda, ali je toj seriji došao kraj. Remi s Osijekom ipak nema preveliko značenje za utakmicu u najjačem europskom klupskom natjecanju jer je sasvim jasno kako će u utorak Dinamo biti Osijek, a Porto će biti Dinamo. Kako će se u toj ulozi snaći Čačićevi igrači pokazat će njihova premijera u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka.

U zanimljivoj utakmici odigranoj u Zaprešiću, Inter i Hajduk su odigrali 1:1. Bila je to utakmica s dva različita poluvremena, a nakon nje su i jedni i drugi mogli žaliti za propuštenom pobjedom. Hajduk je u prvih 45 minuta bio daleko bolja momčad. Stvorili su Splićani pregršt dobrih prilika, bili rastrčani i agresivni, ali je zakazala realizacija. Pohvaliti treba i domaćeg vratara Krševana Santinija, koji se istaknuo s nekoliko odličnih obrana. Ipak, Hajduk je prvijencem Antonija Milića uspio doći do barem minimalne prednosti uoči drugog poluvremena.

U nastavku je viđena sasvim drukčija slika. Hajduk je neobjašnjivo pao u igri, a domaćini su kako je utakmica odmicala postajali sve opasniji. Stvorili su nogometaši Intera nekoliko opasnih situacija, a do izjednačenja su stigli preko Mislava Oršića, uz veliku pomoć Marija Maloče. 19-godišnjem napadaču očito leži momčad s Poljuda jer joj je dva gola zabio i u prošloj sezoni. U samoj završnici Inter je mogao i do pobjede iz kaznenog udarca, ali je Goran Blažević obranio udarac Tomislavu Šariću i spasio bod svojoj momčadi.

Prava je šteta što je mrlju na ovu uzbudljivu nogometnu predstavu bacilo ponašanje gostiju nakon utakmice. Jasno je kako u Hajduku nakon četiri utakmice bez pobjede vlada velika nervoza, jasno je i da je Hajduk u prethodnim utakmicama bio drastično oštećen, ali isto tako je jasno kako su si za gubitak bodova u Zaprešiću Hajdukovci krivi isključivo sami. Unatoč tome, Mišo Krstičević je nakon utakmice bjesnio na suce, a zajedno sa svojim pomoćnikom je otišao toliko daleko da su obojica nakon utakmice od sudaca zaradili prijavu. Osim toga, Krstičević je i drugi put zaredom okupljenim novinarima odbio dati svoj komentar utakmice.

Dobru utakmicu i dosada najbolje ovosezonsko izdanje Rijeke mogli su vidjeti gledatelji u Koprivnici. Domaći Slaven Belupo je nakon kiksa Dinama imao priliku pobjedom zasjesti na vrh prvenstvene tablice, ali se realizaciji tog plana ispriječila Rijeka. Baš u krivo vrijeme za domaćeg stratega Roya Ferenčinu, momčad Elvisa Scorije odigrala je svojih najboljih 45 minuta i već do odmora povela s 2:0 golovima Cesarca i bivšeg Farmaceuta Benka. Domaći nogometaši su u nastavku pokušali ponoviti preokret koji su napravili u utakmici s Lokomotivom, ali u tome nisu uspjeli. Iako su u ranoj fazi drugog dijela smanjili zaostatak preko Vugrinca, do izjednačujućeg pogotka nisu došli, a Rijekinu je pobjedu potvrdio Močinić u sudačkoj nadoknadi.

Najefikasnija utakmica kola odigrana je u Vinkovcima. Cibalia i Lokomotiva su se potrudile uveličati rođendan domaćih navijača Ultrasa odličnom utakmicom punom preokreta. Lokomotiva je prva došla do prednosti četvrtim ovosezonskim golom Kramarića, ali su domaći prije odmora uspjeli poravnati preko Bartolovića. Još više uzbuđenja viđeno je u nastavku.

Prvo je Bartoloviću kazneni udarac obranio gostujući vratar Lovrić, ali se napadač domaćih iskupio asistencijom za Mazalovića. Vodstvo Cibalije poništio je svojim drugim pogotkom Kramarić, da bi u samoj završnici Mazalović još jednom pogodio mrežu Lovrića i donio momčadi Željka Kopića važne bodove. Vinkovčani su ovom pobjedom izašli iz opasne zone te sada drže deveto mjesto na tablici. Lokomotiva je pak nakon odličnog starta sezone upala u rezultatsku krizu i upisala svoj treći uzastopni poraz. Možda više od samih poraza, trenera Ivkovića treba brinuti podatak da je njegova obrana u posljednjih 270 minuta primila čak devet golova.

S odličnim igrama na domaćem travnjaku nastavili su nogometaši Splita. Posljednji prvenstveni poraz na svom stadionu igrači Tonćija Bašića doživjeli su davnog 18. studenog 2011. u utakmici protiv Dinama. Split nije izgubio u posljednjih 13 domaćih utakmica, a u posljednjih deset nastupa pred svojim navijačima upisao je isto toliko pobjeda.

U subotu je u Parku mladeži gostovao Zadar, a pravi junak utakmice bio je Ante Erceg. Trener Bašić je spomenutog igrača uveo u igru u 60. minuti utakmice, a on mu se u samo četiri minute odužio pogotkom i asistencijom za Pehara. Na 3:0 je povisio Ante Vitaić iz kaznenog udarca, a samo deset minuta nakon prvog pogotka Splita, konačni rezultat je postavio Begonja. Ovim porazom momčad Dalibora Zebića je ostala u vrlo teškoj poziciji, dok je Split trenutno treći. Žele li tu i ostati, nogometaši Splita će morati početi sa skupljanjem bodova na gostovanjima jer u iduća četiri kola čak triput gostuju.

Osim utakmice Dinama i Osijeka, remijem bez golova okončan je dvoboj u Puli. Domaća Istra 1961 ugostila je Zagreb i peti put zaredom ostala neporažena, ali može žaliti što nije došla do pobjede protiv momčadi koja ja u prvih sedam kola upisala isto toliko poraza. Pjesnike je u Puli prvi put s klupe vodio novi trener Luka Bonačić. Iskusni strateg se odlučio za prilično obrambenu taktiku, ali napredak je ipak vidljiv jer Zagreb u rubrici bodovi više nema nulu. Je li ovaj remi naznaka boljih dana za klub iz Kranjčevićeve pokazat će idući nastupi.

Igrač kola

Tomislav Mazalović: Vezni igrač Cibalije nije mogao naći bolji trenutak za postizanje dva pogotka u jednoj utakmici. Mazalović je inače rijetko strijelac za svoju momčad, o čemu svjedoči podatak da je u prethodne četiri sezone za Cibaliju odigrao 99 utakmica i postigao tek tri pogotka. No, u dvoboju s Lokomotivom se dvaput našao na pravom mjestu i golovima u 66. i 90. minuti svojoj momčadi donio drugu ovosezonsku pobjedu i izlazak iz "crvene zone".

Pogodak kola

Davor Vugrinec: Iako je Slaven Belupo poražen od Rijeke, Davor Vugrinec je još jednom uspio pokazati svoje nogometno umijeće. Nakon prekršaja Datkovića na Glavici izvođenja slobodnog udarca s dvadesetak metara od Rijekinog gola prihvatio se 37-godišnji napadač. Odličnim udarcem je prebacio živi zid i pogodio gornji kut gostujućeg vratara Lisjaka.

Potez kola

Tonći Bašić: Najbolji potez osmog kola povukao je trener Splita u 60. minuti utakmice protiv Zadra. Kod rezultata 0:0 u igru je umjesto Dražena Bagarića gurnuo Antu Ercega, a on mu se u samo četiri minute na travnjaku odužio pogotkom i asistencijom. To se zove pogoditi s izmjenom.

Tragičar kola

Tomislav Šarić: Divu iz predgrađa se u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena pružila odlična prilika za veliku pobjedu nad Hajdukom. Nakon nepotrebnog i nesmotrenog starta Jozinovića na Gorgieva sudac Bebek je pokazao na bijelu točku, a izvođenja se prihvatio Šarić. No, kapetan domaćih je loše izveo taj kazneni udarac, pucao prilično mlako pa je Goran Blažević uspio obraniti taj udarac. Šarić je protiv Rijeke uspješno realizirao oba dosuđena jedanaesterca, ali je ovaj put zakazao. Da je pogodio, Inter sada ne bi bio među posljednje tri momčadi na prvenstvenoj ljestvici.

Izjava kola

Tomislav Ivković: U hrvatskom nogometnom svijetu rijetko se nakon utakmice od trenera mogu čuti pohvale na račun protivničke ekipe, posebno nakon poraza. Najčešće se za gubitak bodova okrivljuju suci, (ne)sreća, vremenski uvjeti ili pak neke druge "više sile", ali je u osmom kolu pozitivan primjer pružio trener Lokomotive Tomislav Ivković, sljedećom izjavom nakon poraza u Vinkovcima: "Drago mi je zbog Cibalije što se polako diže. U ovom su susretu zaslužili pobjedu i čestitam im."

Promašaj kola

Franko Andrijašević: Pravo je čudo što je promašio 21-godišnji veznjak Hajduka u 21. minuti utakmice u Zaprešiću. Hajduk je odigrao odličnu akciju. Vršajević je s desne strane ubacio u kazneni prostor Intera, loptu je glavom za Vukovića spustio Bencun, a udarac Crnogorca je obranio Santini. Lopta se odbila do Andrijaševića koji je iz idealne pozicije sa sedam metara od gol-linije uspio prebaciti Interova vrata.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 01:27
    Hajduk sa pravom moze biti ljut na suce...iako to nema nikakvog smisla, ali sto je ,je...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2012. u 16:01
    Makar i samo bod ali to je ipak nada u jedan sasvim novi Zagreb
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2012. u 13:54
    zašto potez kola nije Scorijin "bosanski grb" prema publici ?? :D
    Obrisan korisnik
  • Splitovac17.09.2012. u 13:52
    Svaka čast komenatoru, ali ne može Vugrinčev gol bit bolji od Ercegova, jer je plod odlične solo akcije i praćenja igre (vratara Zadra).
    Splitovac