Nogomet

Rijeka i Slaven Belupo pred velikim dokazivanjem: "rušiti poredak" protiv Dinama i Hajduka

Pišu:Borna Rupnik, Lovro Štrbinić, Igor Šestak • petak, 21.09.2012.
Rijeka i Slaven Belupo pred velikim dokazivanjem: "rušiti poredak" protiv Dinama i Hajduka
Foto: Martina Japundžić

Tri su vrlo važne utakmice na rasporedu u devetom kolu hrvatskog prvenstva, gostovanja Dinama kod Rijeke i Slaven Belupa kod Hajduka te slavonski derbi Osijeka i Cibalije...

Bi li eventualna pobjeda Rijeke nad Dinamom značila da je momčad Elvisa Scorije na pravom putu da opravda visoka očekivanja s početka sezone?

Borna Rupnik: Bi. Ne toliko iz perspektive pozicije na tablici i broja osvojenih bodova, već zbog činjenica da bi Rijeka u tom slučaju nanizala pobjede nad Hajdukom, Slaven Belupom i Dinamom. Na taj bi način Scorijini nogometaši dobili veliku dozu samopouzdanja i vjeru da se uistinu mogu boriti za najviše domete - pod uvjetom da ih potom ne ponese euforija pa da kiksaju na "manjim" utakmicama. Eventualni uspjeh protiv Dinama, makar Riječani ne bi smjeli biti nezadovoljni ni bodom, na Kantridi u budućnosti moraju nadograđivati kontinuitetom.

Igor Šestak: Momčad Rijeke ušla je u sezonu prilično slabo. No, ako se može suditi po prošlotjednoj utakmici u Koprivnici, čini se kako je Elvis Scoria na dobrom putu da na pravi način posloži kockice u svojoj svlačionici. Eventualna pobjeda nad Dinamom svakako bi mnogo značila Rijeci i dala bi novu potvrdu da je Rijekin projekt na pravom putu. Ipak, ne treba zaboraviti da na Kantridu stiže momčad koja u domaćem prvenstvu nije poražena već 27 utakmica. Iz te perspektive, Riječani eventualni neuspjeh ne bi smjeli doživjeti previše negativno jer njihov cilj u ovoj sezoni ionako nije naslov prvaka, već stabilizacija u vrhu prvenstvene ljestvice. Za realizaciju tog cilja, Rijeci će biti važnije pobijediti u nadolazećim utakmicama protiv Cibalije, Istre 1961 i Splita.

Lovro Štrbinić: Rijeci je u posljednja dva susreta protiv snažnih protivnika rezultat išao na ruku i pokazala se točnom ona najava kako će momčadi Elvisa Scorije trebati vremena da se posloži. Pobjeda protiv Dinama zasigurno bi dodatno "zapalila" atmosferu na Kantridi, dala momčadi dodatnu dozu samopouzdanja i usmjerila prema plasmanu koji se očekivao prije početka sezone. Teoretski bi Riječani došli u borbu za naslov, ali realno bi to značilo kako su anulirali početne kikseve u borbi za izlazak u europska natjecanja.

Može li se i mora li se Slaven Belupo smatrati favoritom na Poljudu?

Borna Rupnik: Teško je bilo koga na gostovanju kod Hajduka nazvati favoritom, čak i Dinamo, ali Slaven Belupo je dosadašnjim predstavama pokazao da ima dovoljnu kvalitetu da ne mora Poljud doći biti u podređenom položaju i ovisiti o igri protivnika. Hajduk će biti silno željan prekinuti seriju loših rezultata, no Koprivničani moraju biti svjesni da imaju veliku priliku, pruže li svoju pravu partiju. Pametna, strpljiva igra, koja će "umrtviti" domaću agresivnost i eventualna dobra realizacija mogli bi unijeti nervozu među Splićane, a tada bi Slaven Belupo mogao napustiti Poljud s tri boda, što bi ga u budućnosti redovitije približavalo ulozi favorita u ligaškim ogledima.

Igor Šestak: Bez obzira na trenutno stanje na prvenstvenoj tablici i aktualno formu jedne i druge momčadi, Slaven Belupo se uoči gostovanja na Poljudu ne može smatrati favoritom. Momčad iz Koprivnice je trenutno druga na tablici, ali je u prošlom kolu protiv Rijeke pokazala određene slabosti i to joj mora biti velika opomena uoči gostovanja u Splitu. Hajduk je u posljednja četiri kola bez pobjede, ali unatoč tome mislim da će tijek zbivanja na nedjeljnoj utakmici više ovisiti o igri Hajduka, nego o igri Slaven Belupa. Ukoliko bi Splićani zaigrali na razini svojih najboljih ovosezonskih partija i tu razinu zadržali kroz najveći dio utakmice, Slaven Belupo bi teško došao do bodova. Priliku za pobjedu gosti bi mogli dobiti u slučaju nove blijede izvedbe splitske momčadi.

Lovro Štrbinić: Na Poljudu protiv Hajduka gotovo nikoga ne može smatrati favoritom, nije to samo floskula kojom se hrabre navijači splitskog kluba, već realnost u domaćem prvenstvu. Hajduk je, štoviše, u posljednjoj utakmici u Zaprešiću odigrao odličnu utakmicu do sredine drugog dijela i samo je efikasnost "kriva" što dotad nije vodio s nekoliko pogodaka razlike. Pokazala je tako momčad Miše Krstičevića kako može mnogo više nego što rezultat u posljednja četiri kola sugerira. Slaven Belupo i zbog neugodne tradicije na Poljudu, ali i zbog sasvim sigurno odlučnih i "napaljenih" domaćina, ne može doći u Split i postaviti se kao favorit.

Cibalia ima dvije uzastopne pobjede, a Osijek je u zadnje četiri utakmice, protiv Rijeke, Hajduka, Slaven Belupa i Dinama uzeo ukupno tri boda. Tko je obavio bolji posao uoči slavonskog derbija?

Borna Rupnik: Osijek. Bodovi koje je uzela momčad Stanka Mršića izrazito su bitni, a posebno je važno što nakon odličnog, čvrstog ulaska u sezonu nogometaši iz Gradskog vrta nisu zabilježili veći pad, usprkos vrlo teškom rasporedu. Vinkovčani su pobjedama probudili optimizam, no bodovno su tek nadoknadili neke ranije propuste. Gostovanje kod Osijeka im je pritom prvi u nizu teških dvoboja te je dojam da bi Osijek kroz slavonski derbi mogao krenuti prema gore, a Cibalia prema dolje.

Igor Šestak: Iako je Cibalia u posljednje vrijeme bila bodovno učinkovitija od Osijeka, mislim da je momčad Stanka Mršića obavila bolji posao uoči slavonskog derbija. Pobjede protiv Zagreba i Lokomotive svakako su veliki uspjeh za igrače Željka Kopića, ali činjenica da je Osijek u utakmicama protiv četiri najjače momčadi u ligi ubilježio tek jedan poraz pokazuje veliku snagu Mršićeve momčadi. Osijek se vratio neporažen s gostovanja na Poljudu i Maksimiru te zadržao status najbolje obrane u ligi. Posebno treba istaknuti da su Osječani na Maksimiru bili znatno oslabljeni, a ipak su sačuvali mrežu. Slavonski derbi se igra u Gradskom vrtu i prednost bih u tom susretu dao domaćinima.

Lovro Štrbinić: Cibaliji je na ruku u posljednjim susretima išao nešto lakši raspored, koji je relativno dobro iskorišten, dok su Osječani protiv najjačih momčadi lige izvukli tri neriješena ishoda, tek ih je Slaven Belupo svladao. Remi u Maksimiru sigurno će trupe Stanka Mršića napuniti samopouzdanjem, a uz povratak nekoliko bitnih igrača u sastav to bi se moglo pokazati presudnim u uglavnom zanimljivom i neizvjesnom slavonskom derbiju.

Lokomotiva ima četvrti napad lige, ali i tri poraza zaredom. Istra 1961 nije izgubila zadnjih pet utakmica. Koji je najrealniji ishod?

Borna Rupnik: Dobra ofenziva domaćina sugerira da bi agresivan, napadački početak Lokomotive mogao rezultirati pogotkom koji bi usmjerio vodu na mlin momčadi Tomislava Ivkovića, no Istra 1961 je sigurno sastav koji će znati kazniti njihove obrambene propuste. Lokomotiva je u posljednje tri prvenstvene utakmice, u tri poraza, primila ukupno devet pogodaka, a Puljani imaju potencijal barem za pogodak - dva. Pitanje je hoće li se i jedni i drugi upustiti u otvorenu igru na pogodak više. Bude li tako, bliže je uspjehu Lokomotiva, u suprotnom bi se gosti mogli osladiti bodom.

Igor Šestak: Ponajprije zahvaljujući odličnom Andreju Kramariću Lokomotiva je u dosadašnjem dijelu prvenstva bila vrlo efikasna. No, aktualni problem Ivkovićeve momčadi je obrana koja je u posljednja tri poraza primila čak devet golova. Momčad Lokomotive napravit će sve kako bi prekinula negativan niz rezultata, ali će joj s druge strane stajati Istra 1961, momčad koja je u odličnoj formi. Istra 1961 ne postiže veliki broj golova, ali ih malo i prima te se po toj statistici potpuno razlikuje od Lokomotive. Pamićevi igrači ne znaju za poraz od trećeg kola i utakmice s Dinamom i vjerujem da svoj niz mogu nastaviti i protiv Lokomotive.

Lovro Štrbinić: Lokomotivi ovakve oscilacije nisu strane, koje su očito plod mladog igračkog kadra. Unatoč zavidnom napadačkom oružju Lokosi su u posljednjih nekoliko kola zakazali. Možda je razlog i u pristupu nakon odličnih rezultat na početku sezone, ali sigurno je kako će Ivković pokušati vratiti momčadi agresiju i "žar", s namjerom da tako na vidjelo izađu njihove tehničke kvalitete, kako je i sam rekao. Istra 1961 će, pak, vjerojatno nešto zatvorenijom formacijom tražiti rezultat i sagledavajući sve činjenice remi na Maksimiru ne bi trebao nikoga iznenaditi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy21.09.2012. u 22:58
    zato što živim u rijeci i slušam što vaši navijači govore već od dolaska Volpija, malo se stišali nakon starta prvenstva i sad se opet intenzivirali, gledam plakate po gradu i najave po kafićima.što se tiče okretanja leđa klubu sjeti se utakmice Rijeka- Cibalia kad je Žilić igrao na Kantridi kako... [više na forumu]
    danchy
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 19:49
    ajs... nisu svi navijači rijeke armada , za tebe jedan minus
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 18:07
    dok se ti pitaš ...vrlo je očito da su boysići ova druga grupa ...možda se varam ali na tribinama ih nema
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 18:01
    Derbiji koji mnogo toga promjene u nogometu.Dimamo i Slaven su u laganom nogdaunu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 17:33
    koliko sam minusa dobio pocinjem se pitat jel armada ultra ili sportnet grupa?? ocito ovo drugo...
    Obrisan korisnik