Nogomet

Car je ostao gol, Div pokazao zube, a Pjesnici propjevali

Piše:Josip Tolić • ponedjeljak, 24.09.2012.
Car je ostao gol, Div pokazao zube, a Pjesnici propjevali
Foto: FaH

Uzbudljivo, neočekivano i šokantno. Tako bi se ukratko mogao sažeti rasplet utakmica devetog kola MAXtv Prve lige - Dinamo je visoko poražen u Rijeci, Zebić platio ceh Interove "petarde", a Zagreb se nakon drame konačno osladio pobjedom. Hajduku je, pak, ona došla nakon četiri utakmice "posta".

Dugo se, dugo gradila serija nepobjedivosti Ante Čačića i najedanput postala serija poraza. Ono od čega su strahovali brojni prijatelji Dinama, dijelom i s pokrićem, dogodilo se prošli tjedan. Nakon "lekcije" Porta u Ligi prvaka na otužno praznom Maksimiru, Rijeka je iskoristila dobru atmosferu, rast forme i djelić sreće te matirala branitelja naslova visokim rezultatom (3:0). Bila je to utakmica u kojoj su Scorijini izabranici bili neumoljivi iz pruženih prilika i preko Cesarca, Weitzera i Kreilacha nakon dugo vremena "razgolitili" cara hrvatskog klupskog nogometa. Vraća se neizvjesnost u Prvu ligu, a Čačiću bi se besane noći mogle produžiti jer ovaj vikend stiže Hajduk, a potom slijedi putovanje u Kijev.

Za Bile je preporod stigao u pravo vrijeme, tri boda na kontu upisana su u "rapsodiji" protiv Slaven Belupa koji je mogao vidjeti što znače brzina i preciznost Franka Andrijaševića, čovjeka koji je odlučio utakmicu blitzkriegom na kraju prvog poluvremena. Mišo Krstičević konačno je dobio razlog za zadovoljstvo, a ne ljutnju i bijes prema sucima i igračima i poljudski sastav uz "mir u kući" može doći na Maksimir. Čini se da je ponovno došlo vrijeme za pravi i izjednačeni "Vječni derbi".

Zaprešićki Inter dokazao je svoju nepredvidivu ćud na gostovanju u Zadru, gdje je izabranicima Dalibora Zebića dao pravu pljusku utrpavši velikih pet golova. Div iz predgrađa razgoropadio se na Stanovima i slavio "na krilima" mladog Zeničanina po rođenju Ante Budimira koji cijelu sezonu nije tresao mreže, a onda Zadranima podario čak tri. Najveća gostujuća pobjeda ove sezone u MAXtv Prvoj ligi natjerala je Zebića da podnese ostavku i drugima prepusti "vruć krumpir" koji glasi - misija ostanka u ligi.

Na Gradskom vrtu, u slavonskom derbiju između Osijeka i Cibalije, pao je samo jedan pogodak, ali se "bogatstvom" momčadi mogu pohvaliti u rubrici prekršaja, kojih je načinjeno čak 59. Od onih nogometno važnih segmenata, Bijelo-plavi dominirali su većinu utakmice i prijetili iz svih mogućih pozicija, a Vinkovčani su popustili 13 minuta prije kraja, kada se u kaznenom prostoru sjajno snašao Ivan Ibriks i vratio Mršićev sastav na sredinu prvoligaškog poretka. Cibalia je nakon tri dobre utakmice i sedam osvojenih bodova pomalo neshvatljivo pala i Kopić će imati dosta briga kvalitetno pripremiti igrače za domaći sraz protiv neugodne Rijeke.

Dugo je Zagrebu trebalo da konsolidira svoje redove i počne igrati pravi nogomet u ovoj sezoni. Pjesnici su konačno "propjevali" protiv Splita, momčadi koja ove sezone ili pobjeđuje ili gubi. Bili su crveni na dobrom putu pridružiti se Slavenu na drugom mjestu kada je Aljoša Vojnović lijepo pogodio sredinom prvog dijela, ali Besart Abdurahimi pokrenuo je senzacionalan preokret u posljednjih sedam minuta i nastavio pozitivan niz novog trenera bijelih Luke Bonačića. Asistencija i pogodak mladog veznjaka digli su klub iz Kranjčevićeve iz "blata", no do spasa će trebati još puno, puno raditi.

Kraj negativnih i pozitivnih serija doživjeli su Lokomotiva odnosno Istra 1961 na tišinom ispunjenom Maksimiru. Tko zna kako bi ogled završio da drugi pomoćni sudac Dejan Berger nije na samom startu utakmice (16. minuta) označio nepostojeće zaleđe Krešimira Prgometa - ovako, nastavilo se prijetiti na obje strane, a utakmicu je odlučio kazneni udarac. Alen Pamić neopreznim povlačenjem Lamina Samateha sredinom nastavka pružio je priliku Andreju Kramariću da postigne svoj šesti gol u posljednjih pet utakmica i približi se vodećem Sammiru na dva gola zaostatka.

Igrač kola

Erupciju oduševljenja u Kranjčevićevoj donijelo je Zagrebovo slavlje nad Splitom, prvo uopće u ovoj sezoni, a kreirao ga je Besart Abdurahimi. Asistencija za Nestora Djengouea u 84. minuti i pogodak četiri minuta potom ostavili su u očaju Split koji je dugo držao vodstvo, a na kraju ostao "praznih džepova".

Pogodak kola

Dugo je trajao "post" Franka Andrijaševića što se pogodaka tiče, no dobar dio dugova naplatio je u ogledu protiv Slaven Belupa, postigavši čak dva, i to u razmaku od dvije minute. Drugi je bio osobito lijep: Ivan Vuković glavom je preusmjerio jednu "svijeću" u prostor za mladog Andrijaševića koji je pobjegao Igoru Bubnjiću i u trku krasno plasirao loptu pokraj Silvija Rodića. Bio je to trenutak koji je vjerojatno odlučio pobjednika.

(gol u videu sažetka Hajduk - Slaven Belupo na 5:00)

Potez kola

Andrijašević će posljednji tjedan rujna pamtiti po puno dobrih stvari, ali i jednom malom nepodopštinom zbog koje neće moći zaigrati u "Vječnom derbiju" protiv Dinama. Naime, u 90. minuti utakmice, pri vodstvu 3:1, veznjak je na centru igrališta smetao pri izvođenju jednog slobodnog udarca i tako zaradio treći žuti karton koji ga suspendira na jednu utakmicu. U čemu je potez kola? Čovjek je to napravio kako bi mogao biti prisutan - na vlastitoj svadbi. Ostaje pitanje što bi bilo da mu je sudac Batinić "progledao kroz prste"...

Tragičari kola

U obilju neočekivanih i šokantnih raspleta, ova "nagrada" ide u ruke trenera Dinama, Splita i Zadra. Najteži poraz Modrih u Prvoj HNL nakon pet godina (Ante Čačić), gubitak utakmice u završnici protiv posljednjeg na ljestvici (Tonći Bašić) ili pet primljenih golova na domaćem terenu (Dalibor Zebić) ponuđene su nominacije, a odluku prepuštamo vama.

Izjava kola

Sammir: "Rezultat nije realan, najblaže rečeno. Stvarno smo dominirali svih 90 minuta, bili puno bolji i nizali prilike, ali što to vrijedi kada su oni zabijali?"

Leon Benko: "Sammir je budala! Što on priča, da nešto vrijedi, ne bi već pet godina stagnirao u HNL-u!"

Ante Čačić: "Ta izjava dovoljno govori o njemu, a ne o Sammiru."

Koliko velika ljudska glupost može biti podsjetio je Rijekin napadač Leon Benko komentirajući Sammirove (ne)realne dojmove o visokom porazu. Ne kaže se uzalud "prvo počisti u svom dvorištu, pa onda gledaj u tuđe" - autor izjave, uz dužno poštovanje, još je daleko od "okrivljenika".

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mb54st25.09.2012. u 19:02
    Ova sezona u HNL-u mogla bi biti interesantna i vodeći se neće moći odvojiti sa velikom bodovnom razlikom, no ponovno ljudi u crnom vode utakmice sa zaistateškim pogreškama i reakcija Pamića na suđenje protiv Lokomotive je ispravnabez obzira što je trener i ima pravo ukazati na nečasnu rabotu... [više na forumu]
    mb54st
  • interreg25.09.2012. u 09:26
    Ovakva HNL bi ipak mogla biti dobra i neizvjesna. Jos kad se nagodinu smanji na 10 ekipa i cetverokruzno najecanje bit ce to skroz solidno.
    interreg
  • ttt200824.09.2012. u 20:33
    Više nije najuvjerljivija Inkerova gostujuca pobjeda u 1.HNL ona 1:4 sa Poljuda
    ttt2008
  • cimbo24.09.2012. u 20:18
    Za ovoga Benka sam i prije čuo da je sirovina, ali nisam vjerovao. Sad sam se definitivno uvjerio da je budaletina...
    cimbo
  • Obrisan korisnik24.09.2012. u 19:26
    Blažević zaslužuje bit 2 golman reprezentacije iza Pletikose jer je zdrav u glavi a čuda skida na utakmicama od vrimena Šibenika do sada u Hajduku.
    Obrisan korisnik