Nogomet

Chelsea brani prvo mjesto na Emiratesu, Rakitićeva Sevilla nakon Reala želi srušiti i Barcelonu

Sportnet • petak, 28.09.2012.
Chelsea brani prvo mjesto na Emiratesu, Rakitićeva Sevilla nakon Reala želi srušiti i Barcelonu
Foto: EPA

U Engleskoj se ovog vikenda nastavlja lov na vodeći Chelsea, a u Španjolskoj lidera očekuje teško gostovanje u Sevilli. Veliki derbi odigrat će Lyon i Bordeaux kao i Juventus i Roma.

Središnji događaj bit će ujedno i prvi. Nakon što su obje momčadi postigle po šest pogodaka u Liga kupu ranije ovog tjedna, Arsenal i Chelsea odmjerit će snage uoči nastavka natjecanja u Ligi prvaka. Za goste će moći nastupiti kapetan Terryja, koji je suspendiran zbog rasizma na četiri utakmice, ali ima rok za žalbu, a kod Topnika Wilsherea, Sagne i Rosickyja.

Tottenham će pokušati u Manchesteru iskoristiti obrambenu desetkovanost Uniteda, ali i daljnje rotacije na vratima koja bi trebao opet čuvati Lindegaard s obzirom da bi se u rotaciju Spursa trebao vratiti Adebayor i pomoći Defoeu koji je na svojim leđima nosio momčad zadnjih tjedana. Nakon pada u crvenu zonu, Liverpool želi prvu pobjedu ohrabreni slavljem u Capitol One kupu, a Evertonu se otvara prilika za nastavak sjajnog otvaranja sezone protiv Southamptona.

Petrić i Fulham testirat će promjenjivu formu Manchester Cityja za koji trebao zaigrati kapetan Kompany. Readingu je krajnje vrijeme da se trgne ako želi ostati premierligaš, ali baš u trenutku kad u goste dolazi raspucani Newcastle koji sigurno nije ondje zbog turizma.

Najzvučniji ogled šestog kola španjolske Primere svakako je onaj između Rakitićeve Seville i stopostotne Barcelone. Sevilla se nalazi u seriji od dvije pobjede, prije dva kola svladala je i Real, zatim u gostima Deportivo, a nije na odmet spomenuti kako je i kod njih rubrika porazi ostala nedirnuta, dok s druge strane katalonski div više manje lakoćom ruši sve pred sobom, no susret na Sánchez Pizjuánu svakako mu je najveći ispit do sada.

Real Madrid pred sobom ima ogled s Deportivom, njhova toplo-hladna forma i dalje ne ulijeva veliku sigurnost, ali s obzirom da gosti već četiri kola ne znaju za puni plijen, izgledno je da bi mogli po prvi put u novom prvenstvu spojiti dvije pobjede. Drugoplasirani Atletico Madrid petu će pobjedu u nizu tražiti kod Espanyola kojem baš i ne cvjetaju ruže, dok će njegovi prvi pratitelji Mallorca i Malaga koplja ukrstiti s Getafeom, odnosno Real Betisom.

Osasuna će priliku za bijeg sa začelja tražiti na domaćem travnjaku protiv Levantea koji također varira u formi, no i dalje se čvrsto drži u zlatnoj sredini. Bit će zanimljivo popratiti i Valenciju koja također traži put prema sredini i koja će za protivnika imati Zaragozu, ali i dvoboj dvojca koji iza sebe niz poraza, Valladolida i Rayo Vallecana.

Nakon odrađenog petog kola preko tjedna, nastavlja se akcija na njemačkim nogometnim travnjacima. Alarm za uzbunu upalio se u Dortmundu, koja nakon remija s Eintrachtom za vodećim Bayernom zaostaje već ogromnih sedam bodova. Trener Klopp polako gubi živce, na prošlom susretu zaslužio je i isključenje, a svjestan je da njegova ekipa jednostavno prima previše 'jeftinih' golova. Dobra vijest da im u goste u subotu u velikom derbiju dolazi imenjak iz Mönchengladbacha, koji je bod iz Dortmunda kući odnio još davne 2005. godine. Prema najavama Perišić će vjerojatno ovaj dvoboj započeti s klupe, baš kao i bivša zvijezda Mönchengladbacha Marco Reus, nominalno veliko ovosezonsko pojačanje crno-žutih.

Vodeći topnik Bundeslige Mario Mandžukić, koji je u pet odigranih kola zabio pet pogodaka, svoju sjajnu klupsku formu probat će sa suigračima nastaviti u Bremenu kod Werdera, dok će HSV ugostiti Hannover. Hamburški sastav u proteklom je kolu ispustio pobjedu u sučevoj nadoknadi, no, hrvatski dvojac Iličević - Badelj istaknuo se na travnjaku. Donedavni kapetan Dinama sjajnom asistencijom i odličnom partijom na sredini terena polagano dokazuje kako ima kvalitetu za njemačke prvoligaške travnjake.

Olić i Lakić svoju prvu pobjedu s Wolfsburgom tražit će u hrvatskom obračunu protiv Klasnićevog Mainza, dok će Santinijev Freiburg gostovati kod senzacije na otvaranju sezone, frankfurtskog Eintrachta.

Prije nego se okrenu nastupima u drugom kolu Lige prvaka, Milan i Juventus će svoje prvenstvene obaveze odraditi u subotu. Rossoneri su pod tjednom napokon upisali prvu domaću pobjedu u sezoni, a u šestom kolu ih očekuje gostovanje kod Parme. Bit će to težak ispit za Allegrijeve igrače. Juventusov niz nepobjedivosti koji traje već 44 prvenstvene utakmice testirat će Roma i njezin trener Zdenek Zeman koji baš i nije u idiličnim odnosima sa Starom damom.

Ostale utakmice igraju se u nedjelju, a najviše pažnje privući će susret Intera i Fiorentine. Nerazzurri još traže pobjedu na svom stadionu u novoj sezoni, a atmosfera oko kluba se malo popravila nakon pobjede nad Chievom u srijedu. Fiorentina Vincenza Montelle odlično je odigrala protiv Juventusa, a na Giuseppe Meazzi će tražiti svoju treću ovosezonsku pobjedu.

Nakon sjajne predstave protiv Lazija i hat-tricka Cavanija, Napoli će na gostovanje kod Sampdorije. Vukušićeva Pescara je u srijedu došla do prve pobjede u prvenstvu, a drugu će tražiti kod Cagliarija. Palermo Igora Budana trenutno je posljednja momčad lige, a s te će pozicije pokušati pobjeći pobjedom nad Chievom.

Sedmo kolo Ligue dvobojem na Stade de la Route de Lorientu otvaraju Rennes i Lille, momčadi koje su u dosadašnjem tijeku prvenstva ostvarili samo jednu pobjedu. Muke po Rudiju Garciji započele su nenadano nakon izgradnje novog stadiona, Lille još uvijek nije uspio pobijediti, a stradali su kod kuće od BATE Borisova, pa će u ovom ogledu na LOSC-u biti veliki pritisak te imperativ pobjede.

PSG će svoju četvrtu uzastopnu pobjedu tražiti na Parku prinčeva protiv Sochauxa, dok će Marseille svoj savršeni niz pokušati produžiti na sedam, eventualnom pobjedom na Hainautu kod Valenciennesa. Aktualni prvak Montpellier putuje na „vađenje“ u Nancy, kod momčadi sa najlošijim napadačkim učinkom do sada, a ove sezone sjajni Lorient odlazi na gostovanje u Gaillard kod Eviana.

Zasigurno najzanimljiviji, dvoboj koji će biti pod povećalom jest onaj na Gerlandu, gdje će Lyon našeg Dejana Lovrena ugostiti još jednu neporaženu momčad, Bordeaux. Žirondinci su kao i Gardeova momčad dobro startali u Europskoj ligi, ali Gillotovi nogometaši bilježe četiri uzastopna remija u Ligue 1 i blagi pad forme, dok Lavovi zasada imaju stopostotan učinak kod kuće ove sezone, kojeg će nastojati i očuvati nakon ovog susreta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • etti29.09.2012. u 21:40
    A ljudi davali minuse na moj komentar.....umjesto da svi stave hendikep na Juve
    etti
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 12:28
    Celzi nece obraniti mjesto, zato jer ce Arsenal dobit za sat vremena :)
    Obrisan korisnik
  • Assassin5528.09.2012. u 21:58
    Robin van Persie, Radamel Falcao, Edinson Cavani, Zlatan Ibrahimović, Mario Mandžukić, koje probrano društvo!
    Assassin55
  • Obrisan korisnik28.09.2012. u 19:03
    je ako si štreber i navijaš za juve
    Obrisan korisnik
  • etti28.09.2012. u 17:33
    Kako se posložila ljestvica u Italiji da se ovaj vikend međusobno sukobljava 8 momčadi koje su dosad skupile najviše bodova (Siena je među njima kad se zbroji minus). Jedino je sigurno da Roma pada u Torinu sa što je moguće više pogodaka razlike. Ne bi bilo loše prošlogodišnjih 4-0 ;)
    etti