Nogomet

Dinamu prednost pred Hajdukom, Sammiru pred Radoševićem

Pišu:Tomislav Pacak, Josip Piršljin, Ivan Dorian Molnar • subota, 29.09.2012.
Dinamu prednost pred Hajdukom, Sammiru pred Radoševićem
Foto: Davor Sajko

Maksimirski stadion večeras će biti domaćin prvog ovosezonskog derbija između Dinama i Hajduka. Uoči najveće utakmice hrvatskog klupskog nogometa, trojica Sportnetovih novinara odgovaraju na četiri ključna pitanja uoči ove utakmice...

Dinamo u derbi ulazi s porazom od Rijeke, Hajduk s pobjedom nad Slavenom. Koliku će to ulogu odigrati u pripremi susreta?

Tomislav Pacak: Rezultat posljednjeg kola puno je važniji za mladu momčad Hajduka koja je protiv ponajbolje momčadi lige pokazala da kroz igru može doći do dojmljivog rezultata, nakon serije neuvjerljivih predstava. Za ekipu prepunu igrača koji još nisu okusili derbi, taj nastup protiv Belupa bio je prijeko potrebna injekcija samopouzdanja. S druge strane, iako nije naviknuo u Prvoj ligi gubiti rezultatom kao na Kantridi, u Dinamu su svjesni da to ni izbliza nije bio tako slab nastup kao što rezultat sugerira, a i proteklih i ove sezone previše su dominantni u Prvoj ligi da bi ih jedan poraz obeshrabrio. Derbi je, uostalom, utakmica u kojoj forma ne igra veliku ulogu.

Josip Piršljin: Dinamo je u posljednje vrijeme zaredao s nešto lošijim rezultatima koji su kulminirali visokim porazom pod riječkim stijenama. To će malo poljuljati samopouzdanje igrača prije derbija, ali ne u velikoj mjeri. Modri nisu navikli ne pobjeđivati tako da bi im riječki poraz mogao biti samo dodatni motiv da se vrate na pobjedničke staze. Hajduk je, s druge strane, odigrao vrlo dobro protiv Slavena i u pozitivnom raspoloženju dolazi na Maksimir, no ovo je druga utakmica i sve će se to zaboraviti čim sudac označi početak.

Ivan Dorian Molnar: Hajduk možda jest u boljem raspoloženju nakon slavlja protiv Slaven Belupa, ali to na Maksimiru ništa neće značiti. Derbi Dinama i Hajduka uvijek je nepredvidiv, a unatoč činjenici da je Dinamo poražen na Kantridi, Čačićevi nogometaši sigurno će biti iznimno raspoloženi protiv Splićana. Dinamo u ovom susretu ima imperativ pobjede, Zagrepčani nisu postigli pogodak u posljednje tri utakmice, a Hajduk bi se eventualnom pobjedom približio lideru na samo dva boda. Prednost je na strani Modrih, ali Splićani se neće lako predati na Maksimiru.

Tko će od novopečenih reprezentativaca, Sammira i Radoševića, pokazati više?

Tomislav Pacak: Ako vas ne zanimaju "priče" već samo nogomet, ovo je sigurno dvoboj koji ćete posebno pratiti i koji se veselite vidjeti. Neovisno o taktikama, dvojica novih reprezentativaca često će ići jedan na drugoga, i teško je zamisliti scenarij u kojem je Igor Štimac pobjednik. Odigra li dobro Sammir, Radošević nije odradio svoj posao. Odigra li dobro Radošević, znači da Sammir nije bio zapažen. Usprkos silnom pritisku koji će u ovoj utakmici biti na leđima Dinamovog veznjaka, na njegovoj strani su iskustvo, domaći teren, bolji suigrači, ali i – nogometna kvaliteta.

Josip Piršljin: Uz pretpostavku kako će biti više u kontaktu s loptom, Sammir bi mogao zasjeniti Radoševića. Gledatelji na Maksimiru bi mogli vidjeti izravan okršaj njih dvojice, a zbog većeg iskustva prednost dajem Brazilcu. Oči hrvatske sportske javnosti večeras će biti još više nego inače uprte u njega zbog pozivanja u reprezentaciju što mnogi smatraju lošim potezom. Sammir to zna i bilo bi logično za očekivati da će pružiti svoj maksimum kako bi barem jedan dio publike koja ga ne preferira natjerao na promjenu mišljenja.

Ivan Dorian Molnar: Mišljenja sam da je Sammir daleko kvalitetniji igrač od Radoševića, s puno više iskustva i utakmica za Dinamo, koji bi mogao donijeti prevagu u ovom susretu. Smatram da Dinamov novopečeni reprezentativac još uvijek nije pokazao svoje pravo svjetlo ove sezone, a vrlo često je to činio baš u ovako važnim susretima. Josip Radošević je također vrlo dobar veznjak, za kojeg su baš ove utakmice bitne, kako bi skupio iskustva za reprezentativne nastupe, ali vjerujem da će u ovom derbiju ostati u sjeni Dinamove desetke.

Hoće li i nadolazeći derbi još jednom ponuditi ne posebno atraktivnu igru i velik broj prekršaja?

Tomislav Pacak: Naravno. Kako bi drugačije moglo biti? Dinamo i Hajduk ni inače nisu tako kvalitetne momčadi da bi igrale super atraktivan nogomet, a u međusobnom susretu to se samo potencira jer su fizički najjače i najspremnije momčadi Prve lige. Naravno, to ne znači da se kroz kakav rani pogodak ne može pokrenuti utakmica s puno golova koja bi onda bez obzira na prekršaje, tenzije i sve ostalo što prati derbi gledatelje zadovoljila i iz te "estetske" perspektive.

Josip Piršljin: Već smo svi navikli da u derbijima Dinama i Hajduka gledamo lošu igru isprekidanu učestalim prekršajima. Neko veliko poboljšanje ne očekujem niti večeras. Hajduk će se vrlo vjerojatno povući na svoju polovicu i prekršajima pokušavati "razbiti" Dinamovu kombinatornu igru, dok će Modri istim načinom htjeti zaustaviti Hajdukove brze protunapade. Posljednjih godina igra u derbijima je bila nešto bolja na Maksimiru nego na Poljudu, ali s obzirom na to kako ovaj susret ima dosta veću važnost moguća je i veća nervoza igrača na terenu.

Ivan Dorian Molnar: Sraz Dinama i Hajduka nerijetko je znao biti baš tvrd, pun prekida i nepovezane igre, no sudeći po dobrim igrama i jednih i drugih, gledatelji na Maksimiru mogli bi baš ove subote gledati pravi derbi. Motiva zasigurno neće nedostajati, a na igračima je da pokažu što znaju u ovom dugoočekivanom susretu.

Prognoza rezultata i čovjek odluke?

Tomislav Pacak: Dinamo je domaćin, prvak, kvalitetnija i u derbijima puno iskusnija momčad, očito da ima prednost na papiru. No, Hajduk ove jeseni više nema zanimljiviju utakmicu, dolazi dobro raspoložen nakon Slaven Belupa i može otkinuti bod Dinamu koji se već pakira u Kijev. Naravno da Modri žele dobiti derbi i ne dopustiti kompliciranje situacije u Prvenstvu, ali neće im biti lako probiti gard gostiju. Prognoza je neriješen rezultat bez pogodaka, a u takvoj utakmici ključni čovjek će biti Hajdukov vratar Goran Blažević.

Josip Piršljin: Unatoč lošijim predstavama u zadnje vrijeme i nemirima u svlačionici, očekujem uvjerljivu pobjedu Dinama. Zagrepčani će biti odlučni u namjeri da dođu do slavlja jer bi u protivnom ugrozili miran nastavak prvenstva i sezone u globalu. Iako će Hajduk možda imati glasniju podršku, Dinamo je ipak na svom terenu i tu se mora postaviti kao gazda, a igračima neće nedostajati motivacije da konačno utišaju sve kritičare. Čovjek koji bi svojim nastupom mogao odlučiti utakmicu je Domagoj Vida. Ponajprije zaustavljanjem protivničkih proboja, a onda i igrom u napadu koja mu nije strana. Vrlo dobro se snalazi u šesnaestercu nakon prekida, a upravo bi iz tih situacija Dinamo mogao najviše prijetiti.

Ivan Dorian Molnar:Uz sve dužno poštovanje mladoj i ambicioznoj ekipi Hajduka, u ovom bi susretu Dinamo trebao odnijeti puni plijen. Vrijeme je za buđenje Modrih, a Sammir bi svakako trebao poentirati te odlučiti ovu utakmicu.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 76:9-310
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 76:9-310
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 18:43
    steta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 17:02
    kakve su igrače i dvoboje imali derbiji prije... čak i ne tako davno. a tu svi pišu o sammirz i radoševiću... banana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 16:35
    ne sićan se da je ijedan derbi u povijesti bia slabo medijski popraćen poput ovoga..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 14:54
    Nogometna poslastica izmedju sudionika Lige prvaka i sjajne mlade momcadi u sjeni novinarskih gluparije oko pozivanja ili ne-pozivanja dva igraca u reprez.. Steta!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 14:42
    Radoševićev poziv bio je alibi, priprema terena za Sammirov poziv. Moraju se capu dei tutti capi vratiti dugovi je li. Vrlo jeftin pokušaj manipulacije, Štico malo si se precijenio. Zjake si mogao prodavat jedino na HTV-u.
    Obrisan korisnik