Košarka

Vrbanc u top formi, debi Hezonje u Španjolskoj i preporođeni Lukša Andrić

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 08.10.2012.
Vrbanc u top formi, debi Hezonje u Španjolskoj i preporođeni Lukša Andrić
Foto: Davor Sajko

Hrvatski košarkaški legionari diljem Europe nastavljaju hvatati zalet za sezonu, prvenstva su tek počela, no neki su očito radili odličan posao tijekom ljeta pa su odmah u uvodu pokazali sve svoje kvalitete. Iako su odlične partije pružili Ante Tomić, Luka Žorić, Lukša Andrić, titula za najboljeg ovog je tjedna otišla u ruke Gorana Vrbanca koji je bio ključan zadarski čovjek u pobjedi nad Zvezdom, pogađajući šuteve u trenutcima kada se lomio rezultat.

Igrač tjedna

Goran Vrbanc (Zadar): Već u ranoj fazi ogleda s Crvenom zvezdom, vodeći šuter Zadrana pokazao je da će to biti njegova večer, a iako se donekle primirio u drugom poluvremenu, kada su glavne uloge preuzeli drugi u momčadi, završio je s najviše poena na utakmici (22). U uvjerljivoj Zadrovoj pobjedi, s 98:81, pridodao je i četiri skoka, ali i četiri izgubljene lopte.

Ugodno iznenađenje

Stanko Barać (Anadolu Efes): Momčad trenera Mahmutija odigrala je tri utakmice u grupnoj fazi Kupa Turske i u sve tri pobijedila, a svoj je doprinos dao i hrvatski košarkaš. U pobjedi 89:72 protiv Gaziantepa igrao je 19 minuta, zabio 12 poena i dodao tri skoka. Najefikasniji nastup Barać je imao u pobjedi nad Mersinom 74:69. Hrvat je za 25 minuta na parketu ostvario učinak od 20 poena, tri skoka i tri blokade te je bio prvi strijelac svoje momčadi. Treću pobjedu Efes je ubilježio protiv Pinar Karsiyake 76:57, a Barać je u toj utakmici odigrao tek 12 minuta i zabio četiri poena.

Mario Hezonja (Barcelona B): Proteklog vikenda s prvenstvom je započela i druga španjolska divizija u kojoj Mario Hezonja nastupa za drugu momčad Barcelone. U prvom kolu Barcelona je gostovala kod Breogana i upisala poraz 79:73, a naša mlada nada odigrala je dobru utakmicu. Hezonja se prometnuo u prvu napadačku opciju Barcelonine B momčadi i iako je imao loš šut iz igre (3/7 za dva, 1/6 za tri) s 13 poena bio je prvi strijelac svoje momčadi. Igrao je 27 minuta, krenuo u petorci i dodao tri skoka, tri blokade i dvije asistencije. Uz bolji postotak ubačaja iz igre, dojam bi definitivno bio još bolji, no za početak, važno je da Hezonja ima važnu ulogu u ovoj momčadi.

Visoka forma

Lukša Andrić (Cedevita): Po povratku iz Turske, Andrić se na početku sezone prometnuo u vodećeg igrača Cedevitine unutarnje linije, što se, s obzirom na njegovo iskustvo, moglo i očekivati. U pobjedi nad Radničkim ubilježio je 14 poena i sedam skokova, dok je u porazu na Gripama bio najefikasniji u momčadi, s 20 poena i četiri skoka.

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je stigla do prve ovosezonske prvenstvene pobjede i to uz dosta muke na svom terenu protiv Joventuta. Među istaknutijim pojedincima u momčadi Jasmina Repeše bio je hrvatski reprezentativac Luka Žorić koji je s deset poena bio drugi strijelac svoje momčadi. U tih deset poena Žorić je ugradio 4/4 za dva i 2/2 slobodna bacanja uz jedno atraktivno zakucavanje iz kontranapada u trenucima kada se Unicaja rezultatski odvajala u prvom dijelu. Osim šuterski, u 22 minute provedene na parketu dao je doprinos i skakački uhvativši četiri skoka.

Damir Markota (Bešiktaš): Svoje tri utakmice u grupnoj fazi turskog Kupa Bešiktaš je pobijedio, a važnu ulogu u uspjesima svog kluba odigrao je i Damir Markota. Do prve pobjede Bešiktaš je stigao protiv Antalye, a Markota je u toj utakmici zabio šest poena te upisao tri skoka i dvije asistencije. Hrvatski košarkaš bio je puno učinkovitiji u drugoj i trećoj utakmici. Protiv Hacettepea je zabio 12 poena, a u pobjedi protiv Aliage Petkim je sudjelovao s 11 poena i dva skoka.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): S dvije pobjede i jednim porazom Fenerbahče je okončao natjecanje u skupini D Kupa Turske na drugom mjestu. U uvjerljivoj pobjedi nad Erdemirom Bogdanović je zabio 18 poena. Dan kasnije u pobjedu nad Olin Edirneom ugradio je 13 poena, a u porazu od Galatasaraya je sudjelovao s tek dva poena. Osim utakmica Kupa, Fenerbahče je prošlog tjedna ugostio i Boston Celticse u pripremnoj utakmici i pobijedio s 97:91. Bogdanović je u toj utakmici zabio 11 poena uz šut iz igre 4/11.

Ante Tomić (Barcelona): I dok je u prvom kolu uz suigrače pod košem zaslužio kritike za slabiju obranu na Nedžadu Sinanoviću što je dovelo do poraza Barcelone protiv Valladolida, Tomić je protiv Bilbaa odigrao značajno bolju utakmicu. Barcelona je još jednom poražena, međutim Tomić je bio među njezinim najboljim pojedincima. Igrao je tek 20 minuta zbog problema s osobnim pogreškama, a za to vrijeme je ubacio 16 poena (7/12 za dva, 2/3 slobodna) uz sedam skokova. Tomić je posebno dobro igrao u početnoj fazi utakmice kada je Barcelona još uvijek imala utakmicu pod kontrolom.

Na standardnoj razini

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Bivši Zagrebaš Mario Kasun od ove sezone brani boje vladara talijanske košarke Montepaschija koji je u drugom kolu lakoćom došao do druge pobjede. Hrvatski centar je u slavlje protiv Enel Brindisija (92:65) ugradio šest koševa (šut 3/4) te uz to dohvatio četiri skoka, što je vrlo dobar učinak za svega deset minuta koliko mu je poklonio njegov trener.

Andrija Stipanović (Cremona): Još jedan od talijanskih legionara koji je promijenio klub je i Andrija Stipanović. Njemu je drugo kolo donijelo upravo gostovanje kod svog bivšeg kluba u Caserti, a usprkos svojoj dobroj partiji, u kojoj je za 25 minuta zabio četiri koša (šut 3/5) i imao 13 skokova), do bodova njegova nova momčad nije došla.

Krunoslav Simon (Unicaja): Kruno Simon je odradio napadački nešto skromniju utakmicu u pobjedi protiv Joventuta. Iako je uz Txemija Urtasuna imao najveću minutažu u momčadi (26 minuta), ubacio je tek šest poena (1/4 za dva, 1/1 za tri, 1/3 slobodna bacanja). Uz tih šest poena upisao je po tri skoka i dodavanja te su na njemu napravljena četiri prekršaja. Već u prva dva prvenstvena susreta Simon se u Repešinoj koncepciji pokazuje kao jedan od značajnijih igrača, bez obzira na skromniji napadački učinak u posljednjoj utakmici.

Dontaye Draper (Real Madrid): Dontaye Draper je prošli tjedan imao dvostruki program. Prvo je s Realom sredinom tjedna odradio prvenstveni dvoboj u Valladolidu, a zatim je gostovao u Memphisu gdje je Real odradio prijateljski dvoboj s Memphis Grizzliesima koji su tako započeli predsezonu. U pobjedi u Valladolidu Draper je dobio 13 minuta i za to vrijeme ubacio četiri poena (2/3 za dva, 0/1 za tri), ali se istaknuo s tri ukradene lopte po čemu je predvodio svoju momčad. U ekshibiciji u Memphisu bio je napadački još raspoloženiji u sličnoj minutaži. Tamo je odradio 15 minuta, ali ubacio devet poena (3/3 za dva, 1/2 za tri) uz četiri asistencije te bio među istaknutijim Realovim pojedincima.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Momčad Drage Pašalića neuspješno je nastupila u skupini C Kupa Turske i upisala tri poraza u isto toliko utakmica. Prvi poraz doživjela je od Tofaša, a u u toj je utakmici Pašalić zabio deset poena i dodao četiri skoka. Uslijedio je poraz od Banvita u kojem je hrvatski košarkaš briljirao s 21 poenom, pet skokova i dvije asistencije. Treći poraz Turk Telekom je doživio od Kolejlilera iz Ankare, a Pašalić je ubilježio tek tri poena i pet skokova.

Luka Babić (Cedevita): Momčad Božidara Maljkovića za sobom je ostavila tjedan s po jednom pobjedom i porazom. Na putu do 86:68 protiv Radničkog, Babić je bio među najefikasnijima, s 15 poena i tri skoka, ali i četiri izgubljene lopte. Osobito raspoložen bio je u šutu za tricu, s realizacijom 4/6. U porazu u njegovom Splitu, protiv dojučerašnjih suigrača (74:71), Babiću nije išlo tako dobro. Svojih devet minuta iskoristio je za tri poena i dva skoka.

Pavle Marčinković (Cibona): U porazu Vukova u mađarskom Szolnoku Marčinković je završio s 14 poena i devet skokova, uglavnom zahvaljujući dobroj realizaciji slobodnih bacanja (10/12). Šut iz igre bio mu je 2/8. Protiv Partizana imao je dva poena (1/5 iz igre) i četiri izgubljene lopte, s valorizacijom -4, ali za utjehu, momčad mu je pobijedila (80:72).

Zoran Planinić (Himki): Himki je u prvom kolu ruskog prvenstva sa 76:72 bio jači od Triumpha, a Planinić se za 31 minutu na parketu istaknuo s 12 poena, četiri skoka i pet asistencija.

Boris Barać (Široki WWin): Odradio je solidan posao u dramatičnoj pobjedi protiv Szolnokija 102:101 u dva produžetka. Igrao je 29 minuta i s 11 poena bio jedan od sedam dvoznamenkastih u svojoj momčadi. Za takvu minutažu imao je mizeran broj skokova (dva), ali je dodao tri asistencije i dvije osvojene lopte (valorizacija osam).

Darko Planinić (Široki WWin): Izgubio je borbu u reketu s Martonom Baderom u ogledu sa Szolnokijem. Dok je bivši centar Cibone utrpao 40 poena (19 skokova), hrvatski je reprezentativac ostao na deset poena u 16 minuta uz šest skokova i dvije izgubljene lopte (valorizacija sedam).

Forma u padu

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Za razliku od prvog prvenstvenog susreta, Damjan Rudež je u drugom kolu u pobjedi Zaragoze protiv CB Canariasa igrao malo. Odradio je tek deset minuta i to ne zbog loše igre već zbog problema s osobnim pogreškama. Naime Rudež je vrlo brzo skupljao osobne pogreške i za tih deset minuta ih je nakupio pet. U skraćenoj minutaži, napadački učinak mu je bio skroman - dva poena (1/2 za dva, 0/1 za tri) i asistencija. Tome je dodao i dva obrambena skoka.

Rok Stipčević (Armani Milano): Zadranin u novom klubu se ne može pohvaliti baš zavidnom minutažom i povjerenjem, što se potvrdilo i u drugom prvenstvenom kolu u kojem je njegov Armani poražen na gostovanju kod Bologne. Stipčević je dobio tek deset minuta u kojima je ostao bez koša (šut 0/1), a u trenutcima kada se lomio rezultat nije ulazio u igru.

Goran Suton (Cedevita): Još uvijek u potrazi za pravom formom poslije selidbe u novu momčad i problema s ozljedom uoči početka sezone, Suton nije imao veliku minutažu ni kod kuće protiv Radničkog, ni u Splitu. U pobjedi nad gostima iz Kragujevca ostao je bez poena i bez ijednog šuta za osam minuta na parketu, dok je na Gripama igrao šest minuta i upisao dva poena. Valorizacija je u obje utakmice bila negativna, -4.

Miro Bilan (Cedevita): S dolaskom Lukše Andrića, Bilan na početku nove sezone više nije Cedevitin startni centar i zasad igra nešto manje. Na putu do pobjede nad Radničkim na parketu je proveo 13 minuta i završio sa šest poena i tri skoka, dok je u Splitu za 16 minuta također ubilježio šest poena, ali bez skakačkog učinka, sa samo jednom uhvaćenom loptom.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): U prvoj ovosezonskoj utakmici VTB lige, Radoševićeva nova momčad izgubila je u kazahstanskoj Astani, sa 72:71 u korist istoimene domaće momčadi. Hrvatski centar igrao je 22 minute i za to vrijeme ubilježio četiri poena i pet skokova, a utakmicu je završio s pet osobnih pogrešaka.

Mario Delaš (Žalgiris): U pobjedi momčadi iz Kaunasa nad Juventusom (71:53) u litavskom prvenstvu Delaš je za 23 minute upisao po četiri poena i skoka. Žalgiris je proteklog tjedna slavio i u susretu s Lokomotiv Kubanom u Krasnodaru u VTB ligi (78:70), bez ulaska 22-godišnjeg Splićanina u igru.

Marko Popović (Žalgiris): Na putu do 71:53 na gostovanju kod Juventusa u litavskoj ligi Popović je ubilježio pet poena (0/3 iz igre, sve za tricu, 5/6 iz slobodnih bacanja) i dvije asistencije za 17 minuta na parketu. U pobjedi sa 78:70 nad Lokomotiv Kubanom u VTB ligi učinak iskusnog hrvatskog reprezentativca bio je sličan, sa šest poena (2/6 iz igre, 0/3 za tricu), tri asistencije i dva skoka za 24 minute u igri.

Fran Pilepić (Gescrap Bizkaia Bilbao): Bilbao je proslavio veliku pobjedu nad Barcelonom, no Fran Pilepić u njoj gotovo da nije niti sudjelovao. Hrvatski bek dobio je tek minutu i 24 sekunde za vrijeme kojih je napravio dva prekršaja i izgubio jednu loptu. Nakon ovakvog učinka, vraćen je na klupu gdje je ostao "zabetoniran" do kraja susreta.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Opet nije oduševio i nastavio s blijedom formom zbog koje je poslije prve utakmice zaradio novčanu kaznu. Protiv Szolnokija počeo je u startnoj petorci, ali je igrao tek 23 minute u utakmici s dva produžetka ubacivši deset poena te dodavši četiri skoka i asistenciju (valorizacija devet).

Klupa, tribina, doktori...

Marko Tomas (Cedevita): Oporavljajući se od ozljede i operacije stopala, Tomas još uvijek nije spreman za utakmice.

Toni Katić (Split): Zbog ozljede zasad nije na raspolaganju Mladenu Erjavcu, treneru Žutih.

Krešimir Lončar (Himki): 29-godišnji Splićanin nije bio u Himkijevom sastavu u prvoj ovosezonskoj utakmici ruskog prvenstva.

Marko Banić (Uniks): Nakon što je propustio kvalifikacijski turnir za Euroligu, Banić u svojoj novoj momčadi nije zaigrao ni na otvaranju ruskog prvenstva i VTB lige. I dalje pauzira zbog ozljede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.10.2012. u 10:16
    ne znam zašto i dalje pratite polu-igrače tipa ramljak, delaš, stipčević, suton, andrić, vrbanc, pašalić, marčinković i markota u okviru reprezentativaca??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 18:56
    osjećam neki nemir, neki pozitivan šušur...idemo momci...medalja zove...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 16:13
    fali saric
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 14:57
    samo jedna greska napisali ste Dontaye Draper (Real Madrid)....
    Obrisan korisnik