Nogomet

Odigrana trećina prvenstva: prvo mjesto "okupirano", za drugo se bori šest klubova

Piše:Josip Piršljin • ponedjeljak, 08.10.2012.
Odigrana trećina prvenstva: prvo mjesto "okupirano", za drugo se bori šest klubova
Foto: Davor Sajko

U 11. kolu domaćeg prvenstva ljubitelji nogometa u Hrvatskoj gledali su susret između drugoplasirane i prvoplasirane momčadi na tablici, no igra i krajnji rezultat nisu odavali da se radi o derbiju. Dinamo je lakoćom prošao Koprivnicu, te je zanimljivije bilo na ostalim terenima. Izgleda kako će se glavna borba u ostatku sezone voditi za pozicije iza momčadi Ante Čačića.

Španjolska je ovog vikenda imala utakmicu Barcelone i Reala, Francuska Marseillea i PSG-a, Italija Milana i Intera, a Hrvatska Slaven Belupa i Dinama. U 11. kolu MAXtv Prve lige igrao se derbi u kojem je koprivnički sastav htio smanjiti zaostatak za vodećim Zagrepčanima, no dogodilo se upravo suprotno. Čačićevi igrači su nakon pobjede nad Hajdukom potvrdili da su najjača momčad u državi, te da su na sigurnom putu novog naslova iako je još dosta utakmica ostalo do kraja. U pobjedi 4:1 valja istaknuti pogodak Alena Halilovića, nove nade iz Maksimira.

Hajduk je brzo zaboravio poraz u derbiju od Dinama, te je s visokih 4:0 pobijedio Cibaliju na Poljudu. Splićani se ovog puta nisu žalili na suđenje, s dva dobivena jedanaesterca "otvorili" su utakmicu protiv Vinkovčana, a osim Ivana Vukovića u strijelce su se upisali Mijo Caktaš i Antonio Milić. Hajduk je time došao na samo bod od Slavena i u sljedećem će kolu loviti drugo mjesto.

Još jedan derbi odigran je ovog kola. Na Kantridi su se sreli rivali Rijeka i Istra 1961 u dvoboju u kojem su se obje momčadi željele izvući iz krize u koju su zapale u zadnje vrijeme. Riječani su bili uspješniji, ali pobjedu su osigurali tek u samoj završnici golom Nike Datkovića. Trener zeleno-žutih Igor Pamić još jednom je poslan na tribine za vrijeme utakmice, a razlog - zadržavanje lopte na aut-liniji kada je Istra imala ubacivanje sa strane.

Osijek je u Gradskom vrtu mogao pobjedom zasjesti na drugo mjesto, a bio je i na pravom putu da to učini protiv Splita. Već do 14. minuti sastav Stanka Mršića vodio je s 2:0, ali u nastavku utakmice Splitovci su izjednačili, te su domaći na kraju morali strahovati i za bod. Izgleda da takav sličan scenarij postaje tradicija u dvobojima Osijeka i Splita je su u prošlom dvoboju Osječani poveli s 3:0 i kasnije spašavali pobjedu kada su crveni smanjili na 3:2.

Slično kao i u utakmici Rijeke i Istre 1961, Lokomotiva je došla do bodova protiv Zadra. Na Maksimiru su poveli Zadrani preko Josipa Ivančića, ali domaći su preokrenuli i u posljednjim trenucima osigurali pobjedu. Za to je zaslužan Andrej Kramarić koji je pogodio iz slobodnog udaraca kojeg je sam izborio. Bivši igrač Dinama sve je bolji na "kaljenju" u Lokosima i strpljivo čeka novi Čačićev poziv.

Posljednjeplasirana momčad lige, Zagreb, ugostila je u ovom kolu zaprešićki Inter koji je došao po nove bodove. Žuti su bili na najboljem putu kada je vodstvo osigurao Tomislav Šarić, ali Pjesnici su se uspjeli izvući iz sivila i pogotkom Besarta Abdurahimija vratili u utakmicu. Pobjeda je mogla otići na obje strane, ali je završilo neriješenim rezultatom čime na kraju neće biti zadovoljan niti Luka Bonačić niti Borimir Perković.

Prvijenac kola

11. kolo MAXtv Prve lige zasigurno će ostati u pamćenju 16-godišnjaku iz Dinama koji je pogotkom protiv Slaven Belupa postao najmlađim strijelcem u povijesti hrvatskog prvoligaškog nogometa. Od Alena Halilovića se mnogo očekuje, a pokazao je i zašto. Kretnjama, potezima i mirnoćom pred golom primjer je ostalim mladićima koji se probijaju, a način na koji je lukavo prebacio vratara Slavena kod pogotka odaje dojam da je riječ o sportski drskom i talentiranom igraču.

Asistencija kola

Na istoj utakmici viđen je i potez kola koji pripada Dejanu Glavici. Igrač Slavena je sjajno reagirao kod pogotka svoje momčadi i pokazao da se i u Koprivnici može vidjeti potez dostojan jačih liga. Glavica je petom ostavio loptu za Mateasa Delića koji je pogodio mrežu Ivana Kelave, no show je ukrao asistent.

Pogodak kola

Osim što je bio oku vrlo ugodan, pogodak Andreja Kramarića Zadru bio je i vrlo važan. Njime je Lokomotiva osvojila sva tri boda protiv momčadi koju vode Ferdo Milin i Zvonimir Jurić. Kramarić je sam izborio slobodan udarac na rubu kaznenog prostora i potom vrlo lijepo pogodio mrežu Tomislava Gluića za 2:1.

Izjava kola

"Ovo je bilo naše najbolje prvo poluvrijeme do sada, ali za pretvoriti priliku u gol trebaju mi pravi muškarci, a ne ženskice", rekao je Stanko Mršić nakon dvoboja u kojem je njegov Osijek "prokockao" vodstvo od 2:0 protiv Splita. U prvom dijelu Osječani su imali dosta prilika da definitivno razriješe pitanje pobjednika, no njihovu neefikasnost trener je okarakterizirao nedostatkom muškosti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.10.2012. u 15:40
    čovječe, trebalo je biti 30:10 za osijek, ali stvarno hrpa promašaja... i to ne hnl-ovskih, sve za dlaku...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 23:20
    Borba za Europu nepatnim kad je bila zanimljivija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 21:46
    više nisu bekovi najveći problem....najveći su problem stoperi jer ćorluka više nije što je bio, joe je na zalasku karijere, schifo nije u formi, a lovren koliko bio dobar, toliko je i sklon kiksevima. o ostalima nije potrebno ni pričati......dok srna i strinić igraju odlično za svoje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo908.10.2012. u 19:18
    među tri sigurno nismo, među 5 možda ali među deset sigurno da, i to je velika stvar, ali fali nam ipak puno toga, prije svega igracima vjere u vlastite sposobnosti, volje za igrom, i široj javnosti vjere u tu reprezentaciju, tako da to sve skupa kad zbrojiš još je i dobro, dobrih i vrlo dobrih... [više na forumu]
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 18:25
    Potencijalno snažnu da, ali zaboravio si da su nam bekovi rak-rana, da smo uvijek na mus sa stoperima i da nam krila i ne funkcioniraju na razini renomea. Sredina veznog reda i napad, apsolutno moćni. Definitvno ne među prve 3, blago rečeno si se zaletio. Ovo sa trenerom strancem se slažem, iako bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik