Automoto

Azija i Vettel, ljubav koja traje

Piše:Lovro Štrbinić • utorak, 16.10.2012.
Azija i Vettel, ljubav koja traje
Foto: EPA

U kalendaru Formule 1 trenutno se nalazi 20 utrka, od čega se njih osam održava u Aziji. Sebastian Vettel trebao bi početi lobirati za dodatno širenje tržišta na ovom kontinentu jer naslovi bi Nijemcu tad postali znatno lakše dohvatljivi. Dokazao je to i proteklog vikenda...

Treća azijska utrka ove jeseni donijela je i treću pobjedu Sebastiana Vettela iste te jeseni. Niz kojim je nadoknadio zaostatak za Alonsom aktualnog svjetskog prvaka izbacio je na vrh ukupnog poretka, a suparnicima usadio neku vrstu straha od preostale dvije azijske utrke u kalendaru.

Ukupno gledajući, Vettel je slavio u četiri od šest ovosezonskih utrka u azijskim državama, osvojio 110 od dosad mogućih 150 "azijskih" bodova, što čini 73 posto "azijske" uspješnosti, naspram 54 posto ukupne uspješnosti ovog vozača u tekućoj sezoni.

Snažna i stabilna veza Azije i mladog Nijemca bila je vidljiva i u proteklim sezonama, a vodeći čovjek Svjetskog prvenstva uglavnom njoj duguje dva dosadašnja naslova, kao što će joj trebati posvetiti i ovogodišnji, ukoliko do njega dođe. U 2012. godini slavio je, naime, samo u Aziji.

Pogleda li se još malo statistika, Vettel je od prvih deset svojih pobjeda, njih šest ostvario u Aziji, među njima i prvu u Red Bullu. Nadalje, od dosadašnjih 25 pobjeda, njih 14, odnosno 15 računamo li i tursku utrku, tehnički smještenu na azijskom kontinentu, je ostvareno na azijskim Velikim nagradama. Dovoljno da se zaključi kako tu postoji "neka tajna veza".

Uglavnom, utjecajem podzemnih voda, poklapanjem energetskih polja ili jednostavno vozačkim umijećem kombiniranim s napokon posloženim bolidom Vettel je četiri utrke prije kraja ponovno došao na poziciju na kojoj je vjerojatno planirao biti češće ove sezone. Sudeći po tome kako izgleda konkurencija, ali i s obzirom da je prva utrka izvan Azije tek ona teksaška sredinom studenog, nakon Indije i Abu Dhabija, mogao bi Nijemac tamo i ostati i slaviti treći naslov u nizu.

Fernando Alonso se trudio koliko je mogao, izvlačio iz Ferrarija što je znao i umio, ali ponovno se pokazalo koliko bi bitno na kraju moglo biti odustajanje u Japanu. Španjolac je planirao napasti drugu poziciju i doći u barem nešto bolju poziciju što se tiče bodova, ali gume ovaj put nisu bile na njegovoj strani i omogućile mu lov za Australcem u posljednjim krugovima.

Dobar posao odradio je ponovno i Felipe Massa. Nakon postolja u Japanu Brazilac bi se vjerojatno među prva tri vozača našao i ovaj put, ali momčadska odredba je bila takva da se pusti Alonsa da mirno vozi svoju utrku, dok je njegov momčadski kolega bio osuđen na zadržavanje četvrte pozicije.

Također, vezano uz Massu, u Ferrariju su možda trebali ranije staviti Brazilca direktnije "na led" jer se tek u posljednjim utrkama probudio i ukazao na svoj ipak postojeći vozački potencijal. U ovoj sezoni uglavnom neiskorišten.

Hamiltonove ambicije ponovno su, u suradnji s McLarenom, doživjele debakl i sad bi se stvarno trebalo dogoditi svojevrsno čudo da se Hamilton drugi put okiti titulom svjetskog prvaka. Uz momčad iz Wokinga, koja je valjda već prebrisala ovaj vikend iz sjećanja, isto će pokušati napraviti i Mercedes, s Rosbergom nastradalim u prvom krugu, a Schumacherom na 13. mjestu nakon 55 krugova "mučenja" i borbi s Di Restom, Vergneom, Ricciardom i ostalima kojima je čast biti u izravnom dvoboju na stazi s velikanom ovog sporta. Pogotovo kad su sposobni biti brži od njegovog Mercedesa.

Najugodnije iznenađenje bio je Nico Hülkenberg, još jednom potvrdivši kako u Force Indiji dobro rade, a Kimi je nastavio s onim što radi cijele sezone. Deveti put je završio na nekoj od pozicija između petog i desetog mjesta te je vrijednim prikupljanjem bodova ostao trećeplasiran u ukupnom poretku, a s 48 bodova zaostatka još uvijek su mu dozvoljeni snovi o tituli. Činjenicu da je "živ" u borbi za naslov četiri utrke prije kraja Finac ponajviše duguje tome što je u 15 od 16 ovosezonskih utrka osvajao bodove i još niti jednom nije odustao. Da se dogodio pokoji plasman na postolje više, možda i pokoja pobjeda, Räikkönen možda nikome ne bi morao gledati u leđa, a ovako je samo ostao predmet priča po kojima bi deklasirao konkurenciju, samo da ima "pošten" bolid.

Činjenici, pak, da je Svjetsko prvenstvo još uvijek "živo" najviše se vesele ljubitelji oktanskog sporta. U sljedećih pet tjedana oni će dobiti odgovor o novom/starom osvajaču titule, o kojem će se odlučivati i na dvije nove staze. Onoj prvoj koja slijedi, indijskoj, i onoj teksaškoj za mjesec dana, prije finala u Interlagosu.

Mjesec dana uživanja za sve, a, kako sad stvari stoje, pogotovo za ljubitelje lika i djela Sebastiana Vettela.

Vozač vikenda

Sebastian Vettel: Treća pobjeda u nizu aktualnog svjetskog prvaka, vodstvo tijekom gotovo cijele utrke ne ostavlja prostor za drugačiji izbor. Izvedbom u Koreji šampionske ambicije Vettela dobile su još čvršće uporište.

Momčad vikenda

Red Bull: Osvajanje prvog startnog reda u subotnjim kvalifikacijama austrijska momčad pretvorila je u nedjeljnu dvostruku pobjedu. Stvari su u Koreji za njih funkcionirale besprijekorno i još su jednom pokazali kako su u drugom dijelu sezone u odličnoj formi.

Potez vikenda

Plasman Marka Webbera na prvu startnu poziciju bilo je svojevrsno iznenađenje, a kako mu momčadski kolega ne bi stvarao probleme tijekom utrke, Vettel je sjajnim startom odmah na početku izbio na vrh. Možda je posrijedi bila i momčadska odredba, ali u vikendu koji nije obilovao tolikom atrakcijom, početak utrke od strane Nijemca ostao je u pamćenju.

Pogreška vikenda

Kamui Kobayashi: U trećem zavoju prvog kruga Japanac je nakon sjajne izvedbe tjedan dana prije podsjetio i na svoju drugu stranu. Vjerojatno se malo preračunao s kočenjem, pritom pogodivši Jensona Buttona i Nicu Rosberga, koji su ubrzo i odustali, baš kao i sam Kobayashi u 17. krugu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.10.2012. u 12:42
    A tko je uopce ovaj izmedu Webbera i Vettela??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 21:10
    Šta ovaj klaun radi između Vettela i Webbera?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 19:06
    oppa vettel style :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 18:14
    kolko god da je tekst dobar, slika sve zasjenjuje :P
    Obrisan korisnik