Košarka

Planinić najistaknutiji u ABA ligi, Rudež protiv Barcelone, Hezonja i dalje jedan od najvažnijih

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 22.10.2012.
Planinić najistaknutiji u ABA ligi, Rudež protiv Barcelone, Hezonja i dalje jedan od najvažnijih
Foto: Ivana Karačić

Hrvatski košarkaši imali su polovične učinke u Euroligi i domaćim odnosno regionalnim natjecanjima. Prvo ime ovog tjedna je centar Širokog Darko Planinić koji je predvodio svoju momčad do važne pobjede protiv Krke.

Igrač tjedna

Darko Planinić (Široki WWin): Double-doubleom protiv Krke (20 poena, deset skokova, asistencija, dvije ukradene lopte valorizacija 39) konačno je pokazao zašto ga se smatra prvom violinom prvaka Bosne i Hercegovine. Ovakva se partija očekivala od Planinića od početka sezone u kojoj je dosad djelovao neuvjerljivo. Ivan Velić svakako će se nadati da će nastaviti u istom stilu jer je njegova momčad slabija u centarskoj liniji nego prošle sezone.

Ugodno iznenađenje

Damjan Rudež (Zaragoza): Zaragoza nije mogla napraviti ništa protiv Barcelone, gosti su potpuno dominirali, a jedan od razloga za to je i neraspoloženost dobrog dijela igrača Zaragoze. Među neraspoloženima nije bio Damjan Rudež iza kojeg je dobra utakmica što pokazuje i činjenica da je bio prvi strijelac susreta i jedini s dvoznamenkastim brojem poena u svojoj momčadi. Rudež je na parketu proveo 36 minuta i ubacio 14 poena (7/12 za dva, 0/3 za tri) te je uhvatio dva skoka i podijelio dvije asistencije. Napredak u odnosu na prošle partije.

Visoka forma

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Uspješan tjedan je iza Fenerbahčea i Bojana Bogdanovića. Na euroligaškom gostovanju kod ljubljanske Olimpije turska je momčad slavila s 81:75, a hrvatski košarkaš je za 34 minute na parketu ubacio 14 poena uz šut iz igre 4/8. Još bolji učinak ostvario je na utakmici turskog prvenstva protiv Kolejlilera kada je za 28 minuta na parketu ubacio 21 poen i dodao tri skoka. Iz igre je šutirao 5/11, a istaknuo se i velikim brojem slobodnih bacanja (9/11).

Mario Hezonja (Barcelona): Još jedan je uspješan tjedan iza mlade hrvatske zvijezde Marija Hezonje. U dresu druge momčadi Barcelone Hezonja je dao veliki doprinos u još jednoj pobjedi, ovaj put u produžetku kod Melille 104:103. Ponovno su problemi s osobnim pogreškama spriječili Hezonju da ostvari još bolji učinak, međutim 25 minuta, 18 poena (6/11 za dva, 2/7 za tri), četiri skoka i četiri asistencije je daleko od lošeg ili prosječnog učinka. Hezonja se prometnuo u jednog od glavnih igrača ove mlade momčadi i od njega možemo očekivati veliki napredak u dosta jakoj drugoj diviziji španjolske košarke. Prilika za igranje će imati sasvim dovoljno, a to je najvažnije.

Krešimir Lončar (Himki): Lončar je proteklog tjedna imao jedan, ali vrijedan nastup. U euroligaškoj pobjedi nad madridskim Realom (86:85) na domaćem parketu, predvodio je Himki sa 16 poena i četiri skoka za 21 i pol minuta u igri, a jedini pravi problem bile su mu osobne pogreške, kojih je prikupio četiri.

Zoran Planinić (Himki): Hrvatski dvojac bio je među najboljima u dresu Himkija na putu do euroligaških 86:85 protiv madridskog Reala. Planinić se priključio Kreši Lončaru s 12 poena, sedam asistencija i četiri skoka za nepune 34 minute na parketu, dodajući i dvije osvojene i tri izgubljene lopte.

Na standardnoj razini

Luka Babić (Cedevita): U Cedevitinom euroligaškom porazu od Emporio Armanija u Domu Dražena Petrovića (83:71), Babić je za 19 minuta na parketu upisao sedam poena uz 3/8 iz igre, 2/5 za dvicu i 1/3 za tricu. Pridodao je i tri skoka, po jednu asistenciju, osvojenu loptu i blokadu.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U visokoj euroligaškoj pobjedi Efesa nad Olympiakosom Barać je sudjelovao s 11 poena. Turska momčad je slavila s 98:72, a hrvatski košarkaš je na parketu proveo 17 minuta. Iz igre je šutirao 3/4 te pogodio pet od sedam slobodnih bacanja i dodao četiri skoka. Utakmicu turskog prvenstva na gostovanju kod Hacettepea Anadolu Efes igra u ponedjeljak.

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Bivši igrač Zagreba ovog je tjedna imao dvostruki program, a u dva tijesna dvoboja jednom je poražen (Euroliga), dok je u prvenstvu ipak slavio. U gostujućem porazu od Maccabija Kasun je ubacio pet koševa i uhvatio pozamašnih 11 lopti, a vrlo sličan učinak imao je u prvenstvu gdje za 24 minute provedene u igri zabio osam koševa (šut 3/11) te ostvario deset skokova.

Pavle Marčinković (Cibona): Zadranin u Ciboninom dresu se u ogledu sa svojom bivšom momčadi mučio s prekršajima igrajući lažnu četvorku, s četiri osobne pogreške na utakmici, no Veljko Mršić ga na putu do 90:81 protiv Zadra nije štedio. Za 31 minutu na parketu, Marčinković je imao osam poena s 3/9 iz igre, dodajući i sedam skokova, asistenciju, dvije osvojene i izgubljenu loptu.

Damir Markota (Bešiktaš): Momčad Bešiktaša prošlog je tjedna ostvarila polovičan uspjeh. U utakmici Eurolige je s 86:71 pobijedila na gostovanju u Bambergu, a Markota je u tu pobjedu ugradio 11 poena i šest skokova. Igrao je 23 i pol minute i istaknuo se preciznošću za tri poena. Pogodio je sva tri pokušaja za tricu, ali tako precizan nije bio za dva poena (1/5). U turskom prvenstvu Bešiktaš je poražen na gostovanju kod Pinar Karsiyake, a Markota je za 26 minuta zabio osam poena te upisao četiri skoka i dvije asistencije.

Fran Pilepić (Bilbao): Iako je dobio malih šest minuta, Pilepić je odigrao ponajbolju utakmicu u dresu Bilbaa od dolaska ovog ljeta. Bizkaia je svladala s poenom razlike Estudiantes, a naš šuter je u kratkom vremenu provedenom na parketu u drugoj četvrtini napravio ono što se od njega i očekuje - ubacivao poene. Susret je završio s devet poena (3/3 za dva, 1/1 za tri).

Marko Popović (Žalgiris): Popović nije bio baš toliko raspucan kao tjedan ranije protiv Cedevite, alu bio je među efikasnijima u dresu Žalgirisa i u euroligaškoj pobjedi u Vitoriji, sa 77:71 protiv Caje Laboral. Svojih 25 i pol minuta iskoristio je za 11 poena, sve u prvom poluvremenu, uz 3/9 iz igre, 2/5 za dvicu i 1/4 za tricu, bez promašaja iz slobodnih bacanja (4/4). Imao je i četiri skoka i izgubljenu loptu.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Radoševićeva momčad je u drugom kolu Eurolige doživjela uvjerljiv poraz na domaćem terenu, sa 67:49 za Barcelonu, a hrvatski centar bio je jedini s dvoznamenkastim brojem poena u dresu Litavaca. Završio je s 11, dodajući i skok i izgubljenu loptu za 23 minute u igri.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Slab šut (devet poena) nadoknadio je borbenošću, svojom najjačom odlikom, pa je protiv Krke u ABA ligi dodao dvije asistencije i četiri osvojene lopte.

Krunoslav Simon (Unicaja): Nekadašnji igrač Zagreba odlično se uklopio u momčad Unicaje i uz Txemija Urtasuna je igrač kojem Jasmin Repeša najviše vjeruje. Tako je Simon i u euroligaškoj pobjedi nad Prokomom imao najveću minutažu s provedenih 31 minutom na parketu. Imao je Simon i boljih napadačkih izdanja, susret je završio s osam poena (2/3 za dva, 2/2 slobodna), ali uz četiri upućena i promašena šuta za tricu. Tome je dodao šest skokova i dvije asistencije za bolji dojam. Šuterski dojam znatno je popravio u pobjedi kod Fuenlabrade kada je bio prvi strijelac susreta sa 17 poena (2/3 za dva, 3/5 za tri, 4/5 slobodna) pritom uhvativši i četiri skoka.

Rok Stipčević (Armani Milano): Stipčević je sa svojim suigračima ovog tjedna pohodio Zagreb odakle je, nakon sraza s Cedevitom, odnio puni plijen. Kao i u dosadašnjim susretima, trener nije previše koristio njegove usluge, a ovaj put dobio je 12 minuta, što je iskoristio za pet koševa (šut 2/3). Prvenstveni susret njegova momčad ima zakazano za ponedjeljak navečer.

Ante Tomić (Barcelona): Dubrovački centar igrama u Barceloni ove sezone je još malo podignuo standarde stoga za njegov tjedan možemo reći da je nešto lošiji u odnosu na protekle. Hrvatski reprezentativac sudjelovao je u obje glatke pobjede Barcelone i kod Lietuvos Rytasa u Euroligi kao i kod Zaragoze u španjolskom prvenstvu, odradio je solidno posao, ali ne onako dobro kao protekla dva tjedna. U Vilniusu je imao dobru minutažu, igrao je 22 minute, međutim susret je završio s tek pet poena (2/4 za dva, 1/2 slobodna), ali i šest skokova. Napadački je bolju večer imao u Zaragozi gdje je uz Petea Mickeala bio najbolji pojedinac Barcelone. U tom susretu Tomić je za 23 minute ubacio deset poena (4/8 za dva, 2/2 slobodna) i tome dodao pet skokova i tri ukradene lopte.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos):Gotovo identičnu minutažu kao i protiv Real Madrida zabilježio je Ukić i u drugom kolu Eurolige u kojem je njegov Panathinaikos s dosta muke rezultatom 78:76 savladao Mapooro Cantu. Za 29 minuta Ukić je postigao 11 poena, od čega čak devet u prvom poluvremenu, čemu je pridodao tri skoka i dvije izgubljene lopte, te jednu asistenciju. Novu priliku za dokazivanje svojim novim poslodavcima Ukić ima u ponedjeljak kada je na rasporedu veliki derbi domaćeg prvenstva u kojem Panathinaikos dočekuje Olympiakos.

Goran Vrbanc (Zadar): Poslije sporog početka utakmice, Vrbanc se u porazu od Cibone u Domu Dražena Petrovića, s 90:81 u produžetku, pronašao u nastavku, završivši sa 16 poena i dvije asistencije, ali i dvije izgubljene lopte, za 29 minuta u igri. No, šut mu nije bio sjajan, s 3/7 za dvicu i 3/8 za tri poena.

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je prošli tjedan upisala dvije vrijedne gostujuće pobjede stoga Luka Žorić nema razloga za nezadovoljstvo. U obje pobjede je dao svoj obol, ne toliko napadački koliko obrambeno i dalje je jedan od važnih igrača u Repešinom sustavu. U euroligaškoj pobjedi u Poljskoj Žorić je dobio 21 minutu i ubacio za njega skromna četiri poena (2/3 za dva), tome je dodao četiri skoka, ali i pet blokada što je najveći broj blokada u ovom euroligaškom kolu. Uslijedilo je gostovanje kod Fuenlabrade gdje je hrvatski reprezentativac imao nešto manju minutažu, odradio je 13 minuta i ubacio šest poena (3/6 za dva) uz ponovno uhvaćena tri skoka.

Forma u padu

Lukša Andrić (Cedevita): Cedevita je u Euroligi doživjela i drugi poraz, a Andrić se u ogledu s gostima iz Milana mučio s osobnim pogreškama, završivši svoj nastup s petim prekršajem rano u posljednjoj četvrtini. Svojih 13 i pol minuta na parketu iskoristio je za osam poena i tri skoka, uz tri izgubljene lopte.

Boris Barać (Široki WWin): Nakon što je prošlog tjedna najavio da bi mu se forma mogla podignuti na višu razinu, opet je razočarao. Ovaj put u pobjedi protiv Krke (73:68), gdje je dobio 19 minuta, što je iskoristio tek za pet poena, jedan skok i jednu ukradenu loptu.

Miro Bilan (Cedevita): Bilan nije bio među raspoloženijim Cedevitašima u euroligaškom porazu od Emporio Armanija u Zagrebu. Za 20 minuta u igri, završio je sa šest poena, četiri skoka, po jednom asistencijom i blokadom, uz četiri osobne pogreške.

Mario Delaš (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa zasad može biti vrlo zadovoljna euroligaškim učinkom. Proteklog tjedna proslavili su i drugu pobjedu u isto toliko kola, 77:71 protiv Caje Laboral u Vitoriji, ali 22-godišnji Splićanin u tom susretu nije pokazao puno. Za 12 minuta na parketu bio je bez poena, s 0/1 iz igre, za dvicu, a ostao je i bez skoka. Ubilježio je po jednu asistenciju i izgubljenu loptu, uz dvije osobne pogreške.

Dontaye Draper (Real Madrid): U posljednje dvije Realove utakmice Dontaye Draper je dobio veću minutažu nego što je imao ranijih tjedana. Dok je dosad dobivao 10-15 minuta po susretu, u porazu u Rusiji od Himkija je igrao 20 minuta, a istu je minutažu imao i u pobjedi kod Canariasa. U Rusiji je bio korektan, ubacio je pet poena (1/1 za dva, 1/1 za tri) i upisao četiri asistencije dok je u domaćem prvenstvu odigrao prilično blijedo unatoč ponovno ubačenih pet poena. Problem je u broju potrošenih lopti, za tih pet poena ovaj put je šutirao 0/2 za dva, 1/4 za tri i 2/2 slobodna čemu je pridružio u 20 minuta tek dvije asistencije.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Rezultatom 76:75 Turk Telekom je u drugom kolu turskog prvenstva na svom parketu pobijedio Antalyju. U toj utakmici Pašalić se nije istaknuo. Na parketu je proveo tek devet minuta i nije se uspio upisati u strijelce. Imao je četiri pokušaja iz igre, ali ni jedan nije pronašao svoj cilj.

Goran Suton (Cedevita): U porazu od Emporio Armanija u drugom kolu Eurolige, s 83:71 za goste iz Milana, Suton je odigrao sedam minuta bez značaja vrijednog učinka. Ostao je bez poena, uz po jedan promašaj za dvicu i tricu, dodajući i dva skoka i asistenciju.

Klupa, tribina, doktori...

Toni Katić (Split): Split je u subotu navečer došao do nove pobjede na Gripama u ABA ligi, 73:65 protiv MZT-a, a još uvijek nedovoljno oporavljeni Katić propustio je i tu utakmicu zbog ozljede.

Dario Šarić: Šarić je tijekom ogleda Splita i MZT-a u ABA ligi bio na Gripama, ali samo na tribinama. I dalje čeka odluku o novom klubu.

Marko Tomas (Cedevita): Još uvijek u fazi oporavka od ozljede i operacije stopala, Tomas ni prošlog tjedna nije debitirao u Cedevitinom dresu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.10.2012. u 11:27
    ako je ovo 'kockasti kutak' gdje se prate Hr igrači diljem europe, onda OK. ako je 'reprezentativni kutak' onda vas molim da u njega ne trpate stranca drapera, polu-igrače markotu, andrića, marčinkovića, stipčevića, pašalića, sutona, vrbanca i ramljaka ili bivše reprezentativce poput kasuna (ako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • torrente8723.10.2012. u 03:16
    Potpisujem, kraj ovakve Planine i ekipe čisto mi se jebe za Drapera.. a i da ih i nema..eeee.......
    torrente87
  • Komandant Mark22.10.2012. u 18:29
    i maknite ovog Drapera iz rubrike ''kockasti kutak''.. nadam se da ga više nikad nećemo vidjeti u svetom dresu
    Komandant Mark
  • Obrisan korisnik22.10.2012. u 14:33
    to valjda samo u našoj državi u našem sportu najbolji juniori europe nemaju prilike igrati!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.10.2012. u 14:08
    nadam se da ce se sto prije ova trojica maknut iz rubrike klupa, tribine doktori.. a hezonja ako ovako nastavi bi brzo mogo dogurat do prve ekipe..
    Obrisan korisnik