Košarka

Iza Popovića najuspješniji tjedan, Dubrovčani briljiraju u Španjolskoj

Pripremio: Branimir Korać • ponedjeljak, 29.10.2012.
Iza Popovića najuspješniji tjedan, Dubrovčani briljiraju u Španjolskoj
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Zanimljiv košarkaški tjedan je iza hrvatskih košarkaša diljem Europe. Neki su ga iskoristili dobro, no neki baš i ne, a konstante u cijeloj priči su prije svih Marko Popović, Ante Tomić i Mario Hezonja koji nastavljaju s odličnim igrama iz tjedna u tjedan...

Igrač tjedna

Marko Popović (Žalgiris): Od dvije prošlotjedne Žalgirisove utakmice, Popović je igrao u onoj prvoj, s važnom ulogom na putu do euroligaških 79:61 protiv Olympiakosa u Pireju. Za nepunih 24 i pol minuta upisao je 16 poena, s 2/5 za dvicu, 3/5 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja, a osobito raspoložen bio je u trećoj četvrtini, kada je njegova momčad okrenula zaostatak od 42:35 iz 22. minute u vodstvo od 59:49 na ulasku u završnu dionicu. U toj seriji ubacio je tri trice i zabio sveukupno 11 poena. U nedjelju poslijepodne, kada je Žalgirisova "žrtva" bio moskovski CSKA (76:66), zbog viroze nije bio u sastavu Zelenih iz Kaunasa.

Ugodno iznenađenje

Mario Hezonja (Barcelona): Sa sjajnim igrama u dresu druge Barcelonine momčadi nastavlja Mario Hezonja i iz tjedna u tjedan ugodno iznenađuje zrelošću u igri. Mladi hrvatski igrač još jednom je pokazao sav svoj talent i predvodio drugu Barceloninu momčad do pobjede u susretu protiv Ourensea 81:66. Iako je ponovno brzo ušao u probleme s osobnim pogreškama, uspio je odigrati jako kvalitetnu utakmicu i na terenu provesti 27 minuta. Za to vrijeme je ubacio 25 poena (4/8 za dva, 5/11 za tri, 2/4 slobodna), uhvatio četiri skoka, ukrao tri lopte i izborio pet prekršaja.

Visoka forma

Ante Tomić (Barcelona): Ante Tomić i dalje drži visoku razinu forme. Barcelona je ubilježila dvije očekivane pobjede protiv Bešiktaša i CB Canariasa, a Tomić je i u ova dva susreta bio među najistaknutijim igračima u redovima katalonskog diva. Protiv Bešiktaša je igrao tek 15 minuta, međutim i to je bilo dovoljno za 11 poena (4/7 za dva, 3/6 slobodna) i tri skoka da bi protiv Canariasa imao najveću minutažu u svojoj momčadi i za 29 minuta ubacio 19 poena (9/12 za dva, 1/1 slobodna) uz sedam skokova.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Nakon što je u velikom derbiju domaćeg prvenstva u porazu svoga Panathinaikosa od Olympiakosa postigao 10 poena Roko Leni Ukić nastavio je s podizanjem svoje forme i sve boljim učincima. U sklopu Eurolige Panathinaikos je gostovao u Ljubljani kod Olimpije i slavio s uvjerljivih 85:67. Ukić je za nešto manje od 26 minuta provedenih u igri ubilježio 14 poena, pet skokova i tri asistencije te je bio jedan od istaknutijih pojedinaca u svojoj momčadi.

Na standardnoj razini

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je prošli tjedan upisala dvije pobjede, a Luka Žorić je bio na ujednačenoj razini. U Euroligi je svladan nakon produžetka Montepaschi 91:89, a hrvatski centar je odlično otvorio utakmicu, bio motor Unicaje u početnoj fazi, a onda malo stao. No ipak je uspio za 18 minuta ubaciti deset poena (5/11 za dva, 0/2 slobodna) uz dva skoka. U nedjelju je na rasporedu bila utakmica španjolskog prvenstva u kojoj je Unicaja lako izašla na kraj s Manresom. Žorić je tu odradio 20 minuta i ubacio 11 poena (4/9 za dva, 3/4 slobodna) uz sedam skokova i tri ukradene lopte.

Krunoslav Simon (Unicaja): Kruno Simon je protiv Montepaschija poput Žorića odlično otvorio utakmicu i već u prvih pet minuta postigao osam poena. Kasnije je malo posustao, imao je i šut za pobjedu u regularnom dijelu međutim nije bio precizan. Na parketu je proveo 37 minuta i ubacio 11 poena uz vrlo loš šut iz igre (0/4 za dva, 2/6 za tri, 5/6 slobodna), no uhvatio je četiri skoka i dodao četiri asistencije. Protiv Manrese je dobio dosad najmanju minutažu ove sezone i odradio je tek 18 minuta. Za to vrijeme je ubacio šest poena (0/1 za dva, 2/2 za tri) uz četiri skoka i tri asistencije.

Dontaye Draper (Real Madrid): Dontaye Draper nastavlja s momčadskom igrom i potpunom podređenosti kolektivu. Nema slobodu kao u Cedeviti, ne uzima toliko šuteva, ali zato radi solidno druge stvari. U Euroligi Real je slavio kod Fenerbahčea, a Draper je za 16 minuta ubacio dva poena (1/3 za dva, 0/2 slobodna), ali tome dodao četiri asistencije i tri ukradene lopte. U ligaškom srazu protiv Caje Laboral je uzeo odgovornost u zadnjem napadu i pokušao Realu donijeti pobjedu u regularnom dijelu, ali nije bio precizan. Ipak, Madriđani su slavili u produžetku, a Draper je u tom susretu za 19 minuta ubacio četiri poena (2/4 za dva, 0/1 za tri) uz šest asistencija i dva skoka.

Miro Bilan (Cedevita): U tjednu u kojem je Cedevita pretrpjela dva poraza u tri utakmice, nije bilo puno toga pozitivnog za zagrebačke Crvene, ali Bilan će imati solidne argumente za uvrštavanje u takvu kategoriju. Za izdvojiti je učinak u pobjedi nad Union Olimpijom (75:71) u Ljubljani, kada je za 32 minute imao 20 poena s odličnim šutiranjem, 8/9 za dvicu i 4/4 iz slobodnih bacanja, dodajući i četiri skoka, ali kao glavni minus, i pet izgubljenih lopti. U porazu od Efesa (85:66) igrao je malo više od 21 minute i istaknuo se sa šest poena i sedam skokova u tom euroligaškom nastupu, dok je u izgubljenoj domaćoj utakmici protiv Zadra (83:67) imao 14 poena i tri skoka za 22 minute u igri. No, u tom susretu su stvari bile manje sjajne u obrani, s obzirom da se na tom kraju parketa mučio s Frankom Kaštropilom u ranom rezultatskom odvajanju Zadrana.

Pavle Marčinković (Cibona): Marčinković se u pobjedi nad Široki WWinom (69:63) u Domu Dražena Petrovića u ABA ligi nije istaknuo napadačkim učinkom. Jedina tri poena ubilježio je početkom treće četvrtine, tricom za Cibonino smanjenje na 41:40, a šut iz igre bio mu je 1/3. No, za 23 minute na parketu je dobro popunio druge statističke rubrike, s po dva skoka, asistencije i osvojene lopte, uz jednu izgubljenu, za valorizaciju 9.

Krešimir Lončar (Himki): Lončar je u prvom prošlotjednom nastupu svoje momčadi, u pobjedi nad Doneckom (72:58) u VTB ligi prošlog ponedjeljka, na parketu proveo 12 minuta i za to vrijeme upisao četiri poena i tri skoka, uz tri osobne pogreške. U gostujućem euroligaškom porazu protiv Mapooro Cantua (67:54) u petak navečer, susret je završio prije vremena, zaradivši pet osobnih pogrešaka, a za 26 minuta u igri imao je osam poena, pet skokova, po dvije asistencije i izgubljene lopte.

Zoran Planinić (Himki): Prvi Himkijev organizator igre propustio je pobjedu nad Doneckom (72:58) u VTB ligi, a vratio se u petak u euroligaškom porazu u Italiji, sa 67:54 u korist Mapooro Cantua. Planinić je 35 minuta na parketu iskoristio za 10 poena, s 4/9 iz igre i slabih 2/6 iz slobodnih bacanja, dodajući i sedam asistencija i tri skoka.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Radošević je proteklog tjedna imao veći učinak u susretu koji je njegova momčad izgubila, s gostujućih 74:68 u korist Uniksa u VTB ligi, prošlog ponedjeljka. Za nepune 24 minute u igri upisao je 13 poena (5/7 za dvicu, 3/8 iz slobodnih bacanja), dodajući i četiri skoka i dvije blokade, ali i dvije izgubljene lopte. U domaćoj euroligaškoj pobjedi nad Partizanom (69:61), hrvatski centar je u četvrtak imao osam poena i tri skoka za 14 minuta na parketu, bez ijednog promašaja, s 3/3 za dvicu i 2/2 iz slobodnih bacanja.

Mario Delaš (Žalgiris): Zeleni iz Kaunasa pobjeđuju, a Delaš redovito zaigra desetak minuta, kao što se dogodilo i u tjednu za nama. U euroligaškom uspjehu protiv Olympiakosa u Pireju (79:61) na parketu je bio malo više od 10 i pol minuta i upisao dva poena uz 1/2 iz igre, dodajući i skok, ali i pet prekršaja u malo vremena koliko je igrao. Žalgiris je slavio i u nedjelju. U Kaunasu je u VTB ligi sa 76:66 pao moskovski CSKA, a 22-godišnji Splićanin je tog poslijepodneva imao po jedan poen (1/2 iz slobodnih bacanja, bez šuta iz igre), skok i izgubljenu loptu za 11 minuta u igri.

Rok Stipčević (Armani Milano): Zadranin protekli tjedan neće pamtiti po dobrom, što zbog poraza u Euroligi i prvenstvu, što zbog male minutaže koju mu je dao trener. U euroligaškom porazu od Caje Laboral Stipčević je na parketu proveo svega devet minuta, a pritom je zabio tek tri koša (šut 1/2), dok je u prvenstvenom od Trenkwalder Reggio Emilije dobio nešto više minuta (19), no nije se posebno odrazilo na njegov učinak koji je iznosio pet koševa (šut 1/6).

Damir Markota (Bešiktaš): S deset postignutih poena bio je drugi strijelac svoje momčadi u euroligaškom porazu od Barcelone. Pogodio je dvije trice od pet pokušaja, za dva je pogodio svoj jedini pokušaj, a za 24 minute na parketu upisao je još četiri skoka i isto toliko izgubljenih lopti. Bešiktaš je u domaćem prvenstvu lako pobijedio Tofaš, a Markota je u toj utakmici igrao 23 minute i ostvario učinak od sedam poena, četiri skoka i čak pet asistencija, uz šut iz igre 3/7.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U porazu svog kluba na gostovanju kod Pinar Karsiyake igrao je 25 minuta. Za dva poena je šutirao 4/7 i završio utakmicu s osam poena, a prikupio je i šest skokova te dvije asistencije.

Boris Barać (Široki WWin): Odradio je 15 minuta u zagrebačkom porazu od Cibone, a slobodno se može reći da iza njega ima mnogo boljih partija. Postigao je sedam poena uz tri skoka, ali tri izgubljene lopte.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Šut ga protiv Cibone nije služio, ali on nije mario. Potrošio je osam lopti za tricu, ubacio tek jednu u 28 minuta. Šut mu je bio na 25 posto, što je donekle opravdao s osam obrambenih skokova uz sedam poena.

Forma u padu

Fran Pilepić (Bilbao): Iako je u prošloj utakmici u skromnoj minutaži odradio dobar posao, Fran Pilepić nije zaslužio povjerenje trenera u pobjedi kod Valladolida. Dobio je ponovno vrlo malu minutažu u kojoj nije napravio gotovo ništa. U tek četiri minute na parketu ostao je bez poena (0/1 za dva i 0/1 za tri), izgubio jednu loptu i napravio jednu osobnu pogrešku.

Luka Babić (Cedevita): U tri prošlotjedne Cedevitine utakmice, Babić je najveću minutažu i najbolji učinak imao u pobjedi nad Union Olimpijom u Ljubljani (75:71), proteklog ponedjeljka. Za 17 minuta upisao je šest poena, po jedan skok i osvojenu i izgubljenu loptu. U euroligaškom porazu od Anadolu Efesa u Istanbulu (85:66) ostao je bez poena i uhvatio tri skoka za nepunih pet i pol minuta na parketu, a poen nije zabio ni u nedjelju u domaćem porazu od Zadra (83:67), kada je za 10 minuta imao promašeni šut za tricu, dodajući i dva skoka i izgubljenu loptu.

Damjan Rudež (Zaragoza): Damjan Rudež je odigrao najlošiju utakmicu od dolaska u Zaragozu. Protiv Gran Canarije je imao dobru minutažu, ali je bio daleko od očekivane razine. Njegova momčad je poražena 74:56, a Rudež se uklopio u sivilo završivši susret bez poena (0/3 za dva, 0/2 za tri) uz četiri osobne pogreške za 22 minute.

Lukša Andrić (Cedevita): Andrićev doprinos pod obručima u Cedevitinim utakmicama u posljednje vrijeme ide u pogrešnom smjeru. U pobjedi nad Union Olimpijom (75:71) u ABA ligi bio je bez poena za pet minuta na parketu, u porazu od Anadolu Efesa (85:66) u Euroligi je za 17 minuta upisao četiri poena uz 2/8 iz igre, dodajući i pet skokova, dok je u ogledu sa Zadrom, okončanim s 83:67 za suparničku momčad, izrazito brzo prikupljao prekršaje, s pet osobnih pogrešaka u 10 minuta, koliko je proveo na parketu. U tom susretu ubilježio je sedam poena i četiri skoka, uz dvije izgubljene lopte.

Goran Suton (Cedevita): Trend male minutaže kod Božidara Maljkovića Sutonu se nastavio i tijekom proteklih sedam dana. U gostujućoj pobjedi nad Union Olimpijom (75:71) u regionalnoj ligi igrao je dvije minute i ubilježio dva prekršaja, u euroligaškom porazu od Efesa (85:66) u Istanbulu je za malo više od deset minuta na parketu upisao četiri poena i tri skoka, dok je nedjeljni poraz od Zadra (83:67) u ABA ligi odgledao s klupe, bez ulaska u igru.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani su u šestom kolu ABA lige ubilježili veliku gostujuću pobjedu nad Cedevitom, slavivši s 83:67, a to su napravili bez veće Vrbancove minutaže i učinka. 28-godišnji Riječanin je za šest minuta bio bez poena, s tri promašena šuta iz igre, jedan za dvicu i dva za tricu, ubilježivši skok i dvije asistencije.

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Momčad Marija Kasuna je bila pred prvom pobjedom na gostovanju kod Unicaje koju su prosuli lošom igrom u samoj završnici. Bivši Mrav na parketu je proveo 14 minuta, a za to vrijem zabio je pet koševa (šut 1/3) te ostvario četiri skoka. Prvenstveni ogled njegova momčad ima tek u ponedjeljak navečer.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Za razliku od vrlo uspješnog prethodnog tjedna, za Bojana Bogdanovića ovaj posljednji nije bio tako dobar. U Euroligi Fenerbahče je na domaćem parketu poražen od Real Madrida, a Bogdanović je u toj utakmici igrao 16 minuta i postigao tek pet poena i dvaput asistirao, uz šut iz igre 1/4. U domaćem prvenstvu odigrao je nešto bolje. U uvjerljivu pobjedu protiv Mersina ugradio je devet poena, tri skoka i asistenciju za 19 minuta na parketu. Šut za dva služio ga je dobro (4/5), ali je za tri poena promašio sva tri pokušaja.

Darko Planinić (Široki WWin): Nije se dobro snašao u sudačkom kriteriju u porazu od Cibone 63:69, pa je na parketu proveo tek 14 minuta prije nego što je dobio pet osobnih. Uspio je postići sedam poena te upisati tri skoka, asistenciju, ali i tri izgubljene lopte.

Klupa, tribina, doktori...

Marko Tomas (Cedevita): Još uvijek nije spreman za utakmice nakon što je u kolovozu operirao desno stopalo.

Toni Katić (Split): Oporavljajući se od ozljede, 20-godišnji Splitov razigravač propustio je i poraz svoje momčadi u mađarskom Szolnoku (75:67).

Dario Šarić: Još uvijek nema odluke u kojem će klubu mladi Šibenčanin ove sezone moći igrati, pa Šarić i dalje ne igra.

Marko Banić (Uniks): Otkako je pristupio Uniksu, Banić još nije odigrao službenu utakmicu za svoju novu momčad. I dalje pauzira zbog ozljede.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Hrvatskom centru prošlog je tjedna ustanovljena ozljeda lakta. Operiran je i očekuje se kako će s parketa izbivati oko šest tjedana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2012. u 23:23
    Ispratite i Zorana Vrkića u dresu grčkog Ikarosa !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 07:34
    Dominik Drejperovic-najveca obmana hrvatskih kosarkaskih sladoku(r/s)aca. S.C.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 15:07
    Po čemu Ramljak nije potencijal? Momak ima 22 godine i na širem je popisu reprezentacije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 14:17
    pa dobro do kada će te pratiti polu-igrače andrića, markotu, stipčevića, pašalića, ramljaka, vrbanca, rudeža, marčinkovića i delaša! što je previše-previše je. ako već želite pratiti 30-tak hrv košarkaša, onda pored reprezentaivaca rađe pratiti učinak onih, koji barem imaju potencijala biti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik