Košarka

Đuro pao u Trnskom, prve pobjede za Dubrovnik i Osječki sokol

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 29.10.2012.
Đuro pao u Trnskom, prve pobjede za Dubrovnik i Osječki sokol
Foto: Martina Japundžić

Četvrto prvenstveno kolo A-1 lige donijelo je sraz vodećih i do sada neporaženih Zagreba i Đure Đakovića, a nakon uzbudljivih 40 minuta slavili su Mravi i tako ostali usamljeni na vrhu ljestvice. Do prvih pobjeda stigli su i košarkaši Osječkog sokola i Dubrovnika, nauštrb Križevaca i Zaboka, a vrlo važnu pobjedu ostvarili su i košarkaši Jollyja protiv Alkara na Baldekinu.

Ono što se i očekivalo uoči početka natjecanja, u ovom je kolu bilo i posebno izraženo. Naime, pobjede su slavile redom domaće ekipe, što je još jedom potvrdilo kako svi nade polažu u predstave u svojim dvoranama, dok se u gostima, izuzev Đure Đakovića i Zagreba, sve svodi na što prihvatljiviji poraz. Svaki eventualan domaći kiks svima će predstavljati veliki udarac, osobito ako bude ostvaren u međusobnom srazu s momčadima koje pretendiraju na sam vrh i Ligu za prvaka.

Zagreb - Đuro Đaković 76:67

Derbi kola u svakom je slučaju opravdao taj epitet, bio je to sraz do sada stopostotnih momčadi, no jedna je serija morala prestati nakon podnevne "matineje" u Trnskom, a očekivano je to bila ona ekipe iz Slavonskog Broda. Iako bi pogled na konačan rezultat mogao sugerirati da su Mravi rutinski odradili novu obvezu, sam tijek utakmice ponudio je sasvim drugu priču u kojoj su gosti bili itekako ravnopravan protivnik.

Nakon izjednačenih uvodnih minuta Zagreb se uspio odvojiti do kraja prve četvrtine (23:16) i izgledalo je da će biti susret lišen većih neizvjesnosti, no tako nisu razmišljali Brođani koji su se konstantno vraćali, čak i nakon zaostatka od 13 koševa (50:37), a dvije minute prije kraja Kljajić zabija i za njihovo vodstvo od 64:65. Zagreb se tada "rastrijeznio", stvari je ponovno u svoje ruke preuzeo James te uz asistenciju Petrovića svoju momčad odveo do pobjede (76:67). Standardno prvo ime Zagreba bio je James s 24 koša i šest skokova, a 18 je dodao i prošlogodišnji igrač Cedevite Petrović. Najbolji učinak kod gostiju imao je Batina s ubačena 24 koša.

Jolly JBS - Alkar 96:76

Alkar je u goste Jollyju otputovao prepun samopouzdanja nakon dobre igre i uvjerljive pobjede nad Osječkim sokolom, no izuzetno raspoloženi domaćin nije dozvolio nikakvo eventualno iznenađenje koje bi proizvelo velike potrese, stoga su Sinjane "otpravili" s minusom od 20 koševa i tako potvrdili da odlična partija iz Broda nipošto nije bila slučajna te da najbolje od njih tek slijedi.

Sam početak utakmice nije nagovještavao da će Šibenčani takvom lakoćom doći do novih bodova, vrlo dobro su Sinjani otvorili utakmicu, a početkom druge četvrtine poveli su i 15:20. Od tog trenutka pa do kraja na parketu je praktički postojala samo jedna momčad, odličan ofenzivni skok uz sjajne šuterske role Rossa i Butorca te odličnu igru Čakaruna u oba smjera, naprosto je bilo previše za indisponirane goste, stoga konačnih 96:76 i ne treba previše čuditi. Odličan je bio Ross kod domaćih, zabio je 21 koš, 19 je dodao Butorac, a koš manje djelo je Čakaruna. Kod Alkara najbolji je bio Jugo s 10 koševa i šest asistencija, jednak koš učinak imali su i Ivišić i Šipić, a koš više ubacio je Bilić.

Dubrovnik - Zabok 85:79

Sudeći po uvodnim rezultatima, ali i rosterima momčadi, bio je ovo dvoboj koji Dubrovčani naprosto nisu smjeli izgubiti, dakako, ako nulu u rubrici pobjede nisu htjeli gledati i narednih nekoliko kola. Upravo tako je i bilo, a dvoboj dvije ponajlošije momčadi riješen je u korist domaćih, pa sada sa svojim gostima dijele jednak omjer pobjeda i poraza nakon četiri odigrana kola (1-3).

Gosti su vrlo dobro otvorili susret, pobjegli na 9:1, no tada su se i domaći zagrijali, povezali su nekoliko šuteva i dobrih obrambenih reakcija, pa se od sredine prve četvrtine sve do kraja treće igralo, više-manje, koš na koš. Završni period domaći su vrlo dobro odradili i na krilima Jakoliša bez drame došli do prvih bodova. Upravo je i Jakoliš s 21 košem i osam skokova bio prvo ime kod pobjednika, dok je s druge strane najbolji Zabočanin bio Marić s učinkom od 19 koševa.

Kvarner 2010 - VROS Darda 81:66

Odličan ždrijeb na početku i čak tri domaće utakmice na domaćem parketu Riječani su maksimalno iskoristili te protiv Darde došli do treće pobjede, dok gostujući poraz od Zagreba nikako ne treba smatrati velikim neuspjehom. Dardi je ovo bio treći uzastopni poraz, jedina pobjeda datira iz prvog kola i ogleda s Osječkim sokolom, no njima raspored nikako nije bio naklonjen.

Konstantne promjene vodstva obilježile su prvi dio susreta, a domaći su za razliku od prijašnjih dvoboja kada su svoje suparnike lomili već u prvih deset minuta, ovaj put to odgodili za drugih, nakon čega su susret rutinirano priveli kraju, bez da su Baranjcima dali bilo kakvu nadu u povratak i eventualno kakav manji poraz. Odličnu utakmicu odradio je Boban kod domaćih, Dardi je utrpao 23 koša uz izrazito visok postotak ubačaja (za dva 3/3, za tri 5/7) , a veliku pomoć imao je i u Radiću (15p, 7sk). Prvo ime kod gostiju bio je Perajica s postignutih 18 koševa.

Osječki sokol - Križevci PF 82:64

Osječani su imali katastrofalan uvod u sezonu od koje su očekivali mnogo više nego su dobili u uvodna tri kola. Tijekom tjedna u njihovoj svlačionici bilo je prometno, pa je tako Krolo svoj košarkaški put odlučio nastaviti u Grčkoj, dok je novo ime postao Bruno Šundov, centar koji se može pohvaliti i s NBA iskustvom.

Domaćima je dvoboj s Križevcima imao prefiks "biti ili ne biti", velika ulaganja u momčad i dovođenje nekoliko iskusnih i provjerenih imena porazom bi došla pod veliki znak pitanja, a tko zna kako bi se to odrazilo i na kompletan klub kojem je ovo premijerna sezona u prvoligaškom društvu. Domaći su odlučno krenuli po pobjedu već od prve minute, prednost je iz minute u minutu rasla, a već nakon prvih 20 minuta iznosila je plus 14 (44:30), od čega se gosti nisu oporavili sve do kraja, što je značilo i premijerno ovosezonsko slavlje za Sokolove. Najzaslužniji za pobjedu bili su Brnas s 18 i Budimir koji je zabio koš manje, dok je kog gostiju jedini prolaznu ocjenu zaslužio standardno dobri Rembert koji je zabio 18 koševa.

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Dubrovnik85:79Zabok
Osječki sokol82:64Križevci
Jolly JB96:76Alkar
Kvarner 201081:66Vrijednosnice Osijek
Zagreb76:67Slavonski Brod
1Zagreb 144+130
2Kvarner 2010 135+160
3Jolly JB 126+112
4Alkar 126+71
5Vrijednosnice Osijek 108+39
6Slavonski Brod 108+8
7Zabok 711+34
8Križevci 612-136
9Osječki sokol 513-134
10Dubrovnik 117-284

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 19:59
    zasto zagreb igra domace utamice u podne??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 19:12
    Ajmo Zagreb!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 16:23
    Bravo Osječki sokolovi.Povjesna prva pobjeda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 10:05
    sve očekivano! kk mafija i đuro 'strše' kvalitetom i biti će tvrd orah na svom terenu i ABA ligašima, kada počne liga za prvaka.
    Obrisan korisnik