Nogomet

Ovaj njemački dinosaur sigurno neće izumrijeti

Piše:Damir Žbulj • ponedjeljak, 05.11.2012.
Ovaj njemački dinosaur sigurno neće izumrijeti
Foto: Dejan Popek

Hamburger Sport-Verein jedan je od najznačajnijih njemačkih sportskih kolektiva. Iako je u Hrvatskoj posljednjih godina popularan i zbog rukometa te reprezentativaca koji su se tamo odlično uklopili, HSV je uvijek raširenih ruku prihvaćao Hrvate, koji su mu to na uvijek višestruko vraćali. Širom Europe prepoznatljiv je kao nogometni velikan, kontinentalni prvak, jedan od najstarijih njemačkih nogometnih klubova, ali i kao jedina ekipa koja nikada nije napustila najviši rang njemačkog nogometa, od osnutka Bundeslige 1963. godine...

Bez obzira na aktualnu poziciju na bundesligaškoj ljestvici, HSV spada u red njemačkih nogometnih velikana. Uzima se da je osnovan prije davnih 125 godina, zlatno razdoblje proživljavao je krajem 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog stoljeća, uz poseban hrvatski pečat. No, iako je uz fantastične uspone bilo i padova, sportsko društvo iz Hamburga jedino se u Njemačkoj može pohvaliti ovim vrhunskim podatkom...

Dinosaur Bundeslige

HSV s razlogom nosi nadimak Bundesliga-Dino, odnosno dinosaur Bundeslige, jer se od njenog osnutka prije gotovo 50 godina konstantno nalazi u najvišem rangu njemačkog nogometa. Možda je poneku sezonu 'plesao na rubu', ali njihovi navijači u Hamburgu iznova, svake sezone, na svom stadionu gledaju najbolje bundesligaške ekipe.

Nadaju se kako će taj nevjerojatan niz nastaviti još desetljećima, ali se još više nadaju i očekuju kako će se HSV u godinama koje dolaze pokušati približiti u ovom trenutku dominantnom dvojcu, dortmundskoj Borussiji i minhenskom Bayernu, odnosno kako će, ako ništa drugo, stati barem u 'drugi red' njemačkog nogometa.

Zajedno sa Schalkeom, Bayerom, Stuttgartom, Wolfsburgom, Werderom, koji su posljednjih 20-ak godina ili uspjeli prekinuti bavarsko-dortmundsku dominaciju, odnosno koji su im se uspjeli donekle približiti, baš kao što su oni sami to učinili u dva navrata, 2000. i 2006. godine, kada su na temelju treće bundesligaške pozicije uspjeli dogurati do nastupa u skupinama Lige prvaka.

Hrvatski Sport-Verein

Veliki uspjesi, ali i zlatno doba ovaj klub iz Hamburga proživljavao je krajem 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog stoljeća, a uspon je direktno vezan uz hrvatskog nogometnog stručnjaka Branka Zebeca, koji je nakon uspjeha s zagrebačkim Dinamom u Kup velesajamskih gradova, preselio u Njemačku i unio pravu revoluciju u tamošnji nogomet, osvajajući titule u njemačkom Kupu, prvenstvu i Kupu pobjednika kupova s minhenskim Bayernom, radeći odličan posao s Eintrachtom iz Braunschweiga. Ali, neizbrisiv je trag ostvario i u HSV-u, koji je odveo do njihova prva bundesligaškog naslova, ali i koji ih je gotovo odveo na krov Europe, nakon što ih je u finalu tadašnjeg Kupa prvaka s 1:0 1980. godine zaustavio Nottingham Forest.

Uz Zebeca, u lijepom sjećanju navijačima HSV-a sigurno je ostao i Ivan Iko Buljan, koji je u to vrijeme bio jedan od najboljih igrača bivše države i koji se, nakon Hajduka, odlično snalazio i u posljednjoj hamburškoj obrambenoj liniji, u vremenima dok su za napad bili zaduženi Felix Magath, Horst Hrubesch, Kevin Keegan...

Europski naslov nije im izmakao 1983. godine, kada su na rezultatski jednak način kao što su bili poraženi na Santiago Bernabéu u Madridu, oni bili bolji u Ateni od velikog favorita Juventusa, sa Zoffom, Gentileom, Tardellijem, Rossijem, Boniekom, ali i Platinijem, uz 'čeličnu' trenersku Trapattonijevu ruku.

Austrijski nogometni trenerski mag Ernst Happel dovršio je Zebecov posao, uz europski, uzeo je i još dva domaća naslova, zacrtavši čvrsto tih godina Hamburg na europsku nogometnu kartu.

Tih se godina HSV još mogao nositi s Bayernom, ali ulaskom u 90-te razlika između Hamburga i vrha njemačkog nogometa postala je prevelika te je klub s njemačkog sjevera godine trošio u prosječnosti i sredini bundesligaške ljestvice.

U bijelo-crvenim redovima veliki trag su kroz godine ostavili i brojni hrvatski igrači. U novom uzletu, kada je početkom novog milenija Hamburg preko treće pozicije u prvenstvu osigurao nastup u Ligi prvaka, stožerni igrači bili su Andrej Panadić i Niko Kovač. Možda manje zapaženo prošli su nastupi Marijana Kovačevića, ali i Josipa Šimunića, koji se prije uzleta u Herthi skrasio upravo u Hamburgu, no, svojim igrama hrvatski pečat HSV-u dali su Mladen Petrić i Ivica Olić, koji su doslovno postali ljubimci tribina Volksparkstadiona, točnije današnje Imtech Arene.

U aktualnom kadru Ivi Iličeviću se pred sami početak nove sezone priključio i donedavni kapetan Dinama Milan Badelj, a njih dvojica trebali bi se uklopiti u novi projekt hamburškog kluba, koji je prije nešto više od godinu dana ušao u kompletnu rekonstrukciju momčadi.

Cilj novog klupskog predsjednika Carl-Edgara Jarchowa bio je raspustiti 'stariji' igrački kadar koji je imao financijski zahtjevne ugovore, što je uspješno i napravljeno, ali i pomladiti ekipu te u četverogodišnjem razdoblju ponovno se približiti čelnim pozicijama njemačke nogometne Bundeslige, za što će im još trebati puno rada, novaca, ali i upornosti te ponajviše strpljenja.

Put kojim su izabrali krenuti u ovom trenutku za njih je bio jedini mogući, no, pitanje je hoće li na kraju tog putovanja stići do željenih pozicija. Velike ovlasti oko ponovnog stvaranja respektabilne i potentne momčadi, koja bi godinama mogla biti pri vrhu njemačkog nogometa, dana je u ruke jednom čovjeku.

Odgovornost za uspjeh, ali i eventualni krah projekta pripisat će se na kraju kontroverznom Dancu Franku Arnesenu, koji je kompletirao igrački kadar, ali i odabrao stratega Hamburga, za koje vjeruje da će na terenu ostvariti zacrtane planove.

Frank Arnesen - fantastičan sportski direktor i skaut nogometnih talenata ili prodavač magle?

Pomalo je i nevjerojatna životna priča ovog uspješnog bivšeg danskog nogometaša, koji je svoju igračku karijeru, ali i vrhunske rezultate i uspjehe vezao za nizozemski klupski nogomet. Igrajući na poziciji ofenzivnog veznjaka s Ajaxom je osvajao nacionalna prvenstva i Kupove krajem 760-tih godina prošlog stoljeća, da bi se nakon epizoda u Valenciji i Anderlechtu vratio 'na mjesto zločina', ali u redove amsterdamskog rivala iz Eindhovena, gdje je krajem 1980-tih također uzeo nizozemsku titulu prvaka tri puta, ali je bio i dio legendarne ekipe predvođene Guusom Hiddinkom te suigračima Van Breukelenom, Geretsom, Koemanom, Linskensom, Lerbyjem..., koja je 1988. godine s PSV-om osvojila titulu europskog klupskog prvaka, iako sam Arnesen nije zbog ozljede nastupio u završnoj utakmici protiv Benfice u Stuttgartu.

Za reprezentaciju Danske također je imao nekoliko pamtljivih nastupa, a na Euru 1984. godine u Francuskoj, uz tri postignuta pogotka izabran je i u ekipu turnira, uz sunarodnjaka Mortena Olsena te nogometne veličine poput Brehmea, Tiganu, Giressa, Platinija ili Völlera. zaustavljeni su Danci tada u polufinalu, od Španjolaca, nakon jedanaesteraca.

Svoju trenersku karijeru započeo je kao pomoćnik Bobbyju Robsonu baš u PSV-u, ali se uskoro prebacio na menadžersko-skautske-direktorske pozicije, na kojima je ostvario zavidnu karijeru, po kojoj je i poznat posljednjih 20-ak godina širom nogometne Europe.

Dok je bio sportski direktor u Eidhovenu pripisuju mu se zasluge za pronalazak i angažman talenata i fantastičnih igrača poput Jaapa Stama, Ruuda van Nistelrooya, Arjena Robbena, ali i za dovođenje Ronalda, brazilskog jedinog, jedinstvenog i neponovljivog nogometnog čarobnjaka, koji je u osvajanje Starog kontinenta, ali i čitave planete krenuo upravo iz nizozemskog PSV-a.

Svoj profesionalni put nastavio je na Otoku, prvo u Tottenhamu, da bi ulaskom Romana Abramovicha u Chelsea, u velikom transferu, koji je za tadašnje prilike i funkciju koju je obavljao bio nezamisliv (govori se o iznosu od osam milijuna funti), preselio 2005. godine u plavi dio Londona, gdje je preuzeo funkciju glavnog skauta za dovođenje nogometnih talenata na Stamford Bridge, što je uskoro preraslo i u funkciju sportskog direktora.

Iako s financijama, pogotovo u početku Abramovićeva projekta, nije bio nimalo ograničen, posao koji je napravio nije u potpunosti ispunio očekivanja vodstva, ali niti trenera koji su upravljali prvom ekipom Bluesa. U kritikama je prednjačio baš Jose Mourinho, koji je redovito naglašavao kako Chelsea jednostavno nema talentiranih mladih igrača koje bi mogao priključiti prvoj ekipi.

Posljednje desetljeće Arnesenova rada nisu popratili veliki rezultati, a nakon odlaska iz Londona na kraju prošle sezone, za usluge danskog stručnjaka zainteresirao se Hamburg, gdje će pokušati vratiti povjerenje u svoje menadžerske sposobnosti, u projektu koji će u mnogome odrediti njegovu daljnju karijeru.

Arnesenov rez

Izgleda kako su pravilo Uefina financijskog fair playa jedno ozbiljno počeli shvaćati, ali i primjenjivati u Njemačkoj, gdje se financijska situacija u klupskom nogometu stabilizirala, gdje klubovi više ne troše iznad svojih mogućnosti i gdje se razmišlja o budućnosti, a ne samo o sadašnjosti.

Protekle 2011. godine tim je putem krenuo i HSV, a nakon dolaska na mjesto predsjednika Carl-Edgara Jarchowa, odluka je pala kako je kraj vremenima u kojima je Hamburg bio mjesto gdje nogometaši u zalasku karijere dolaze po velike 'ugovore života', za dodatno osiguranje zaslužene mirovine.

Jarchow je odlučio riskirati, na mjesto sportskog direktora doveo je Arnesena, koji je krenuo s čistkom u svlačionici.

Prodani su Rozehnal, Alex Silva, Jonathan Pitroipa, Joris Mathijsen dok je za veliku sumu unovčen tada odličan krilni igrač Eljero Elia, koji je otišao u Juventus. No, što je važnije, ugovor je na kraju te sezone istekao velikoj većini do tada standardnih, a iskusnijih igrača, koji su za produljenje tražili (pre)velike iznose. Arnesen je iskoristio priliku, riješio se balasta te je mogao bez zadrške krenuti u svoju hamburšku misiju.

Otišli su prošlog ljeta sa sjevera Njemačke još i Ruud van Nistelrooy, vratar Frank Rost pa Guy Demel, Piotr Trochowski, Collin Benjamin, Zé Roberto...

Arnesen je tada iskoristio svoju londonsku vezu te iz Chelseaja u Hamburg doveo nekolicinu igrača za koje nije bilo mjesta u plavom dresu, ali i koji nisu opravdali zahtjevna očekivanja vrhunskog premierligaškog nogometa. Točnije, povukao je za sobom one igrače koji je i doveo u London i zbog čijeg je angažmana i pretrpio brojne kritike.

Na sjeveru njemačke dobili su novu šansu za dokazivanje svog nogometnog talenta i potencijala za kojeg je Arnesen vjerovao da ga posjeduju.

Jacopo Sala, Gökhan Töre, Michael Mancienne, Slobodan Rajković i Jeffrey Bruma stigli su iz Londona, Ivo Iličević iz Kaiserslauterna, sastavu je priključeno još nekoliko 'klinaca' iz juniorskog pogona, a uz braniče Westermanna, Aogoa, Diekmeiera, Jansena (jedini stariji od 25 godina), veznjake Roberta Teschea, Kačara, Arslana, napadača Marcusa Berga trebala se stvoriti ukomponirana nogometna cjelina koja bi se u narednim godinama mogla nadati borbi za vodeće pozicije i mjesto među prvih pet ekipa Bundeslige.

Ekipa za budućnost ili za bundesligašku prosječnost?

Zbog svojih posljednjih poslova u Chelseaju, ali i zbog priče koja je procurila u javnost vezana za transfer Milana Badelja, o plaćanjima naknada dvojici menedžera za ostvareni transfer, Arnesen je došao na glas sposobnog trgovca, koji okreće velike novce na malo poznatim, odnosno nedovoljno kvalitetnim igračima.

Njegova čitava dosadašnja karijera odličnog sportskog direktora, ali i skauta perspektivnih igrača stavljena je na kocku i ukoliko njegov projekt, a slobodno se tako može nazvati ovaj angažman u HSV-u na zaživi i ne uspije, teško da će dobiti još jednu priliku u nekom od europskih nogometnih velikana.

Pred ulazak u aktualnu sezonu ekipa je riješena dodatnih utega 'starijih' igrača, Mickaël Tavares, Romeo Castelen i David Jarolim također su dobili slobodne papire nakon isteka ugovora, baš poput Mladena Petrića, koji se sa svojom velikom plaćom nije uklopio u novu filozofiju HSV-a, a daleko od toga da ne bi i dalje bio dovoljno kvalitetan i poželjan igrač u njihovoj svlačionici.

Prodan je i Paolo Guerrero, a budžet je oslobođen za dovođenje još nekih pojačanja, među kojima je bio i Dinamovac Badelj. Iz Lecha je doveden solidan latvijski napadač Rudnevs, odličan potez bilo je dovođenje vratara Renéa Adlera bez odštete, dok su navijače i Upravu, u posljednji trenutak, ipak donekle smirili transferi Čeha Petra Jiračeka, ali i Nizozemca Rafaela van der Vaarta, koji se možda svojim godinama ne uklapa u ovaj novi projekt, ali je legenda kluba i igrač koji bi ponovno trebao biti ikona HSV-a.

Arnesen je samo tim potezom kupio barem dodatnih godinu dana mira.

Nakon početnih previranja, nekolicine prijelaznih rješenja gdje je i sam Arnesen jednu utakmicu proveo na klupi, za admirala ovog hamburškog broda izabran je Thorsten Fink, njemačka nogometna legenda klupskog nogometa, koji je rođen u Dortmundu, svoje najbolje igračke dane proveo u Münchenu, a trenerski trag pokušat će ostaviti u Hamburgu.

Vrhunska preporuka bio mu je rad u Baselu, gdje je uz odlične rezultate afirmirao velik broj tamošnjih mladih igrača, danas reprezentativaca, ali i švicarskih internacionalaca, među kojima su i Xherdan Shaqiri, danas član Bayerna, Granit Xhaka danas u redovima Borussije iz Mönchengladbacha, odnosno Fabian Frei i Valentin Stocker, koji su još uvijek u matičnom klubu.

Hamburg SV je ekipa koja ima ogromnu i vjernu vojsku navijača, fantastičan stadion, vrhunskog sponzora, nakon što je avio-kompanija Emirates odlučila produljiti vjernost klubu do 2016., uz cifru od gotovo devet milijuna eura godišnje.

Svi logistički uvjeti su za ostvarenje zadovoljavajućih rezultata su na jednom mjestu, no, pitanje je zadovoljava li okupljena ekipa igrača kriterije koje je zatražila Uprava i mogu li se pod trenerskim vodstvom 45-godišnjeg stručnjaka ostvariti zacrtani rezultati.

Protekla sezona HSV-a bila je gotovo za zaborav, jer u svrhu bolje budućnosti možda bi i trebalo upamtiti godinu koju je klub iz Hamburga proveo na toliko niskim granama. Ukupno samo osam pobjeda, a borba za opstanak toliko dugo čuvanog bundesligaškog statusa trajala je do same završnice.

Bio je to dovoljno uvjerljiv pokazatelj kako ekipa još uvijek nije dovoljno jaka i spremna za neki konkretniji rezultat te kako su joj potrebna dodatna pojačanja. Arnesen ih je pronašao u Badelju, Jiračeku i Van der Vaartu. Eksperiment s igračima Chelseaja nije u potpunosti uspio, Srbin Rajković ponovno je pokazao svoju 'tamnu stranu' te je zbog tučnjave i knockouta suigrača na treningu za vrijeme ljetnih priprema još i dan danas suspendiran i odvojen od prve ekipe. Turčin Töre prodan je u Rubin, a uz probleme s ozljedama Brume, jedino se Michael Mancienne ustalio u prvom sastavu, dok Jacopo Sala priliku dobiva s klupe za rezerve.

Kao pun pogodak u novoj sezoni pokazao se korejski 20-godišnji napadač Heung-Min Son, produkt tamošnje škole nogometa, baš kao što i velike nade polažu u razvoj 22-godišnjeg veznjaka Maximiliana Beistera, koji je sve bliže početnom sastavu i koji bi mogao u narednim sezonama biti jedan od ključnih igrača HSV-a.

No, najviše su ipak pokazali novopridošli igrači. Rene Adler je nakon teške ozljede i 'izgona' iz Leverkusena priliku da pokaže svoje reprezentativne kvalitete dobio u Hamburgu, a osim još uvijek standardno dobrog Van der Vaarta, sve je pomalo i iznenadila brza prilagodba Milana Badelja na novu sredinu, koji je pokazao kako svoje dobre igre iz Dinama može prezentirati i ponavljati na visokoj razini i na njemačkim nogometnim travnjacima. Čime je i zaslužio mjesto među hrvatskim reprezentativcima u posljednjim kvalifikacijskim susretima.

"Badelj je našoj ekipi donio nešto što do sada nismo imali. Vrlo je inteligentan igrač, izvrsnih dodavanja, a kreira igru više iz pozadine," govorio je Arnesen nakon što je angažirao Badelja. I nije čak niti pogriješio u procjenama. Zahtjevna njemačka publika, ali i mediji pohvalili su njegove izvedbe na početku sezone, njegovu borbenost, ali i preciznost njegovih dodavanja. Trener Fink naglasio je kako je bivši Dinamovac njegov motor ekipe, koji ima odličan pregled igre i koji ima izvanrednu tehniku.

Na Badelju je da nastavi putem kojim je krenuo i da pokaže kako je sasvim opravdano i zasluženo napravio ovaj iskorak u svojoj karijeri.

Barbarez vjeruje u Arnesena

Bivši reprezentativac BiH i legenda hamburškog bundesligaša Sergej Barbarez ima puno povjerenje u projekt kojeg Frank Arnesen stvara na sjeveru Njemačke, ali je naglasio: "Nisam očekivao da će nakon prva tri kola HSV biti bez bodova, ali i sada nakon serije boljih rezultata treba biti jasno kako je još prerano za snove o Europi. HSV još nije spreman, ali je na pravom putu. Rafael van der Vaart dokazao je svoju klasu, jedan je od razloga promjene, ali nije jedini koji se istaknuo. Milan Badelj stvarno je dobar, a i Jiraček će biti dobro pojačanje. Uz trojicu vrhunskih igrača zablistali su i Rudnevs, Arslan i Son, a ne smijemo zaboraviti niti Adlera, koji je vrhunski, briljantan vratar. Nakon oporavka od ozljede on je ponovno kandidat za reprezentaciju i to ne samo kao zamjena za Neuera."

Aktualna sezona za HSV krenula je katastrofalno, kao repriza, deja vu prošle u kojoj se vodila velika borba za bundesligaški opstanak. Prva tri kola - tri poraza. I kada su već krenule oštre kritike prema Arnesenu, treneru i igračima, čak i iz usta predsjednika Jarchowa, stigla je utakmica s dortmundskom Borussijom. Umjesto poraza od aktualnog prvaka, ostvarena je pobjeda i senzacija u režiji Badelja, Iličevića, Van der Vaarta i Heung-Min Sona.

No, je li to bilo pravo lice HSV-a ili je ipak u tom susretu nogomet pokazao svu svoju draž nepredvidljivosti? HSV je u tom dvoboju puknuo tri puta u okvir gola i postigao tri pogotka, dok je Borussia dominirala čitavim susretom i stvarala prigode, te na kraju ostala bez bodova. Krenula je tada pozitivna serija HSV-a, no, u posljednje odigranom kolu minhenski Bayern ih je usred Hamburga razmontirao, s tri postignuta pogotka. Mogli su zabiti još toliko.

Nakon svega prikazanog, gdje je realnost HSV? U ovom trenutku upravo tamo gdje se i nalaze na ljestvici, u zlatnoj sredini. Bit će još ove sezone fantastičnih pobjeda, ali i gorkih i teških poraza. I trebat će još puno truda, vremena, novaca, pametnih investicija i dobrih kupovina igrača kako bi se, nakon ove još jedne prijelazne sezone, u narednoj krenulo u borbu za pozicije na ljestvici koje vode u europska natjecanja.

HSV je preživo prošlu, ključnu sezonu i spasio svoj bundesligaški status kojeg su čuvali posljednjih 50 godina te će u godinama koje dolaze vjerojatno ipak biti malo lakše.

Dinosaur Bundeslige vjerojatno neće u skorije vrijeme brinuti nove brige oko opstanka, ali teško da će napraviti iskorak prema gornjim pozicijama u poretku. Bayern će uvijek biti Bayern, tu je i dortmundska Borussia, koja je učinila upravo ono što HSV sada pokušava napraviti, samo izuzetno uspješno. Jer, osigurala je fantastičnu, mladu ekipu odličnih igrača za narednih nekoliko godina. Schalke i Bayer uvijek su pri vrhu i neće se na dulje staze biti lako ugurati među ovu četvorku. Znaju to dobro u Mönchengladbachu, Hannoveru, Bremenu, Stuttgartu...

"Hamburg je nogometom zaluđeni grad, uz bazu stanovništva od gotovo dva milijuna. S obzirom na snagu gospodarstva u regiji, ne vjerujem da je iti jedan grad u Njemačkoj bogatiji od Hamburga. Imamo sve potrebno kako bismo parirali Bayernu. Cilj je napraviti ekipu koja će se godinama uzastopno boriti za mjesta u europskim natjecanjima. Ponekad u Europskoj ligi, ponekad u Ligi prvaka. Grad poput Hamburga zaslužuje klub s takvim ambicijama," naglasio je Arnesen pred subotnji neslavan bundesligaški okršaj s minhenskim velikanom.

I apsolutno je bio u pravu oko svega što je spomenuo.

Pitanje je samo hoće li se to sve zacrtano i najavljeno i ostvariti pod njegovom dirigentskom palicom?

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3282:23+5984
2Bayern 3290:41+4969
3Stuttgart 3273:39+3467
4RB Leipzig 3274:36+3863
5Borussia D. 3264:40+2460
6Eintracht Frankfurt 3248:47+145
7Freiburg 3243:55-1241
8Hoffenheim 3256:64-840
9Augsburg 3249:57-839
10Heidenheim 3245:53-838
11Werder Bremen 3243:52-938
12Wolfsburg 3240:51-1137
13Borussia M. 3255:62-733
14Bochum 3241:65-2433
15Union Berlin 3229:54-2530
16Mainz 05 3233:50-1729
17Köln 3224:54-3024
18Darmstadt 3230:76-4617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lomax11.11.2012. u 15:47
    Igrajući na poziciji ofenzivnog veznjaka s Ajaxom je osvajao nacionalna prvenstva i Kupove krajem 760-tih godina prošlog stoljeća,valjalo bi popraviti :Dinače sam klub je zadnjih godina jedan veliki kolodvor gdje dođe i ode nekoliko igrača. a igre su srednja žalost.
    Lomax
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 15:29
    Odlican clanak.. Drago mi je za Badelja, samo neka igra...
    Obrisan korisnik
  • dras_l05.11.2012. u 22:21
    nije da sam neki navijač HSV-a, ali mi nije jasno koliko pametan moraš biti da prodaš Jonathan Pitroipu za sitniš od 3,5 mil €, a kupiš Vaarta za 13,5 mil € ... k tome Pitroipa ima 26 godina
    dras_l
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 18:25
    Zar si i ti medju onim PAPCIMA iz "Westkurve" seljacicima iz Pinneberg, Elmshorn, Kaltenkirchen-a koji zive daleko od Hamburga i zele postati nesto veliko i dolaze na svaku utakmicu HSV-a. Ti znas da pravi stanovnici Hamburga navijaju za Pauli. Kada im cujem one "desnicarsko-rasisticke parole"... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 15:49
    Veliki klub, bezvezna ekipa.
    Obrisan korisnik

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3282:23+5984
2Bayern 3290:41+4969
3Stuttgart 3273:39+3467
4RB Leipzig 3274:36+3863
5Borussia D. 3264:40+2460
6Eintracht Frankfurt 3248:47+145
7Freiburg 3243:55-1241
8Hoffenheim 3256:64-840
9Augsburg 3249:57-839
10Heidenheim 3245:53-838
11Werder Bremen 3243:52-938
12Wolfsburg 3240:51-1137
13Borussia M. 3255:62-733
14Bochum 3241:65-2433
15Union Berlin 3229:54-2530
16Mainz 05 3233:50-1729
17Köln 3224:54-3024
18Darmstadt 3230:76-4617

Izdvojeno