Automoto

Jedan od onih F1 vikenda

Piše:Lovro Štrbinić • utorak, 06.11.2012.
Jedan od onih F1 vikenda
Foto: EPA

Velika nagrada Abu Dhabija okupirala je pažnju ljubitelja Formule 1 proteklog vikenda i u svakom slučaju opravdala očekivanja. Vikend koji je sadržavao sve najljepše što ovaj sport nudi promovirao je i osmog različitog junaka ove sezone, ali i dodatno zakomplicirao borbu za naslov...

Azijska turneja Formule 1 doživjela je svoj ovosezonski kraj na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju, gdje se nakon četiri uzastopna slavlja Sebastiana Vettela očekivao novi vikend u kojem je upravo on bio glavni favorit za najvišu poziciju pobjedničkog postolja.

Oči F1 javnosti bile su fokusirane na dvojac koji se bori za naslov, a na kraju su osim nastavka tog duela dobili spektakularan vikend. Kvalifikacije s dozom kontroverze i naknadni preokret, sjajan početak utrke Hamiltona, a zatim njegovi problemi, izlasci sigurnosnog automobila, ponovni startovi i borba Vettela sa svima na stazi, sve to obilježilo je utrku u Abu Dhabiju. Uz trenutak satisfakcije Kimija Raikkonena i njegov nezaobilazan doprinos svemu ovome.

Slavlje Kimija nakon tri godine

Pobjeda u Abu Dhabiju za Kimija Raikkonena je prva nakon slavlja na velikoj nagradi Belgije 2009. godine. Također, prvo je ovo slavlje ove momčadi, Lotusa kao nasljednika Renaulta, nakon Japana 2008. godine. S druge strane, momčad naziva Lotus slavila je nakon 15 godina, odnosno Velike nagrade SAD-a 1987. godine.

Zahvaljujući svojoj momčadi Vettel je nakon kvalifikacija i nedovoljne razine goriva u spremniku dobio ispred sebe mnogo teži zadatak od onog kojeg je očekivao i tako se već u subotnje popodne moglo najaviti sjajnu utrku. Alonso je dobio svojevrsni poklon, a svi neutralni promatrači dodatni razlog da pažljivo tempiraju nedjeljni ručak.

Negdje u svemu tome sjajnu subotu odradio je Hamilton, na svojoj uobičajenoj poziciji našao se Raikkonen, uz uvijek prisutne Webbera i Buttona. Hamilton se i na početku utrke činio kao "zicer", ali onda je bolid McLarena u 19. krugu pokazao zašto svjetski prvak iz 2008. godine ne konkurira za svoj drugi naslov. U britanskoj momčadi, uostalom, leži dobar dio objašnjenja zašto Hamilton nije na bodovnoj razini Vettela ili Alonsa.

Vettel se u svemu tome šuljao stazom, došao do druge pozicije, ali uz potrebu za još jednom promjenom guma. Ipak, ostali događaji na stazi potpuno su mu išli u prilog, prvo je iskoristio "vlakić" iza Grosjeana i dokopao se četvrte pozicije po izlasku iz boksa, a potom je uslijedio novi "poljubac sreće" za Nijemca, u vidu drugog izlaska na stazu sigurnosnog automobila i ekspresne nadoknade zaostatka za vodećima. Ovaj put razlog se skrivao u spektakularnoj, ali i nedovoljno kontroliranoj borbi između Grosjeana, Di Reste i Pereza u koju su navedeni prisilno uključili i Marka Webber, pritom ga isključivši iz utrke.

"Vettel? Ne mogu vjerovati koliko sreće ima taj čovjek. Ne samo na ovoj utrci u Abu Dhabiju, nego zadnjih sezona. Izgledalo je kao da je sam naručivao izlaske sigurnosnog vozila", izjavio je nakon utrke Lewis Hamilton.

Kako bilo, stvari su se posložile tako da su 15-ak krugova prije kraja oni ispred malih ekrana pojačali ton i dodatno racionalizirali kontakt s okolinom, u iščekivanju da se Mercedes SLS AMG makne sa staze, a četiri vozača krenu u jurnjavu. Trojica u lov, a jedan Finac u bijeg.

Epilog je svima dobro poznat, Alonsu su nedostajali krug ili dva za pokušaj napada, možda i pobjedu, a Vettel se (pre)dugo mučio s Buttonom da bi zadao probleme Španjolcu. No, nakon svega što se događalo dan prije, samo tri osvojena boda manje u Abu Dhabiju razlog su da Nijemac stavi šampanjac na hlađenje.

Istina, još se niz zamki, pogotovo u Austinu, krije na putu do trećeg uzastopnog naslova ovog vozača, ali nakon što je ovo "preživio", Vettelu će samopouzdanje dodatno narasti. S druge strane, nekako je pošteno da je poprište sljedeće utrke nepoznati teren i još uvijek se ne može sa sigurnošću reći tko će od momčadi "prisvojiti" teksašku stazu.

Azijska turneja tako je završila možda i najboljom utrkom sezone, no za analizu nečeg takvog bit će vremena nakon sezone. Vikend odmora je pred svima, a potom će se u razmaku od sedam dana odlučivati za koga je ova sezona imala najviše smisla.

Vozač vikenda

Kimi Raikkonen: Iako će mnogi s pravom reći da je u ovoj rubrici trebao biti Vettel, ne smije se zanemariti uspjeh sjajnog Finca. Iz bolida koji sigurno nije dominantan je od početka izvlačio maksimum i zrelom vožnjom iskoristio rasplet situacije, s dovoljno mirnoće priveo utrku kraju u svoju korist. Također, njegova komunikacija s boksom preko radio veze, kao i izjava nakon pobjede, nešto su posebno.

Momčad vikenda

Ferrari: U utrci u kojoj su gotovo sve vodeće momčadi na cilju dočekale samo jednog vozača, Ferrari je na kraju dočekao Alonsa na drugoj i Massu na sedmoj poziciji. Da je bilo više mirnoće kod Brazilca, mogao je ovo biti i bolji vikend za talijansku momčad, ali i ovako su bili barem malo bolji od konkurencije.

Potez vikenda

Kako bi se odužili Vettelu, najbolje bi bilo napisati kako je cijela utrka Nijemca najbolji potez ovog vikenda. No, u moru pretjecanja ipak je u sjećanju ostalo ono tri kruga prije kraja kad se prvo ukazao Buttonu s vanjske strane i nakon jednog zavoja odrađenog "kotač uz kotač" nadmudrio Britanca i izborio postolje.

Pogreška vikenda

Red Bull: Austrijska momčad skoro je odnijela svom vozaču naslov prvaka, a na kraju ih je spasio povoljan rasplet utrke. Riječ je naravno o nedostatku goriva u bolidu Sebastiana Vettela na kraju kvalifikacija, zbog čega je Nijemac bačen na dno startnog poretka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 14:19
    Više je Alonso profitiro od nesreća drugi vozača od Vettela, jer kad vettel povede utrku on onda čisto pobjedi, a Alonso je imo sreće da mu se poklopi odustajanja pa da pobijedi u utrci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 13:54
    massa ne smije prijeći alonsa-istina....ali da li weber smije prijeći vetella:)? pa ne budite smiješni. ferarri jest pouzdan ali da je brz...nije. to se najbolje vidi po kvalifikacijama, kada svi izvlače maximum, da zauzmu najbolje startne pozicije....tu je alonso redovito između 3. i 7. mjesta ove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 13:45
    Vettel i Alonso su pojednako dobri vozači Dok je Alonso iskusniji pa može bolje stvari izvuć iz bolida, Vettel će to tek naredni godina uspjeti raditi jednako dobro ko Alonso Ovo me podsječa sve kad je Alonso uzimo naslove ispred Schumi i otpremio ga u mirovinu, sad Vettel to lagano radi Alonsu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 10:14
    Činjenica je da Vettel ima dvije titule prvaka jer Alonso nije bio u stanju u odlučujućoj utrci biti barem peti sa Ferrarijem, ne sa Sauberom ili s nekim drugim bolidom. Vettel je bio u situaciji da mora pobijediti zadnju utrku i to tako pravi prvaci rade. Safety car je pomogao Vettelu da stigne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.11.2012. u 20:28
    mozemo i okrenuti plocu pa tvrditi da je za alonsovo drugo mjesto zasluzan iznimno pouzdan i nakon ljeta vrlo brz ferrari, ferrari koji takoder ima "neogranicen" budget za razvoj bolida, zatim sreca koja ga je pratila dobar dio sezone, cinjenica da je prvi vozac i da ga massa ne smije prestici... [više na forumu]
    Obrisan korisnik