Košarka

Ambiciozna Cedevita igra promjenjivo, ali ide u dobrom smjeru

Piše:Edvard Burić • petak, 16.11.2012.
Ambiciozna Cedevita igra promjenjivo, ali ide u dobrom smjeru
Foto: FaH

Košarkaški klub Cedevita ušao je u sezonu 2012./2013. ambicioznije nego ikad. Za početak dovedeno je provjereno i ugledno trenersko ime, Božidar Maljković, sastavljena je za hrvatske, ali i regionalne prilike dosta skupa i kvalitetna ekipa. Dovedeno je čak deset novih igrača, među kojima i neka vrlo istaknuta imena kao što su Marko Tomas, Mickael Gelabale, Lukša Andrić, Bracey Wright, Vlado Ilievski itd. Kako vrijeme prolazi ekipa se sve više uigrava iako igra u promjenjivoj formi...

Božidar Maljković u svom kratkom periodu na klupi Cedevite vodio je zagrebačku momčad na ukupno 15 utakmica. U tih 15 dvoboja ostvario je osam pobjeda i sedam poraza. Čelnike kluba sigurno najviše bole neuspjesi protiv nominalno slabijih i realno puno jeftinijih ekipa, Splita, Zadra i MZT-a. No u Euroligi u skupini koja je iznimno jaka ekipa sve više pokazuje svu svoju kvalitetu. Nakon lošeg starta i četiri poraza uslijedile su dvije pobjede. Prvo je pala Caja Laboral (76:69), a nakon toga u pravoj drami nakon dva produžetka i Žalgiris (108:106).

Dakle, Cedevita u ovoj sezoni igra dosta promjenjivo. U Euroligi su počeli pobjeđivati vrlo jake i kvalitetne klubove dok u regionalnoj ligi pružaju puno neuvjerljivije predstave. Postavlja se pitanje koji je razlog tome? Da li je stvar u pristupu utakmicama u ABA ligi, o kojem je govorio Miro Bilan nakon poraza u Skoplju, da li su možda napravljene neke pogreške pri slaganju momčadi ili jednostavno još nije prošlo dovoljno vremena da se ekipa posloži do kraja?

Počevši od analize ekipe, po mišljenju autora ovog teksta napravljena je najveća pogreška na poziciji playmakera. Amerikanac Marques Green i Makedonac Vlado Ilievski prema dosad prikazanoj igri daleko su od očekivanja. Ilievski je kasno došao i izvan je forme, iako igra sve bolje (prosječno zabija u ABA ligi 3,1 koš za 15,4 minute, u Euroligi 6 koševa za 18,4 minute) dok Green u dosta utakmica, a pogotovo euroligaškim (prosječno zabija u ABA ligi 7,1 koš za 25,8 minuta, u Euroligi 6,5 koševa za 25,1 minutu) pokazuje svu limitiranost u svojoj igri. Sa svojih 165 cm, jednostavno nije u stanju obavljati funkciju zbog koje je doveden u klub. To je da bude prvi play i nosioc ekipe, igrač koji će razigravati i predvoditi momčad. Ako ih usporedimo s lanjska dva playmakera, Draperom i Princom, nameće se zaključak da ove godine klub nema kvalitetnije organizatore igre nego lani, štoviše možda i manje kvalitetne. Na ostalim pozicijama igračka križaljka je dosta kvalitetno riješena, jedino možda nedostaje jedna fizički jaka četvorka.

Prije početak natjecanja u ABA ligi Cedevita je bila svrstavana u krug uskih favorita za njeno osvajanje. To je i potvrdila pobjedom na vrućem terenu u Podgorici gdje do sada nikad nije slavila. No već u trećem kolu je doživjela prvo veliko razočaranje. Poraz u Splitu od istoimenog domaćina. Nakon toga uslijedile su vrlo važne pobjede protiv Crvene zvezde (doma) i Union Olimpije (u Ljubljani), da bi u šestom kolu doživjeli novo razočaranje teškim porazom na svom parketu od Zadra (67:83) i u osmom kolu poraz od makedonskog MZT-a u Skoplju. Kada se sve sumira zagrebački se klub s omjerom 5-3 ipak nalazi u dosta povoljnoj situaciji na 3. poziciji na ljestvici i zaostaje samo jednu pobjedu za vodećima. No kada se pogleda igra koju su do sada pružili u regionalnom natjecanju čelne ljude kluba sasvim sigurno neke stvari mogu zabrinjavati.

Trener Maljković u više je navrata ponavljao kako se prave i ozbiljne ekipe ne mogu stvoriti odjednom, preko noći. Isto tako nakon neuvjerljivih igara i poraza u ABA ligi trener konstantno ponavlja kako su mu igrači umorni i kako je malo njih sposobno igrati dva natjecanja usporedno. No postavlja se pitanje raspodjele minutaže među njima. Mnoge začuđuje vrlo mala minutaža Gorana Sutona i Marka Cara, dva igrača koja bi mogla biti vrlo iskoristiva, pogotovo u ABA ligi. Stoga iznenađuje činjenica da Car u prvih osam kola regionalne lige u tri utakmice uopće nije nastupio, dok je u ostalima dobio vrlo skromnu minutažu. Slična je situacija sa Sutonom koji u ABA ligi igra u prosjeku vrlo skromnih 6,3 minute, a ako se sjetimo njegovih igara prošle sezone u dresu Cibone u kojoj je pokazao svoju kvalitetu još manje postaju jasni ovi potezi trenera Cedevite.

Također jedan od razloga za promjenjivu formu treba tražiti i u činjenici da je ova ekipa vrlo kratko zajedno i da im je potrebno vrijeme za uigravanje. No sigurno da je povratak Marka Tomasa nakon ozlijede vrlo značajan za klub. Iako još nije u punoj formi kvalitetno odrađuje obrambene zadaće i daje novu dimenziju cijeloj momčadi. Kada podigne razinu fizičke pripremljenosti bit će jedan od nosioca ekipe.

Također u rosteru Cedevite izgledne su neke promjene. Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije oko Gelabalea kojem ugovor s Cedevitom ističe 15.12. i s kojim sportski direktor Matej Mamić već pregovara o nastavku suradnje, a i razvoj situacije s najvećim talentom hrvatske košarke Darijem Šarićem za kojeg su vrlo zainteresirani vodeći ljudi kluba. Isto tako ne treba isključiti mogućnost da dođe do promjene i na poziciji organizatora igre.

Na kraju nikako ne smijemo zaboraviti mlade snage Cedevite u prvom sastavu. Luka Babić pokazao se kao izuzetno koristan igrač, a i Jusuf Nurkić je upisao svoje prve euroligaške minute (protiv Armanija u Zagrebu). Tu su i Buva, Mustapić, Rogić, Lebo i Bundović.

Javnost i navijači možda su pretjerano nestrpljivi. Klub se gradi godinama, čak desetljećima, a Cedevita sasvim sigurno ide u dobrom smjeru. Maljković košarku ima u malom prstu, ekipa je posložena tako da s pravom konkurira za sam vrh regionalne lige i naslov prvaka Hrvatske. Prvu sezonu u Euroligu uskoro će apsolvirati, izvući pouke i krenuti naprijed (iako i tu postoje šanse za nastavak natjecanja, a u tom slučaju biti će vrlo zanimljivo pratiti kako će se sezona odvijati do kraja). Tedeschi i Veber znaju kako, ostalima na čelu s Maljkovićem treba dati vremena, a onda ne sumnjamo kako će Cedevita napraviti još koji korak naprijed. U svakom slučaju, Zagrepčani idu u pravom smjeru i to svakako treba podržati.

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.11.2012. u 17:26
    istaknuta imena i onda treći po redu andrić. pa sa tim inertnim i beskrvnim dvometarskim govnetom sigurno nećete daleko. žali bože živaca koje mi je taj balvan nataknut u tenisice otkinuo dok je igrao za repku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 23:25
    Biti ce oni bolji jer imaju kvalitet ali nemojte trpati Cara pa i Sutona koji su limitirani i nisu euro klase, posebno Car koji je sajamski igrac. Takodjer prestanite velicati Bazdaricevu ulogu jer covjek godinama nista ne igra...Mali Green je odlican igrac i bez razloga ga kritizirate
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 21:35
    ilievski je dosao u kupacima kad je sezona vec pocela, ali vec sad je bolji od greena... s obzirom na budzet i konkurenciju, mislim da bio neosvajanje ABA lige bilo veliki neuspjeh...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 19:20
    moram priznati da sam ocekivao vise od Ilievskog, treba im jos malo vremena da se uigraju ali sve u svemu za sada je dobro, ako se nastave kao klub razvijati kroz par godina bi mogli igrati i ozbiljniju ulogu u europi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 18:08
    bolji play i jedn atletska četvorka i to je ekipa za vola ubit!!
    Obrisan korisnik