Košarka

Zbog čega je šjor Božo otišao: Odlaskom Maljkovića svi su na gubitku

Piše:Branimir Korać • srijeda, 21.11.2012.
Zbog čega je šjor Božo otišao: Odlaskom Maljkovića svi su na gubitku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Cedevita je u utorak nenadano ostala bez trenera. Božidar Maljković je preko svog menadžera Ive Nakića poručio vodstvu kluba kako nema namjeru nastaviti suradnju što je iznenadilo kako sve u klubu, tako i širu sportsku javnost...

Sportska vijest dana u utorak je bio odlazak Božidara Maljkovića s klupe Cedevite. Ova vijest nije iznenadila već šokirala mnoge, posebno jer je Cedevita napokon počela bilježiti pobjede u Euroligi, u momčad se vratio dugo očekivani Marko Tomas i Maljković je imao sve preduvjete za dobar nastavak sezone.

Razlozi Maljkovićevog odlaska ostat će još neko vrijeme nepoznati. Sportski direktor Cedevite Matej Mamić obrazložio je na konferenciji za novinare da "šjor Božo" u razgovoru ne krije da više nema ni volje ni snage voditi Cedevitu te da se osjećao izoliranim u klubu.

Ova priča je pomalo čudna i teško shvatljiva jer se ipak ne radi o klincu koji se zasitio svoje igračke i sada traži drugu već o iskusnom profesionalcu koji je vezan ugovorom i praktički tek na početku puta. Ukoliko je to stvarni razlog odlaska, Maljković se ponio nekorektno i neshvatljivo, uz svo poštovanje prema njegovom imenu i svemu onome što je učinio u košarkaškom svijetu.

Najveći gubitnik je Cedevita

U cijeloj priči najveći gubitnik je klub koji je u vrlo osjetljivom trenutku ostao bez prvog trenera i vođe momčadi. Ostao je bez čovjeka koji je sudjelovao u slaganju rostera i na čiji su zahtjev dovođeni igrači. Koliko god to nekima od njih nije odgovaralo, uklapani su u njegov sustav igre, a sada će biti osuđeni na velike promjene.

Promjena će sigurno biti i zato tu klub gubi. Teško da će u Cedeviti pronaći trenera koji će nastaviti Maljkovićevim stazama, zadržati postojeće sustave igre i ne raditi promjene. Svaki trener ima svoju fiilozofiju, svaki ima svoje viđenje i novi trener će to zasigurno pokušati prenijeti na igrače.

Matej Mamić: "Trener mi se malo požalio da je bio izoliran, što nije istina jer sam na dnevnoj bazi bio s njim cijelo vrijeme, i njegov stožer i direktor kluba Krešimir Novosel. Moja komunikacija s trenerom bila je izuzetno korektna i ovime sam ostao neugodno iznenađen, tim više jer se dogodilo prije najvažnije utakmice u sezoni. Rekao sam da nam je Euroliga jako bitna, što ćemo se boriti za Europu ako će nam to natjecanje biti sekundarno? Pred ovako važnu utakmicu je ova odluka bila neugodno iznenađenje, tim više jer je došla iz vedra neba."

Dodatni problem je taj što u klubu nisu imali pričuvno rješenje u rukavu. Nije bilo naznaka da bi se Maljković mogao povući, dapače, nakon blijedih igara na početku sezone, momčad se počela dizati i igrati sve bolje. Zašto bi se u takvom razvoju situacije trener povukao?

Cedevita ujedno nije niti u najboljoj pregovaračkoj poziciji bez obzira na financijsku stabilnost i igranje Eurolige. Njima treba trener "jučer", a ne "sutra", moraju reagirati brzo i proračunato, bez previše odugovlačenja jer vremena jednostavno nema. Klub je u ritmu od dvije utakmice tjedno, u izjednačenoj ABA ligi kiksevi bi mogli biti skupi dok su se u Euroligi taman vratili u igru za Top 16.

Baš iz tih razloga novi trener će morati u što kraćem roku posložiti momčad i početi ostvarivati rezultat. Neće biti vremena za nikakvu prilagodbu jer je svaki poraz jako skup. U oba natjecanja.

Ulazak u Top 16 puno bi značio Cedeviti u građenju imena u europskoj košarci. To sada može doći pod znak pitanja. Ne treba govoriti koliko bi negativno bilo da se ne uspije plasirati na završni turnir ABA lige iako je tu srećom ipak ostalo dovoljno vremena do kraja sezone, dovoljno vremena da se uđe u pozitivan rezultatski niz s novim stručnjakom.

Što znači "bio je izoliran"?

Na konferenciji za novinare na kojoj je potvrđen Maljkovićev odlazak, Mamić je rekao kako mu je trener poručio da je bio izoliran i da na taj način nije mogao funkcionirati.

Matej Mamić: "Da je netko došao na trening pijan, za to ne treba trener Maljković da ga kazni, ja bih ga kaznio."

Što to znači "bio je izoliran"? Prema Mamićevim riječima, trener je imao normalnu komunikaciju sa svima u klubu, nije bio izoliran u nikojem slučaju. Uostalom, na koji način je mogao biti izoliran i u čemu bi bio problem? Kao trener momčadi njegov je posao voditi momčad, slagati igru, odrađivati treninge. To je i radio, stoga o izoliranosti u tom dijelu posla ne bi trebalo biti govora.

Uoči sezone je sudjelovao u odabiru igrača i došli su igrači za koje je dao zeleno svjetlo stoga niti u tom dijelu nije bio izoliran. Ostale odluke u klubu nisu na treneru već na upravi kluba. Jasno se zna tko je za što zadužen i koja je hijerarhija.

Pojavile su se priče o sukobu s pojedinim igračima, o navodnom pijanstvu, neke političke konotacije, no sve je to u sferi uličnih naklapanja i s takvim stvarima se nećemo baviti jer za takvo što niti ne posjedujemo dokaze. Ono s čim se možemo baviti je službena verzija kluba o raskidu i razlozima koji su teško shvatljivi.

Što je Maljković napravio?

Maljković ostavlja momčad koja je u posljednje vrijeme izgledala značajno bolje nego na početku sezone. Tijekom priprema je bilo objektivnih problema i proces slaganja igre i ostvarivanja rezultata nije išao onako brzo kako se očekivalo. Dio igrača je došao nespreman, pojavili su se problemi s ozljedama, glavni adut Marko Tomas bio je daleko od povratka na parket i sve je to stvaralo probleme.

Maljković s Cedevitom

ABA liga

Pobjede: Budućnost (u gostima), Radnički, Crvena zvezda, Union Olimpija (u gostima), Igokea, Szolnoki

Porazi: Split (u gostima), Zadar, MZT (u gostima)

Euroliga

Pobjede: Caja Laboral, Žalgiris

Porazi: Žalgiris (u gostima), Armani, Anadolu Efes (u gostima), Olympiakos (u gostima)

Međutim ne treba bježati od toga da se očekivalo da će Cedevita brže zaigrati u skladu s mogućnostima. Doveden je poveći broj kvalitetnih igrača koji iza sebe imaju pedigre i niz nastupa u jakim susretima stoga se očekivao i rezultat. Cedevita se mučila, na parketu nije izgledala dobro, međutim pozivalo se na strpljenje kojeg je bilo.

Strpljenja je bilo dovoljno i u klubu i među navijačima, međutim očito je da ga je nedostajalo kod trenera jer kako drugačije objasniti izostanak želje i volje za nastavkom rada? Ispada pomalo apsurdno da je onaj koji je pozivao na strpljenje i rad na kraju prvi napustio brod. Upravo zbog toga cijela priča ostaje pomalo čudna.

Mogao je Maljković biti neizmjerno ljut nakon lošeg nastupa protiv Szolnokija, što je i pokazao nakon susreta, ali niti to ne može biti pravi razlog. Kod profesionalca nema olakog odustajanja, a Maljkovića ipak smatramo vrhunskim profesionalcom i autoritetom.

Autoritet je stvorio rezultatima, oni mu idu u prilog, ali stvaranjem autoriteta raste i sam ego. Posebno u slučajevima kada je taj autoritet narušen nečim sa strane i ukoliko je došlo do takve situacije, Maljković je reagirao kako je reagirao.

Je li sve moglo završiti na drugačiji, ljepši način? Dok ne znamo što se točno dogodilo, nećemo znati. No uvijek postoje kompromisna rješenja, uvijek je moguće pronaći "neku sredinu" i krenuti dalje. Uostalom, uvijek je moguće pronaći i motiv koji će probuditi želju za nastavkom ako je to bio problem. To u ovom slučaju nikako ne bi smio biti problem jer pred Cedevitom i njezinim trenerom je bilo previše izazova da ne bi bilo motiva.

Cijela priča se tako čini pomalo čudna i neshvatljiva. Izgubila je Cedevita, izgubili su igrači, ali je izgubio i Maljković. Sada klubu i Maljkoviću ostaju oni mučni pregovori vezani uz ugovor i novac. Svi će se htjeti zaštititi, no to je već neka druga priča.

Pompozno najavljivan trener, Tedeschijev zalog za uspjeh, napustio je klub. U Cedeviti se više ne zadovoljavaju s prosječnošću i bit će zanimljivo vidjeti koga će instalirati na klupu.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • javasluk24.11.2012. u 18:12
    Ma dobro, ako je Savić činio ono što si napisao, ja sam samo želio dodat da ak se gleda po toj srpskoj liniji, da je tog bilo skoro u svim radnim kolektivima u RH tada.Nije ovo razina 90-tih, ako ništa drugo ne trebamo vize, roba uredno cirkulira, ovi dolaze kod nas na more, naši tamo odlaze na... [više na forumu]
    javasluk
  • qvestor24.11.2012. u 17:44
    da znao je da će igrat protiv srpskih klubovaal nije znao da će se odnosi zakomplicirat i da ćemo opet doć na razinu iz 90-tihšto se tiće Savića što ste se uhvatili za njega ja sam ga samo spomenuo u kontekstu da su mogli i njega dovest kao deklariranog mrzitelj Hrvatskezato jer sam bio u startu i... [više na forumu]
    qvestor
  • javasluk23.11.2012. u 17:14
    sorry dupli
    javasluk
  • javasluk23.11.2012. u 17:14
    Ali on je znao u startu da mu neginu susreti po Srbiji protiv srpskih klubova.A što se tiče toga da je Savić pokrenuo pobunu, pa navijači Hajduka vjerojatno bolje znaju što se u ljeto 91. događalo u tom klubu, tamo je bilo takvih sličnih s tim da su bili i neki (valjda Hrvati) kojima se nije... [više na forumu]
    javasluk
  • javasluk23.11.2012. u 17:14
    dupli
    javasluk