Košarka

Bogdanović precizan na oba fronta, Planinići opet u liderskim ulogama

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 26.11.2012.
Bogdanović precizan na oba fronta, Planinići opet u liderskim ulogama
Foto: Ivana Karačić

Bojan Bogdanović iskombinirao je ukupno 37 poena u dvije pobjede, u Euroligi i turskom prvenstvu proteklog tjedna. Dobar tjedan je i iza dvojice Planinića, što se ne može reći za igrače Cedevite.

Igrač tjedna

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U odličnom tjednu koji je iza njega, Bogdanović je u dvije utakmice za svoj klub zabio čak 37 poena. Prvo je u četvrtak s 19 poena za 24 minute na parketu predvodio Fenerbahče u euroligaškoj pobjedi nad ljubljanskom Olimpijom. U toj je utakmici za dva šutirao 6/10, a pogodio je i jednu tricu od četiri pokušaja te pridodao dva skoka. Tri dana kasnije u turskom prvenstvu Fenerbahče je ugostio Turk Telekom, a Bojan je ponovno bio prvi strijelac momčadi. Za 26 minuta na parketu postigao je 18 poena uz šut za dva poena 5/7 te 2/4 za tri poena, a upisao je još tri skoka i tri asistencije.

Ugodno iznenađenje

Darko Planinić (Široki WWin): Na utakmici protiv Splita, obilježenoj tricama, istaknuo se igrač koji nije uputio nijednu. Mladom centru to i nije posao. Zato je obavio sjajan u reketu ubacivši 26 poena (12 iz slobodnih bacanja) i dodavši deset skokova, dvije osvojene i tri izgubljene lopte.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Odličan učinak ostvario je u gostujućem porazu od Fenerbahčea. Na parketu je proveo gotovo 37 minuta i postigao 23 poena te predvodio svoju momčad. Za dva poena je šutirao 9/18, a pogodio je i jednu tricu iz tri pokušaja. Svom šuterskom učinku dodao je osam skokova (četiri napadačka i četiri obrambena) te četiri asistencije.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Perić je odradio vrlo dobru utakmicu u dresu Cremone na gostovanju kod Sassarija, no unatoč njegovih 17 koševa (šut 7/11) i pet skokova, njegova momčad je ostala kratka za dva koša. Vrijedi spomenuti da je praktički sav učinak ostvario u prvom dijelu.

Visoka forma

Zoran Planinić (Himki): Himki se nije proslavio u Madridu, Real ih je nadigrao sa 104:81, ali Planinić je bio na svojoj uobičajenoj razini, ubilježivši 15 poena sa 7/10 iz igre, uz tri skoka, šest asistencija, dvije osvojene i četiri izgubljene lopte za 31 i pol minuta na parketu. Najveći dio svojih poena, 10, imao je u prvom poluvremenu, u kojem se njegova momčad držala u egalu s Madriđanima.

Marko Popović (Žalgiris): S nešto više predaha protiv Pieno Žvaigždesa, u Žalgirisovoj pobjedi s 93:43 u litavskom prvenstvu, Popović je u tom susretu odigrao 15 minuta i ubilježio pet poena i četiri asistencije. Po očekivanju, treneru Joanu Plazi bio je potrebniji u Euroligi, na putu do pobjede s 82:45 protiv Caje Laboral, kada je za 26 i pol minuta "Pop" završio s 19 poena, uz 2/4 za dvicu, 4/8 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja. Pridodao je i pol jedan skok i asistenciju, dvije osvojene i jednu izgubljenu loptu.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): I dalje igrajući dobro, Radošević je na istoj razini ostao i u tjednu za nama. U domaćoj pobjedi nad Turowom u VTB ligi (78:71), svojih 28 minuta iskoristio je za 14 poena uz 5/12 iz igre i 4/4 iz slobodnih bacanja, dodajući i osam skokova. U Euroligi se Lietuvos Rytas nije mogao nositi s Barcelonom, uz poraz s 90:66 na teškom gostovanju, a Radošević je i tog dana imao 14 poena (6/9 za dvicu, 2/3 s crte slobodnih), uz jedan skok, ali i tri izgubljene lopte.

Ante Tomić (Barcelona): Dvije odlične utakmice u proteklom tjednu odradio je Ante Tomić, no Barcelona nije uspjela oba puta slaviti. Dok je u Euroligi lako pao Lietuvos Rytas, u prvenstvu je u derbiju bolja bila Valencia. Tomić je protiv Lietuvosa za 23 minute ubacio 17 poena (7/7 za dva, 3/4 slobodna) i uhvatio sedam skokova te je u konačnici u društvu Rudyja Fernandeza bio MVP kola Eurolige. Vrlo dobar je bio i u porazu od Valencije kada je za 29 minuta ubacio 14 poena (6/10 za dva, 2/3 slobodna) uz sedam skokova i tri blokade.

Na standardnoj razini

Boris Barać (Široki WWin): 11 ubačenih piena za 20 minuta zamaskiralo je slabu šutersku statistiku (1/5 za dva, 2/4 za tri). Imao je i dva skoka, tri asistencije, jednu osvojenu i jednu izgubljenu loptu. Zbog forsiranja niže petorke koja je tricama razbila Split izgubio je mjesto u startnoj petorci. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to biti iznimka jer mlađi Barać ne pruža partije za pamćenje ove sezone.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Vratio se na košarkaške parkete nakon ozljede lakta na euroligaškom gostovanju Efesa kod Olympiakosa. Njegov klub je poražen sa 75:53, a Barać je odigrao pet minuta i ubilježio jedan poen i jedan skok. U domaćem prvenstvu Anadolu Efes je gostovao kod Olin Edirnea i slavio sa 72:66, a hrvatski centar je za 12 minuta uspio zabiti pet poena uz šut iz igre 2/4.

Miro Bilan (Cedevita): Na euroligaškom gostovanju u Milanu, uz poraz sa 75:60 u korist domaćeg Emporio Armanija, Bilan je svojih 27 i pol minuta u igri iskoristio za 15 poena, sa 6/12 za dvicu i 3/8 iz slobodnih bacanja, a imao je i devet skokova. U porazu od Partizana u Beogradu (58:55) nije bilo puno raspoloženih Cedevitaša, a u tu se sliku uklopio i njihov centar, sa šest poena i četiri skoka, ali i četiri izgubljene lopte za 15 minuta na parketu. No, sve što je uputio prema košu, Bilan je i zabio, s 2/2 za dvicu i 2/2 s crte slobodnih.

Mario Delaš (Žalgiris): Gostujući dvoboj s Pieno Žvaigždesom u litavskom prvenstvu, okončan s 93:43 za momčad iz Kaunasa, bio je prilika za veću Delaševu minutažu (23), koju je 22-godišnji Splićanin iskoristio za 11 poena i pet skokova, uz 4/7 za tricu i 1/1 za tricu. U visokoj domaćoj euroligaškoj pobjedi nad Cajom Laboral (82:45), Delaš je igrao nepune četiri minute, a za to vrijeme ostao je bez poena, s dvije promašene dvice i jednom tricom. Imao je dva skoka i tri asistencije.

Dontaye Draper (Real Madrid): Draper nastavlja u stilu dosadašnjeg dijela sezone. Na poziciji rezervnog razigravača uredno igra do 15-ak minuta s manje ili više uspjeha. U pobjedi protiv Himkija dobio je 14 minuta uz solidan učinak od četiri poena (1/1 za dva, 2/2 slobodna), tri ukradene lopte i dvije asistencije. U prvenstvu je Real lako svladao Cajasol, a Draper se pojavio na terenu devet minuta bez značajnijeg učinka. Ostao je bez poena uz promašenu dvicu, uhvaćen skok i izgubljenu loptu.

Mario Hezonja (Barcelona): Nakon što je propustio prošlo kolo, Mario Hezonja se vratio u momčad Barcelone B. Vratio se taman za domaći dvoboj protiv Caceresa koji je njegova momčad na kraju dobila 92:83. Hezonja se od samog početka susreta mučio s osobnim pogreškama, vrlo brzo ih je skupio čak tri i do kraja je imao limitiranu minutažu. Za 22 minute na parketu ipak je uspio ubaciti 14 poena (3/4 za dva, 2/7 za tri, 2/2 slobodna), uhvatiti tri skoka i ukrasti dvije lopte.

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Kasunova Siena u petak je nakon prave drame došla do bodova protiv Ponosa Izraela, a vrlo dobru utakmicu odradio je i bivši Mrav koji je u jednom dijelu utakmice čak i vukao svoju momčad, a susret je zaključio s deset koševa (šut 5/8) i četiri skoka, za što je "potrošio" nepunih 14 minuta vremena. Prvenstveni ogled njegove momčadi zakazan je za ponedjeljak navečer.

Krešimir Lončar (Himki): Momčad iz Moskovske oblasti u petak je igrala euroligašku utakmicu u Madridu i izgubila sa 104:81 od Reala, a Lončar je nepunih 16 minuta na parketu iskoristio za devet poena, dva skoka i blokadu.

Pavle Marčinković (Cibona): Vukovi su nastavili seriju poraza ubilježivši po jedan u Eurokupu i ABA ligi. U europskom susretu sa Choletom, u kojem su gosti slavili s 95:90 u Domu Dražena Petrovića, Marčinković je ubilježio četiri poena, tri skoka, po jednu asistenciju, izgubljenu loptu i blokadu, uz dvije osvojene lopte, za nepunih 26 minuta na parketu. U regionalnoj ligi u Zagrebu je slavila Crvena zvezda (71:63), s dva Marčinkovićeva poena i tri skoka za odigranih 14 minuta.

Damir Markota (Bešiktaš): U sedmom kolu Eurolige Bešiktaš je protiv Brose Basketsa došao do svoje četvrte pobjede, a Markota je bio drugi strijelac momčadi s 13 poena za 22 minute u igri. Iz igre je šutirao 4/8, a s linije slobodnih bacanja 4/4. Vrlo dobrom napadačkom učinku pridodao je još sedam skokova i dvije asistencije. Utakmicu turskog prvenstva Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak navečer protiv Hacettepea.

Fran Pilepić (Bilbao): Pilepić i dalje ima značajno veću minutažu u Eurokupu nego u Ligi Endesi. Kako Katsikaris u Eurokupu koristi više igrača, tako i Pilepić ima više minuta na raspolaganju, a to vraća solidnim igrama. Protiv Lukoila je dobio 22 minute za vrijeme kojih je ubacio deset poena (4/5 za dva, 0/4 za tri, 2/3 slobodna) uz dvije asistencije. U prvenstvu je već igrao puno manje te je za šest minuta ostao bez poena (0/2 za tri) s uhvaćenim skokom. Valja napomenuti kako je Bilbao svladao i Lukoila i Fuenlabradu, oba protivnika u gostima.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Protiv Splita bio je prije svega racionalan u potrošnji, što se automatski osjetilo na statistici. Dok je u dosadašnjem dijelu sezone znao potegnuti tricu previše, ovaj je put imao stopostotni šut iz polja (3/3) i završio s 11 poena, skokom, dvije asistencije i dvije osvojene lopte za 18 minuta. Kako je prvak BiH rano riješio pitanje pobjednika, prepustio je mjesto igračima s manjom minutažom. No, može biti sasvim zadovoljan učinjenim.

Damjan Rudež (Zaragoza): Zaragoza nastavlja s dobrim igrama u španjolskom prvenstvu, a solidnu minutažu u tome ima i Damjan Rudež. Hrvatski reprezentativac je u slavlju protiv Joventuta igrao 25 minuta i za to vrijeme je upisao osam poena (2/3 za dva, 1/3 za tri, 1/2 slobodna) uz dvije podijeljene asistencije.

Krunoslav Simon (Unicaja): Simon iza sebe ima dva susreta s prilično različitim učincima. Dok je protiv Prokoma u Euroligi bio prilično samozatajan i ispod uobičajene razine, u prvenstvu protiv Caje Laboral je bio među najboljim igračima Unicaje na parketu. Susret s Prokomom je završio sa skromna četiri poena (1/2 za dva, 0/1 za tri, 2/2 slobodna) za 25 minuta, a tome je dodao po dva skoka i asistencije. Protiv Caje je bio dosta agresivniji i za 34 minute ubacio je 16 poena (3/6 za dva, 2/5 za tri, 4/5 slobodna) uz četiri uhvaćena skoka.

Rok Stipčević (Armani Milano): Zadranin je u euroligaškoj pobjedi na Cedevitom sudjelovao s 21 minutom, no ne može se reći da je to vrijeme iskoristio na najbolji mogući način. Tek tri koša uz šut 1/6 i po dvije asistencije i skoka, definitivno su ono što je mu popraviti status kod njegovog trenera. Što se tiče prvenstvenog nastupa, Armani je taj susret dobio tek u završnici, a u takvom rasporedu snaga Stipčević je dobio 17 minuta, zabio šest koševa (šut 2/4), tri puta skočio i dva asistirao.

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je protekli tjedan upisala euroligašku pobjedu protiv Prokoma i prvenstveni poraz protiv Caje Laboral. Luka Žorić je bio primjetniji u obrani nego u napadu i pamti i bolje napadačke predstave. Protiv Prokoma je odradio 16 minuta i ubacio osam poena (3/7 za dva, 2/2 slobodna) uz četiri skoka, ali i četiri izgubljene lopte. Sličnu utakmicu odigrao je i protiv Caje kada je na terenu proveo minutu više, a ubacio dva poena manje (2/5 za dva, 2/2 slobodna). Ovaj put nije imao problema s izgubljenim loptama već osobnim pogreškama kojih je skupio pet.

Forma u padu

Lukša Andrić (Cedevita): U ogledu s Emporio Armanijem u Euroligi, okončanom sa 75:60 za suparničku momčad, Andrić je za malo manje od 10 i pol minuta imao dva poena, s 1/5 iz igre i 0/2 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao i po jedan skok i osvojenu i izgubljenu loptu. U porazu od Partizana u ABA ligi, s 58:55 za Beograđane, išlo je bolje, s 13 poena, sedam skokova i dvije osvojene lopte za 22 minute na parketu. Andrić je pritom najveći dio svojih poena zabio iz slobodnih bacanja (11/12), dok mu je šut iz igre bio 1/4.

Luka Babić (Cedevita): S uobičajeno malom minutažom kakvu dobiva u posljednje vrijeme, Babić je u dvije prošlotjedne Cedevitine utakmice bio na parketu samo u onoj euroligaškoj, u porazu od Emporio Armanija u Milanu (75:60). Za četiri i pol minute na parketu ubilježio je tek jedan skok u obrani.

Marko Banić (Uniks): S malom minutažom otkako se vratio na parket poslije ozljede, za Banića se ništa nije promijenilo ni u Unicsovim nastupima kod Panioniosa u Ateni u Eurokupu i kod kuće protiv moskovskog CSKA u ruskom prvenstvu. Na putu do pobjede nad Panioniosom (92:72), Banić je za nepune dvije minute na parketu bio bez učinka. U porazu od CSKA, sa 79:64 za Moskovljane, odigrao je nešto manje od pet minuta i za to vrijeme bio bez poena i šuta iz igre, a ubilježio je po jedan obrambeni skok i izgubljenu loptu.

Goran Suton (Cedevita): Bez većeg učinka u dva Cedevitina poraza, Suton se nije previše istaknuo ni kod Emporio Armanija u Milanu (75:60), ni kod Partizana u Beogradu (58:55). Protiv Milaneza je imao pet poena i po dva skoka i izgubljene lopte za nešto više od šest minuta, a protiv Beograđana ostao je bez poena, s jednom promašenom tricom, uz izgubljenu loptu i dva prekršaja za četiri minute na parketu.

Marko Tomas (Cedevita): Za 16 odigranih minuta u porazu od Emporio Armanija u Milanu (75:60), Tomas je imao četiri poena s 1/3 iz igre i 1/2 iz slobodnih bacanja, uz pet skokova. U drugoj prošlotjednoj Cedevitinoj izgubljenoj utakmici, s 58:55 u Partizanovu korist u Beogradu, minutaža je bila veća (23), a učinak sličan, uz jedan poen (0/3 iz igre, 1/4 s crte slobodnih), sa šest skokova i po jednom asistencijom i izgubljenom loptom.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): U sklopu sedmog kola skupine A košarkaške Eurolige Ukić je sa svojim Panathinaikosom gostovao u Italiji kod Mapooro Cantua te slavio rezultatom 71:69. Hrvatski reprezentativac na parketu je proveo nešto više od 22 minute pri čemu je postigao sedam poena čemu je pridodao tri asistencije.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani nisu bili raspoloženi protiv MZT-a, koji ih je u gostima nadjačao sa 76:68, a u tu se sliku uklopio i Vrbanc. Igrao je 28 minuta i za to vrijeme ubacio šest poena, uz 2/4 za dvicu, 0/3 za tricu i 2/2 s crte slobodnih. Plus su mu bile četiri asistencije, a minus tri izgubljene lopte.

Klupa, tribine, doktori...

Toni Katić (Split): Još uvijek nije u sastavu Žutih s Gripa, kojima nije mogao pomoći u uvjerljivom porazu u Širokom Brijegu (101:64).

Dario Šarić: Prošao je još jedan tjedan bez Darija Šarića na košarkaškim parketima, možda i posljednji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 16:50
    http://www.youtube.com/watch?v=MHFsUScmY8E&feature=youtu.be evo ja cu jos nadodat samo ovo,nadam se da cu za par godina gledat sarica i hezonju u nba ligi i to u zapazenim ulogama! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 11:55
    @pleniglacial: u jednu ruku mi je drago sto je tako, sto je dokaz da je rad taj zbog kojeg postajes uspjesan, a ne talent.. nadam se da ce buduci zubcici,prostrani naucit nesto iz njegovog primjera
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 10:56
    tomas će se po meni morati jaaako potruditi da izbori nastup na EP-u, što zbog ozljede što zbog činjenice da je u zadnje 2 sezone dosta stagnirao i izgubio samopouzdanje! na vanjskim pozicijama kao zapete puše i u punoj formi čekaju bogdanović i simon te mladi šarić, pilepić i hezonja, koji će do... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 08:50
    Banić i Tomas se vračaju poslije dugo vremena pa je teško reći da im je forma u padu. No nema veze. Raduju dobre igre Planinića (obojice) i Radoševića. Pod košem Jasko ima sve veći izbor. A Ukić igra solidno uz Dijamantidisa. On tamo nije glavni igrač nikako.
    Obrisan korisnik
  • woogla26.11.2012. u 23:10
    vaša sramota što nijednom riječju niste spomenuli današnji rođendan jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena
    woogla