Košarka

Petrović: "Strahovito me zanima Euroliga, a za Šarića ima prostora u ekipi"

Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 26.11.2012.
Petrović: "Strahovito me zanima Euroliga, a za Šarića ima prostora u ekipi"
Foto: Kristijan Komarica

Novi trener Cedevite Aleksandar Petrović predstavljen je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, prilikom čega je uz sportskog direktora Mateja Mamića progovorio o planovima i ambicijama kluba u nastavku sezone...

Odlaskom Božidara Maljkovića ostalo je upražnjeno mjesto prvog trenera Cedevite, a nakon dvije utakmice koje je vodio pomoćnik Jakša Vulić odabrano je dugoročno rješenje. Riječ je o povratniku u ovaj klub Aleksandru Petroviću.

Za početak je novog trenera na konferenciji za novinare predstavio sportski direktor kluba Matej Mamić: "Sigurno da nam je drago, brzo smo se dogovorili i reagirali u ovom trenutku u kojem nas očekuju teške utakmice i nadam se da ćemo uspjeti izgubljeno vratiti. Nije ni Aci lako, već su se skupila četiri poraza u ABA ligi. Isto tako u Euroligi imamo teoretske šanse."

"Nadam se da ćemo u Euroligi uspjeti popraviti dojam i borit ćemo se do kraja dokle god možemo, a u ABA ligi se nadamo sretnom završetku, a to je gađanje najvećih pozicija", nastavio je Mamić, nakon čega je riječ preuzeo i sam Petrović.

"Specifičnost situacije je dovela do toga da sam se po drugi put vratio u redove Cedevite, što dovoljno govori da su nakon godinu i pol dana, koliko smo bili odvojeni, ostali dobri tragovi iz mojeg prvog mandata. Ostali su dobri odnosi između mene i ljudi iz kluba, tako da mogu reći da smo se u principu našli i kroz doslovce tri i pol minute riješili to pitanje", započeo je košarkaški stručnjak.

"Cedevita je bila zainteresirana, ja sam bio na dispoziciji i nismo se opterećivali nikakvom dužinom ugovora jer iza svakog trenera stoje rezultati. Rekli smo da ćemo se naći na kraju sezone, kad ćemo vidjeti što smo napravili", poručio je, nakon čega je iznio prvi cilj: "Strahovito me interesira Euroliga iz razloga što je ova momčad satkana od dosta iskusnih igrača i smatram da bi u današnjem profesionalnom sistemu u sljedeća tri-četiri mjeseca dvije utakmice tjedno sigurno bolje došle ovoj momčadi nego jedna."

Prva priliku za napredak u Euroligi nudi se u utakmici protiv Anadolu Efesa u četvrtak: "Ja moram odmobilizirati sve ono što se da, a ono što mogu u startu reći, mada se ne trebam posebno predstavljati, je da ja nisam od onih trenera koji puno rotiraju. Ja tražim petorku koja određene večeri ima najviše šansi za pobjedu. Igrači će se morati dokazivati na treningu, ali i shvatiti da u okviru jedne utakmice neće imati pet mogućnosti izlaziti na teren, nego onog trenutka kad su na terenu moraju odigrati najbolje kako bi bili u petorci koja će zatvarati utakmicu."

Petrović je napomenuo kako će ponajviše raditi na napadačkoj igri, gdje ima mnogo prostora za napredak. Osvrnuo se pritom na posljednji poraz Cedevite u Beogradu: "Obrana je funkcionirala, isključujući što je ponekad štekao defenzivni skok. No, Cedevita je zabila samo 55 koševa, iako ima talenta u napadu, a kombinirano su u Milanu i Beogradu upisali 50 izgubljenih lopti."

Također, nije moglo bez spominjanja mogućeg dolaska Darija Šarića u klub. Aco je odmah rekao kako bi za mladog Šibenčanina bilo prostora u ekipi: "U ovom trenutku Cedevita ima petoricu visokih igrača, od kojih su četiri petice i jedna četvorka, a ta četvorka je Šuput koji ima 35 godina. Mislim da bi i sam Šuput bio sretan da mu dođe netko i skine mu malo teškog tereta s leđa. Prostora ima."

U trenutnoj situaciji, Petrović smatra kako Cedevita može više ponuditi Šariću od Cibone: "Jednostavno mislim da je Cedevita ovog trenutka u prednosti. Cedevita ima trenera, za razliku od Cibone, koja je konkurent i trenutno ga nema. Kad gledam selekciju momčadi u drugim konkurentima, ovdje je puno čišće i jasnije što se tiče minutaže i pozicije koju bi Dario mogao igrati."

Bilo je govora i o samom igraču, odnosno o njegovoj idealnoj poziciji na terenu. "Ono što ja smatram da je za njega idealno je četvorka, ali ne četvorka koja treba kažnjavati nečiju prednost. Danas četvorke dobiju loptu s dva metra prednosti i onda to finaliziraju. Ja njega vidim na četvorki u poziciji gdje bi on trebao kreirati igru i raditi svoje suigrače boljima. Mislim da mu je ovog trenutka to najbolja pozicija", zaključio je za kraj trener Cedevite.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 12:48
    sigurno je da aco najbolje odgovara po svojoj trenerskoj filozofiji (run&gun, puno trke, puno trica, puno individualnih akcija i zanemarivanje obrane) momčadi cedevite. ne znam hoće li dohvatiti top 16, ali s obzirom na stanje u caji laboral i na činjenicu da je efes u padu forme, sve je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 09:33
    Strahovito, prakticki, tonus, tranzicija su rijeci kojih cemo se kod ovog "strucnjaka" naslusati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 09:04
    Ozbiljni i iskusni treneri u ovoj regiji su Spahija, Đikić, Subotić pa i Pipan. Za mene trener budučnosti je trener ŠIROKOG - VELIĆ. E tom čovjeku treba dati šansu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2012. u 09:00
    Ta priča da se igra sa pet igrača završi da imaš na klupi 4-5 nezadovoljnih. A u travnju kad se igra za trofeje imaš iscjeđenu petorku, par ozljeđenih i puno uvređenih. Ništa od toga.
    Obrisan korisnik
  • woogla27.11.2012. u 08:24
    nego di bi to trebao iskomentirati, na članku o Kreši? naravno da ne mislim da ga se tu trebalo spomenuti, ali nemoš im di napisat nego na košarci
    woogla