Automoto

Sudari, pretjecanja, junačke vožnje, jedna važna odluka i najmlađi trostruki svjetski prvak

Piše:Igor Šestak • petak, 30.11.2012.
Sudari, pretjecanja, junačke vožnje, jedna važna odluka i najmlađi trostruki svjetski prvak
Foto: EPA

Euforija se nakon uzbudljive završnice sezone u Brazilu lagano stišala, suci utrke odlučili su da je Vettelovo pretjecanje Vergnea bilo "čisto", a sve su se momčadi već okrenule analiziranju učinjenog tijekom sezone. Red je da i Sportnet analizira učinjeno te vam ponudi pregled deset najboljih i najznačajnijih događaja koji su se dogodili u svijetu Formule 1 tijekom 2012. godine.

U poplavi uzbudljivih i nepredvidivih utrka, odličnih dvoboja na stazi, ali i van nje, brojnih briljantnih vozačkih poteza, sudara, izlijetanja i zanimljivih izjava nije bilo lako odabrati deset događaja najznačajnijih za 2012. godinu u Formuli 1. Primjerice, moglo se na popisu naći mjesta za bisere McLarenovih mehaničara koji su svojim nespretnostima odnijeli gomilu bodova svojim vozačima. Felipe Massa je odradio jako dobar drugi dio sezone, Sergio Perez je imao bljeskove koji su ga lansirali do vozačkog mjesta u McLarenu, a moglo bi se još istaknuti zaista mnogo odličnih poteza koje su vozači prikazali tijekom 20 natjecateljskih vikenda.

Mjesta za sve ipak nije bilo, a ovo je odabranih deset događaja koji su obilježili 2012. godinu u Formuli 1:

10. Najbolja nedjelja u karijeri japanskog heroja

Ovogodišnja Velika nagrada Japana pamtit će se po pobjedi Sebastiana Vettela te odustajanju Fernanda Alonsa u prvom krugu utrke. No, pamtit će se i po sjajnom nastupu Kamuija Kobayashija, japanskog vozača za volanom Sauberovog bolida.

Japanac je subotnje kvalifikacije okončao osvajanjem odličnog trećeg mjesta, a nakon starta se uspio dokopati i druge pozicije, odmah iza Vettela. Kasnije ga je u utrci nadmudrio Massa i preoteo mu drugo mjesto, ali se Kobayashi istaknuo odličnom vožnjom, posebno u završnici utrke. U posljednjim krugovima vozio je na krajnjoj granici svojih mogućnosti, kako bi se obranio od žestokih napada Jensona Buttona.

Kamui je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik te postao prvi japanski vozač koji je na domaćoj Velikoj nagradi stigao do pobjedničkog postolja još od davne 1990. i istog uspjeha Agurija Suzukija. Osim toga, postao je i tek treći Japanac na pobjedničkom postolju u utrci Formule 1, nakon spomenutog Suzukija te Takume Sata, trećeg na Velikoj nagradi SAD-a 2004. godine. Nažalost po Kobayashija, ovaj mu uspjeh nije donio ostanak u Sauberu te je njegova budućnost u Formuli 1 za sada vrlo upitna.

9. Pretjecanje sezone u režiji finskog povratnika

Iz sezone koja je obilovala sjajnim duelima na stazi nije bilo lako izdvojiti jedno pretjecanje koje bi našlo svoje mjesto u ovakvom izboru. Pa ipak, jedno od njih bilo je drukčije i posebnije od drugih, a izvedeno je na ulasku u Eau Rouge na stazi Spa Francorchamps, mjestu na kojem su pretjecanja vrlo rijetka. Glavni junak ovog odličnog, ali i izuzetno hrabrog poteza je Kimi Räikkönen, a žrtva njegovog napada bio je Michael Schumacher.

Finac je cijeli krug stazom Spa Francorchamps tražio put pored iskusnog Nijemca i nije ga našao sve do ulaska u zahtjevnu kombinaciju zavoja Eau Rouge. "Odškrinuta vrata" iskoristio je za odlično pretjecanje koje možete vidjeti na isteku druge minute sljedećeg video isječka.

8. Prekid posta konstruktorskih velikana

Netom završena sezona sastojala se od 20 utrka, a pobjedom se osladilo osam vozača i šest momčadi. Među slavljenicima našli su se i timovi Mercedesa i Williamsa koji su na pobjede čekali dugo, predugo...

Treća utrka sezone održana je 15. travnja u kineskom Šangaju, a u nju je s prve startne pozicije krenuo Nico Rosberg. Nijemcu je to bio prvi pole position u karijeri, a odlično je odradio i utrku te vodio od prvog do posljednjeg kruga. Time je u svom 111. nastupu ubilježio prvu pobjedu u karijeri, a Mercedesu donio prvu i za sada jedinu pobjedu od povratka u Formulu 1 2010. godine te prvu od 1955. i slavlja Juana Manuela Fangija na Velikoj nagradi Italije.

Niti mjesec dana kasnije na rasporedu je bila Velika nagrada Španjolske, peta utrka u kalendaru. Nakon kazne za Lewisa Hamiltona s prvog je startnog mjesta u utrku krenuo Pastor Maldonado. Istu je izgubio već na startu od Alonsa, ali ju je uspio vratiti u drugoj polovici utrke uspješnije provedenom strategijom ulazaka u boks od Ferrarijevog Španjolca. Morao je venezuelanski vozač u završnici grčevito braniti svoju poziciju, ali je u tome uspio i donio momčadi Williamsa prvu pobjedu nakon sedam i pol godina. Slast pobjede slavna je momčad posljednji put osjetila na Velikoj nagradi Brazila u listopadu 2004. godine kada je ciljem prvi prošao Juan Pablo Montoya.

7. Drugo "zbogom" Michaela Schumachera

2012. godina ostat će upamćena i po drugom oproštaju Michaela Schumachera od oktanskog cirkusa. 43-godišnji Nijemac vratio se iz prve mirovine 2010. godine kako bi obnovio suradnju s Rossom Brawnom, ovaj put u Mercedesu. U tri sezone dobri su rezultati uglavnom izbjegavali njemačku momčad, a razloga za to je mnogo. Sedmerostruki svjetski prvak odvozio je 58 utrka i tek se jednom dokopao pobjedničkog postolja, na velikoj nagradi Europe na stazi u Valenciji ove godine. U tri je sezone prikupio samo 197 bodova, što je primjerice manje od ovosezonskog ostvarenja trećeplasiranog Kimija Räikkönena, a u ukupnom poretku najbolji plasman mu je osmo mjesto 2011. godine.

Odličan primjer sportske nesreće koja je pratila Schumachera u posljednje tri sezone je Velika nagrada Kine, utrka na kojoj je slavio baš njegov momčadski kolega i na kojoj su Srebrne strijele odlično funkcionirale. Schumacher je u tu utrku krenuo s druge startne pozicije te je bio na dobrom putu da momčadi donese dvostruku pobjedu. No, prilikom zaustavljanja u boksu jedan od mehaničara nije pričvrstio gumu i Michaelu nije preostalo ništa drugo nego parkirati bolid uz stazu. U tri godine 13 je puta bio prisiljen odustati, a putem ga je pratila nevjerojatna količina različitih pehova.

O njegovom povratku utrkivanju mišljenja su podijeljena i mnogi su skloni reći kako mu to i nije trebalo u životu, ali velikog Michaela bio je užitak gledati u borbama na stazi s mladim i gladnim lavovima i sigurno će nedostajati Formuli 1. Da je u njegovoj "drugoj vozačkoj karijeri" Ross Brawn uspio složiti kvalitetniji bolid i da je za njega bilo nešto više sportske sreće, a manje nevjerojatnih pehova, Michael bi sigurno ostvario kvalitetnije rezultate te bi se i na ovaj dio njegove karijere gledalo drugim očima.

6. Vettelova poslanica kritičarima

Kao i svi ostali sportaši, tako i vozači Formule 1 imaju svoje velike fanove i one druge ljude kojima baš nisu dragi i koji će iskoristiti svaku priliku kako bi ih kritizirali. Oni koji vole kritizirati Vettela, uglavnom su tvrdili kako on nije posebno dobar vozač i da je postao to što je isključivo zahvaljujući sjajnom bolidu Adriana Neweya. Red Bullovom vozaču predbacivalo se kako pobjeđuje jedino u utrkama u kojima starta prvi te da se nađe u problemima čim nije na čelu poretka od samog starta utrke. Ta teorija pala je u vodu na Velikoj nagradi Abu Dhabija.

Nijemac je u kvalifikacijama ostvario treće vrijeme, ali je u utrku morao krenuti sa začelja zbog kazne koju je dobio jer na kraju kvalifikacija u njegovom Red Bullu nije bilo dovoljno goriva. Nijemac je uoči te utrke imao 13 bodova prednosti pred Alonsom u ukupnom poretku i ukoliko je želio zadržati prednost nije si smio dozvoliti utrku bez bodova. U samo šest krugova došao je do 14. mjesta pa ponovno pao na začelje zbog promjene prednjeg krila. Sjajnom vožnjom još se jednom probio kroz gužvu sredine poretka i uz dozu sreće (čitaj: sigurnosnog automobila) ušao u ravnopravnu borbu za postolje. Završio je na trećem mjestu, samo poziciju iza Alonsa i sačuvao prednost u ukupnom poretku.

5. Krš i lom u La Sourceu

U 2012. godini nije nedostajalo niti spektakularnih sudara. Srećom, ozbiljnijih ozljeda vozača tijekom sezone nije bilo, a mjesto na listi najboljih trenutaka sezone svakako je zaslužio sudar u prvom zavoju Velike nagrade Belgije. Sve je počelo dodirom Romaina Grosjeana i Lewisa Hamiltona, a stradali su još Sergio Perez i Fernando Alonso. Uz video koji slijedi, svaki komentar je suvišan.

4. Španjolska fešta u Valenciji

Fernando Alonso cijele je sezone izvlačio maksimum iz svog Ferrarija, koji po svojoj brzini nije bio ravnopravan McLarenu i Red Bullu, a bitku za naslov prvaka na kraju je izgubio za samo tri boda. Kako je i sam rekao, ovo mu je bila najbolja sezona u karijeri, a jedan od najboljih vikenda svakako mu je bio onaj u Valenciji na Velikoj nagradi Europe.

Subotnje kvalifikacije Španjolac nije dobro odradio te je u utrku morao krenuti s 11. mjesta. No, u nedjelju mu se sve poklopilo i došao je do svoje druge ovosezonske pobjede. U prva 22. kruga probio se do pete pozicije i odlično realizirao isplaniranu strategiju, ali do pobjede se s 11. mjesta ne dolazi bez barem male doze sreće. U 28. krugu utrke na stazu je izašao safety car i u potpunosti zgusnuo poredak. Do tada je uvjerljivo vodio Vettel, ali je nakon povlačenja sigurnosnog automobila morao odustati zbog kvara na bolidu. Alonso se probio kraj Grosjeana, iskoristio odustajanje Vettela, mirno priveo utrku kraju pa s domaćim navijačima napravio veliku proslavu svog fantastičnog nastupa.

3. Iceman se vratio i donio show

Sjajnu sezonu koja je završila prije pet dana sjajnom je u velikoj mjeri učinio i jedan povratnik u Formulu 1. Riječ je naravno o Fincu Kimiju Räikkönenu, koji je sjeo za volan Lotusa nakon što je dvije godine izbivao iz sporta. Iako on sam priznaje isključivo prva mjesta, treće mjesto u ukupnom poretku zaista je odlično ostvarenje u bolidu Lotusa koji se teško nosio s Red Bullom, McLarenom i Ferrarijem. Kimi je završio sve utrke, a tek na jednoj nije bio među osvajačima bodova. Šest se puta našao na pobjedničkom postolju prije nego je na Velikoj nagradi Abu Dhabija pobjedom dodatno uljepšao sjajnu godinu.

Kimi je svojim vožnjama značajno podignuo kvalitetu Formule 1, ali pažnju je kao i obično privlačio i svojim jedinstvenim karakterom. Zabavljao je tako fanove svojom komunikacijom s boksom, izjavama i komentarima nakon utrka, a onda na posljednjoj utrci sezone izveo još jedan jedinstven potez.

Nakon utrke je izjavio: "Znao sam što radim, vrata su 2001. bila otvorena". Izletu u nepoznato unatoč, uspio je osvojiti deseto mjesto.

2. Hamiltonov bijeg iz McLarena

2012. godinu obilježila je i jedna odluka koja nije bila toliko značajna za tek završenu sezonu, već je iznimno važna za budućnost Formule 1.

Krajem rujna Lewis Hamilton je donio odluku o napuštanju McLarena i selidbi u redove Mercedesa. Ta je odluka šokirala svijet Formule 1 jer ju je sa sportskog stajališta teško razumjeti. Naime, najbolje bi ju opisala izjava kako je Britanac "skočio s konja na magarca". Kako je Lewis objasnio, razlog odlasku iz momčadi koja ga je stvorila i za koju je bio vezan od svoje 13. godine bila je težnja za novim izazovima, a zasigurno nisu odmogli niti euri koje mu je Mercedes ponudio. Tko zna što o svom potezu zaista misli nakon što su vozači Mercedesa u posljednjih šest utrka zajedno osvojili isto toliko bodova.

Njegova se odluka odrazila i na sudbine drugih vozača pa je tako Schumacher otišao u mirovinu kad je shvatio da za njega mjesta u Mercedesu više nema, a McLaren je zamjenu pronašao u Sergiju Perezu, mladom Meksikancu koji je svoj talent pokazao u Sauberu. Isplativost tih poteza pokazat će se u 2013. godini.

1. Brazilsko finale i najmlađi trostruki svjetski prvak

Na kraju, kakva bi to uzbudljiva sezona bila, ako ne bi imala spektakularan kraj. Posljednja utrka sezone održana na stazi Interlagos u Brazilu bila je upravo takva. Jednom riječju spektakularna, a promovirala je Sebastiana Vettela u trostrukog svjetskog prvaka. Najmlađeg u povijesti.

Vettel je u Brazil doputovao s 13 bodova prednosti pred Alonsom, ali kvalifikacije ovoga puta nije odradio na sebi svojstven način, već je morao startati s četvrte pozicije. Nešto slabijim startom u kišnim uvjetima pao je na sedmo mjesto u prvom zavoju, a onda mu se dogodio Bruno Senna. Domaći vozač udario je svojim Williamsom u Red Bullov bolid i Vettel se u prvom krugu još jednom našao na samom začelju, ovaj put s oštećenim bolidom. I predstava je mogla početi.

Alonso je u nekoliko krugova držao poziciju koja mu je donosila naslov, ali Vettel se još jednim odličnim nastupom u samo nekoliko krugova probio u poretku i došao među osvajače bodova. U nastavku utrke držao je pozicije od šestog do osmog mjesta, koje su mu u kombinaciji s Alonsovim rezultatom donosile naslov prvaka. Utrku je završio na šestom mjestu pa Alonsu drugo mjesto nije bilo dovoljno za naslov, ostao je tri boda iz novog/starog prvaka.

U šokantnoj završnici punoj preokreta, izlijetanja, sudara i pretjecanja Vettel je drugi put zaredom obranio naslov svjetskog prvaka osvojen 2010. godine i sa 25 godina, četiri mjeseca i 23 dana postao najmlađi trostruki svjetski prvak u povijesti. Time je srušio rekord velikog Ayrtona Senne i to baš u njegovom Sao Paulu, a nastavi li u idućim godinama u istom ritmu, mnogi će rekordi biti u opasnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 11:54
    vau vettel se sa zadnje pozicije probio na treću. ma nemoj. oduševljenje novinara koji kao da je tek danas ušao u svijet f1 i odlučio pisat prije nego se informirao. pola momčadi je smeće,a polovica druge polovice iliti četvrtina je smeće (u odnosu na red bull) ili izvrstan bolid ovisno o stazi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 17:51
    drago mi je da Kimiu ide, nadam se da će dogodine napast naslov Ooo ko će dočekat novu sezonu
    Obrisan korisnik
  • nido30.11.2012. u 15:32
    Pa svaki bi vozac s onako dobrim red bulom sa zadnje pozicije stigao do postolja. Sve u svemu fantasticna sezona. Formula je ponovno luda i zanimljiva, svasta se moze vidjeti i lijepi te za fotelju ona dva sata. Jedva cekam ozujak :-D
    nido
  • vlacng30.11.2012. u 12:17
    Fanstasticna sezona,iz godine u godinu sve zanimljivije...
    vlacng
  • Obrisan korisnik30.11.2012. u 12:11
    Ona situacija di ste spomenuli Vetla kako se probio ste zaboravili napomenut da je imam takve sreče jer je sefty car dva puta izlazio na stazu i to baš oba dva puta nakon šta je malo derište bilo u boksu,i naravno da se tako probio u poretku.
    Obrisan korisnik