Nogomet

Božić uranio u Zagreb: Krstanović donio poklone, Šimunić maestralan, Ibanezovo iskupljenje

Damir Žbulj • srijeda, 05.12.2012.
Božić uranio u Zagreb: Krstanović donio poklone, Šimunić maestralan, Ibanezovo iskupljenje
Foto: FaH

Neopisivo je bilo slavlje Dinamovih igrača nakon toliko željenog postignutog pogotka U Ligi prvaka, ali i osvojenog boda, čime je donekle spašen ugled, ali i izbjegnut negativan rekord uzastopnih poraza u elitnom europskom nogometnom natjecanju. No, zagrebački sastav apsolutno je zasluženo ostvario ovaj rezultat, dominirao je u posjedu lopte, udarcima prema suparničkim vratima, kao i u okvir gola, u izborenim kornerima...

Katastrofalne atmosferske prilike, kao i stanje na travnjaku, nisu bili obećavajući za neku kvalitetnu igru i uzbudljivu utakmicu, ali nogometaši Dinama, i to onog zagrebačkog, potrudili su se kako bi se sa stilom oprostili od ovosezonskog natjecanja u Ligi prvaka. Osim jedinog strijelca za Modre, istaknuo se i Josip Šimunić, koji je dobro dirigirao obranom po izrazito teškom terenu, Argentinac Luis Ibanez, koji je pokazao kako može odigrati jednu dobru utakmicu, ali i Mateo Kovačić, koji se pokazao kao motor, pokretač Dinamove igre u sredini terena.

Iako je apsolutno većinu utakmice bio bolja momčad, kao da su oni navikli igrati u hladnim, zimskim uvjetima, a ne Ukrajinci, sve je upućivalo na već viđeni europski scenarij u kojem protivnik na kraju dolazi do svih bodova, bez primljenog pogotka...

Ivan Krstanović

Sve je promijenio Ivan Krstanović, džoker s klupe, koji je čekao, ali i dočekao svoju priliku. Kojem je Kruno Jurčić dao šansu u završnici i kome se visoki napadač odužio požrtvovnom i borbenom igrom, ali i odlučujućim pogotkom za veliko maksimirsko slavlje osvojenog boda.

Krstanović je u igru ušao za posljednjih pola sata, umjesto Duje Čopa, kada se Jurčić odlučio zaigrati ofenzivnije, u rombu, s dva isturena napadača. Krstanović se istaknuo u nekoliko navrata, pokušajima koji nisu bili previše uspješni, ali trka za loptom u sučevoj nadoknadi isplatila mu se na najbolji mogući način. Fantastično je istrčao, isprovocirao, izborio, čist kazneni udarac.

Realizirao ga je besprijekorno, smireno, rutinirano te na kraju i zasluženo proslavio pogodak koji je i njemu sigurno bio velika osobna satisfakcija.

Ne smije se zaboraviti niti doprinos Fatosa Beqiraja, koji je većinu utakmice bio jako dobar, požrtvovan, borben. Koji je u prvom dijelu izborio i izradio nekoliko odličnih i opasnih situacija, za kojeg jednostavno večeras nije bilo izgubljene lopte. Međutim, onaj zicer u nastavku utakmice jednostavno je morao zabiti. Imao je šansu utakmice. I ta propuštena prilika je dobar pokazatelj zašto se još uvijek i nalazi na Maksimiru.

Josip Šimunić i Luis Ibanez

Dinamova obrana još jednu europsku utakmicu nije izdržala da ne primi pogodak, koji opet spada u red onih dinamovskih, pacerskih, iako je stvarno bila riječ o majstoriji ukrajinskog igrača. Sučeva nadoknada, odbijena lopta, nevjerojatan udarac. Bio je to jedan od rijetkih pokušaja suparnika, ali je nažalost završio iza Kelave.

No, Josip Šimunić odigrao je jednu maestralnu utakmicu. Pravovremeni startovi, odlična kontrola lopte u ovim nemogućim vremenskim uvjetima. Bio je oslonac igre u obrani, jednostavnih rješenja u većini problematičnih situacija. Iako će neki predbaciti da je mogao bolje reagirati kod pogotka gostiju, kada glavom nije dovoljno daleko izbacio loptu ispred svog kaznenog prostora, teško da mu se može zamjeriti slaba reakcija, jer je primljeni pogodak splet puno više ostalih nogometnih okolnosti.

Bivši trener Dinama Ante Čačić imao je viziju kako Argentinac Luis Ibanez može igrati desnu krilo, povratak Krune Jurčića značio je kako će se Lucho smjestiti na lijevoj strani Dinamove obrane. Bila je to njegova utakmica iskupljenja za sve loše nastupe.

Bio je puno življi, angažiraniji nego kolega mu Vrsaljko na suprotnoj strani terena, bio je puno koncentriraniji u obrani nego što smo ga imali naviku gledati u prijašnjim izdanjima, zaustavio je većinu suparničkih pokušaja, a istaknuo se i s nekoliko udaraca i upotrebljivih ubačaja.

Mateo Kovačić

Mladi Mateo Kovačić budućnost je Dinama, ali i hrvatskog nogometa, a pokazao je to i u susretu protiv kijevskog sastava. Bio je motor, pokretač igre u sredini terena. Dobro je kontrolirao loptu, pronalazio suigrače, ali se vraćao i u pozadinu, pokrivajući izlete Ibaneza u suparničku polovicu.

Imao je i nekoliko kvalitetnih prodora, nekolicinu upotrebljivih lopti u prostor i za njega se s pravom može reći kako je nasljednik Milana Badelja. Odigrao je utakmicu na razini puno višoj od Sammira, kojem nije mnogo toga polazilo za nogom. Od loših ubačaja iz kuta, slabo izvedenih prekida, pogrešnih dodavanja, upropaštenih prilika. Raspoloženiji Sammir više bi istaknuo i Kovačićev kvalitetan učinak.

Nadamo se kako ćemo Kovačića i naredne sezone imati prilike gledati u modrom dresu u europskim natjecanjima. Pred njim je stvarno blistava budućnost.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava05.12.2012. u 07:13
    od Sammira, kojem nije mnogo toga polazilo za nogom. Od loših ubačaja iz kuta, slabo izvedenih prekida, pogrešnih dodavanja, upropaštenih prilika. Raspoloženiji Sammir ...čuva se za repku.......
    Torca-Dubrava