Nogomet

Predvođen Sammirom, Dinamo afirmirao mlade i ostvario glavni cilj

Piše:Ante Zovko • nedjelja, 16.12.2012.
Predvođen Sammirom, Dinamo afirmirao mlade i ostvario glavni cilj
Foto: Kristijan Komarica

Iako je u Ligi prvaka osvojio tek bod, Dinamo u prvenstvu opet suvereno dominira i na putu je prema osmom uzastopnom naslovu prvaka. Veliki kiks doživio je u Kupu, zbog čega se, u kominaciji s porazom od posljednjeplasiranog Zagreba, dogodila promjena trenera.

Smjenjuju se godine, smjenjuju se treneri, ali i osmu sezonu zaredom Dinamo suvereno kroči terenima Prve lige. Iako je liga smanjena na 12 klubova, što joj je donijelo neizvjesnost, to za Dinamo ne vrijedi. Zagrebački klub na nekoliko je razina više u svim pogledima od ostalih, pa tako ima osam bodova više od prvog pratitelja. Uz utakmicu manje.

Već prije početka sezone bilo je jasno da Dinamo nitko neće moći ugroziti, a viđeno na terenu to je (opet) dokazalo. U klubu poput Lyona, koji je imao sličnu dominaciju u svojem prvenstvu, to bi bio preduvjet za zdravu atmosferu. Ali niti je Dinamo Lyon niti je Hrvatska Francuska, pa Dinamo iz niza razloga prati sve manje gledatelja, čak i u Ligi prvaka.

Nije pomoglo ni afirmiranje mladih snaga. Mateo Kovačić sada je već jedan od nositelja igre i nezamjenjivi dio modre momčadi. Ograničava ga tek njegova dob, tj. fizička konstitucija koja ide s njom, da se razvije u još boljeg, moćnijeg igrača. Alen Halilović malo je pomalo dobivao minutažu kod Ante Čačića poslije prodaje kapetana Milana Badelja i pokazao svoju klasu. Ako njima dvojici slijedi put Luke Modrića, nitko sigurno neće biti nezadovoljan time.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Čačić je dobio zadatak osvojiti duplu krunu. Ništa se drugo nije priznavalo. U prvenstvu je odradio posao gotovo bez greške, ali ga je stajao "glave" poraz od Zadra u Kupu. Lani je u prosincu zamijenio Krunoslava Jurčiča. U prosincu ove godine Jurčić je zamijenio njega i najvjerojatnije će podići trofej državnog prvaka za koji će, opet, biti zaslužan i još jedan trener.

Dinamo je krenuo u sezonu s momčadi koja se nije mnogo promijenila u odnosu na prošlu. Kelava je i dalje bio nedodirljiva "jedinica", Vida, Šimunić i Tonel držali su obranu, Kovačić, Sammir, a kasnije i Halilović, brinuli se za kreativne uloge, a u napad je pridodan Duje Čop, koji se na kraju polusezone pokazao kao najisplativija investicija.

Izvršni predsjednik Zdravko Mamić podržao je Čačića, koji je uspio osigurati Ligu prvaka, kod suspenzija Jerka Leke i Nikole Pokrivača, što je napravljeno prilično nespretno. Leko se vraća s Jurčićem i manjom plaćom, a Pokrivaču je krajem kolovoza rečeno da se na njega ne računa, što se moglo obaviti i tijekom ljeta. Dogovorom je otišao i Tonel, ponajbolji Dinamov stoper posljednjih desetak godina, ali i on poslije zategnutog odnosa s trenerom koji ga u završnici polusezone uopće nije koristio, pa je Portugalac samo odbrojavao zadnje dane u hrvatskoj metropoli.

Ispunjeni ciljevi

Osam bodova prednosti pred Hajdukom s utakmicom manje najvažniji je ispunjeni cilj. Dinamo je opet ostvario dominaciju na ligaškim terenima bez obzira na novi nastup u Ligi prvaka.

Uspješno je u momčad uveden Halilović koji je već pokazao o kakvom se potencijalu radi i kojeg su mediji već "rastrgali". Kovačić je postao konstanta, a njih dvojica zalog svijetle sportske, ali financijski stabilne budućnosti.

Neispunjeni ciljevi

Rezultatski, Dinamu se u prvenstvu gotovo ne može pronaći zamjerka. Sedam pobjeda, dva remija u Maksimiru, šest pobjeda, tri poraza u gostima. Najveći udarac ove sezone svakako je ispadanje u Kupu od Zadra, i to kad je vodio 2:0 deset minuta prije završetka utakmice.

Što se tiče kadra, Tonel je ostavio upitnik na stoperskoj poziciji. Ante Puljić morat će pokazati puno više kako bi dokazao da je spreman zauzeti standardnu rolu. Opet ostaju nedefinirane krilne pozicije. Ivan Tomečak zbog ozljede je izgubio mnogo vremena, lijevo krilo popunjavali su Ibanez i Pivarić, s više ili manje uspjeha.

Jurčić sa sobom donosi promjenu formacije, ali kakva god ona bila, Dinamo je stavio jednu ruku na najvažniju titulu, rezultati ne bi smjeli izostati s obzirom na kvalitetu u odnosu na ostale, pa će prvi pravi ispiti Dinamove spremnosti, kao i dosad, biti u pretkolu Lige prvaka.

Najbolja/najgora utakmica

Najboljima se mogu proglasiti dvije utakmice, protiv Zagreba (6:0) i Zadra (5:0). U obje su golove postigli različiti strijelci. Pjesnike su 25. kolovoza "izbušili" redom Alispahić, Vida, Sammir, Beqiraj i Leko, a Zadru su se 17. studenog za ispadanje u Kupu osvetili Kovačić, Halilović, Beqiraj, Pivarić i Krstanović.

Rezultatski, ali i simbolički najteži prvenstveni poraz Dinamo je doživio na Kantridi. Modri su napadali i pritiskali, ali su bili nepažljivi i Rijeka je pobijedila 3:0 zahvaljujući trima kirurški preciznim kontrama. Čačić je sumirao događaje na terenu: "Kada bi se gledali svi nogometni parametri, Dinamo po tome nije smio izgubiti susret. Rijeka je iskoristila svoje prilike i naše propuste u obrani. Nemam što predbaciti svojim igračima, ali priznajem da nismo bili spretni i sretni, Rijeka je kaznila naše kikseve i samim time zaslužila pobijediti."

Igrač polusezone

Nema sumnje, to je Sammir. Možda će ga mladi kolege Kovačić i Halilović jednog dana zasjeniti, ali novopečeni hrvatski reprezentativac ima trenutačnu prednost u fizikalijama i iskustvu, čime se puno lakše nameće protivnicima i donosi prevagu na terenima Prve lige. Prvi je strijelac prvenstva. Prošle sezone imao je ukupno sedam asistencija, trenutačno ih ima četiri, a ako ostane u Maksimirskoj, mogao bi nadmašiti svoj najbolji učinak (11) iz pretprošle sezone.

Pogled u proljeće

Sjećate li se Naftaša iz Ivanić Grada? Taj je niželigaš posljednji put izbacio Dinamo iz Hrvatskog nogometnog kupa prije kraja kalendarske godine. Bilo je to 2005. Poslije toga, Dinamo nije osvojio samo jedan Kup (2010.), a poslije dva uzastopna naslova, cijelo će proljeće posvetiti Prvoj ligi.

To dosad nije rezultatski "štekalo", ali svakako je nedostajalo motivacije kad se nema s kim natjecati za titulu najbolje momčadi u državi. Dinamo će osvojiti 15. naslov prvaka Hrvatske, to nije upitno, ali vjerojatno opet u otužnoj atmosferi.

Proljetni dio natjecanja dosad je bio i uvježbavanje momčadi za predstojeće europske izazove. Modri će se spremati za treći ulazak u Ligu prvaka u nizu, što će možda biti teže ostvariti nego ikad.

Momčad će tijekom zime sigurno izmijeniti svoju fizionomiju. Može se očekivati nekoliko odlazaka više nego dolazaka jer će Dinamo igrati na jednom, a ne više na tri fronta. Ako ode Sammir, očekuje se važnija uloga za Halilovića, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se riješiti napadačka križaljka jer su Beqiraj i Rukavina stagnirali. Hoće li se vratiti Kramarić? Pitanja su to na koja će odgovor, kao i dosad, dati Zdravko Mamić.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Luminarc16.12.2012. u 16:13
    Da, da. 'Jedan ko nijedan' vrijedi uvijek samo za Dinamo. Kod ostalih je uvijek za pohvalu, ne?Inace, dobar clanak, jedino malo spellcheck koristit. Sad bu dobil packe od Packa i stvar rijesena.
    Luminarc
  • Obrisan korisnik16.12.2012. u 15:51
    Možda je jedan k*o nijedan, ali ozbiljan novinar na jednom od rijetkih ozbiljnih sportskih portala, ipak bi trebao navesti točne podatke. Inače, solidna analiza jesenskog dijela sezone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.12.2012. u 14:52
    Dinamo je definitivno osvojio bod, pa proslava je bila na ulicama Zagreba, nemoj tako Zovko Ante, alo e
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.12.2012. u 14:49
    Covjek je izgleda ugasio tv u 90.-oj minuti. Dinamo je zabio iz penala. Mogao si pitati Jurisica ili nekoga ;) :)))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.12.2012. u 14:47
    shoda,jedan ko nijedan
    Obrisan korisnik