Košarka

Partizanu se dogodio Partizan

Piše:Ante Zovko • petak, 21.12.2012.
Partizanu se dogodio Partizan
Foto: FaH

Koliko god možda ironično zvučalo, Zadar je "osvetio" Cibonu pobijedivši Partizan u 14. kolu ABA lige na sličan način na koji su Beograđani 2010. osvojili regionalno natjecanje u Areni Zagreb.

Treba reći pošteno, da nije bilo lude završnice u utamici Zadra i Partizana (80:78), po kvaliteti je nitko ne bi zapamtio. Momčadi su iskombinirale 38 izgubljenih lopti, bilo je koraka, dosta prekršaja... Ali sve to zasjenila je završnica kakva se nije vidjela u ABA ligi od njezina finala 2010. između Cibone i Partizana.

Ante Delaš pogodio je tricu četiri sekunde prije kraja za vodstvo Zadra koji je većinu susreta proveo u minusu. Bertans uzvraća svojom tricom. Ostalo je osam stotinki, dovoljno tek za lob. Uspjelo je. Popunjeni Višnjik eksplodirao je kad je Delaš nabacio Romeu Travisu za pobjednički alley-oop. Podsjetilo je to automatski na tricu Kecmana u Areni Zagreb. "Kecman" je postao sinonim za koš u posljednji čas, a sada se dogodio Partizanu.

Ostale utakmice hrvatskih predstavnika bile su lišene takvog kidanja živaca. Bez Vujčića, Vukušića, Markulina i Vukovića, Split jednostavno nije imao šanse kod Crvene zvezde. Devetorica Splićana držala su se do poluvremena, ali kako je rastao broj osobnih pogrešaka, Zvezda je punila protivnički koš i završilo je prema očekivanju uvjerljivo - 94:67.

Cibona će vjerojatno još dugo žaliti za prilikom propuštenom u Skoplju. Pet minuta prije kraja gubila je od MZT-a 64:76, da bi se serijom 9:0 potpuno približila, no dekoncentracija u obrani i napadački skok Stojanovskog poslije promašene vlastite trice, odnijelo je snove o pobjedi koja je itekako potrebna Vukovima. Zato je protiv Szolnokija u Zagrebu "pod mus".

Završivši nastup u Euroligi, Cedevita je ušla u pobjedničku seriju. Aleksandar Petrović najavio je utakmicu protiv Budućnosti kao prijelomnicu sezone. Vitamini su uspjeli i dobili sa 84:75 konkurenta za završni turnir, pa sada imaju bolji međusobni omjer od crnogorskog prvaka kojeg su svladali i u Podgorici.

Dok traju pregovori oko prodaje Darka Planinića, trenutačno najkorisnijeg igrača lige, Široki WWin niže poraze. U Laktašima je zabilježio četvrti u nizu, deseti ukupno. Igokea je slavila sa 89:73 i grabi prema Final Fouru, a sanja i o Euroligi. Momčadi Ivana Velića pak prijeko je potreban razigravač, a i šuter, inače bi se mogla oprostiti ne samo od Planinića nego i od regionalnog društva.

Utakmica kola

Iako ne kvalitetom, utakmica Zadra i Partizana zbog dramatične završnice privukla je dakako najviše pozornosti. Devet poena u posljednje četiri sekunde ne viđa se svaki dan, pogotovo ne na način koji je viđen u Višnjiku. A sve to mogli su vidjeti i pratioci LeBrona Jamesa na njegovu Twitteru, gdje je komentirao snimku završnice i pokazao da nije zaboravio Travisa, kolegu iz srednje škole u Akronu.

Igrač kola

Predrag Šuput jedan je od najkonstantnijih u Cedeviti ove sezone, a odigrao je, uz Braceyja Wrighta, ključnu ulogu protiv Budućnosti. Sa šutom 4/5 za dva i tri, postigao je 22 poena, od kojih su neki bili vitalni za Zagrepčane prilikom rezultatskog odvajanja u posljednjoj četvrtini.

Petorka kola

Predrag Šuput (Cedevita): 22 poena, devet skokova

Marton Bader (Szolnoki): 22 poena, sedam skokova, tri asistencije

Jaka Blažič (Union Olimpija): 34 poena, tri skoka

Vladimir Lučić (Partizan): 15 poena, deset skokova, dvije asistencije

Aron Baynes (Union Olimpija): 16 poena, 13 skokova, dvije asistencije

Izjava kola

Velimir Gašić mijenjao je u Zadru suspendiranog Duška Vujoševića na klupi Partizana. Poslije završnice iz noćne more po euroligaša, korektno je čestitao Zadru istaknuvši atmosferu:

"U Zadru sam više puta bio kao trener i uvijek sam uživao u atmosferi, a to sam preporučio i svojim igračima. U ovakvim se uvjetima postaje pravi igrač."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Manolito22.12.2012. u 01:30
    zadnja ti je recenica gluplja od celog komentara.da je....onda je...i kome bi se onda pisala titula iz 2010, zadru ciboni il partizanu?jbt bili bolji spretniji uzeli pobedu, cestitke i dovidjenja.kakva crna cibona i osveta, ko da iko od purgera se sad oseca boljim.serete ga posteno, iskreno
    Manolito
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 17:46
    Izjednacena liga koja je zanimljiva navijacima i sponzorima. Nema tu puno mudrosti. Naravno oni koji rade dobro sa mladima ce dugorocno biti uspjesniji...nebi me iznenadilo da za dvije, tri godine jedan regionalni klub ovoji Euroligu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 17:14
    postalo je zanimljivo. svako svakog može pobijedit. Partizan je u Euroligi za loptu ispustio 2 krug a ovdje puši od timova koji se bore sa neimaštinom ... neznam da li je razina košarke baš tolika, ali uz malo više novaca ova liga bi mogla biti 2,3 u Eu. glupo je samo što samo dva tima idu u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 13:45
    svaka čast i gašiću na onoj izjavi..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 11:43
    Prvo i prvo, svaka čast Zadru, fenomenalna tekma i nevjerojatna završnica susreta, za to treba imati muda i živce. Ono kaj mi je glupo u cijeloj priči su naslovi ''Zadar osvetio Cibonu''. Super da su dobili Partizan, pogotovo ovako, ali ovo je bila samo još jedna tekma, Partizan nije ispao iz prvih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik