Ostali sportovi

Deset događaja koji su obilježili hrvatski sport u 2012. godini

Piše:Borna Rupnik • subota, 29.12.2012.
Deset događaja koji su obilježili hrvatski sport u 2012. godini
Foto: FaH

Hrvatski sport ima na što biti ponosan na kraju prije svega olimpijske 2012. godine. Bilo je suza radosnica, bilo je i tuge, ali najvažnije, bilo je događaja za pamćenje i prepričavanje...

Sve u svemu, nije loš taj hrvatski sport, zar ne?

Kada se pri kraju godine prihvatite podvlačenja crte, a izvan konačnog izbora ostanu vam događaji poput skromnog odlaska tihog, a velikog Ivana Ljubičića u igračku mirovinu, pobjeda Hajduka nad milanskim Interom i Slaven Belupa nad Athletic Bilbaom, ulaska Nikice Jelavića na velika vrata u Premiership, povratka Božidara Maljkovića u hrvatsku košarku i Ćire Blaževića u hrvatski nogomet, činjenice da se Dario Šarić napokon skrasio ili proslave 100. rođendana Hrvatskog nogometnog saveza, znate da je iza svih sportskih zaljubljenika prilično bogata, uspješna i sadržajna godina.

10. Medveščak u Puli: Hokej na ledu usred rimskog amfiteatra

Slika 8 od 8.
Foto: Aldo Šuran

Iako je igrao i polufinale EBEL-a u sada već epskim dvobojima sa suparnikom iz Klagenfurta, zagrebački Medveščak - koji još uvijek čvrsto drži ugled jedne od najpozitivnijih hrvatskih sportskih priča - pamtit će 2012. godinu po rijetko viđenom projektu.

U rujnu su odigrane dvije utakmice na hrvatskoj obali, makar se ona prva zbog velikih problema sa stanjem leda našla pod znakom pitanja, a slike iz Pule obišle su svijet. O hrvatskom hokeju tada se pričalo i daleko izvan hrvatskih granica, a Medveščak je još jednom dokazao da može i zna razmišljati izvan zadanih okvira.

O promotivnom učinku gladijatorskih borbi na ledu pulske Arene suvišno je i raspravljati, dok će o doživljenom svi prisutni - a bilo ih je u dresovima brojnih klubova - još dugo imati ponešto za reći.

9. EP u futsalu: Dvoransko ludilo Splita i Zagreba

Slika 1 od 1.
Foto: Duje Bonačić

Od 31. siječnja do 11. veljače, u pauzi "pravog" nogometa na hrvatskim terenima, Hrvatskom je zagospodario onaj dvoranski. Split i Zagreb organizirali su Europsko prvenstvo u novim dvoranama, Spaladium Areni i Areni Zagreb, te rušili rekorde gledanosti, a domaća je reprezentacija na krilima podrške s tribina ostvarila povijesni uspjeh i ušla u polufinale.

Rusija i Italija ipak su bile prevelike prepreke na putu do medalje, pri čemu se zlatom u sjajnom finalu okitila Španjolska.

Futsal je tim događajem dobio priliku učvrstiti svoju poziciju unutar hrvatskog sporta, a prigoda koju je UEFA otvorila Lijepoj našoj ponovno je potvrdila da se i u Hrvatskoj može dobro pripremiti i provesti u djelo veliko natjecanje. Kada se hoće...

8. Završnica klupske košarkaške sezone

Slika 3 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Nakon što je Cedevita u veljači u dramatičnom finalu Kupa Krešimira Ćosića uzela svoj prvi veliki trofej, ista je momčad krajem travnja ušla u finale regionalne ABA lige preko branitelja naslova, beogradskog Partizana, te posrnula tek pred favoriziranim Maccabijem, domaćinom završnog turnira u Tel Avivu.

Na to se nadovezala zanimljiva završnica prvenstva Hrvatske, u kojoj je razbuđeni Split istu tu Cedevitu u polufinalu natjerao na majstoricu, a potom je Cibona pod vodstvom Jasmina Repeše u četiri utakmice zasluženo uzela titulu prvaka. Cedevita je pak izborila plasman u Euroligu, Zadar i Split ulazak u regionalno društvo, a sve zajedno ponudilo je novu vjeru da hrvatskoj košarci slijede bolji dani.

Već je sama ta vjera bila veliki korak naprijed.

7. Dinamov happy end hoda po trnju u Ligi prvaka

Slika 10 od 10.
Foto: FaH

Može se štošta reći protiv toga, no Hrvatska je drugu godinu zaredom imala svog predstavnika u elitnom europskom natjecanju u najpopularnijem sportu, usprkos domaćoj ligi koja je "svjetlosnim godinama" daleko od onih u kojima igraju standardni sudionici Lige prvaka.

Šest prošlogodišnjih poraza, uz novih pet ove jeseni u grupnoj fazi, razapelo je maksimirske Modre i dovelo ih pred silne kritike i ismijavanja, premda je na mahove njihova igra bila sasvim solidna.

Upravo je zbog toga, kao i usprkos tome, zlata vrijedan bio pogodak Ivana Krstanovića u 95. minuti posljednjeg okršaja protiv kijevskog Dynama, postignut zahvaljujući upornosti, unatoč teškim, snježnim uvjetima, uz teške okove oko nogu i prijetnju Anderlechtovim rekordom nizom poraza. Dinamo sada ipak lakše diše.

6. Volpi in, Varaždin out

Slika 2 od 2.
Foto: Antonio Pejić

Početkom ožujka dovršeno je ulaganje talijanskog poduzetnika u momčad Rijeke, čime je na Kantridu vraćena financijska stabilnost te je započet projekt osnaživanja momčadi i pokušaja lova na dominaciju Dinama i Hajduka u hrvatskim okvirima. S obzirom na situaciju u domaćem nogometu, koja uključuje i većinu prvoligaša, Rijeka je postala zasebna priča koja će u budućnosti biti pod posebnim povećalom.

Međutim, gotovo je istovremeno dovršena varaždinska priča u prvoligaškom društvu. Protiv Dinama, 24. ožujka, Varaždin je odigrao posljednju utakmicu, nakon čega je izbačen iz natjecanja te mora krenuti ispočetka iz nižih liga.

Jedan od tradicionalnih centara hrvatskog nogometa, s obzirom na ulogu koju je Varteks igrao u hrvatskim prvenstvima, tako je postao "žrtveno janje", ali i predmet novih - i potrebnih - rasprava o provođenju propisa i zakona te dosljednosti u uvođenju reda u poslovanje nogometnih klubova.

5. Marković out, Šuker i Štimac in

Slika 9 od 9.
Foto: FaH

Dugo se vremena tražio i čekao odlazak Vlatka Markovića s čelne pozicije u Hrvatskom nogometnom savezu, da bi poslije Europskog prvenstva 2012. godine njegov posao preuzeo Davor Šuker, najbolji strijelac hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti i jedan od najpoznatijih hrvatskih "izvoznih proizvoda" u svijetu.

Međutim, niti je Markovićev odlazak na kraju dočekan "raširenih ruku", niti je dolazak Davora Šukera dočekan emocijama kakve bi se mogle očekivati još ne tako davno. U smjenu na vrhu Rusanove uključen je bio i novi izbornik Igor Štimac, koji se na toj poziciji najavljivao i prije službenog odlaska Slavena Bilića s klupe nacionalne selekcije.

Spomenuti potezi kod mnogih su izazvali ili samo učvrstili mišljenje o dirigentskim potezima u kojima sudjeluje i Zdravko Mamić te je novoj garnituri Šuker - Vrbanović - Štimac, umjesto da uživa prednost novih lica na vlasti preostalo svladavanje dodatnih prepreka svog imidža u javnosti. Jesu li za to spremni, pokazat će - djela.

4. Luka Modrić: Mourinhova želja i selidba u Real Madrid

Slika 7 od 7.
Foto: EPA

Sapunica o transferu hrvatskog reprezentativca Luke Modrića bila je aktualna već prošle godine, a ovoga ljeta ponovno su se trošile tipkovnice i tinta kako bi se što prije bivšeg igrača Dinama preselilo na novo odredište. Prodaja iz Tottenhama u Real Madrid razvukla se gotovo do kraja prijelaznog roka.

Ipak, kada se izuzmu često vrlo iritantna i sebi proturječna medijska pumpanja priče, ostaje podatak da Hrvatska opet ima predstavnika na najvišoj razini klupskog nogometa, u jednom od najvećih klubova na svijetu.

Jose Mourinho, The Special One, čovjek čije se riječi prenose diljem kugle zemaljske, nije se libio reći kako mu je Modrić jedina želja, a rijetki su oni - bez obzira na navijačku pripadnost - koji nisu osjetili zadovoljstvo što je jedan hrvatski nogometaš, koji se dokazivao i na domaćim terenima, stigao na predstavljanje na Santiago Bernabeu. Više od toga jednostavno - ne ide.

3. Hrvatska s beogradskom broncom do Hrvatske bez Balića

Slika 5 od 5.
Foto: FaH

Europsko rukometno prvenstvo u Srbiji imalo je poseban naboj za hrvatsku reprezentaciju, posebno nakon velikog slavlja nad Francuzima. Uslijedio je iščekivani dvoboj s domaćinima, u polufinalu, koji je u "nabrijanoj" atmosferi pripao Srbiji, a Hrvatima je ostao okršaj za brončano odličje.

U testu karaktera pali su Španjolci te su se Golužini izabranici uspeli na pobjedničko postolje za još jedno odličje u trofejnoj riznici, nakon čega je tijekom ljeta stigla i olimpijska bronca.

No, nemoguće je rukometne medalje odvojiti od samog kraja godine, kada je pri objavi popisa kandidata za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj izostavljen Ivano Balić, simbol cijele hrvatske generacije, u pomalo apsurdnoj izmjeni argumenata zašto ga se nije moglo kontaktirati. Ostala je tako velika, neizbrisiva mrlja.

2. Uzdignute glave na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini

Slika 4 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Kvalifikacijske muke, uz trijumfalni pohod na Istanbul, značile su da će konačna ocjena mandata Slavena Bilića na klupi hrvatske reprezentacije pasti upravo na europskoj smotri u ljeto 2012. godine. Nakon šest godina Bilićev je oproštaj stigao u društvu Republike Irske te, pokazalo se, kasnijih finalista Italije i Španjolske.

Hrvatska nije prošla u četvrtfinale, no Hrvatska nikoga nije razočarala u Poljskoj i Ukrajini. Dokazivanje kvalitete protiv žilavih Iraca, povratak protiv raspoložene Italije te pametna igra i velika prilika za izbacivanje aktualnih svjetskih i europskih prvaka bili su itekako dovoljni za zaključak da se učinilo sve što se moglo. Više se ne može tražiti.

Diljem Hrvatske osjetila su se "puna srca" nakon nastupa nogometaša u kvadratićima, što je popularne Bilić Boyse vratilo na mjesto koje i zaslužuju. Eh, da je još samo Rakitić pogodio...

1. Bogat ulov na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Londonu

Slika 6 od 6.
Foto: FaH

Iza hrvatskih je olimpijaca najuspješniji nastup od samostalnosti. U britanskoj prijestolnici Lijepa naša slušala se zbog Sandre Perković, Giovannija Cernogoraza i vaterpolista, srebro je dodao veslački četverac, a broncama su se okitili rukometaši i Lucija Zaninović.

Bilo je još nastupa koje smo s užitkom pratili, poput rukometašica i košarkašica, jedriličarima je malo nedostajalo do medalja, kao i Glasnoviću, Đurkoviću ili Snježani Pejčić, paru Čilić - Dodig ili Andreju Gaćini. A jednu od sigurnih oklada, Blanku Vlašić, zaustavila je ozljeda.

Nešto kasnije, naciju su obradovali i paraolimpijci, koji su se iz Londona vratili sa srebrima Darka Kralja i Zorana Talića te broncama Branimira Budetića, Mikele Ristoski i Mihovila Španje. Već je sam nastup pod olimpijskim krugovima kruna karijere mnogih sportaša, a Hrvati su u Londonu uistinu imali na koga i što biti ponosni.

Retrospektiva 2012.

Za kraj 2012., urednici i novinari Sportneta pripremit će vam osvrt na neke od događaja, sportaša i ekipa koje su obilježile ovu godinu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kako je nemoguće objektivno komparirati različite sportove i natjecanja, radi se o subjektivnim kriterijima svakog autora, a tekstovima nije cilj poslagati događaje ili sportaše po nekoj objektivnoj vrijednosti uspjeha već osobnom dojmu koje su izvedba, uspjeh, pa i ponašanje tih sportaša ili ekipa na njega ostavili.

Raspored tekstova

20.12. Pet ekipa godine
21.12. Pet sportaša godine
22.12. Pet utakmica godine
23.12. Pet sportašica godine
24.12. Pet lijepih sportskih priča
25.12. FOTO: Pregled 2012. u fotografijama
26.12. Pet iznenađenja godine
27.12. Oni će nam nedostajati
28.12. 10 osoba hrvatskog sporta
29.12. 10 događaja hrvatskog sporta
30.12. VIDEO: 10 poteza godine
31.12. Sportska 2012. na Sportnetu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.12.2012. u 01:56
    da, a u slučaju građanskog nije ništa bilo rješeno, taj gol je osiguro proljeće u europi, ili možda ipak nije?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2012. u 20:54
    Naravno da znači,u ligi prvaka je u svakoj utakmici ulog milijun eura i u svakoj utakmici ekipe idu 100 posto.U EL je Inter igrao sa pola gasa,čak i Neftchi im je otkinuo bod a Partizan je imao 0-0 na San Siru do 88.minute...da suisti klubovi igrali u lp di je ulog milja eura Inter bi i Partizana i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2012. u 20:49
    ruud van gol,ajde popi pivu i skoči u rivu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2012. u 20:39
    pa normalno da vrijedi vise..svaka cast hajduku na pobjedi..al sve je vec bilo rijeseno na poljudu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2012. u 20:13
    znači više vridi bod gnk-a protiv kijeva nego pobjeda hajduka u milanu protiv intera,ajde neka...
    Obrisan korisnik