Nogomet

Brojke Afričkog kupa nacija: Egipćani i Eto'o ispred svih

Piše:Borna Rupnik • četvrtak, 17.01.2013.
Brojke Afričkog kupa nacija: Egipćani i Eto'o ispred svih
Foto: EPA

47 je reprezentacija krenulo u skraćene kvalifikacije za Afrički kup nacija 2013. godine u Južnoafričkoj Republici. Od 19. siječnja do 10. veljače njih 16 borit će se za naslov najboljeg u natjecanju koje se razvijalo polako, uz dosta poteškoća, ali svaki put dobiva sve više medijske pažnje...

Južnoafričkih "jedan od jedan"

Domaćin će afričke smotre biti Južnoafrička Republika, po drugi puta u svojoj povijesti. Prvi im je put domaćinstvo dodijeljeno 1996. godine, čime je obilježen povratak Bafane Bafane u ovo natjecanje, nakon ukidanja apartheida. Nogometaši su odradili svoj dio posla na najbolji mogući način te su u finalu pobijedili Tunis 2:0 za veliko slavlje u svojoj zemlji.

Počelo sa samo tri momčadi

Prvi Afrički kup nacija odigran je 1957. godine sa samo tri momčadi: Egiptom, Sudanom i Etiopijom. Prvi strijelac bio je Egipćanin Raafat Attia, a zanimljivo je da je 1000. pogodak na afričkim prvenstvima postigao proslavljeni Nigerijac Okocha, 2004. godine u Tunisu.

Ove će godine Južnoafrička Republika domaćin biti umjesto Libije, kojoj je domaćinstvo oduzeto zbog nesigurne političke situacije u državi. Libija će domaćin Afričkog kupa nacija biti 2017. godine.

Egipat i Gana najčešće su bili domaćini, po četiri puta, a tri je puta ta čast ukazana Etiopiji i Tunisu.

Kako se Afrički kup nacija ne bi održavao iste godine kao i Svjetsko prvenstvo, odlučeno je u svibnju 2010. godine da će unutar samo godinu dana biti odigrana dva turnira, radi pomaka na neparne godine. Tako će Zambija svoju titulu iz Gabona i Ekvatorijalne Gvineje 2012. godine braniti već u narednim danima.

Rekordni Egipćani

Egipat, koji je u kvalifikacijama za JAR ispao od Srednjoafričke Republike, jedini se može podičiti s čak sedam naslova prvaka Afrike (jedan ima kao Ujedinjena Arapska Republika), a posebno je dubok trag ostavila generacija pod vodstvom Hassana Shehate koja je tri puta zaredom nadjačala konkurenciju između 2006. i 2010. godine. U finalima su padali Obala Bjelokosti (na jedanaesterce) te Kamerun i Gana s minimalnih 1:0, uz pogotke Aboutrike u 77., odnosno Geda u 85. minuti utakmice. Gedo je pritom ostao zapamćen kao zlatna zamjena, s pet postignutih pogodaka nakon ulazaka s klupe, uz titulu najboljeg strijelca. Egipćani su na taj su način okrunili svoju organiziranu i ozbiljnu igru te stekli ugled momčadi s izrazitim pobjedničkim mentalitetom.

Na TV od 1970., sa svim igračima od 1982.

Prvi televizijski prijenos Afričkog kupa nacija pripremljen je 1970. godine, iz Sudana.

Do 1967. godine pravo nastupa nisu imali igrači koji su svoj nogometni kruh zarađivali izvan Crnog kontinenta. Do 1982. godine dopušteno je bilo imati dvojicu "inozemaca", a potom su ukinuta bilo kakva ograničenja.

Po četiri naslova prvaka imaju Gana (posljednji put 1982. godine) i Kamerun (posljednji put 2002. godine), a po dva su puta kontinentalnu smotru osvajali Nigerija i Demokratska Republika Kongo.

Obala Bjelokosti do prvog je mjesta, bez primljenog pogotka u šest utakmica, stigla samo 1992. godine, što pojačava silnu želju Slonova da napokon uzmu još poneki trofej. Po jednom su se na tron uspinjali sjevernoafrički rivali Alžir, Tunis i Maroko, zatim aktualni prvak Zambija te Sudan, već spomenuta Južnoafrička Republika, Etiopija i Kongo.

Senegalci, koji su bili senzacija na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, samo su jednom, iste te godine, igrali finale. Izgubili su ga od Kameruna, na jedanaesterce.

Samuel Eto'o na vrhu vječne ljestvice strijelaca

Među najučinkovitijim igračima Afričkog kupa nacija vodi prvi adut Kamerunaca, Samuel Eto'o, koji je već 18 puta pogađao protivničke mreže na završnim turnirima. Slijedi ga Laurent Pokou, reprezentativac Obale Bjelokosti iz 1968. i 1970. godine, koji je u oba navrata bio prvi strijelac natjecanja, sa šest i s osam pogodaka, ukupno 14.

Nedavno preminuli Nigerijac Rashidi Yekini na svom kontu ima 13, a Egipćanin Hassan El-Shazly jedan manje. Dvoznamenkasti su još Patrick Mboma i Hossam Hassan s 11 te Ndaye Mulamba, Didier Drogba, Joel Tiéhi, Mengistu Worku, Francileudo Santos te Kalusha Bwalya s 10.

Rekord po broju pogodaka na jednom završnom turniru drži Ndaye Mulamba, koji je 1974. godine za tadašnju šampionsku momčad Zaira postigao devet pogodaka.

Branitelj naslova: Zambijska bajka na mjestu nesreće

Zambija je prošle godine osvojila svoju prvu kontinentalnu titulu, kao 14. zemlja Afrike kojoj je pošlo za rukom okititi se naslovom prvaka. Nakon 0:0 i boljeg izvođenja jedanaesteraca, Zambijci su u sada već legendarnoj priči pobjedu posvetili svojim sunarodnjacima, koji su 1993. godine poginuli nedaleko Librevillea, u Gabonu. Upravo je u Librevilleu odigran finalni dvoboj u kojemu su tragičari postali Kolo Toure i Gervinho, koji su promašili s bijele točke za Obalu Bjelokosti, kao i Didier Drogba, koji je promašio kazneni udarac tijekom utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2013. u 23:50
    ups tek sad vidim da nije meni upućeno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2013. u 23:47
    ma ne krivo si me shvatio, meni je ovo zanimljivo natjecanje , ja ga pratim od 1998 konkurencija veća nego na europskom prvenstvu kad samo pogledaš da već dvije godine zaredom nema egipta , senegala , kameruna uz to taj egipat tri prvenstva zaredom osvojio a u međuvremenu se nije kvalificira na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis17.01.2013. u 23:32
    što je pjesnik time htio reći? da afrika više nije egzotičan kontinent? da egzotično znači nesposobno ili dosadno? je li copa américa prvenstvo nekog egzotičnog kontinenta? ja mislim ipak da je to europsko prvenstvo, postaje iz godine u godinu egzotičnije ... *face palm*
    cameosis
  • Obrisan korisnik17.01.2013. u 23:01
    najzanimljivije natjecanje u galaksiji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2013. u 22:19
    o čemu vi pričate,kakav egipat? pa u tekstu jasno piše da se nisu plasirali jer su ispali u kvalifikacijama od srednjoafričke republike
    Obrisan korisnik