Nogomet

Ojačana Zambija brani titulu, Slonovi siti poraza u potrazi za iskupljenjem

Piše:Igor Šestak • petak, 18.01.2013.
Ojačana Zambija brani titulu, Slonovi siti poraza u potrazi za iskupljenjem
Foto: EPA

U subotu 19. siječnja u Johannesburgu će započeti 29. izdanje Afričkog kupa nacija. Samo godinu dana nakon prethodnog kontinentalnog prvenstva 16 će se reprezentacija naći u Južnoafričkoj Republici i tražiti svoj put do afričkog trona. Zambija će pokušati obraniti naslov, Obala Bjelokosti glavni je izazivač, a prema naslovu prvaka s pravom pogledava još nekoliko reprezentacija. Put do finala koje se igra 10. veljače nikome neće biti jednostavan, a ovogodišnji bi Kup nacija svakako trebao biti kvalitetniji od prošlogodišnjeg.

Samo godinu dana nakon senzacionalne pobjede Zambije u finalu 28. Afričkog kupa nacija pred najboljim nogometašima Crnog kontinenta novo je kontinentalno prvenstvo. Nakon 23 izdanja, odnosno 46 godina održavanja u parnim godinama, Afrički kup nacija od 2013. prelazi na neparne godine kako se više ne bi odigravao u godinama Svjetskih prvenstava.

Domaćin 29. Afričkog kupa nacija bit će Južnoafrička Republika. Država koja je prije dvije i pol godine organizirala Svjetsko prvenstvo ovo je natjecanje dobila prema staroj izreci dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Naime, za domaćina turnira ranije je izabrana Libija, no građanski rat u toj zemlji ispriječio se odigravanju nogometnih utakmica pa je na mjesto domaćina uskočila Južnoafrička Republika, ponajprije zbog odlične infrastrukture, barem za afričke prilike.

Prošlogodišnji problemi

Turnir koji su prošle godine organizirali Gabon i Ekvatorijalna Gvineja nije polučio uspjeh. Nogomet koji su prikazale reprezentacije bio je daleko od kvalitetnog, a izostali su i navijači. Probleme je tada dobro detektirao Arsene Wenger: "Dvije su me stvari razočarale. Ukupna kvaliteta nekih utakmica i slaba posjeta. Tko je vidio prazne tribine na polufinalnoj utakmici između Obale Bjelokosti i Malija morao se zapitati što je pošlo po zlu."

Iako su od prošlog finala prošla tek 342 dana, zanimljivo je da se gotovo pola reprezentacija sudionica promijenilo. Od njih 16, devet ih se za titulu kontinentalnog prvaka borilo i prošle godine, a sedam ih se nakon duže ili kraće pauze vraća među odabrano društvo.

Kvalifikacije su bile ekspresne, a devet reprezentacija koje su zadržale konstantu su Angola, Burkina Faso, Gana, Mali, Maroko, Niger, Obala Bjelokosti, Tunis te braniteljica naslova, reprezentacija Zambije.

Ove godine na turniru nema prošlogodišnjih domaćina, Gabona i Ekvatorijalne Gvineje, a nastup nisu izborili niti Senegal, Sudan, Botswana, Gvineja te nesuđeni domaćin Libija. Osim domaćina, "novaci" su Nigerija, Togo, Etiopija, DR Kongo, Alžir i Kapverdsko otočje, reprezentacija koja će prvi put u povijesti zaigrati na završnom turniru.

Je li došao red na Obalu Bjelokosti?

Priču o favoritima turnira najbolje je početi prošlogodišnjim pobjednicima. Reprezentativci Zambije prošle su godine svladali put od autsajdera do senzacionalnih pobjednika Kupa nacija, a na tom su putu u završnici uspjeli preskočiti i Ganu i Obalu Bjelokosti (na jedanaesterce). Uoči novog izdanja Kupa nacija Zambiju se ponovno ne svrstava među glavne kandidate za naslov, što je s obzirom na pojedinačnu kvalitetu igrača i razumljivo, no na momčad koju s klupe vodi francuski karizmatik Herve Renard svakako se obraća daleko veća pažnja. Skupinu C s Nigerijom, Burkinom Faso i Etiopijom trebali bi proći, a kasnije je sve moguće.

Ako su mogli prošle godine, Zambijci do naslova mogu i ove, posebno jer na turnir dolaze snažniji za trojicu igrača koji su lani bili prisiljeni propustiti natjecanje. Branič Mbola bio je suspendiran, veznjak Njobvu i napadač Mulenga ozlijeđeni, a sada su i oni na raspolaganju Renardovoj momčadi koju bi ponovno trebali predvoditi vratar Mweene, branič Sunzu (strijelac pobjedničkog jedanaesterca u prošlogodišnjem finalu) i napadač Katongo. Teško je očekivati da bi se Zambijcima drugu godinu zaredom baš sve moglo poklopiti, ali Renard vjeruje u svoje igrače: "Rijetki misle da smo sposobni obraniti naslov. Možda zaista neka reprezentacija bude bolja od naše, ali ovu momčad nikome neće biti lako pobijediti."

Prvi favoriti za naslov ipak su nogometaši Obale Bjelokosti. Ova sjajna generacija predvođena velikim Didierom Drogbom čeka u redu za kontinentalni naslov već sedam godina, a ovogodišnji turnir možda je i posljednja prilika za neke istaknute članove te reprezentacije. U Egiptu 2006. na jedanaesterce su izgubili finale od domaćina, 2008. u Gani utakmicu za treće mjesto također od domaćina, 2010. u Angoli četvrtfinale od Egipta nakon produžetaka, a prošle godine već spomenuto finale od Zambije. Je li konačno došao red da Slonovi osvoje prvi naslov od 1992. godine?

Didier Drogba: "Postali smo umorni od tih silnih poraza. Mislim da imamo momčad sposobnu za velike stvari na Afričkom kupu nacija 2013. i da je pravi trenutak da našim navijačima poklonimo osvajanje tog trofeja."

Drogba više nije u Chelseaju, ali će i ovaj put biti udarna igla svoje zemlje. Na leđima ima 34 godine i moguće je da mu ovo bude posljednji Kup nacija. Igrači poput Ebouea, Boke, Kolo Tourea, Yaya Tourea, Zokore, Romarica i Ya Konana na pragu su ili su već ušli u svoje tridesete godine, ali roster ove reprezentacije djeluje zaista impresivno. S klupe će ih voditi Francuz Sabri Lamouchi, a mogućnosti će im biti propisno testirane već u skupini D, koju dijele s Alžirom, Tunisom i Togom.

U krugu favorita je i Gana, ali izbornik James Kwasi Appiah morat će pronaći način kako nadomjestiti izostanke važnih igrača. Na raspolaganju neće imati braću Ayew, Muntarija, Essiena i Inkooma, a bez njih ovoj reprezentaciji ipak pada kvaliteta. Gana je svoj posljednji naslov osvojila davne 1982. godine, a nakon toga najbliže je došla 2010. kada je u finalu poražena od Egipta. Do trofeja će ju pokušati odvesti kapetan Asamoah Gyan, obrambeni aduti Vorsah i Mensah te sve bolji Kwadwo Asamoah iz Juventusa. Ždrijeb skupina išao im je na ruku pa ne bi trebali imati previše problema na putu do osvajanja prvog mjesta u skupini B kraj Malija, Nigera i DR Konga.

Na listi potencijalnih osvajača Afričkog kupa nacija 2013. dobro kotiraju i Nigerijci. Nakon što su propustili prošli turnir u Južnoafričku Republiku dolaze željni dokazivanja, a do uspjeha će ih pokušati odvesti izbornik Stephen Keshi. Nedavno vrlo jaka reprezentacija trenutno nije na vrhuncu svoje moći, a do uspjeha na ovom natjecanju pokušat će doći s vrlo mladim igračima. Od iskusnijih na popisu su vratar Enyeama, stoper Yobo, veznjak Obi Mikel i napadač Uche, a mladi val predvode Victor Moses, Ideye Brown i Elderson Echiejile. Za pohod na prvi naslov od 1994. Keshi se odlučio izostaviti napadače poput Martinsa i Odemwingiea, a snagu mlade nigerijske reprezentacije testirat će protivnici u skupini C.

Na kraju, valja još spomenuti i domaćine. Bafana Bafana bit će pod pritiskom očekivanja domaće javnosti, a budući da je u posljednjih pola godine igrala isključivo prijateljske susrete (ne posebno uspješno) teško je ocijeniti njene stvarne mogućnosti. Ipak, nošeni domaćom publikom domaćini na ovakvim turnirima često odigraju značajnu ulogu, a tome se nada i izbornik Gordon Igesund. Reprezentaciju je uglavnom sastavio od igrača koji nastupaju u domaćim klubovima (najpoznatiji Tshabalala, Mphela), a među internacionalcima se ističu Ngcongca (Genk), Serero (Ajax) te "Englezi" Dikgacoi i Furman. 1996. Južnoafrička Republika je na svom terenu osvojila Kup nacija, a prema ponavljanju tog uspjeha krenut će iz skupine A, u kojoj će snage odmjeriti s Marokom, Angolom i Kapverdskim Otočjem.

Sjevernoafričko društvo i Mali vrebaju iz sjene

Pomalo iz sjene glavnih favorita na afrički tron s pravom pogledavaju reprezentacija Malija te sjevernoafričko društvo iz Tunisa, Maroka i Alžira.

Najveći uspjeh Malija na Afričkom kupu nacija je drugo mjesto davne 1972. godine, a planove favoritima ova će reprezentacija pokušati pokvariti s još jednim francuskim izbornikom, Patriceom Carteronom. I većina igrača dolazi iz Ligue 1 (Fousseeyni Diawara, Adama Coulibaly, Mohamed Sissoko, Kalilou Traore), a važni aduti bit će još "Englezi" Modibo Maiga i Samba Diakite te Seydou Keita, bivši igrač Barcelone koji kruh zarađuje u kineskom Dalianu.

Tko će osvojiti Afrički kup nacija 2013.?

ANKETA#441

Znate li da marokanski izbornik Rachid Taoussi na Kup nacija svojom voljom ne vodi Adela Taarabta i Marouanea Chamakha, vjerojatno mislite da je poludio. No, on zapravo ima odličan izbor ofenzivnih igrača, a do rezultata će pokušati doći s bez dvojice igrača koji nastupaju u Premiershipu. Zato u momčadi ima Barradu iz Getafea, Belhandu iz Montpelliera, Assaidija iz Liverpoola, El Hamdaouija iz Fiorentine i Amrabata iz Galatasaraya. Nešto slabiji dio momčadi je obrana, a već će utakmice u skupini A pokazati hoće li to biti preveliki uteg oko vrata izbornika Taoussija.

Iz prikrajka će svoju priliku vrebati i Tunižani. Reprezentacija koja je svoj vrhunac imala na ulasku u ovo stoljeće (tri plasmana na SP od 1998. do 2006. i naslov prvaka Afrike 2004.) u Južnoafričku Republiku stiže s dosta mladih igrača i članova domaćih klubova. Od poznatijih imena na popisu su stoper Toulousea Abdennour, Evianov napadač Khelifa te mladi napadač Bastije Khazri. Reprezentaciju će voditi Sami Trabelsi, a do četvrtfinala će se pokušati probiti iz zahtjevne skupine D.

Na putu do tog cilja stajat će joj Alžir, reprezentacija koju vodi Vahid Halilhodžić. Bivši trener zagrebačkog Dinama preuzeo je Alžir u lipnju 2011. godine i od tada u reprezentaciji napravio pravu malu revoluciju. Odrekao se nekih poznatih imena poput Djebboura, Saifija, Zianija i Yebde te složio momčad po svom guštu. Najpoznatija imena u Halilhodžićevoj svlačionici su Feghouli iz Valencije, Boudebouz iz Sochauxa, novi igrač Marseillea Kadir, Ghoulam iz Saint-Etiennea te član Milanove svlačionice Mesbah. Alžir je svoj jedini naslov prvaka Afrike osvojio 1990. godine, a 23 godine kasnije u natjecanje ulazi kao jedan od prikrivenih favorita.

Od ostalih reprezentacija kakve takve šanse za ulazak u završnicu imaju Angola, Adebayorom predvođeni Togo te Burkina Faso, dok su potpuni autsajderi DR Kongo, Niger, Etiopija i Kapverdsko Otočje.

Velikani koji neće vidjeti Južnoafričku Republiku

Neke vrlo jake i u svijetu priznate reprezentacije ove godine neće vidjeti završnicu kontinentalnog prvenstva. Najpoznatije od njih svakako su Egipat, Kamerun i Senegal.

Egipćani su osvojili tri naslova prvaka Afrike u periodu od 2006. do 2010., a s ukupno sedam naslova najtrofejnija su reprezentacija Crnog kontinenta. Nakon uspješnih godina uslijedio je njihov veliki pad, a turnir u Južnoafričkoj Republici bit će im drugi zaredom na kojem neće sudjelovati. Rezultat je to kvalifikacijskog poraza od Srednjoafričke Republike. Egipćani su na svom terenu poraženi s 3:2, a remi u uzvratu nije im bio dovoljan za prolaz u iduću fazu.

Zvijezde koje će nedostajati

Neuspjesi spomenutih reprezentacija osiromašili su Afrički kup nacija za sudjelovanje igrača kao što su Mohamed Zidan, Amr Zaky, Gedo, Demba Ba, Dame N'Doye, Papiss Cisse, Joel Matip, Alexandre Song i Samuel Eto'o.

Svoje navijače šokirao je i Kamerun. Nakon što je u prvom kolu kvalifikacija uspješno preskočio Gvineju-Bissau, u drugom je kolu "slomio zube" na reprezentaciji Kapverdskog Otočja. Nakon gostujućeg poraza rezultatom 2:0, kamerunski su nogometaši na svom terenu slavili s 2:1, a taj je rezultat njihove suparnike gurnuo prema povijesnom prvom sudjelovanju na završnom turniru Kupa nacija.

Osim što na terenu nije uspio izboriti nastup na južnoafričkom turniru, Senegal se u kvalifikacijama "crvenio" zbog ponašanja svojih navijača. Mora se priznati da Senegalci nisu imali sreće sa ždrijebom pa su u drugom kolu kvalifikacija naletjeli na Obalu Bjelokosti. U gostima su poraženi s 4:2, a nakon što na svom terenu nisu uspjeli preokrenuti rezultat navijači su neredima izazvali prekid utakmice.

Zvijezde Afričkog kupa nacija

Didier Drogba: Iako su mu već 34 godine i iako više nije u naponu snage, oči nogometne javnosti i ovog će siječnja biti uprte u velikog Didiera. Turnir u Južnoafričkoj Republici vjerojatno će mu biti posljednja prilika za osvajanje trofeja s reprezentacijom. Obala Bjelokosti u posljednjih je sedam godina dva puta igrala finale i dva puta je upravo Drogba bio tragičar. U finalu 2006. nije realizirao jedanaesterac u raspucavanju te je omogućio Egiptu da se okiti naslovom, a šest godina kasnije u finalu protiv Zambije pucao je jedanaesterac u 70. minuti utakmice pa promašio cijela vrata. Na ovogodišnji Kup nacija dolazi s misijom iskupljenja kako bi svom bogatom klupskom rezimeu napokon dodao i reprezentativni uspjeh.

Emmanuel Adebayor: Drugi igrač koji će biti u centru pozornosti je napadač Togoa, i to iz više razloga. Dugo je trajala saga oko njegovog (ne)odlaska na prvenstvo Afrike. Podsjetimo, on se već dva puta opraštao od reprezentacije, a sada se odlučio i za drugi povratak. Ove sezone u Tottenhamu nije igrao u posebno dobroj formi, a u Južnoafričku Republiku putuje kao prva violina prilično raštimanog orkestra. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti njegov odnos s izbornikom Didierom Sixom, ostalim reprezentativcima prema kojima se često ponašao kao "vlasnik" reprezentacije, ali i kako će ga nakon svega prihvatiti navijači. Uz sve te napetosti unutar reprezentacije, Togo očekuju i vrlo teški protivnici, a plasman u četvrtfinale čini se kao nedostižan cilj. Ima li Emmanuel drukčiju viziju i hoće li proraditi u reprezentativnom okruženju?

Kwadwo Asamoah: Izostanci nekih važnih igrača među "Crnim zvijezdama" prometnuli su Asamoaha u prvu zvijezdu reprezentacije Gane. Ovaj 24-godišnji veznjak to je zaslužio čak i da su svi ostali aduti na broju. Iako još uvijek mlad, iza sebe ima četiri nastupa na Afričkim kupovima nacija. Nakon četiri sezone u Udineseu, Kwadwo je prošlog ljeta preselio u redove torinskog Juventusa, a svojim se igrama i zalaganjem izborio za mjesto standardnog prvotimca te je do odlaska na okupljanje reprezentacije nastupio u svih 18 utakmica Serie A. Od njega se očekuje da zajedno s Asamoahom Gyanom povede Ganu do finala u Johannesburgu.

Na popisima ostalih reprezentacija nalaze se još mnoga zanimljiva imena. Brojni će sudionici na ovom turniru tražiti svoju afirmaciju, pet minuta slave ili se pak pokušati dokazati pred velikim auditorijem i izboriti kakav transfer koji će im osigurati egzistenciju. Afrički kup nacija 2013. igrat će se na lijepim i novim stadionima u Južnoafričkoj Republici, kvalitetnih reprezentacija i pojedinaca ne nedostaje, a to bi trebala biti garancija dobre nogometne zabave od 19. siječnja pa sve do 10. veljače.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 23:28
    šta je s pienaarom?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 23:26
    a odemwingie? pa jesi ti lud?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 14:47
    Burkina Faso, idemoo <3
    Obrisan korisnik
  • xavice20.01.2013. u 20:00
    oprostio se od reprezentacije
    xavice
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 19:59
    zaista pohvale za clanak, samo nije spomenut kevin boateng iz milana a kako znamo on je ganac i pitam se zasto on danas igra za milan a ne za ganu?
    Obrisan korisnik