Nogomet

Mandžukić sjajno otvorio 2013., Rakitić asistirao petom, Livaja iznenada startao u derbiju

Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 21.01.2013.
Mandžukić sjajno otvorio 2013., Rakitić asistirao petom, Livaja iznenada startao u derbiju
Foto: Kristijan Komarica

Treći tjedan 2013. godine od hrvatskih je nogometaša obilježio Mario Mandžukić, dvostruki strijelac za Bayern. Mnogi igrači još su uvijek na zimskoj stanci ili na pripremama za drugi dio sezone, a od onih koji su upisali službene nastupe u posljednjih sedam dana istaknuli su se još Ivan Rakitić asistencijom u remiju Seville te Marko Livaja koji se iznenada našao u početnom sastavu milanskog Intera na derbiju s Romom.

Igrač tjedna

Mario Mandžukić (Bayern München): Hrvatski napadač u vodećem klubu Bundeslige teško da je 2013. godinu mogao započeti na bolji način. U prvoj službenoj utakmici ove godine Bayern je s 2:0 slavio protiv Greuther Fürtha, a Mandžukić je bio strijelac oba pogotka bavarske momčadi. Prvo je u 26. minuti iskoristio centaršut Müllera i volejem zabio za vodstvo, a konačnih 2:0 postavio je udarcem glavom u 61. minuti nakon kornera Kroosa.

"Danas nismo odigrali jako dobro, možemo bolje od ovoga, ali svejedno smo zadovoljni. Nije toliko bitno ako ja zabijem, važnija stvar je da smo pobijedili i to napravili kao momčad", poručio je nakon susreta Mandžukić.

Ugodno iznenađenje

Marko Livaja (Inter Milano): Pomalo iznenađujuće se našao u početnoj postavi Intera u derbiju protiv Rome. Igrao je do 73. minute, a u prvom je dijelu bio blizu prvog pogotka u Serie A, no u tome ga je zaustavila stativa.

Članovi liga "petice"

Ivan Rakitić (Sevilla): U kup-susretu protiv Zaragoze Rakitić je igrao gotovo do kraja, a njegova je momčad izborila povoljnih 0:0 uoči uzvrata. Neriješeno je bilo i u prvenstvenoj utakmici s Getafeom, a tu se hrvatski veznjak istaknuo sjajnom asistencijom petom Reyesu.

Luka Modrić (Real Madrid): Kraljevski klub je prošlog tjedna odigrao dvije utakmice s Valencijom, u Kupu Kralja (2:0) i u Primeri (5:0). Luka je prvu utakmicu započeo i igrao solidno do 62. minute, a u "razbijanju" Šišmiša u drugom susretu sudjelovao je od 67. minute, ali bez zapaženijeg učinka.

Milan Badelj (HSV): Odigrao je svih 90 minuta na gostovanju HSV-a kod Nürnberga. Dvoboj je završio podjelom bodova.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Debitirao je za Wolfsburg u pobjedi nad Stuttgartom rezultatom 2:0. Trener Hecking postavio ga je na desnu stranu veznog reda u formaciji 4-2-3-1. Imao je nekoliko poluprilika, ali se nije uspio upisati u strijelce. U 75. minuti zamijenio ga je Kahlenberg.

Mladen Petrić (Fulham): Cottagersi su nastavili s neuvjerljivim igrama desetim porazom u sezoni kod Manchester Cityja (2:0), a hrvatski napadač u igru je ušao u 73. minuti umjesto Dejagaha. Nije pomogao gostima u završnici u smanjenju poraza.

Ivica Olić (Wolfsburg): U 18. kolu Bundeslige Wolfsburg je s 2:0 pobijedio Stuttgart, a Olić je na terenu proveo svih 90 minuta. Novi trener ga je postavio bliže suparničkom golu nego je to bio slučaj u jesenskom dijelu sezone, ali unatoč velikom zalaganju na ovoj utakmici još uvijek čeka svoj treći ovosezonski pogodak.

Ante Vukušić (Pescara): Nakon dvije pobjede, Pescara je ubilježila dva poraza zaredom. Vukušić je protiv Torina dobio zadnjih 15 minuta, ali nije pomogao svojima da izbjegnu poraz (0:2).

U ostatku Europe

Danijel Subašić (Monaco): Klub iz kneževine na dobrom je putu da se vrati u prvi razred francuskog nogometa. Subašić je u pobjedi protiv Istresa "zaključao" svoja vrata (2:0).

Klupa, tribina, liječnici

Nikica Jelavić (Everton): Posljednju utakmicu 23. kola Premiershipa Everton igra na St. Mary'su u Southamptonu u ponedjeljak (21 sat).

Ivo Iličević (HSV): Na gostovanju kod Nürnberga svih je 90 minuta prosjedio na klupi za pričuve.

Ivan Klasnić (Mainz): Remi svog kluba s Freiburgom odgledao je s klupe.

Igor Budan (Palermo): Nije ga bilo niti na klupi Palerma u utakmici u kojoj su Sicilijanci zaustavili Lazio u lovu na Juventus (2:2).

Dejan Lovren (Lyon): Jedan od tri glavna pretendenta na naslov u Francuskoj ove sezone kiksao je protiv Eviana (0:0), a Lovren je utakmicu pratio s klupe za pričuve.

Danijel Pranjić (Sporting Lisabon): Nije konkurirao za utakmicu svog kluba s Beira Marom, a posljednjih dana spominjalo se da bi mogao napustiti Lisabon.

Gordon Schildenfeld (PAOK): Nakon prelaska u Grčku još uvijek čeka na svoj debi. Na gostovanju kod Asterasa nije bio među 18 igrača u zapisniku.

Stipe Pletikosa (Rostov), Dario Krešić, Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): Ruski klubovi još uvijek miruju, prvenstvo se nastavlja u ožujku.

Darijo Srna, Eduardo da Silva (Šahtar), Niko Kranjčar, Ognjen Vukojević, Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Ivan Strinić, Nikola Kalinić (Dnipro), Mladen Bartulović (Kryvbas): U Ukrajini je u tijeku zimska pauza. Šahtar je prošlog tjedna odigrao prijateljski susret protiv egipatskog Zamaleka, a u pobjedi 3:2 golove su postigli oba hrvatska reprezentativca, Srna i Eduardo.

Ivan Runje (Nordsjaelland): U Danskoj je u tijeku zimska stanka.

Manuel Pamić (Sparta Prag): Sparta će s natjecanjima nastaviti u veljači.

Ivan Kelava, Josip Šimunić, Šime Vrsaljko, Mateo Kovačić, Sammir (Dinamo Zagreb): Modri borave na pripremama u Turskoj gdje su prošli tjedan odigrali dvije pripremne utakmice. U prvoj su izgubili od Münchena 1860 (1:0), a u drugoj slavili protiv Dynama iz Dresdena (2:0). Svi igrači dobili su po poluvrijeme u oba dvoboja.

Goran Blažević, Mario Maloča, Josip Radošević, Mijo Caktaš, Franko Andrijašević (Hajduk): Majstori s mora završili su prvi dio priprema u Međugorju visokom pobjedom nad Brotnjom u Čitluku (6:0). Od potencijalnih reprezentativaca igrao je samo Andrijašević i zabio treći gol Bilih.

Dario Knežević (Rijeka): I momčad s Kantride odigrala je svoje prve pripremne utakmice prošli tjedan. U Italiji je svladala Speziju 2:0, dok je u Turskoj pretrpjela poraz od njemačkog četvrtoligaša Goslarera 08 (1:2). Knežević nije igrao u objema utakmicama.

Ivan Vargić (Osijek): I Bijelo-plavi su se od snijega sklonili u Turskoj gdje će odigrati nekoliko pripremnih utakmica. Službene zasad ne mogu jer su pod suspenzijom.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 11:23
    Ajde ajde samo tako dalje momci, trebamo vas sve u optimalnoj formi protiv srbije!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 18:24
    Odličan vikend naših legionara
    Obrisan korisnik