Rukomet

Domaćini Španjolci nadaju se kako je preko Njemačke lakši put, Mađari vrebaju Dansku

Piše:Damir Žbulj • srijeda, 23.01.2013.
Domaćini Španjolci nadaju se kako je preko Njemačke lakši put, Mađari  vrebaju Dansku

Nisu samo Hrvatska i Francuska na korak do borbe za svjetsku medalju. Strepit će i navijači Slovenije i Rusije, Danske i Mađarske te Njemačke i domaćina natjecanja, Španjolske. Bit će sjajnog rukometa večeras u Španjolskoj, šteta što organizatori nemaju smisla za logiku pa se termini četvrtfinalnih utakmica preklapaju...

Za hrvatske ljubitelje rukometa preostala tri četvrtfinalna dvoboja na ovom Svjetskom prvenstvu sigurno će biti pomalo u drugom planu, no kao uvod u posljednji četvrtfinalni okršaj dana vodit će se i više nego zanimljiva borba za ulazak u polufinale.

Domaćini Španjolci nadaju se kako mogu pred svojim glasnim i temperamentnim navijačima zaustaviti pomalo i iznenađujuće dobre Nijemce, Mađari nakon slabijeg izdanja u skupini mogu iznenaditi Dansku i ponoviti nedavni olimpijski uspjeh iz Londona, dok će malena Slovenija u svom prvom plasmanu u ovu fazu natjecanja na nekom Svjetskom prvenstvu pokušati zaustaviti povratak velike Rusije među svjetsku rukometnu elitu.

Slovenija - Rusija, Palau Sant Jordi, 18.15 sati

Slovenija još uvijek živi u nadi kako na ovom Svjetskom prvenstvu može do medalje, a pred njima je i možda 'najlakši' mogući suparnik kojeg su mogli dobiti na tom putu prema polufinalu. S druge strane, Rusi razmišljaju na sličan način i pokušat će napraviti sve kako bi se nakon godina i godina čekanja našli u odabranom društvu najbolje četiri svjetske reprezentacije.

Organizacija van svake pameti

Nevjerojatno je, neshvatljivo, pomalo i uvredljivo prema ljubiteljima ovog sporta razmišljanje domaćina o postavljanju termina za održavanje četvrtfinalnih dvoboja. Rusi i Slovenci počinju od 18.15 sati, no ukoliko želite pogledati Španjolce i Nijemce, u 19 sati morate prebaciti program. No, nije tu kraj rasporeda van svih logika. Danska i Mađarska kreću u svoj četvrtfinalni obračun u 20.45 sati, a samo 45 minuta kasnije na rasporedu je rukometni klasik Francuza i Hrvata. Kao da im je jednostavno bila želja da iako želite pogledati ono najbolje što svjetski rukomet pruža u ovom trenutku - ne možete?

U natjecanje su Slovenci krenuli opterećeni problemima s ozljedama, ostali su bez prva dva vratara, Skoka i Lesjaka, ozlijedio se i Miklavčić, ali iskusni rutiner i član CO Zagreba, David Špiler, koji je nesretno ostao bez još jednog velikog natjecanja.

Zdravstveni problemi Slovenije nisu se tu zaustavili. Fenomenalno desno krilo i njihov najbolji strijelac Gajić također je zbog ozljede ostalo bez završnice, njihov izbornik Boris Denič ekipi je priključio pivota Pucelja, dok će na krilu nastaviti svoj posao dobro obavljati Marguč, ali i povratnik u ekipu za ovo natjecanje, Kavtičnik.

Slovenci su igrali dopadljiv rukomet, izbornik Denič odlično je posložio iskusne igrače s onim nadolazećim slovenski rukometnim nadama. Na vratima je legenda Gorazd Škof, kog se sjećamo još iz Zagreba, Uroš Zorman možda je njihov ključni igrač. No, s druge strane tu su odlični topnici Jure Dolenec i Borut Mačkovšek.

"Ovo je utakmica karijere za svakog od nas. Ulazak u polufinale bio bi za nas poput osvajanja zlatne medalje," naglasio je odlični Zorman, dok je izbornik Denič dodao: "Nismo završili još svoju priču u Španjolskoj. Protiv Rusije imamo svoje šanse za pobjedu."

Sloveniji je ovo prvi ulaz u četvrtfinale na Svjetskim prvenstvima, najbolji rezultat bio im je osvajanje desetog mjesta 2007. godine u Njemačkoj pa se ova prilika protiv dohvatljivih Rusa čini kao naručena za veliki uspjeh njihova rukometa.

"Ako prikažemo igru iz utakmica protiv Danske ili Islanda, ne trebamo se bojati niti jednog protivnika. Pred natjecanje smo rekli kako nam je cilj četvrtfinale i kako bi to bio uspjeh, sada ipak želimo napraviti i korak dalje. Slovenija je dobra, mlada ekipa. imaju brzu tranziciju, osvojili su svoju skupinu ispred Poljske i Srbije. Znači, dobri su. No, kada si u četvrtfinalu, teško je ne razmišljati o nečemu više," najavio je ruski izbornik Kulešov.

Uspavani veliki rukometni ruski div stigao je na ovo Svjetsko prvenstvo bez velikih najava, bez pompe, a godine slabih rezultata stavile su ih izvan konkurenata za osvajanje medalja. No, Rusija je u četvrtfinalu i ima priliku nakon davne, gotovo 'pretpovijesne' 1999. godine i natjecanja u Egiptu ponovno ući u samu završnicu. Tamo su bili srebrni i to im je posljednja medalja sa Svjetskih prvenstva koju su osvojili. Na prošlom natjecanju u Švedskoj nisu niti bili.

Izbornik Oleg Kulešov, ruska igračka legenda također je dobro posložio ekipu, igrači su većinom iz Čehovskih Medveda, istaknuo se kao njihov najbolji strijelac i asistent Timur Dibirov, a tu su još i Čipurin, Gorbok pa Atman iz Dinamo Minska i Igropulo iz berlinskih Lisica.

Rusija se u osmini finala, za razliku od Slovenaca koji su lakoćom prekoračili Egipat, provukla protiv Brazila. U skupini su izgubili od Danaca, ali i dobili Island. U posljednja dva međusobna dvoboja protiv Slovenaca na velikim natjecanjima upisali su pobjede i sigurno se nadaju kako će nastaviti taj niz.

Mađarska - Danska, Palau Sant Jordi, 20.45 sati

Mađari se svojim nastupima u skupini nisu baš proslavili. Uvjerljivi porazi od hrvatskih, ali i španjolskih rukometaša otkrili su mnoge njihove slabosti, ali mađarska rukometna reprezentacija je izuzetno neugodan protivnik za Dance i ako proigraju nezaustavljivi Nagy i nepredvidljivi Csaszar, ako se razbrani njihov odlični vratarski tandem Mikler - Tatai, moglo bi biti svega u ovom četvrtfinalu.

Pokazali su Mađari i njihov izbornik Lajos Mocsai kako se znaju probiti do završnice, u Londonu su bili u prilici boriti se za broncu i sigurno imaju kvalitetu za iznenađenje i na ovom Svjetskom prvenstvu protiv Danaca.

Mađarska je 'razbila' Poljsku u osmini finala, fantastičnom izvedbom u drugih 30 minuta te utakmice. Protiv Danaca nisu bez svojih šansi, iako su prošle godine u Londonu u skupini doživjeli poraz.

"Pokazali smo da smo sposobni odigrati odličnu utakmicu u knock-out fazi i takvu čvrstu i borbenu predstavu ćemo morati ponoviti protiv Danske. Obrana i vratar bili su temelj našeg uspjeha. Zadovoljstvo mi je raditi s ovom ekipom, svatko zna svoj posao, odlučni su, motivirani i fokusirani. Spremni smo za Dance," poručio je mađarski izbornik samouvjereno.

"Mađarsku smo dobili na Olimpijskim igrama, ali ovo je ipak malo drugačija reprezentacija. Neki od njihovih igrača nisu ovdje u Španjolskoj, ali i dalje je tu Nagy, koji je njihov najbolji igrač. Sjajan je u napadu, a u obrani pokriva za dvojicu igrača. Mađarska 6-0 obrana bit će nam velika prepreka," naglasio je danski izbornik Ulrik Wilbek pred okršaj s Mađarima.

Danska rukometna reprezentacija aktualni je europski prvak i sigurno će se znati nositi s pritiskom kojeg nosi četvrtfinalna utakmica. Nema kod njih puno mudrosti. I dalje igraju dobro, možda nisu tako uvjerljivi, ali su u dosadašnjem dijelu turnira upisali svih šest pobjeda te su se lakše od očekivanog u osmini finala obračunali s Tunisom.

Najbolji strijelac im je Eggert, rutiner, koji još na Prvenstvu nije promašio sedmerac, a pucao ih je 19, zabivši iz penala polovicu svojih golova. Drugi najefikasniji je Lindberg, kolega mu po krilnoj poziciji s druge strane terena, što još uvijek dovoljno govori o njihovom stilu igre. Kontra, polukontra, dobra obrana predvođena i izvrsnim Landinom.

Mikkel Hansen nije u top formi i to se osjeti u igri njihove reprezentacije, ali tu su još i Markussen te zanimljiv dvojac iz Skjerna, Kasper Sondergaard Sarup i Henrik Mollgaard Jensen, koji je i njihov najbolji asistent.

Cilj Danske je srebro iz Švedske pretvoriti u španjolsko zlato.

Španjolska - Njemačka, Pabellón Príncipe Felipe, 19 sati

Španjolska kao domaćin ovog Svjetskog prvenstva nada se medalji, čak možda i onoj najsjajnijoj, ali morat će prvo u Zaragozi zaustaviti nove, mlade Nijemce, koji su na ovo natjecanje ispraćeni kao jedna od najslabijih njihovih selekcija koja je otišla ne neko od velikih rukometnih natjecanja.

Što zbog ozljeda, što zbog otkaza izborniku Martinu Heubergeru, nema u španjolskoj niti vratara Bittera, nema niti Glandorfa, u reprezentaciji nema ni Zeitza, Sprengera, Krausa..., no, ovdje je jedna sasvim nova, rekonstruirana njemačka reprezentacija, koja je svojom igrom iznenadila i same njemačke navijače.

Hrabro, beskompromisno, bez ikakvih kompleksa prema suparniku, uz borbu do posljednje lopte. Njemački mentalitet u svojoj potpunosti. Njihova reprezentacija nema igrača među 40 najboljih strijelaca Prvenstva, što dovoljno govori o raznovrsnosti njihove igre. Sve kreće od vratara berlinskog Füchsea. Silvio Heinevetter u četvrtfinalnom dvoboju protiv Španjolaca bit će njihov ključni igrač. On je u stanju zaključati svoja vrata i na takav dan može zaustaviti bilo koju ekipu. Lijevi vanjski Sven-Sören Christophersen i krilo Dominik Klein predvodili su Nijemce na jednoj strani. Zapaženi su bili i vanjski Kevin Schmidt, odlično desno krilo Patrick Groetzki, dok su možda i najveći doprinos ukupnoj igri dali pivot Wiencek i bek Weinhold.

Neće Španjolcima biti ova utakmica lagana šetnja.

"Španjolska je pokazala svoju dominaciju protiv Srbija, pogotovo u odličnoj igri u obrani. No, mislim da mi imamo igru za Španjolce i pokušat ćemo ih iznenaditi još ponekim rješenjem. U ovom dvoboju mi smo autsajderi, nemamo što za izgubiti i bacit ćemo se 'na glavu' za pobjedu. Njihova publika bit će euforična, ali takva atmosfera bit će dodatna motivacija i mojim igračima," zaključio je izbornik njemačke reprezentacije, koja od naslova na svom terenu 2007. godine, nije imala zapaženi uspjeh na Svjetskim prvenstvima.

Domaćini Španjolci našli su se u dijelu ždrijeba gdje su u osmini finala bez ikakvih problema 'razbili' nedoraslu Srbiju, ali i gdje ih u četvrtfinalu očekuje Njemačka. Na papiru relativno lakši suparnik, ali i ekipa koja je na turniru već nanijela poraz Francuzima u skupini i koja sigurno nije protivnik čija bi se kvaliteta u ovoj fazi natjecanja mogla zanemariti.

Poraz od Hrvatske španjolskim rukometašima, ali i navijačima činio se kao dobra stvar. Vidjet ćemo hoće li isto tako razmišljati i nakon dvoboja s Nijemcima?

"U dvoboj s Njemačkom moramo ući s poštovanjem prema protivniku. I oni su poput nas izuzetno momčadska ekipa, koju krasi duh zajedništva. Igraju dobru obranu, uz brze protunapade, a imaju i dobre kružne napadače. Trebat ćemo i veliku potporu publike, koja je protiv Srbije bila sjajna," ponovio je pred četvrtfinalni okršaj španjolski izbornik Valero Rivera.

Njihov najefikasniji igrač na turniru je Rocas, što je i razumljivom s obzirom na stil igre kakvog prikazuju već godinama. Tu su još i Tomas, Rivera Folch i mladac Arino. Kontra i njihova krila bila su ubojita za većinu protivnika na ovom natjecanju.

Pivot Aguinagalde odradio je dio svog posla u napadu, kao i Antonio Garcia te Alberto Entrerrios, koji su njihovi najbolji asistenti. Još uvijek im 'šteka' vanjska pucačka linija, koja je na 50 posto uspješnosti, a za odlazak u samu završnicu trebat će im bolji učinak njihovih šutera na postavljenu protivničku obranu.

Svjetski prvaci bili su prvi i jedini put u Tunisu 2005. godine, u Švedskoj prije dvije godine bili su brončani, dok su prije godinu dana na Euru u Srbiji ostali bez medalje, nakon poraza od Hrvatske. Na domaćem terenu željni su najvećeg uspjeha, a test protiv rastrčanih Nijemaca bit će im prava prilika za dokazivanje snage.

Polufinala su na rasporedu u petak u dvorani Palau Sant Jordi u Barceloni, a hrvatskim navijačima vjerojatno će biti sasvim svejedno tko će se tamo od ovih reprezentacija plasirati, samo neka se tamo budu našli i hrvatski rukometaši.

Svjetsko prvenstvo 2013., četvrtfinale
Slovenija - Rusija, 18.15 sati
Španjolska - Njemačka, 19 sati
Danska - Mađarska, 20.45 sati
...
Hrvatska - Francuska 21.30 sati

Foto: handballspain2013.com

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kojot_5023.01.2013. u 17:32
    Navijam za Slovence !!!!!
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 15:10
    Ne bih se iznenadio da Mađari prasnu Dance. Ako se onaj chasar probudi sve je mogućeBili su jači susreti u našoj grupi nego neki četvrtfinalni parovi
    Obrisan korisnik
  • nido23.01.2013. u 14:41
    Kako bih volio da Njemacka dobije Španiju uhh...
    nido
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 14:38
    idu dalje španjolci, danci i rusi....a sve tri tekme će biti na knap!majko mila...kad vidim 1/4 finalni par rusija-slo, dođe mi muka. jedna od te 2 limitirane ekipe će biti u polufinalu, a mi lako možemo ispasti!dečki....htjeli ste francuze-evo vam ih!pokažite muda konačno! kako bi rekli stari... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 14:15
    Po meni dalje idu mi,Danci iako će biti gusto,Španjolci i vrlo lako Slovenci koji mogu pobijediti Ruse.
    Obrisan korisnik