Tenis

Može li međugorski duo odvesti Hrvatsku do uspjeha u Torinu?

Piše:Vedran Babić • srijeda, 30.01.2013.
Može li međugorski duo odvesti Hrvatsku do uspjeha u Torinu?
Foto: FaH

Na četvrto uzastopno gostovanje hrvatska Davis Cup reprezentacija odletjela je u Torino. Ovaj put bez Ive Karlovića, koji je završio svoju reprezentativnu karijeru. Time je hrvatska "klupa" znatno skraćena pa je izborniku Željku Krajanu prostor za manevar prilično sužen...

Većina tereta u ovoj Davis Cup akciji past će na leđa Marina Čilića i Ivana Dodiga. Reprezentaciji se priključio Mate Pavić, koji se nada svom debiju, a četvrti član je Nikola Mektić, koji je zamijenio ozlijeđenog Antonija Veića.

Preko Hyogoa i Buenos Airesa do Torina

U 2012. godini Hrvatska Davis Cup reprezentacija odigrala je dva susreta u Svjetskoj skupini i ostvarila polovičan učinak. U prvom kolu, u veljači, Željko Krajan debitirao je na izborničkoj poziciji teškom pobjedom nad Japanom 3:2. Na tvrdoj podlozi u dvorani u Hyogou briljirao je Karlović, osvojivši dva i pol boda.

Prvoga dana Soeda je nadoknadio zaostatak od 2-0 u setovima protiv Dodiga, dok je Karlović u tri seta iznenadio favoriziranog Nishikorija. U subotnjoj igri parova Karlović i Dodig bili su bolji od Ita i Sugite u četiri seta. Posljednji dan natjecanja otvorio je Nishikori pobjedom nad Dodigom, čime je izjednačio rezultat na 2-2, a odlučujući bod Hrvatskoj Karlović je donio još jednom pobjedom u tri seta, ovaj put nad Soedom.

U četvrtfinalu ždrijeb je Hrvatskoj donio još jedno gostovanje, zapravo jedno od najtežih mogućih, u glavnom gradu Argentine, Buenos Airesu. Protiv favoriziranih Gaučosa, na zemljanoj podlozi, Hrvatska je krenula idealno - Čilić je u prvome meču u pet setova porazio Nalbandiana. Del Potro je vratio stvari na početak pobjedom nad Karlovićem, a dvoboj parova u subotu pokazao se ključnim. Čilić i Karlović odigrali su odličan meč protiv Nalbandiana i Schwanka, ali su izgubili s 8:6 u petom setu.

Iscrpljeni Čilić, koji je u prva dva dana odigrao deset setova, nije mogao parirati Del Potru u prvome nedjeljnome meču - Argentinac je uz gubitak samo pet gemova donio svojoj reprezentaciji pobjedonosni bod. Konačnih 4-1 postavio je Monaco protiv Veića.

Čilić u dobroj Davis Cup formi, Dodig traži prvu "živu" pobjedu

Baš kao u gotovo svakom Davis Cup dvoboju unatrag 4-5 godina, Marin Čilić glavna je hrvatska snaga i vođa reprezentacije. Iako su mu tek 24 godine, ovo će mu biti već 14. susret. Odigrao je ukupno 28 mečeva (16-12), od čega 19 u singlu (12-7). Znakovito je da je od 2009. naovamo ubilježio deset pobjeda u 13 "živih" mečeva u singlu - poraze je doživio samo od prvoklasnih igrača (Berdych, Đoković i Del Potro).

Iako je uoči početka nove sezone bio vrlo optimističan, Čilić do sada nije pokazao puno. U Chennaiju je pobijedio Stahovskog pa izgubio od Pairea, dok ga je u trećem kolu Australian Opena zaustavio Seppi, što bi iz psihološke perspektive moglo ići u prilog Talijanima. Međutim, Marin se tijekom proteklih nekoliko godina pokazao kao vrlo pouzdan Davis Cup igrač pa taj lošiji ulazak u 2013. ne bi trebao previše utjecati na njegove izvedbe u Torinu.

Otkazivanjem Ive Karlovića Hrvatska je ostala na samo dva ozbiljna pretendenta za nastupe u singlu. Uz Čilića tu je Ivan Dodig, koji se napunio samopouzdanjem nakon što je u Melbourneu prvi put u karijeri igrao treće kolo Grand Slama. Iako je pružio dobar otpor Richardu Gasquetu i uzeo mu set, u toj je fazi završio svoj nastup.

Slika 1 od 1.

Dodig je tri godine stariji od Čilića, no po Davis Cup iskustvu zaostaje za njime. Ovo će mu biti tek četvrti ogled u kojemu će imati važnu ulogu. Do sada je poražen u sva četiri "živa" meča koja je igrao pod hrvatskom zastavom (podsjetimo, nekoć je igrao pod zastavom BiH).

Za Hrvatsku je debitirao pobjedom u petom, nevažnome meču protiv Ekvadora 2010. godine, nakon kojeg je gubio od Kohlschreibera, Andersona te Soede i Nishikorija prošle godine. Međutim, objektivno je barem u dva od ta četiri meča trebao pobijediti. Protiv Kohlschreibera je u zagrebačkom Domu sportova prokockao meč loptu u četvrtom setu, dok je protiv Soede u Hyogou vodio 2-0 u setovima i imao break u trećem prije nego što je Japanac preokrenuo meč. Od Andersona je izgubio u četiri seta, a najmanje je šansi imao protiv Nishikorija, koji ga je porazio u tri.

U paru je Dodig ostvario polovičan učinak - dvije pobjede i dva poraza. S Čilićem je izgubio od Srbije i pobijedio Južnoafrikance, dok je s Karlovićem poražen od Njemačke, ali je svladao Japance.

Kombinacije

Situacija je u hrvatskom taboru prilično jasna. Sve karte u singlu bacaju se na Čilića i Dodiga, jer objektivno drugi izbor ne postoji. Antonio Veić se ozlijedio, ali realno ne bi ni dolazio u ozbiljne kombinacije za nastup, a isto vrijedi za njegovu zamjenu Nikolu Mektića, kojemu će glavna zadaća biti spariranje Čiliću i Dodigu.

Što se kombinacije u paru tiče, ona će ovisiti o rezultatu i fizičkom stanju hrvatskih igrača nakon prvoga dana. Ukoliko rezultat bude 2-0 za Hrvatsku, onda bi izbornik Krajan svakako trebao ozbiljno razmisliti o davanju šanse mladome Mati Paviću. Drugi odabir u tom bi slučaju gotovo sigurno bio Dodig, kako bi Čilić bio što spremniji za nedjeljni okršaj sa Seppijem.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

No, previše je u ovom trenutku rečenica koje počinju s "ako". Pričekajmo ždrijeb prvoga dana, pa potom i rezultate prvih dvaju mečeva. Tada ćemo biti pametniji u predviđanjima.

Ono što se s određenom sigurnošću može konstatirati jest to da bi prvoga dana mečevi mogli biti jako dugi i naporni. Ni jedan od četvorice igrača u kombinacijama dvaju reprezentacija ne preže od sudjelovanja u dugim izmjenama s osnovne linije. Izlasci na mrežu bit će rijetki, a sva četvorica često znaju igrati maratonske mečeve. Upravo bi o dužini tih mečeva mogle ovisiti kombinacije za subotnju igru parova.

Hrvatska na dvoranskoj zemlji

Otkako je 1993. godine debitirala u Davis Cupu, Hrvatska je reprezentacija pet puta igrala u dvorani na zemljanoj podlozi. Ostvarila je dvije pobjede i doživjela tri poraza. Slavila je davne 1994. godine u Zagrebu protiv Norveške (3-2) te 2006. godine u Grazu protiv Austrije (3-2). Tada je Mario Ančić prvoga dana preokrenuo 0-2 u setovima protiv Jürgena Melzera, dok je u subotu zajedno s Ivanom Ljubičićem u paru napravio isti podvig za treći bod. Tog vikenda Čilić je debitirao. U posljednjem, rezultatski nevažnome meču, izgubio je od Stefana Koubeka.

Poraze je Hrvatska doživjela u Grazu 1997. godine (3-2) u četvrtfinalu Grupe 1 Euroafričke zone, zatim u prvom kolu Svjetske skupine 2004. od Francuske u Metzu (4-1) te u polufinalu Svjetske skupine 2009. u Poreču od Češke (4-1). Prvi dan natjecanja obilježila su dva prava maratona - Štepanek je sa 16:14 u petom setu porazio Karlovića, dok je Berdych sa 6:3 u odlučujućoj dionici bio bolji od Čilića. U parovima su Berdych i Štepanek pobijedili Čilića i Zovku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.01.2013. u 23:49
    Meni vuče na 3-2 za Italiju... :-(
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2013. u 20:38
    izgleda da nam slijedi dosta teških godina u davis cupu,puna podrška dodiku i ćiliću,ne treba im stvarat nikakav pritisak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2013. u 19:22
    Bit će jako teško li nadam se našoj pobijedi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2013. u 16:09
    3-2 za nas
    Obrisan korisnik