Tenis

"Preporođeni" Seppi vodi Talijane u borbu za četvrtfinale

Piše:Vedran Babić • utorak, 29.01.2013.
"Preporođeni" Seppi vodi Talijane u borbu za četvrtfinale
Foto: EPA

Nakon završetka prvog Grand Slama sezone, pozornost svjetske teniske javnosti, barem što se muškog dijela tiče, okreće se dvobojima prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa. U jednome od njih sudjeluje i Hrvatska, koja gostuje u Italiji, u Torinu. U narednom tekstu Sportnet vam pobliže predstavlja najjače snage talijanske reprezentacije te njihove moguće kombinacije za nastupe u singlu i parovima...

Talijanski izbornik Corrado Barazzutti za ogled s Hrvatskom pozvao je Andreasa Seppija, Fabija Fogninija, Paola Lorenzija i Simonea Bolellija. Sastav je to koji će nastojati donijeti prvo četvrtfinale svojoj zemlji još od 1998. godine, kada su u finalu izgubili od Švedske.

Put do Svjetske skupine

Nakon poraza od Hrvatske u travnju 2008. godine u Grupi 1 Euroafričke zone, Italija se našla u situaciji da mora izboriti ostanak u toj zoni. Protiv Latvije to su i ostvarili (3:2), nakon čega su dvaput zaustavljeni na korak do povratka u Svjetsku skupinu po prvi put poslije 2000. godine. Na put su im stale Švicarska i Švedska, obje rezultatom 3:2.

Najnoviji pokušaj bio je uspješan. Nakon tog poraza od Švedske Talijani su pobijedili Sloveniju (5:0) i Čile (4:1), a ždrijeb prvog kola Svjetske skupine donio im je gostovanje u Češkoj u veljači prošle godine. Berdych i društvo bili su prejaki te su već poslije subotnje igre parova osigurali pobjedu. Završilo je 4:1. Štepanek je prvoga dana pobijedio Seppija u pet setova, a Berdych Bolellija u četiri. U parovima su Berdych i Štepanek bili bolji od Braccialija i Staracea.

Četvrtfinale je za Talijane ostalo nedosanjani san. Ipak, novom pobjedom nad Čileom u doigravanju ponovno su se vratili u Svjetsku skupinu. Susret se odigrao u rujnu prošle godine u Napulju. Seppi je osvojio dva boda, a Fognini i Bolelli po jedan.

"Preporođeni" Seppi vođa reprezentacije

Rezultat talijanske reprezentacije u ogledu s Hrvatskom uvelike će ovisiti o formi Andreasa Seppija, najboljeg igrača na Čizmi. Ovaj 28-godišnjak iz Bolzana, grada u Južnom Tirolu, proživljava najuspješnije dane svoje karijere, pravi "preporod".

Iza njega je sezona u kojoj je ostvario 38 pobjeda i 27 poraza, uz dva naslova (Beograd i Moskva) te dva finala (Eastbourne i Metz). Ubilježio je na tom putu pobjede nad tenisačima poput Isnera, Wawrinke, Verdasca, Nalbandiana i Davidenka. Na Australian Openu ove godine izborio je osminu finala, porazivši u trećem kolu Marina Čilića, i taj rezultat donio mu je najbolji renking karijere (18.).

Zaslužan za Seppijev iskorak, osim njega samoga i trenera mu Massima Sartorija, svakako je i njegov kondicijski trener Dalibor Širola, Riječanin koji je nekoć bio zadužen za fizičku spremu Ivana Ljubičića. Rad sa Širolom posebno mu se isplatio na zemljanim terenima prošle sezone, na kojima je osvojio Beograd te igrao četvrtfinala Bukurešta i Rima. Upravo je na potonjem turniru eliminirao Isnera pa Wawrinku prije nego što je izgubio od Rogera Federera.

Na Roland Garrosu je na koljenima imao Novaka Đokovića u osmini finala, ali je prokockao prednost od 2-0 u setovima. To dovoljno govori o njegovim kvalitetama na zemlji. Na kraju krajeva, gotovo polovicu svih pojedinačnih pobjeda u svojoj karijeri ostvario je baš na toj podlozi. No daleko od toga da na ostalim podlogama nije jednako opasan - potvrđuje to i osmina finala u Melbourneu kao i jedan naslov te jedno finale na travi u Eastbourneu.

Seppi se u reprezentaciji Italije nalazi od 2004. godine, uz iznimku 2010. i 2011. Njegov omjer pobjeda i poraza je prosječan (13-12). U singlu je trenutno na 11-10, od čega 7-6 na zemlji. U "živim" mečevima ostvario je identičan broj pobjeda i poraza (8).

Nepredvidljivi Fognini

Ostatak aktualnog kadra u reprezentaciji kaska za Seppijem, koji u odnosu na njih pokazuje mnogo više kontinuiteta u igri i rezultatima. Fognini je iznimno talentiran i ima "meku" ruku, ali previše oscilira i nikako da u potpunosti realizira svoj potencijal, Bolelli je tek 80. na svijetu, a Lorenzi, iako bolje rangiran od Bolellija, nema "veliku" igru i već je zagazio u četvrto desetljeće života.

25-godišnji Fognini trenutno je 44. tenisač svijeta, a o njegovu neostvarivanju potencijala dovoljno govori činjenica da ni jednu sezonu profesionalne karijere nije završio s pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, barem što se mečeva na Touru tiče. Još tamo koncem 2007. godine probio se u Top 100, ali napredak prema vrhu nije se nastavio jednakom brzinom. Svoj obol tome dale su neke ozljede, ali i sam Fognini snosi dio odgovornosti. Priznao je da se prije nekoliko godina nije u potpunosti posvećivao tenisu izvan terena.

Iako je 2012. godinu završio s pet uzastopnih poraza, Fognini je ipak ostvario određeni napredak. Po prvi put se plasirao u finale, i to dva puta, ali oba je puta ostao kratak (St. Peterburg, Bukurešt). Očekivano, najbolje partije pruža na zemlji, na kojoj je ostvario 72 od 107 pobjeda na Touru. U Davis Cupu ima samo jedan poraz na zemlji iz osam mečeva, no mahom je igrao protiv slabijih suparnika. Prošle je godine igrao samo protiv Čilea, donijevši Italiji bod protiv Paula Capdevillea. Ima ukupno četiri uzastopne pobjede, no ruku na srce, dvije od njih došle su predajom njegovih protivnika. Posljednji poraz nanio mu je Robin Söderling 2010. godine.

Važno je istaknuti da se za Fogninija "lijepe" dramatični i dugi mečevi. U svojoj je karijeri odigrao 14 mečeva koji su otišli u pet setova (8 pobjeda). Samo na Roland Garrosu posljednjih nekoliko godina igrao je nekoliko klasika (Monfils, Montanes, Troicki), pa nije nemoguće da i u Torinu ovog vikenda odigra jedan pravi "maraton".

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

31-godišnji Lorenzi, rođeni Rimljanin, pod "stare dane" igra najbolji tenis svoje karijere. Prije tri tjedna uživao je u najboljem renkingu (57.), a sada je 61. U 2012. bio je odličan na Challengerima, a sve je češće nastupao i na Touru. I njemu je daleko najdraža podloga zemlja, na kojoj je odigrao jedan od najboljih mečeva karijere. Baš protiv "kralja zemlje", Rafaela Nadala, u Rimu 2011. Lorenzi je osvojio prvi set u tie breaku i držao Španjolca u neizvjesnosti do 4:4 u drugom setu, ali nakon toga više nije osvojio ni gem. U Davis Cupu odigrao je samo jedan meč (protiv Nizozemca Sijslinga 2010.), koji nije imao rezultatsko značenje.

Bolelli je također kao relativno mlad, s 22 godine, 2007. ušao u društvo 100 najboljih. Početkom 2009. bio je na pragu ulaska među 30, no nakon toga počeo je pad. U jednom trenutku prijetilo mu je ispadanje iz Topa 150, no prošle sezone ipak se malo trgnuo pa je trenutno 80. na svijetu. Često nastupa i na Challengerima te je daleko od velikih rezultata na Touru. U pojedinačnim mečevima Davis Cupa ima omjer 7-6 (3-1 na zemlji), ali nema previše uspjeha u "živim" mečevima. Jednu od dvije takve pobjede ostvario je baš protiv Hrvatske, 2008. godine (Karlović).

Talijani u 2013.

U prvih mjesec dana 2013. godine talijanski su tenisači imali malo uspjeha. Prednjači Seppi s polufinalom Sydneyja i osminom finala Australian Opena. Fognini je zapeo na startu Dohe i Australian Opena, dok je jedino u Sydneyju ubilježio jednu pobjedu. Bolelliju i Lorenziju najbolji su rezultati bili četvrtfinale Dohe.

Kombinacije za singl i parove

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Seppi je siguran odabir za nastup u singlu i tu nema nikakve dvojbe, osim u slučaju izvanrednih okolnosti. Prvoga dana drugi talijanski igrač vrlo vjerojatno će biti Fognini, koji ima puno bolju igru od Bolellija i Lorenzija i koji je, kao što smo spomenuli, odigrao jako puno mečeva na tri dobivena seta. Uz to, u Davis Cupu ima puno više iskustva i uspjeha od navedene dvojice.

Što se kombinacije u paru tiče, odgovor na to pitanje nije jednostavan. No iz nekih prijašnjih Davis Cup susreta ipak se mogu izvući određeni zaključci i prognoze. Prije svega, ovo će biti prvi dvoboj nakon jako dugo vremena koji će proteći bez obojice najboljih talijanskih igrača u parovima u ovom trenutku, Danielea Braccialija i Potita Staracea. Bracciali je 24., a Starace 75. na svjetskoj ljestvici.

Bracciali i Starace zajedno, ili jedan od njih dvojice s nekim drugim, sačinjavali su gotovo svaku talijansku kombinaciju u paru unazad 7-8 godina. Starace je nastupio u 11 od posljednjih 13 susreta parova u Davis Cupu. Ponekad bi par bili Bracciali/Seppi, a ponekad Seppi/Starace, no ipak su najčešće zajedno igrali Bolelli i Starace.

Upravo zato za očekivati je da će izbornik Barazzutti u okršaju s Hrvatskom ponovno posegnuti za Bolellijem te za Seppijem ili Fogninijem, ovisno koji će od njih dvojice nakon prvoga dana biti odmorniji. Lorenzijeve šanse za nastup najmanje su. On bi u kombinaciju za nastup u paru mogao doći eventualno u slučaju da nakon prvoga dana Italija vodi 2-0, kako bi Seppi i Fognini dobili odmor.

Što se statistike u parovima tiče, ni jedan od aktualnih igrača u talijanskoj reprezentaciji nema velike uspjehe u toj konkurenciji. Seppi je 92. na svijetu (bez naslova u pet finala), Fognini 110. (jedan naslov), Bolelli 278. (dva naslova), a Lorenzi 594. (bez naslova i bez finala). Na ATP Touru Seppi je prošle godine često igrao s Braccialijem, a do 2010. gotovo redovito s Bolellijem. Fognini je s Bolellijem osvojio Umag 2011., premda i on, poput Seppija, redovito mijenja partnere.

Izbornik

Talijanski izbornik Corrado Barazzutti rođen je 19. veljače 1953. godine u Udinama. Kao junior osvojio je Orange Bowl, a u profesionalnoj je karijeri dosegao sedmo mjesto ATP ljestvice (1978.). 13 puta igrao je u finalu pojedinačne karijere, osvojivši pet naslova, dok je u paru osvojio jednu titulu iz šest finala. Bio je klasični zemljaš, uz tek poneki uspjeh na nekoj drugoj podlozi. Na Grand Slam turnirima najdalje je otišao 1977. na US Openu i godinu dana kasnije na Roland Garrosu (polufinale).

U Davis Cup reprezentaciji Italije bio je od 1972. do 1984. godine, ostvarivši ukupni omjer od 41 pobjede i 21 poraza. 1976. osvojio je to prestižno natjecanje. Kormilo Davis Cup reprezentacije preuzeo je 2001. godine, a godinu dana kasnije postao je izbornikom i Fed Cup selekcije, s kojom je osvojio tri titule (2006., 2009. i 2010.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.01.2013. u 13:57
    Ja mislim da će u paru igrati Bolelli i Fognini,sad su na AO bili u polufinalu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2013. u 20:31
    Sa Goranom sve je to nekako bilo zanimljivije!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2013. u 14:50
    Cure su definitivno... atraktivnije... za pratiti
    Obrisan korisnik
  • Gips29.01.2013. u 14:46
    Gips
  • Gips29.01.2013. u 14:43
    Slažem se, no zato postoji naša FED cup reprezentacija!Sljedecih 15 godina više ću pratiti ženski tenis (zna se naravno zbog koga), a za koju godinu će se i Borna priključiti sastavu muške reprezentacije. Samo polako, ali kada govorimo o našem tenisu, jasno je da prije svega moramo spomenuti Donnu... [više na forumu]
    Gips