Nogomet

Milan s Balotellijem zaigrao rulet, PSG ponovno zasjeo na vrh potrošača

Piše:Igor Šestak • nedjelja, 03.02.2013.
Milan s Balotellijem zaigrao rulet, PSG ponovno zasjeo na vrh potrošača
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U nogometnom svijetu završen je još jedan prijelazni rok. Za hrvatske nogometaše on je bio prilično aktivan i ostat će upamćen prije svega po četiri unosna transfera mladih nogometaša iz MAXtv Prve lige u inozemstvo. Na međunarodnoj razini ponovno je bilo vrlo prometno, ali se može reći kako je izostao veći broj transfera onih najvećih svjetskih zvijezda. Ipak, sa sportskog i financijskog gledišta značajnih transfera igrača bilo je sasvim dovoljno kako bismo vam pripremili pregled deset najvažnijih u netom završenom zimskom prijelaznom roku.

Kao i obično, zimski prijelazni rok nogometnim je klubovima diljem svijeta poslužio za "krpanje rupa". Već je običaj kako se oni najveći poslovi najčešće obavljaju tijekom ljeta, dok zimi klubovi nastoje popuniti praznine koje im je otkrio prvi dio sezone. Slično je bilo i ove zime pa su najuspješniji europski klubovi uglavnom mirovali ili doveli tek jednog ili dvojicu igrača kako bi pojačali konkurenciju u nastavku sezone.

Za primjer, Manchester City, Manchester United, Barcelona, Bayern i Lyon ove zime nisu pojačavali svoje seniorske sastave. Po jednog igrača u svoje su redove doveli Atletico i Real iz Madrida, Chelsea, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund i Lazio. Uz skromnu potrošnju po dva su igrača doveli Napoli i Juventus, koji je već mislio i na budućnost (Llorente), baš kao i Manchester United (Zaha). Nešto prometnije bilo je u Marseilleu koji je doveo četiri igrača, ali je prijelazni rok završio u plusu, dok je među klubovima iz vrha najjačih europskih liga iz okvira skromne potrošnje iskočio tek (pre)bogati Paris Saint-Germain.

Sasvim logično, daleko prometnije bilo je u klubovima čija je jesen bila rezultatski neuspješnija. Stoga su se kao najveći potrošači istaknuli Queens Park Rangersi, Newcastle i Liverpool u Engleskoj, Milan i Inter u Italiji te Wolfsburg i Hoffenheim u Njemačkoj.

Iz usporedbe po ligama ističe se da su Španjolci bili vrlo rezervirani ove zime te da je najveći transfer bio onaj vratara Diega Lopeza iz Seville u Real Madrid (3,5 milijuna eura). Da je u Njemačkoj također prijelazni rok bio vrlo siromašan govori podatak da je najveću odštetu platio Wolfsburg Borussiji Dortmund za Ivana Perišića (7,5 milijuna eura), dok su u Francuskoj, Engleskoj i Italiji ipak realizirani i nešto lukrativniji transferi. Od ostalih liga, vrlo skupi poslovi ponovno su se sklapali na istoku Europe, a među potrošačima ističu se još brazilski i turski klubovi.

Klubovi su u netom završenom prijelaznom roku bili dosta prilično skromni i štedljivi te se nisu pretjerano razbacivali novcem, barem većina njih. Unatoč tome značajnih je selidbi nogometaša bilo sasvim dovoljno kako izbor deset najznačajnijih ne bi bio jednostavan. Valja istaknuti kako plaćena odšteta nije bila jedino mjerilo, već su pri izboru u obzir uzeti i drugi kriteriji poput potencijala igrača, njihove važnosti u nogometnom svijetu i značaja za klub kojem su pristupili...

10. David Beckham potpisao za Paris Saint-Germain

Iako mu je već 37 godina, David Beckham je i dalje mamac za medije i navijače. Prepoznali su to u Paris Saint-Germainu i doveli iskusnog veznjaka nakon što mu je istekao ugovor s LA Galaxyjem. Beckham je potpisao ugovor na pet mjeseci, a oči europske nogometne javnosti zasigurno će biti okrenute prema Parizu kako bi vidjele ima li još nogometne čarolije u njegovim nogama. Prilično je teško prognozirati kakve će biti Davidova uloga u momčadi Carla Ancelottija, no Parižani mogu sa sigurnošću računati na nagli porast prodaje njihovih dresova s brojem 32. Nerealno je očekivati kako će Beckham u PSG-u imati veliku minutažu, no momčad očekuje borba za trofeje na tri kolosijeka, a Englez tu može pomoći, barem svojim iskustvom.

9. Lewis Holtby iz Schalkea u Tottenham

Kako za smiješnu odštetu dobiti vrhunskog mladog igrača pokazao je Tottenham. Za samo milijun i 750 tisuća eura na White Hart Lane je iz Schalkea doveden Lewis Holtby. Riječ je o veznom igraču plemenitog kova, koji usput ima tek 22 godine. Tottenham je odlično iskoristio činjenicu da je mladom veznjaku u lipnju završavao ugovor s njemačkim prvoligašem. Holtbyja su prvo osigurali za lipanj, a onda uporno pokušavali dogovoriti transfer već u siječnju i na kraju slomili Schalkeove pregovarače. Rudari su vjerojatno htjeli vratiti barem dio novca uloženog u ovog mladog nogometaša, kako ne bi na ljeto otišao bez odštete. Holtby je inače Nijemac, ali po ocu vuče engleske korijene i Tottenhamu bi trebao biti upravo ono što mu je nedostajalo nakon odlaska Luke Modrića i Rafaela van der Vaarta.

8. Christopher Samba iz Anžija u Queens Park Rangers

Da na ovoj listi zastupljeni ne bi bili samo vezni igrači i napadači pobrinuli su se Queens Park Rangersi i njihov menadžer Harry Redknapp. Za odštetu od oko 15 milijuna eura na Loftus Road je stigao stoper Christopher Samba. Ovaj Kongoanac rođen u Francuskoj već je trčao engleskim travnjacima i to u dresu Blackburn Roversa. U veljači 2012. preselio je u ruski Anži, za otprilike isti iznos koji je godinu kasnije za njega platio QPR. Sambi je na leđima 28 godina i doveden je kako bi učvrstio poroznu obranu QPR-a, još uvijek posljednjeg kluba na tablici Premier lige. Kako im gori pod petama, Rangersi u siječnju nisu štedjeli te su ponijeli titulu jednog od najvećih potrošača među engleskim klubovima. Osim Sambe doveli su još Remyja, Jenasa, Townsenda i Ben Haima.

7. Demba Ba iz Newcastlea u Chelsea

Financijski vrlo racionalan bio je u ovom prijelaznom roku londonski Chelsea. Klub koji donedavno nije pitao za cijenu ove je zime više zaradio nego što je potrošio, a unatoč tome uspio je osigurati jedno vrlo vrijedno pojačanje. Za prilično malu odštetu od oko osam milijuna eura iz Newcastlea je na Stamford Bridge sletio Senegalac Demba Ba. Nije to baš malo novca, ali valja imati na umu da se radi o igraču koji je u samo godinu i pol za Newcastle zabio 29 prvenstvenih pogodaka. Chelsea je inače prije dvije godine platio sedam puta veću odštetu za Fernanda Torresa, a Španjolac je u dvije godine uspio postići tek 14 prvenstvenih pogodaka. Ba je u siječnju za Bluese zabio tri pogotka, no još uvijek nije postao standardni prvotimac, već je uglavnom osuđen na ulaske s klupe za pričuve.

6. Willian iz Šahtara u Anži

Još jedan sa sportskog stajališta vrlo neočekivan, a s financijskog stajališta vrlo izdašan transfer dogodio se ove zime na istoku Europe. U centru pažnje našao se Šahtarov Brazilac Willian, koji je odlučio prihvatiti zov Anžija iz Mahačkale. Za tog igrača u prethodnim su se mjesecima interesirali mnogi europski klubovi, a najčešće se spominjao u kontekstu Chelseaja. Ipak, pred sam kraj prijelaznog roka pojavio se Anži i Šahtaru uplatio odštetu od 35 milijuna eura, kolika je bila klauzula u igračevom ugovoru. Na iznenađenje, a pomalo i razočaranje svih u Šahtaru, Willian je pristao na odlazak. Anži je vrlo ambiciozan i prije svega bogat klub. Nalazi se u vrhu ruskog prvenstva, kvalificirao se za drugi krug Europske lige, no ipak je još uvijek vrlo daleko od Šahtarove razine. Čini se kako je igrač u ovom slučaju sportske motive ostavio po strani, a možda najbolji komentar dao je njegov bivši trener Mircea Lucescu: "To je osobna odluka i moramo ju poštovati."

5. Daniel Sturridge iz Chelseaja u Liverpool

23-godišnji engleski napadač ove je zime nastavio svoje selidbe po velikim klubovima Premiershipa. Nakon što je osjetio čari igranja za Manchester City i Chelsea (bio je i na posudbi u Boltonu), nova adresa Daniela Sturridgea postao je Liverpool. U svojim prethodnim klubovima ovaj se napadač nije uspio nametnuti kao prva opcija. Iako je vrlo talentiran može se reći kako do sada i nije dobio pravu priliku kako bi se dokazao u kontinuitetu. Ipak, još je uvijek dovoljno mlad kako bi izveo svoju karijeru na željeni put, a Liverpool bi za njega mogao biti sretno mjesto. Redsima je napadač bio prijeko potreban, a partner u napadu bit će mu sjajni Urugvajac Luis Suarez. Liverpool je Chelseaju platio prilično veliku odštetu od oko 15 milijuna eura, ali ako je suditi prema prvim utakmicama pronašao je dobitnu kombinaciju. Sturridge se u prvih pet nastupa već tri puta upisao u strijelce.

4. Alexandre Pato iz Milana u Corinthians

U svijetu nogometnih transfera mnogo je češća praksa da mladi i talentirani nogometaši iz Južne Amerike za velike količine novca dolaze u europske klubove, no u siječnju 2013. realiziran je i jedan značajan transfer u suprotnom smjeru. Alexandre Pato, 23-godišnji Brazilski napadač, iz Milana je preselio u Corinthians za odštetu od oko 15 milijuna eura. Među Rossonere je stigao još 2007. godine iz Internacionala, povremeno je prikazivao svoj veliki talent, no njegov boravak u Italiji obilježile su ozljede. Odlučio se vratiti u domovinu kako bi pokušao vratiti svoju karijeru na pravi put i izboriti se za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Brazilu iduće godine. Milan je s Patom financijski dosta izgubio, no može biti djelomično zadovoljan jer je vratio barem dio uloženog, a Corinthians se s novim napadačem sprema u pohod na obranu naslova pobjednika Copa Libertadores i Svjetskog klupskog prvenstva.

3. Wesley Sneijder iz Intera u Galatasaray

2010. godine Wesley Sneijder je bio jedan od najboljih nogometaša svijeta. S milanskim Interom osvojio je sve što se moglo osvojiti (Serie A, Coppa Italia, Liga prvaka), a s Nizozemskom je dogurao do finala Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. No, od iduće sezone njegova je karijera krenula silaznom putanjom. Na to su utjecale ozljede, ali i česte smjene trenera u crno-plavom dijelu Milana. Sneijder niti s jednim od njih nije uspostavio odnos kakav je imao s Mourinhom, s klubom se nije mogao dogovoriti oko novog ugovora i rastanak je ove zime bio neminovan. Njegova nova destinacija su Istanbul i Galatasaray. Pomalo neočekivani rasplet, no Turci su za prilično malu odštetu od oko sedam i pol milijuna eura doveli sjajnog veznjaka koji će sigurno željeti pokazati kako nije za staro željezo. Na kraju, tek mu je 28 godina. Uspije li Galatasaray Sneijderu pridružiti i Drogbu, što njegov bivši klub još uvijek pokušava spriječiti, mogao bi ponijeti titulu pobjednika ovog prijelaznog roka.

2. Lucas Moura iz Sao Paula u Paris Saint-Germain

Financijski najveći transfer koji je realiziran u netom završenom zimskom prijelaznom roku bio je onaj Brazilca Lucasa Moure iz Sao Paula u Paris Saint-Germain. Klub iz glavnog grada Francuske pun je novca katarskih investitora i nakon što je prošlog ljeta realizirao vrlo skupe transfere Zlatana Ibrahimovića, Ezequiela Lavezzija i Thiaga Silve, sada je dovršio i oko 40 milijuna eura vrijedan transfer mladog brazilskog veznjaka. Taj je posao dogovoren već ranije, no igračeva je želja bila da ostane u Brazilu do kraja sezone. Za Sao Paulo odigrao je nešto više od 100 utakmica i postigao 28 prvenstvenih pogodaka, a za svoj novi klub u siječnju je odigrao četiri utakmice i upisao tri asistencije. Morat će nastaviti u tom ritmu kako bi opravdao uloženo. Iako je u kolovozu navršio tek 20 godina, Lucas Moura iza sebe ima dosta značajnih uspjeha, individualnih i klupskih, te se smatra jednim od najtalentiranijih mladih nogometaša.

1. Mario Balotelli iz Manchester Cityja u Milan

Iako financijski nije najveći, prijelaz Marija Balotellija iz Manchester Cityja u Milan najznačajniji je u ovom prijelaznom roku. Procjenjuje se kako je Milan za zločestog dečka talijanskog nogometa platio odštetu u rasponu od 20 do 25 milijuna eura, a vrijeme će pokazati je li pogodio. Balotelli je silno talentiran i još uvijek izrazito mlad napadač. Tek su mu 22 godine, no osim sjajnim igrama i golovima, do sada je u karijeri barem jednaku pažnju privlačio i svojim nestašlucima na i izvan terena. Mnogi su spremni za njega reći kako je tempirana bomba u svlačionici, a njegovo dovođenje pravi rulet. U Manchester City došao je 2010. godine iz Intera, a u dvije i pol sezone odigrao je 54 prvenstvene utakmice i postigao 20 pogodaka. Može se reći kako još uvijek nije zasjao punim sjajem, no u Milanu se nadaju kako će kod njih konačno pokazati sve svoje mogućnosti, kao što pokazao na Europskom prvenstvu u utakmici s Njemačkom. Društvo u napadu Rossonera pravit će mu Stephan El Shaarawy i Kevin Prince Boateng, a to je napadački potencijal kojeg bi poželio svaki klub na svijetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 14:39
    meni je uvijek bo dobar... smo glavu sredit može u top 5
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199003.02.2013. u 22:58
    možete vi govorit šta oćete, rulet, tempirana bomba, luđak, al samo se sitite proslog Eura, i panike u svakoj obrani čin bi Balotelli okrenut leđima golu primija balun i drma iz okreta ko da igra s mlađin uzrastima u vrtiću... a ko zna, mozda se u ovom Milanu i prilagodi koliko toliko, to je klub... [više na forumu]
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik03.02.2013. u 20:31
    Bravo PSZZZZZ
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.02.2013. u 14:56
    Nemoj ovo shvatiti kao da te napadam, ali koliko je trofeja konkretno donio Balotelli? Za Ibru se slažem.
    Obrisan korisnik
  • nido03.02.2013. u 14:46
    Baloteli je kontroverzna osoba ali i jako kvalitetan napadac samo sto se mora trpjeti njegovo da igra kad on oce na najvisem nivou. Osobno, nikad ne bih volio takvog igraca u svom timu pa makar da je najbolji na svijetu. Ali naravno, postujem!
    nido