Nogomet

Neugodna momčad s kojom Hrvatska nema dobra iskustva

Maj Gašparac • srijeda, 06.02.2013.
Neugodna momčad s kojom Hrvatska nema dobra iskustva
Foto: EPA

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u srijedu u Londonu očekuje prijateljski dvoboj s Južnom Korejom. Reprezentacija je to protiv koje su Kockasti igrali pet puta i s kojom nemaju pozitivan omjer. U prethodnim susretima Hrvatska je slavila tek jednom, dvije utakmice su završene neodlučenim rezultatom, a dva puta pobjeda je pripala Južnoj Koreji. Pred Štimčevim izabranicima sada je prilika za pobjedu kojom će povećati samopouzdanje uoči kvalifikacijske utakmice protiv Srbije, ali i izjednačiti omjer u međusobnim susretima s Južnom Korejom, koju su zadnji put svladali prije 17 godina.

U prvoj utakmici protiv Južne Koreje hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je i svoju jedinu pobjedu. Pod vodstvom Miroslava Blaževića, Kockasti su 13. travnja 1996. godine u prijateljskom susretu s uvjerljivih 3:0 svladali nogometaše Južne Koreje. Taj dvoboj odigran je na stadionu u Kranjčevićevoj, a sva tri pogotka za Hrvatsku postigao je Goran Vlaović.

Svoju sljedeću utakmicu reprezentacije Hrvatske i Južne Koreje odigrale su tri godine kasnije. Susret se održao na Olimpijskom stadionu u Seoulu u sklopu posljednjeg izdanja Korea kupa, a u zadnjem kolu tog natjecanja Hrvatska i J. Korea su odigrale 1:1. Jedini pogodak za momčad Miroslava Blaževića tada je postigao Stjepan Tomas u samoj završnici utakmice. Kockasti su te godine i osvojili Korea kup, na kojemu su, uz Koreju, još sudjelovale i momčadi Meksika te Egipta.

Na sljedeće susrete tih reprezentacija čekalo se dvije godine. Hrvatska je u studenom 2001. odigrala s Južnom Korejom dvije utakmice, u kojima je zabilježila po jedan poraz i po jedan neodlučeni rezultat. U tim dvobojima na klupi Južne Koreje sjedio je Guus Hiddink, s kojim je azijska momčad sljedeće godine stigla do četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu kojemu su, zajedno s Japanom, bili domaćini.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

U prvom od tih susreta Kockasti su otvorili stadion World Cup u Seulu, na kojemu se naredne godine igralo polufinale Svjetskog prvenstva. Reprezentacija Južne Koreje odigrala je tada vrlo dobru utakmicu i slavila rezultatom 2:0. Domaćini su u drugom poluvremenu postigli svoja dva pogotka u samo tri minute, a izmijenjeni sastav Kockastih, koje je vodio Mirko Jozić, nije se istaknuo po dobrome.

U toj utakmici za hrvatsku reprezentaciju debitirao je Josip Šimunić, koji će u srijedu protiv istog protivnika upisati i svoj jubilarni 100. nastup za Kockaste.

Drugi susret protiv Južne Koreje Hrvatska je odigrala tri dana kasnije. Ta je utakmica završena neodlučenim rezultatom, bilo je 1:1, a hrvatski nogometaši ostavili su bolji dojam nego u prijašnjem susretu. Na stadionu u Gwangju domaćini su poveli krajem prvog poluvremena, a Hrvatska je izjednačila u drugom dijelu. Jedini pogodak za Kockaste postigao je Boris Živković.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Zadnja utakmica između Hrvatske i Južne Koreje odigrala se 29. siječnja 2006. godine. Riječ je bila o polufinalnom susretu Carlsberg kupa u kojemu su Koreanci bili uspješniji i pobijedili Kockaste po drugi put u međusobnim ogledima.

Koreja je na Nacionalnom stadionu u Hong Kongu svladala s 2:0 reprezentaciju Hrvatske, koja je tu utakmicu odigrala bez nekih od najvažnijih igrača. Kockaste je u posljednjoj utakmici protiv Južnokoreanaca vodio Zlatko Kranjčar.

Južna Koreja u prošlosti se znala pokazati kao vrlo neugodan protivnik za Hrvatsku, protiv kojega su Kockasti, iako često u slabijem sastavu, bilježili lošije rezultate. U srijedu je pred nogometašima Igora Štimca prilika za prvu pobjedu nad tom reprezentacijom nakon dugačkih 17 godina i pobjedu kojom bi hrvatski nogometaši povećali samopouzdanje prije vrlo bitnog susreta sa Srbijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 11:39
    E sad imamo dobro iskustvo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 11:43
    korejci su nan baš crna mačka
    Obrisan korisnik