Nogomet

Ostanak važnih igrača i kvalitetna pojačanja bude nadu u napredak Istre na tablici

Piše:Josip Piršljin • utorak, 12.02.2013.
Ostanak važnih igrača i kvalitetna pojačanja bude nadu u napredak Istre na tablici
Foto: Aldo Šuran

Veliki potencijal koji ima momčad Istre 1961 nije došao do izražaja u jesenskom dijelu hrvatskog prvenstva. Pamićev sastav se našao bliže dnu tablice nego njenom vrhu, ali proljeće donosi i novu nadu. Dobra igra i rezultati na pripremama nagovijestili su bolje dane za pulskog prvoligaša, a navijače zeleno-žutih veselit će i činjenica kako nitko od važnih igrača nije otišao, već je ekipa dodatno osnažena.

U proljetni dio prvenstva Istra 1961 ulazi s nadom kako će bolje igrati nego što je to bio slučaj pri kraju jesenskog dijela. U zadnje četiri utakmice zeleno-žuti su osvojili samo jedan bod i time uvelike ugrozili svoju poziciju na tablici. Momčadi s dna su se dosta približile Istri koja je tako ponovno u onoj borbi u kojoj sasvim sigurno nije htjela biti. Iako se na početku sezone najavljivala bitka za Europu, Istra je ipak bliže akciji "spašavanja vlastite kože".

Jesen i novi početak

Prvi dio sezone

8. mjesto; 5 pobjeda, 5 remija, 9 poraza; gol-razlika 17:22; 20 bodova

Raspored na početku

20. kolo: Istra 1961 - Lokomotiva

21. kolo: Osijek - Istra 1961

22. kolo: Istra 1961 - Rijeka

Trener Igor Pamić ipak se ne bi trebao osvrtati na klubove iza njega, već mora tražiti od svojih igrača napredak na tablici i približavanje sredini. Istra ima sve preduvjete za to i bio bi veliki neuspjeh ako bi se našla među posljednje tri momčadi. Nitko od važnijih igrača nije napustio Aldo Drosinu. Štoviše, dovedeno je nekoliko perspektivnih pojačanja.

Uz to, Istra je jedan od rijetkih klubova u MAXtv Prvoj ligi koji ima vrlo dobre infrastrukturne uvjete. Problema nema niti u financijskom sektoru, obveze prema igračima se ispunjavaju korektno i na vrijeme, a ne treba zaboraviti niti na podršku navijača koja je neosporna. Istra je po posjećenosti četvrti klub u ligi, a Demoni će se pobrinuti da zeleno-žuti osjete potporu i na svim gostovanjima.

S obzirom na sve to, Istra ima perspektivu biti na puno boljoj poziciji nego što je sada. Tu će veliku ulogu imati trener Pamić koji mora posložiti svoju momčad i iz igrača izvući maksimum. Optimizam za Puljane predstavljaju vrlo dobro odrađene pripreme. Odigrano je ukupno 12 utakmica, Istrani su pobijedili u njih devet, jednom su remizirali i izgubili svega dva puta.

Došli/otišli

Mora se priznati kako su Uprava Istre i njen stručni stožer obavili vrlo dobar posao što se tiče igračkog kadra ove zime. U Pamićevoj momčadi ostali su svi važniji igrači, nitko od nositelja igre nije napustio Pulu, premda je bilo ponuda. Odlasci Hrvoja Milića i Gorana Rocea činili su se neminovnim, no klub nije pristao na bilo kakvu cijenu i odlučio ih je zadržati.

Otišli su Ahmad Sharbini, Nikola Antolić, Krešimir Prgomet i Igor Jugović. To su igrači koji nisu zadovoljili ambicije trenera Pamića i koji mu nisu bili prijeko potrebni. U klub su, pak, stigli igrači od kojih se dosta očekuje u budućnosti.

Među prvima je stigao Luka Hadžić, mladić iz zaprešićkog Intera koji će osnažiti konkurenciju u veznom redu. Iz Zadra je doveden Antonijo Ježina, pouzdani vratar koji nije sklon kiksevima, a među posljednjima su došli bivši Hajdukovac Jure Obšivač i Korejac Chung Woon.

Trener

Igor Pamić je već duže vrijeme na klupi Puljana s kojima je prošao dosta toga. Od dobrih igara i rezultata do upada u "crne rupe" i bezidejnosti koje je na trenutke pokazivao njegov sastav. Pamić je neosporni autoritet u svlačionici, a i Uprava kluba je pokazala da mu vjeruje jer je nekoliko puta stala na njegovu stranu kada bi se sukobio s pojedinim igračem.

No, ukoliko ne ispuni ono što se od njega očekuje, niti ruski vlasnik Mihail Ščeglov neće imati puno strpljenja. Pamić sada na raspolaganju ima vrlo dobru momčad i odlične uvjete za rad, te će morati donositi pozitivne rezultate. Igračima je za to potreban mir i ugodna atmosfera, a tome sigurno neće pridonijeti Pamićeva nervoza za vrijeme utakmica i često svađanje sa sucima radi kojih mu nisu strana isključenja.

Bolja realizacija ključna za napredak na tablici

Jedan od većih problema s kojima se struka Istre mora pozabaviti u nastavku MAXtv Prve lige je slaba realizacija u napadu. Puljani postižu vrlo malo pogodaka što im je u jesenskom dijelu odnijelo dosta bodova, posebno u utakmicama u kojima su bili "na milimetar" od pobjede, ali njihovi protivnici su znali doći do remija.

Konkretno, zeleno-žuti su u prvih 19 utakmica ove sezone postigli samo 17 pogodaka što je u prosjeku manje od jednog gola po susretu. To si jedna momčad koja ima ambicije biti u gornjoj polovici tablice nikako ne smije dopustiti. Od svih 12 momčadi u ligi od Istre su manje zabijali jedino Cibalia i Zagreb, posljednje dvije ekipe na ljestvici.

Na proljeće sav će teret pasti na Rocea, Adnana Aganovića i Sandija Križmana. U rosteru Istre ta su tri igrača jedini klasični napadači koji će imati veliku odgovornost. Za bolje rezultate morat će im se u realizaciji pridružiti netko iz veznog reda. Ofenzivno orijentirani Alen Pamić, Andrea Ottochian i Tomislav Havojić trebali bi na kontu imati puno više od jednog pogotka na kojem su trenutno.

Raspoloženje u svibnju

"Bitno je nastaviti seriju pobjeda i u tom ritmu ući u prvenstvo i nastaviti pobjeđivati", rekao je Pamić nakon što je njegova momčad na pripremama pobijedila u devet od 12 utakmica. Zaista, vrlo važno će biti dobro ući u nastavak prvenstva i u prvim kolima osvojiti veći broj bodova. To će podići momčad i njihovo samopouzdanje, te im dati dodatni poticaj za preostale susrete do kraja sezone.

Loša je vijest za Istrane što u prva tri kola imaju dosta težak raspored. Igraju s ekipama koje su iznad njih na tablici i koje se bore za europske pozicije. Najprije na Aldo Drosinu dolazi poletna i neugodna Lokomotiva, potom se ide na gostovanje u Osijek gdje je pao i lider Dinamo, a nakon toga u Pulu dolazi ambiciozna i dosta pojačana Rijeka.

Stoga bi raspoloženje u svibnju moglo ovisiti o startu u prvih nekoliko kola. Ukoliko se ne počnu rano osvajati bodovi, Istra može upasti u zonu ispadanja. Tu bi se već mogla početi stvarati nervoza među igračima i teško bi se izvukli, no ukoliko se počne pobjeđivati raspoloženje će rasti. Problem je jedino što nema puno mjesta za napredak. Osijek i Split su već dosta udaljeni, te bi na kraju sezone i sadašnje osmo mjesto bilo prihvatljivo.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • LazialZD12.02.2013. u 16:44
    Iz Zadra je doveden Antonijo Ježina, pouzdani vratar koji nije sklon kiksevima, ajme što san se lipo nasmijali nzn jeli dotični novinar ikad gleda Ježinu kad sa takvom sigurnošću kaže da nije sklon kiksevima ahahhaahahah
    LazialZD
  • Obrisan korisnik12.02.2013. u 13:18
    eto ti na....sređen klub, sređene financije, lijepi, mali stadion, ugodan grad za živjeti i onda se igrači vuku po terenu k'o prebijene mačke. možda im igrači proigraju ako im NE isplate 2-3 plaće:)?
    Obrisan korisnik