Nogomet

Iz Parka mladeži se (ne) vidi Europa

Piše:Vedran Babić • srijeda, 13.02.2013.
Iz Parka mladeži se (ne) vidi Europa
Foto: Duje Bonačić

Zimski pripremni dio protekao je mirno za splitskog prvoligaša iz Parka mladeži. Kao i neki ostali hrvatski prvoligaši, Splitovci su dio siječnja proveli u Turskoj, gdje su daleko od očiju domaće javnosti "brusili" fizičku i taktičku formu. Sve za jedan cilj - Europu...

Neuobičajeno mirno i bez "potresa" Split je odradio zimski dio priprema za nastavak sezone. Na okupu su ostali svi ključni igrači, a dovedeno je i nekoliko prinova. Doduše, ni jedan od njih nije ono što je trener Zoran Vulić tražio. "Fali nam taj klasni napadač, golgeter. Imali smo dogovore s dvama igračima koji su se na kraju odlučili otići u inozemstvo."

Unatoč tome, Vulić je zadovoljan trenutnim kadrom. Dobra je vijest za njega da je Ivica Križanac, stožerni igrač obrane, odradio cijele pripreme. S druge strane, Velimir Vidić i Ante Vitaić nisu otputovali s momčadi u Tursku. Oni su se oporavljali od teških ozljeda. Vidić se u međuvremenu vratio u momčad, dok će Vitaić propustiti prvu utakmicu nastavka prvenstva, možda i drugu.

Jesen i novi početak

Prvi dio sezone:

6. mjesto, 9 pobjeda, 3 remija, 7 poraza, gol razlika 28:22, 30 bodova

Raspored na početku:

20. kolo: Split - Zagreb
21. kolo: Lokomotiva - Split
22. kolo: Split - Osijek

Boravak u Turskoj Splićanima je donio slabe rezultate. U šest utakmica ostvarili su samo jednu pobjedu, odigrali dva remija i doživjeli tri poraza. Osim u prvom susretu s austrijskim prvoligašem WAC-om (4:0), Crveni su posebno impresionirali protiv ruskog giganta Zenita. Izgubili su 1:0, no odličan otpor pružen višestruko jačem suparniku oduševio je predsjednika Slavena Žužula i cjelokupni stožer.

Po povratku u Split Vulića i njegove igrače dočekali su novi-stari problemi s klupskom infrastrukturom. Treninge su uglavnom održavali u Mravincima pored Splita (ponekad čak i u klupskim hodnicima!), no to se nije odrazilo na njihove izvedbe u dvama posljednjim prijateljskim utakmicama. Na Parku mladeži Crveni su nadigrali Željezničar 4:1, a u Dugopolju su slavili protiv istoimenog domaćina 3:1.

Vulić je svjestan da u njegovoj momčadi ima još prostora za napredak, no optimizam je redoviti "stanovnik" Parka mladeži. Prva utakmica nastavka sezone, protiv fenjeraša Zagreba, idealna je prilika za tri boda i "injekciju" samopouzdanja uoči sljedećih velikih ispita.

Došli/Otišli

Nova lica u Splitovoj svlačionici su Zajko Zeba, Josip Fuček i Mario Brlečić, a stara su Dražen Jelić, Damir Rašić, Duje Vučemilović-Grgić i Josip Serdarušić. Iako nije toliko poznat hrvatskim ljubiteljima nogometa, Zeba je igrač u kojeg Splitovci polažu velike nade u proljetnom dijelu prvenstva.

Radi se o 29-godišnjem veznom igraču, koji je iz sarajevskog Željezničara došao s "etiketom" najboljeg igrača Premijer lige prošle godine. Žužul ga je na predstavljanju u Parku mladeži opisao riječima: "On je igrač zbog kojeg se dolazi na stadion. Zna podvaliti loptu, on je nepredvidivi vic-maher." Nema sumnje kako će Zeba postati omiljen među simpatizerima Splita, baš kao što je to bio Predrag Šimić, koji je također iz Željezničara došao u Park mladeži 2010. godine.

Fuček i Brlečić dovedeni su iz drugoligaškog hita Zeline. 27-godišnji Fuček igra na poziciji napadača, a pažnju je na sebe skrenuo prekrasnim pogotkom iz slobodnog udarca u utakmici Kupa protiv Hajduka. Tri godine mlađi Brlečić vezni je igrač. Obojica imaju prvoligaškog iskustva, doduše malo. Fuček je nosio dres Lučkog, a Brlečić Varaždina i zaprešićkog Intera.

Za igračima koji su napustili Split nitko neće previše žaliti. Jelić i Rašić ionako su imali malu minutažu te su počeli padati u drugi plan, Vučemilović-Grgić gotovo da i nije igrao, a Serdarušić se konstantno muči s ozljedama pa su u Splitu odlučili ne ponuditi mu produženje ugovora.

Trener

"Kod Vulića se u dva mjeseca nije ponovilo isto zagrijavanje", izjavio je nedavno napadač Aljoša Vojnović. To dovoljno govori o Zoranu Vuliću, koji treninge nastoji učiniti što zanimljivijima. To, dakako, ne znači da su treninzi "šetnja". Baš suprotno, žestoki su. Od svojih igrača bivši trener Hajduka i Rijeke traži čvrstinu, žestinu, agresivnost i maksimalnu pokretljivost po cijelome terenu.

Njegovim dolaskom klupu sredinom listopada prošle godine Split je itekako profitirao. Iako su Crveni na ljestvici tek šesti, pod Vulićevim su vodstvom počeli igrati znatno bolje na gostovanjima. Slavili su u njegovu debiju na Kantridi te u Zaprešiću, dok su u Koprivnici i Vinkovcima osvojili kombinirano jedan bod. Doduše, te su utakmice završavali s jednim ili dva igrača manje. Još važnije, Vulić je svoje igrače odveo do prvog slavlja nad Dinamom u Parku mladeži, što je donijelo njegovim igračima samopouzdanja.

Iza Vulića su prve pripreme koje je prošao sa svojim igračima i na njemu je da uspješno izbalansira mladost i iskustvo kako bi se ispunio onaj konačni cilj, a to je plasman u Europu.

(Ne)dostižna Europa

Upravo je izlazak na europsku scenu jedini preostali motiv kluba iz Parka mladeži u ovoj sezoni. Naslov prvaka dalek je i nerealan, a natjecanje u Kupu završeno je porazom od Hajduka. Split je trenutno šesti na ljestvici, što zvuči loše, međutim Crvene samo tri boda dijele od drugoplasiranog gradskog rivala.

Splićani su, dakle, blizu Europe, no do kraja prvenstva još je čak 14 kola. U prijevodu, u igri su još 42 boda, a konkurencija je vrlo jaka i brojna. Ispred Crvenih su, osim Hajduka, Lokomotiva, Rijeka i Slaven Belupo, a ni sedmoplasirani Osijek nije jako daleko (26 bodova).

Splitu će prva tri kola drugog dijela prvenstva biti iznimno važna jer ukoliko poslije 22. kola budu unutar prvih šest pozicija, u posljednjem će dijelu (od 11 kola) imati jednu utakmicu više kod kuće (ukupno 6) u odnosu na klubove plasirane od 7. do 12. pozicije.

Raspoloženje u svibnju

Raspoloženje u petome mjesecu godine ovisit će o tome je li klub uspio izboriti nastup u Europskoj ligi. S obzirom na očekivanja klupskih čelnika, ali i trenera te igrača i cjelokupnog stožera, propuštanje ulaska u Europu bilo bi neuspjeh. Osnovni preduvjet za ostvarenje tog cilja bit će zadržati odličan učinak kod kuće (dosad 7 pobjeda u 9 utakmica), no bit će potrebne i bolje izvedbe u gostima (dosad 2 pobjede u 10 utakmica). Neizostavan će biti faktor sreće, ali i faktor koji se tiče zdravlja ključnih igrača, kako Vulić ne bi često morao "kemijati" sastav.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 12:24
    uz Hajduka i Rijeku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 11:12
    Split će u Europu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 09:43
    Haha treninzi su razliciti , da bi se zadovoljili veterani kojih ima ko u prici.Zar ne bi trebalo nesto uvjezbavati , a tada je ponavljanje najvaznije da bi se to dovelo do automatizma. Ali dobro , najvaznije je da sve bude posteno , tako je izjavio Vulic ako se dobro sjecam.Dakle ako Split izbori... [više na forumu]
    Obrisan korisnik