Nogomet

Od "doživjeti stotu" do "preživjeti sto drugu"

Piše:Bernard Jurišić • četvrtak, 14.02.2013.
Od "doživjeti stotu" do "preživjeti sto drugu"
Foto: Duje Bonačić

S obzirom na način i uvjete u kojima je ljetos krenuo u sezonu, Hajdukova jesen zaslužila je i više nego pozitivnu ocjenu. Uz povijesni trijumf na San Siru, preko ulaska u polufinale kupa i zadržavanja uloge prvog pratitelja Dinama u prvenstvu, do transfera Josipa Radoševića koji je klubu donio novu "srčanu prijemosnicu", Hajduk je konačno svoje poslovanje i planiranje odlučio svesti u realne okvire...

Jesen je za Hajduk bila uspješna, iako drugo mjesto prosječan Hajdukov navijač nikad neće opisati uspješnim. No, nekad stvari treba staviti u pravi kontekst. Od ljeta do zime Hajduk je prošao pravu financijsku "katarzu", a "bezimena" momčad koju je skrojio i utrenirao Mišo Krstičević rezultatski je napravila i više od onoga onoga što su prošlih sezona uspijevale višestruko skuplje i zvučnije Hajdukove momčadi.

Jesen i novi početak

Jesen:

2. mjesto, devet pobjeda, šest remija, četiri poraza, gol-razlika 27:14 (najmanje primljenih golova u ligi), 33 osvojena boda.

Proljeće:

20. kolo: Slaven Belupo
21. kolo: DINAMO
22. kolo: Cibalia

Zima je donijela promjene, ali ne toliko dramatične da Hajdukov navijački puk ne bi mogao vjerovati da će se i u proljeće nastaviti dobrim smjerom. Šteta je što se ni ovog puta neće ostvariti vječna nada u "šampionsku momčad ako ostane duže na okupu", jer se jedan važan komadić te momčadi već plasirao u inozemstvo. No, Radoševićev odlazak u Italiju shvaćen je kao nužda. Ako se moglo "izmisliti" Radoševića prošle jeseni, valjda će se "izmisliti" i njegovu zamjenu na proljeće.

Da nesreća nikad ne dolazi sama, dokazalo se ozljedom Antonija Milića, koji je trebao preuzeti još više odgovornosti u veznoj liniji. Zbog ozljede je veći dio priprema propustio i kapetan Mario Maloča, pa će obrana i vezni red Hajduka biti na velikim iskušenjima u početnoj fazi proljeća. Milović se na jesen pokazao dobrim kao "drugi" stoper, sad će se vidjeti kako će reagirai u ulozi zapovjednika obrane, uz "asistenta" Jonjića i bekove Oremuša i Jozinovića.

Uloge Radoševića i Milića u veznom redu trebali bi "pokrpati" krilni igrači Vršajević i Lima, a od novopečenog reprezentativca Andrijaševića se očekuje da na proljeće postane prava "desetka", koja puno zabija i puno asistira. S obzirom na viđeno u pripremama, Krstičević će na proljeće igrati s (barem) dvojicom napadača (Vuković i Maglica), dok će dodatne napadačke probleme protivnicima stvarati brzanci Caktaš i Kouassi.

Došli/otišli

Odlazak Josipa Radoševića u Napoli za tri milijuna eura nakon samo šest mjeseci razbio je vrlo zanimljivi vezni trokut u kojem su još Milić i Andrijašević. Steven Luštica poslan je na posudbu u Australiju, Tonči Kukoč skrasio se u talijanskom drugoligašu Bresciji, a Jure Obšivač u hrvatskom prvoligašu Istri 1961.

Došlo je nekoliko imena koji tek trebaju pokazati da su nešto više od prinova, a jedini je to kroz pripreme naznačio 18-godišnji Jean Evrard Kouassi, mladi reprezentativac Obale Bjelokosti. Brazilci Patinho i Cassio izazvali su puno prijepora unutar i van poljudskih zidina, a popuna na mjestu stopera je 24-godišnji Zoran Nižić. Za svoje mjesto na krilu pokušat će se izboriti Antonio Jakoliš, 21-godišnji povratnik iz ukrajinskog Dnipra.

Trener

Mišo Krstičević je na ljeto u ruke dobio ono što je (pre)ostalo do zime "to" pretvorio u potentnu mladu momčad koja drži drugo mjesto i nalazi se u polufinalu kupa. Tržišna vrijednost mnogih mladih igrača drastično je narasla, što je najbolje pokazao Radoševićev transfer, ali i zanimanje za Milića, Andrijaševića, Caktaša. Hajduk je krenuo putem koji je odavno zagovarao, a Krstičević je na tom putu bio jedna od ključnih karika.

No, kako u Hajduku ništa nije jednostavno, tako ni Krstičevićeva pozicija više niej tako čvrsta. Nije tajna da Krstičević baš i nije dobro "kliknuo" sa sportskim direktorom Sergijem Krešićem, a ovotjedni sukob oko nekih igrača to je još jednom potvrdio. Krstičević je svojim radom i rezultatima tijekom jeseni zaradio povjerenje navijača koji vole njegov "ratnički" gard, pa se i u proljeće od njega ne očekuje ništa drugo osim "krvi, znoja i suza". Tko preživi - pričat će.

Financijski uteg

Kad u jednadžbu s dvije nepoznanice (igra i rezultat) morate uključiti i treće (zarada) onda je i svakom neuglednijem matematičaru jasno da je rezultat potpuno neizvjestan. Hajduk i dalje stenje pod utegom dugovanja iz bliske i manje bliske prošlosti, pa je uz pobjede i dobru igru nužno stvoriti i novu "dodatnu vrijednost" koja će se na ljeto moći unovčiti. Radoševićeva prodaja je dokaz da se može, ljeto će pokazati mogu li i još neki donijeti spasonosne milijune.

Raspoloženje u svibnju

Bijelo dugme je davno pjevalo kako je "strašna gnjavaža u životu - doživjeti stotu". Bijeli Hajduk je stotu doživio, ali svaka nakon te nje izgleda sve teža i duža. Trofej u svibnju donio bi novi val optimizma i entuzijazma koji je trenutno najjača snaga (da nekažemo jedina) koja Hajduk održava u životu. Iako je prvenstvo uvijek važnije od kupa, Hajdukova "galvanizacija" bit će maksimalna u polufinalnim kup-okršajima protiv Slaven Belupa. Tih 180 minuta, kao i 180 novih koje bi se zaradile ulaskom u finale kupa, Hajduku mogu značiti više nego tek jedan trofej u vitrini.

Taj trofej Hajduku bi mogao značiti - novi život. Jer bi dokazao da se trofeji mogu osvajati i bez preplaćenih "zvjezdica" i bez skupe momčadi i bez ugovora koji dugoročno uništavaju klub. Taj bi trofej Hajduku pokazao da je na pravom putu. A onda bi se lakše riješile i financije.

Umjesto "doživjeti stotu" u Hajduku se danas pjeva "preživjeti sto drugu".

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 15:20
    Slažem se, onda nebi već nakon jedne polusezone došlo toliko vanjskih u momčad, 2 brazilca i bjelokošćanin su došli umjesto 3 juniora...opet sve po starom receptu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 21:57
    I kad gube i kad tuku, uvijek vjerni svom Hajduku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 20:24
    puno novih uspjeha te da se ponove velike sedamdeset -sretan veliki rođendan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 17:24
    Šteta šta u rubrici "otišli" nije i Krešić...
    Obrisan korisnik
  • Lucky number 1314.02.2013. u 15:09
    Slažem se s već napisanim al nisu mediji krivi šta je Krešić umislija da je Hajduk zadužen za isplatu mirovina njemu i takvima ka šta je on. Već sam puno puta komentira Krešićev nerad pa ću se danas suzdržat. Još jednom, sritan jučerašnji rođendan voljenom klubu! Mišo ne daj se! Igrači nek igraju... [više na forumu]
    Lucky number 13