Košarka

Tomić vukao do dvije pobjede Barcelone, Popović presudio Broseu, Planinić rekorder Eurolige

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 18.02.2013.
Tomić vukao do dvije pobjede Barcelone, Popović presudio Broseu, Planinić rekorder Eurolige
Foto: EPA

Hrvatski su reprezentativci ponovno obilježili euroligaške utakmice. Ante Tomić nastavlja igrati košarku karijere ubacivši šut za pobjedu Barcelone u prvenstvu uz odlično izdanje u Euroligi. Marko Popović bio je najzaslužniji za pobjedu Žalgirisa u produžetku, a Bojan Bogdanović opet je kao prvi strijelac vukao Fenerbahče do druge pobjede u drugom krugu Eurolige, u kojem je Zoran Planinić postao novi asistent rekorder.

Igrač tjedna

Ante Tomić (Barcelona): Odlični Dubrovčanin iz tjedna u tjedan nastavlja oduševljavati svojim igrama. I u prošlotjedne dvije pobjede bio je ključni igrač Barcelone, prvi strijelac i među najboljim skakačima, a protiv Fuenlabrade i izravno najzaslužniji za pobjedu ubačajem sa sirenom. Prvo je s Barcelonom slavio u Tel Avivu kod Maccabija gdje je odradio odličnih 28 minuta s ubačenih 18 poena (7/10 za dva, 0/1 za tri, 4/5 slobodna), uhvaćenih šest skokova i podijeljene dvije blokade. U već opisanoj pobjedi protiv Fuenlabrade igrao je također 28 minuta, također je ubacio 18 poena (8/9 za dva, 2/4 slobodna), no ovaj put je uhvatio dva skoka više.

Ugodno iznenađenje

Miro Bilan (Cedevita): Vrlo raspoložen sve do završnice utakmice, s 19 poena uz 8/11 za dvicu i 3/4 iz slobodnih bacanja, Bilan neće po lijepom pamtiti odlučujuće trenutke dvoboja s MZT-om u zagrebačkom Domu sportova. Gosti iz Skoplja su u 21. kolu ABA lige slavili s 80:78, a Cedevitinom centru je u pretposljednjem napadu domaćina iz ruku pobjegla lopta poslije dodavanja Braceyja Wrighta u pick&roll akciji, dok je potom mogao reagirati barem malo bolje i na drugom kraju parketa. Nakon što ga je Ognen Stojanovski "zaljuljao" s nekoliko finti, Bilan je izgubio ravnotežu i nije uspio kvalitetnije omesti šut makedonskog igrača, koji je, poslije pridizanja Cedevitinog centra, preko ruke pogodio daleku dvicu i time osigurao gostujuću pobjedu.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Odigrao je vrlo dobru partiju protiv Pinar Karsiyake, no nije imao pravu podršku suigrača i Turk Telekom je na svom parketu uvjerljivo poražen s 84:65. Pašalić je u igri proveo 31 minutu, za dva je šutirao 6/8, trice 1/3, a slobodna bacanja 3/5. Utakmicu je završio s 18 poena, odličnih osam skokova i jednom asistencijom.

Visoka forma

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): S učinkom od 25 poena (13 u prvoj četvrtini), tri asistencije, jednog skoka i jedne osvojene lopte Bogdanović je prošloga tjedna odveo svoju momčad do tek druge pobjede u Topu 16 Eurolige. Sa 78:72 Bogdanović i društvo su nadigrali kolege iz susjednog Bešiktaša. Hrvatski igrač igrao je 36 i pol minuta, za dva je šutirao 6/10, za tri 2/4, a izborio je i osam osobnih pogrešaka te gađao slobodna bacanja 7/8. Novu priliku za isticanje imat će u ponedjeljak navečer kada njegov klub u domaćem prvenstvu gostuje kod Mersina.

Mario Hezonja (Barcelona): Kako sezona više odmiče, tako i Mario Hezonja sve više pokazuje dobre igre u dresu obje konkurencije Barcelonine momčadi, Dok je u najboljoj momčadi pokazao u Euroligi u nekoliko navrata potencijal, u B momčadi igra sve zrelije i racionalnije. Barcelona B je proteklog vikenda svladala Leymu Naturu 67:66, a Hezonja je za 27 minuta ubacio 17 poena (7/11 za dva, 1/3 za tri) uz dva skoka. Treba uzeti u obzir kako su protivničke momčadi sve više usredotočene na njega i iz utakmice u utakmicu ima sve teži posao, ali ga uspješno odrađuje.

Krešimir Lončar (Himki): Momčad iz Moskovske oblasti je u Euroligi na domaćem parketu doživjela poraz od Olympiakosa (87:82), a hrvatski centar bio je vrlo raspoložen u toj utakmici. Nakon što je u utorak proslavio 30. rođendan, Lončar je u petak to obilježio s 19 poena i devet skokova protiv aktualnih europskih prvaka, sa samo pet promašaja iz igre, 8/13 za dvicu i 1/1 za tricu.

Damir Markota (Bešiktaš): U dvoboju Fenerbahčea i Bešiktaša jako dobar učinak ostvario je i Markota, iako je igrao samo 19 minuta. S 15 poena bio je najbolji strijelac svoje momčadi, a upisao je i pet skokova. Za dva je šutirao 2/3, trice 2/5, a slobodna bacanja savršenih 5/5. Njegova momčad ipak nije uspjela ubilježiti pobjedu, ali se za taj poraz djelomično iskupila u domaćem prvenstvu gostujućom pobjedom nad Tofašom. I u toj utakmici Markota je bio najbolji pojedinac Bešiktaša. Za dva je šutirao 3/6, za tri 2/3, a slobodna bacanja 1/2. Susret je završio s 13 poena, a dodao je još čak devet skokova i dvije asistencije. Bešiktaš je slavio sa 74:62.

Zoran Planinić (Himki): Hrvatski razigravač je u domaćem porazu od Olympiakosa (87:82) bio toliko raspoložen da je srušio rekord Topa 16 Eurolige po broju asistencija u jednoj utakmici. Planinić ih je imao 13, a tome je dodao 17 poena i šest skokova. Najveći problem bio mu je šut za tricu (0/4), dok je za dvicu pucao 7/11, a iz slobodnih bacanja 3/6.

Marko Popović (Žalgiris): Na putu do euroligaških 88:87 protiv Brose Basketsa u Bambergu u četvrtak u produžetku, Popović je bio junak završnice susreta, s tri pogođena slobodna bacanja za pobjedu gostiju nakon što ga je Anton Gavel faulirao na trici. No, 30-godišnji Zadranin bio je raspoložen i prije toga, s 21 poenom za 27 i pol minuta u igri, uz 3/3 za dvicu, 3/8 za tricu i 6/7 iz slobodnih bacanja. U produžetku je imao osam poena. Nakon tog vrlo kvalitetnog nastupa, Popović nije igrao u nedjeljnoj domaćoj pobjedi s 86:61 protiv Eniseja u VTB ligi. Kako piše Žalgirisova službena internetska stranica, dobio je odmor.

Na standardnoj razini

Boris Barać (Široki WWin): S devet poena protiv Budućnosti bio je najbolji strijelac momčadi uz Ramljaka, što je donekle maskiralo slab šut (2/7 za dva, 1/2 za tri). Dodao je tek jedan skok za 21 minutu i osvojenu loptu izgubivši dvije.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U euroligaškoj pobjedi svog kluba nad Realom iz Madrida dobio je 19 minuta i iskoristio ih za sedam poena, tri skoka i jednu blokadu. Iz igre je šutirao 3/5, a slobodna bacanja 1/2. U utakmici turskog prvenstva protiv Galatasaraya imao je manju minutažu, samo 11 minuta, ali je ponovno uspio zabiti sedam poena te prikupiti četiri skoka. U tako malo vremena uspio je uputiti i čak osam šuteva, no samo su tri pronašla cilj. Efes je poražen sa 77:70.

Mario Delaš (Žalgiris): S podjednakim učinkom u dva prošlotjedna Žalgirisova nastupa, Delaš je bio nešto bolji u nedjelju u domaćoj pobjedi protiv Eniseja (86:61) u VTB ligi. Odigrao je 15 i pol minuta i za to vrijeme ubilježio četiri poena, po tri skoka i asistencije. U ranijoj prošlotjednoj utakmici, uz gostujuću euroligašku pobjedu protiv Brose Basketsa (88:87) u četvrtak u produžetku, 23-godišnji Splićanin imao je tri poena, dva skoka i pet osobnih pogrešaka za 18 minuta na parketu.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Iako je njegova momčad poražena na gostovanju u Avellina, Perić je odigrao dobru utakmicu u kojoj je po tko zna koji put bio među boljim igračima svoje momčadi. Ovaj put na parketu je proveo 23 minute, što mu je bilo dovoljno za 12 koševa (šut 6/11), od čega njih deset u prvoj četvrtini, a skupio je još i tri skoka.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Mladi hrvatski reprezentativac polako je ušao u rotaciju Fotisa Katsikarisa i sve više dobiva priliku. Predugo je trajalo razdoblje u kojima gotovo ništa nije igrao i sadašnjih desetak-petnaestak minuta po susretu je već pozitivan pomak. Prošlog tjedna njegov Bilbao je upisao dvije gostujuće pobjede u kojima je doprinos dao i Pilepić. U Eurokupu protiv Nymburka za 13 minuta je ubacio tri poena (0/1 za dva, 1/2 za tri) dok je u prvenstvu protiv Joventuta igrao minutu manje i ubacio pet poena (1/2 za dva, 1/2 za tri) uz dva skoka.

Leon Radošević (Armani Milano): U gostujućoj pobjedi svoje momčadi Radošević je sudjelovao s 12 minuta provedenih na parketu, a za to vrijeme stigao je upisati vrlo dobru statistiku pa je tako ubilježio sedam koševa (šut 3/4), ali prikupiti i pet skokova, od čega dobar dio u posljednjoj četvrtini kada se susret lomio.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Bio je daleko najbolji pojedinac u blijedoj partiji Širokog u Podgorici i na rubu double-doublea. Postigao je 11 poena uz standardno ne baš blistav šut (3/6 za dva, 1/3 za tri), ali je dodao 11 skokova, dvije asistencije, tri osvojene lopte i jednu izgubljenu.

Krunoslav Simon (Unicaja): Dok u Euroligi još kako-tako drži korak, Unicaja u španjolskom prvenstvu tone sve više. Novi posrtaj stigao je na gostovanju kod Estudiantesa koji je upisao glatku pobjedu dok je prije toga upisana pobjeda u Berlinu kod Albe. Protiv Albe je važnu ulogu odradio Kruno Simon s tri uzastopne trice vrativši tako Unicaju iz zaostatka u kojem se našla. Simon je tu odradio 28 minuta i ubacio 12 poena (1/4 za dva, 3/8 za tri, 1/1 slobodna) te uhvatio tri skoka i podijelio tri asistencije. Na gostovanju u Madridu igrao je 24 minute i ubacio devet poena (2/4 za dva, 1/3 za tri, 2/2 slobodna) uz uhvaćenih šest skokova.

Marko Tomas (Cedevita): Solidan u najvećem dijelu susreta, s 13 poena uz 3/4 za dvicu i 2/7 za tricu, Tomas nije pogađao u posljednjim minutama. U tom razdoblju promašio je jedno od dva slobodna bacanja kod 74:71 za Cedevitu, dok u 39. minuti nije bio precizan s trice u trenucima kada je njegova momčad vodila sa 76:74. Za kraj, kod zaostatka od 80:78 Tomas je promašio i tricu u posljednjim trenucima, s prekratkim šutom izdaleka u teškoj poziciji, preko Damjana Stojanovskog.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa je u nedjelju u poljskom Zgorzelecu pretrpjela poraz od Turowa (86:78) u VTB ligi, a Zubčić je za nešto više od 18 minuta upisao šest poena i tri skoka. Šut iz igre bio mu je 2/3, s 2/2 za dvicu i 0/1 za tricu, dok je s crte slobodnih pucao 2/4.

Forma u padu

Luka Babić (Cedevita): I dalje bez puno prilike za igru, 21-godišnji Splićanin je u domaćem porazu od MZT-a u 21. kolu ABA lige na parketu bio malo manje od tri i pol minute u završnici druge četvrtine. Za to vrijeme bio je bez poena i bez ijednog šuta, a stigao je ubilježiti osobnu pogrešku i izgubljenu loptu u istoj akciji, prekršajem u napadu u sudaru s Cadeom Davisom.

Dontaye Draper (Real Madrid): Polovičan uspjeh ostvario je prošli tjedan madridski Real. U Euroligi je poražen na gostovanju kod Anadolu Efesa, a onda se iskalio u prvenstvu na slaboj Manresi. Dontaye Draper je u porazu u Istanbulu odradio deset minuta , no ostao je bez poena (0/1 za dva, 0/1 za tri) uz uhvaćena tri skoka. Protiv Manrese nije bio u sastavu.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Vrijednu prvenstvenu pobjedu upisali su košarkaši Zaragoze koji su u Sevilli nadigrali Cajasol. Za razliku od ranijih utakmica, Damjan Rudež je ovaj put bio prilično samozatajan i to se osjetilo na minutaži i učinku. Odigrao je tek 17 minuta, manje od prosječnih 25 minuta u dosadašnjem dijelu sezone, te je ubacio pet poena (2/3 za dva, 0/1 za tri, 1/2 slobodna) uz tri prekršaja i izgubljenu loptu.

Goran Suton (Cedevita): Nije bio osobito raspoložen u domaćem porazu od MZT-a u 21. kolu ABA lige, s 80:78 za goste iz Skoplja. Za nepunih 18 minuta na parketu, Suton je imao sedam poena s 2/6 za dvicu i 1/2 za tricu, tome je dodao i četiri skoka, a glavni plus bile su mu osvojene lopte, kojih je također prikupio četiri. Nije dočekao kraj utakmice u igri, sa zarađenom petom osobnom pogreškom u 34. minuti, u trenucima kada je Cedevita vodila sa 69:61.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Nakon što je u finalu Kupa Grčke odnio titulu najkorisnijeg igrača iza Roka Ukića je nešto skromniji tjedan. U sklopu sedmog kola Eurolige njegov Panathinaikos upisao je težak poraz u Moskvi rezultatom 86:69, a Ukić je za 24 minute ubacio osam poena pri čemu je imao čak pet izgubljenih lopti. U domaćem prvenstvu Zeleni su slavili protiv Ikarosa pri čemu je Hrvat u nešto više od 14 minuta provedenih na parketu postigao četiri poena.

Luka Žorić (Unicaja): Nakon nekog vremena Luka Žorić je završio tjedan s dvije nešto skromnije partije. Iako je ove sezone među boljim pojedincima Unicaje, Žorić je i u Berlinu i u Madridu odigrao nešto skromnije od dosadašnjih predstava. Protiv Albe je za 24 minute ubacio sedam poena (2/6 za dva, 3/3 slobodna) i uhvatio pet skokova dok je kod Estudiantesa za 18 minuta upisao osam poena (4/8 za dva), pet skokova, ali i pet izgubljenih lopti.

Klupa, tribine, doktori...

Lukša Andrić (Cedevita): Andrić je i dalje "na hlađenju" u svojem klubu. Još jedan tjedan proveo je pod suspenzijom, trenirajući s drugom momčadi.

Toni Katić (Split): Još uvijek bez ovosezonskih minuta zbog puno problema s koljenom, 20-godišnji razigravač Žutih barem je bio u zapisniku u domaćem porazu od Krke (71:61) u 21. kolu ABA lige. Katić zasad nije spreman za igru, a u klubu najavljuju da ga kane "tempirati" da bude potpuno spreman za hrvatsku Ligu za prvaka.

Pavle Marčinković (Cibona): Cibosi svoju prvu utakmicu poslije osvajanja Kupa Krešimira Ćosića igraju u ponedjeljak navečer. U 21. kolu ABA lige u Kragujevcu će ih dočekati Radnički.

Rok Stipčević (Scavolini Pesaro): Stipčevićeva momčad svoj dvoboj protiv Montepaschija odigrat će tek u ponedjeljak navečer, dakle nakon zaključenja ovog teksta.

Dario Šarić (Cibona): Šarić će s klupskim suigračima biti u akciji u ponedjeljak navečer kod Radničkog u Kragujevcu.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani u ponedjeljak navečer u 21. kolu ABA lige gostuju kod Igokeje u Laktašima, ali trener Ante Nazor najavio je da Vrbanc neće biti u konkurenciji za nastup. Muče ga loša krvna slika i malaksalost.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 18:57
    šta nitko nikad nije imao više od 13asista na tekmi eurolige? po meni iznenađujuće..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 15:39
    veseli dobra igra naših legionara
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 15:37
    pojma nemam za koju repku pola igraca na ovom spisku kandidira, nadam se da nije za hrvatsku...i pritom mislim cisto kvalitativno, nista drugo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 13:57
    ... ali kad se igra za repku dobijemo qurac od ofce :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 13:24
    ne razumijem onog scariola, da ne daje veću minutažu radoševiću. s obzirom koliko malo minuta dobije, učinak mu je fanstastičan!
    Obrisan korisnik