Nogomet

Izvrsnim predstavama najavljen odličan derbi

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • ponedjeljak, 18.02.2013.
Izvrsnim predstavama najavljen odličan derbi
Foto: Davor Sajko

Dinamo i Hajduk nisu mogli imati bolji uvod u tjedan derbija - Modri su na svom terenu razbili Rijeku, a Splićani su uvjerljivo prošli uvijek teško gostovanje u Koprivnici.

Koje je pravo lice Modrih?

Razočaravajuće protiv Osijeka, a onda iznenađujuće dobro protiv Rijeke. Odgovor na pitanje koje je pravo lice Dinama djelomično će otkriti derbi, no predstava protiv Rijeka bila je prijeko potrebna mladoj momčadi koja je ove zime dosta izgubila na pojedinačnoj kvaliteti odlascima Kovačića i Vide.

Izvrsna predstava protiv Rijeke dala je malo više snage obrazloženjima Modrih za slabašnu predstavu u Osijeku, a koja su se uvelike svodila na (uistinu) loš travnjak u Gradskom vrtu. Koliko su iznenađujuća dva potpuno različita izdanja Dinama, još je teže razumjeti da je protiv Modrih puno bolje izgledao mlađahni Osijek nego gorda Rijeka koja je kupovala i u Maksimiru te se uoči ovog susreta razmahivala i smionim izjavama. Kako je utakmica pokazala, i presmionima.

Apsolutno prvo ime utakmice bio je Duje Čop, po prvi puta u seniorskoj karijeri strijelac tri pogotka na jednoj utakmici i vlasnik prvog Dinamovog hat-tricka nakon Krstanovića koji je zabio tri gola Vrsaru u Kupu prošlog rujna. Čop je za jedan pogodak prestigao i Sammira na ljestvici klupskih strijelaca ove sezone (u svim natjecanjima) te se prometnuo u prvo ime Dinamovog napada, iako dosta vremena provodi relativno daleko od gola.

Vezni red bio je puno konkretniji nego protiv Osijeka. Sammir je izgledao puno bolje kada je iza sebe imao Leku i Ademija, bilo je to ono izdanje u kakvom je on očita prevaga za Dinamo u prvenstvenim utakmicama, čega su prodor i asistencija kod drugog gola zorni pokazatelji. Ademijeva agresivnost i brzina donose sve više konkretnih koristi momčadi, on definitivno više ne igra samo za Jurčića već i za Štimca, a Dinamovo zadovoljstvo može zaokružiti novi korektan nastup mladog Tina Jedvaja.

Napunjen samopouzdanjem i s još uvijek velikih osam bodova prednosti, Dinamo može mirno na Poljud iako ga čeka i dobro popunjen stadion i nakon pobjede u Koprivnici dobro raspoložen Hajduk. Dinamovci su znali kako zatvoriti usta Bijelima - hoće li isto uspjeti učiniti i bilima? Hajdučka nesreća u sreći

Samo 90 proljetnih minuta bilo je dovoljno da se hajdučka lica opet razvuku u osmijeh. Odavno Splićani nisu izgledali dominantnije na gostovanju kod Slaven Belupa, a omjer udaraca 19:3 to još bolje dočarava od konačnog rezultata 2:0. No, nesreća u sreći se manifestirala težim ozljedama oba stopera iz ionako prorijeđene obrane...

Konačno je priče o financijama s dnevnog reda izgurala priča o igri i rezultatu. Odavno Hajduk nije tako dominirao u Koprivnici, sabio domaćina u njegovu polovicu i rešetao mu mrežu s čak 19 ispaljenih projektila. Ako se može naći nešto u Hajdukovoj izvedbi što nije valjalo protiv Slaven Belupa bila je to realizacija. No, pobjeda je taj podatak učinila puno nevažnijim od činjenice da je Hajduk izgledao dobro. I moćno.

Visoki gotovo 90-minutni pressing Hajdukovaca već je u prvoj utakmici proljeća potvrdio da su pluća opet "čelična", kao što su bila i na jesen. A to je za ovakav Hajduk od ključne važnosti. Gotovo da se nije primjetio izostanak maratonaca Radoševića i Milića koji su u jesen držali vezni red na svojim plućima. Lima i Andrijašević odradili su vrlo dobar posao, a na krilima su Vršajević i Caktaš bili opasni u svakom novom Hajdukovom kretanju prema naprijed.

Posebna priča je obrana, nevolja kakva je zadesila Hajduk u Koprivnici ulazi u kategoriju "vjerovali ili ne". Teško se sjetiti neke utakmice u kojoj su oba stopera jedne momčadi završila u bolnici zbog slomljene jagodične kosti. Goran Milović i Matej Jonjić nakon nehotičnih srazova s protivničkim laktom i koljenom ostavili su trenera Krstičevića samo s jednim zdravim stoperom uoči dolaska Dinama. I to čovjekom koji je dosad u karijeri za Hajduk odigrao ravno 16 minuta.

Bez obzira na nove probleme, pobjeda i dominantna izvedba opet će dignuti adrenalin Hajdukovcima i napuniti Poljud u nedjelju kad dođe Dinamo. Mišo Krstičević će opet morati glumiti "profesora Baltazara" i "kemijati" momčad smišljajući rješenja za okršaj s Modrima. A hoće li svojim hajducima dirigirati s klupe ili s tribine znat će se kad bude objavljena kazna za isključenje koje je zaradio u Koprivnici prosvjedujući zbog ozljede Jonjića. Bez obzira na značajan bodovni razmak između najvećih rivala - Poljud će u nedjelju opet proključati!

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 18:07
    Da Caktaš bio opasan. Predlažem piscu ovih redaka da još jednom pogleda kretanje i udarce tog "opasnog" Caktaša. Jedini koji je bio katastrofa u Koprivnici. Nešto na razini rijekinih igrača protiv dinama.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 17:19
    zadnji derbi koji se očekivao s uzbuđenjem bio je onaj kad je rapaić dao gol u prošlom stoljeću čim je ušao.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 01:41
    jedva čekam ovo, nadam se samo da će vrijeme poslužiti, nadam se samo da neće biti bakljade; prevelike, a realno ljudi Krstičević će sigurno završiti na tribinama, sve su to male podle igre....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 22:03
    pobjedu sniva pjaca i riva...
    Obrisan korisnik